1. Begrippen
  2. Facturatie begrippen
  3. Wat is een factuurdatum?

Wat is een factuurdatum?

Een factuurdatum is de datum waarop een bedrijf zijn factuur ter beschikking stelt aan de klant. Deze datum mag nooit eerder zijn dan de daadwerkelijke datum dat je de factuur maakt.

Waarom een factuurdatum? 

Op de factuur ben je als ondernemer verplicht om de factuurdatum te vermelden. Dit is de datum waarop de factuur is gemaakt. Deze factuurdatum is eveneens van belang voor de Belastingdienst. Voor de aangifte van de omzetbelasting dien je als ondernemer ga je uit van de datum op de factuur. Dit betekent dat je dus niet de omzetbelasting van verrekenen op de datum van de levering van de goederen of de datum wanneer je de goederen betaald.

Voor de btw-aangifte is de datum die op je factuur vermeldt leidend. Je bent verplicht om uiterlijk op de 15e van de maand, alle goederen en diensten van de voorafgaande maand gefactureerd te hebben. Het kan gunstig zijn om een factuur later uit te reiken. Mogelijk omdat je pas in de opvolgende maand of kwartaal de btw hoeft af te dragen.

Dit heeft echter ook nadelen. Later factureren zorgt dat de betalingstermijn ook later gaat lopen en je het geld in de meeste gevallen ook later ontvangt. Tot slot kun je een flinke boete krijgen als je de factuur te laat uitreikt. Deze boete geldt per te laat uitgereikte factuur en kan zo aardig oplopen.

Eenvoudig factureren en leren boekhouden?

Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over je facturatie en boekhouding. Denk bijvoorbeeld aan:

  • hoe maak en verstuur je eenvoudig facturen?
  • hoe richt je het facturatieproces slim in? 
  • hoe zet je eenvoudig een boekhouding op? 
  • welke checks moet je regelmatig doen? 
  • wat zijn de belastingregeltjes? 
  • en hoe bespaar je op een boekhouder? 

In onze cursus boekhouden vind je alle antwoorden op deze vragen, zodat je volledige controle krijgt op jouw boekhouding. Download de cursus boekhouden gratis!

Download gratis

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products