Wat is een verkoopboek?

Een verkoopboek is een boekhoudkundige term voor het verwerken van alle verkoopfacturen in een bepaalde periode. Het verkoopboek behoort tot de dagboeken en is de tegenhanger van het inkoopboek, waarin alle inkoopfacturen van een bedrijf worden verwerkt.

Van verkoopfacturen naar debiteuren

Bij het verkoopboek worden alle verkoopfacturen en omzet verwerkt. Door het invoeren van deze verkoopfacturen ontstaan er debiteuren en bij de verwerking van het bank- en of kasboek zal de post debiteuren weer dalen en zal de omzet stijgen.

In een verkoopboek staat de datum van verkoop, het verkoopnummer, een omschrijving van het goed, de in- en verkoopprijs, het inkoopnummer en de winstmarge. Al deze gegevens worden verwerkt en zorgen voor een goede administratie van je onderneming. De verstuurde facturen worden bij betaling verwerkt in het verkoopboek. Bij veel boekhoudpakketten waarbij gebruik wordt gemaakt van het factureren wordt het verkoopboek automatisch bijgewerkt. Belangrijk om te weten is dat contante verkopen niet in het verkoopboek komen. Contante verkopen worden in het kasboek verwerkt en niet in het verkoopboek.

Rating:
Reviews: 68
Facturatie
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Facturatie
Rating:
Reviews: 624
Facturatie
Products