Wat is een verkoopboek?

Een verkoopboek is een boekhoudkundige term voor het verwerken van alle verkoopfacturen in een bepaalde periode. Het verkoopboek behoort tot de dagboeken en is de tegenhanger van het inkoopboek, waarin alle inkoopfacturen van een bedrijf worden verwerkt.

Van verkoopfacturen naar debiteuren

Bij het verkoopboek worden alle verkoopfacturen en omzet verwerkt. Door het invoeren van deze verkoopfacturen ontstaan er debiteuren en bij de verwerking van het bank- en of kasboek zal de post debiteuren weer dalen en zal de omzet stijgen.

In een verkoopboek staat de datum van verkoop, het verkoopnummer, een omschrijving van het goed, de in- en verkoopprijs, het inkoopnummer en de winstmarge. Al deze gegevens worden verwerkt en zorgen voor een goede administratie van je onderneming. De verstuurde facturen worden bij betaling verwerkt in het verkoopboek.

Hoe hou je eenvoudig een verkoopboek bij?

Bij veel boekhoudprogramma's met een facturatiemodule wordt het verkoopboek automatisch bijgewerkt. Belangrijk om te weten is dat contante verkopen niet in het verkoopboek komen. Contante verkopen worden in het kasboek verwerkt en niet in het verkoopboek.

Eenvoudig factureren en leren boekhouden?

Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over je facturatie en boekhouding. Denk bijvoorbeeld aan:

  • hoe richt je het facturatieproces slim in? 
  • hoe zet je eenvoudig een boekhouding op? 
  • welke checks moet je regelmatig doen? 
  • wat zijn de belastingregeltjes? 
  • en hoe bespaar je op een boekhouder? 

In onze cursus boekhouden vind je alle antwoorden op deze vragen, zodat je volledige controle krijgt op jouw boekhouding. Download de cursus boekhouden gratis!

Download gratis

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products