Wat is BTW vrijgesteld?

BTW vrijgesteld is het vrijgesteld zijn van het betalen van btw over producten en/of diensten. Daarnaast betekent het ook dat er over de vergoeding geen omzetbelasting hoeft te worden betaald. In een aantal branches en voor een aantal activiteiten hoef je geen btw in rekening te brengen. Voorbeelden zijn onder andere het onderwijs en de gezondheidszorg. Binnen deze branches en bedrijfsactiviteiten mag de ondernemer geen BTW in rekening brengen.

Wat is het verschil tussen vrijgesteld en 0-tarief?

Het btw-tarief van nul procent is niet hetzelfde als het worden vrijgesteld van BTW. Als producten of diensten onder het nul procent tarief vallen, heb je recht op aftrek van voorbelasting. Bij BTW vrijgesteld is dat niet het geval. Dit verschil zorgt in de praktijk nog weleens tot vergissingen.

Wanneer een vrijstelling?

De vraag of diensten wel of niet zijn vrijgesteld, levert nogal wat discussie op. Het werk van tekstschrijvers is bijvoorbeeld alleen vrijgesteld als het gaat om het eigen gedachtegoed van de auteur. Maakt dezelfde tekstschrijver teksten voor brochures, dan vallende werkzaamheden onder het algemene tarief van 21 procent. Bevinden de werkzaamheden zich in deze schemergebieden vraag dan altijd inlichtingen bij de Belastingdienst. Op de site van de Belastingdienst wordt hierop verder ingezoomd.

Meer weten over de BTW aangifte en belastingregels?

Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over de belastingregels en je boekhouding. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wat zijn de belastingregels die je moet weten?
  • hoe richt je het facturatieproces slim in? 
  • hoe zet je eenvoudig een boekhouding op? 
  • welke checks moet je regelmatig doen? 
  • en hoe bespaar je op een boekhouder? 
  • Welk boekhoudprogramma is voor mij geschikt?

In onze cursus boekhouden vind je alle antwoorden op deze vragen, zodat je volledige controle krijgt op jouw boekhouding. Download de cursus boekhouden gratis!

Download gratis

Hoe doe je eenvoudig en snel de BTW-aangifte?

De BTW aangifte doen is voor veel ondernemers een moetje. Bonnetjes en facturen bij elkaar zoeken, bankmutaties bijwerken en alle bedragen optellen om uiteindelijk je BTW bedrag te berekenen. 

Als dit je bekend voorkomt, dan zijn de volgende bronnen handig:

Succes met een eenvoudigere BTW aangifte!

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products