1. Begrippen
  2. Facturatie begrippen
  3. Wat is een factuurstelsel?

Wat is een factuurstelsel?

Een factuurstelsel is het factureren op factuurdatum. In een factuurstelsel worden de kosten en opbrengsten verwerkt in de periode waarop ze betrekking hebben. In de meeste gevallen ben je verplicht het factuurstelsel te hanteren. Dit stelsel zegt dat je het geld al verdient op de factuurdatum. Dit heeft als voordeel dat je hierdoor een resultatenrekening krijgt waar de hoogte van de inkomsten op een bepaalde datum niet afhangt van hoe snel een klant een factuur betaalt. Daarnaast is het (op het moment dat je organisatie btw afdraagt) in veel gevallen verplicht om het factuurstelsel toe te passen en dus de BTW af te dragen bij de aangifte over de periode waarin de factuur verstuurd is. Ook in het geval van uitgaven dien je de uitgave te boeken op de factuurdatum die je leverancier heeft vermeld op zijn factuur. Hierbij wordt de voorbelasting ook op die datum verrekend.

Het factuurstelsel is het tegenovergestelde van een kasstelsel. Hierin worden de uitgaven en ontvangsten verwerkt in de periode waarin je ze daadwerkelijk uitgeeft of ontvangt. Beide stelsels zijn verplicht om een goede boekhouding op te zetten en helpen je bij het invullen van de belasting.

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products