Wat is BTW vrijgesteld?

BTW vrijgesteld is het vrijgesteld zijn van het betalen van btw over producten en/of diensten. Daarnaast betekent het ook dat er over de vergoeding geen omzetbelasting hoeft te worden betaald. In een aantal branches en voor een aantal activiteiten hoef je geen btw in rekening te brengen. Voorbeelden zijn onder andere het onderwijs en de gezondheidszorg. Binnen deze branches en bedrijfsactiviteiten mag de ondernemer geen BTW in rekening brengen.

Verschil vrijgesteld en 0-tarief

Het btw-tarief van nul procent is niet hetzelfde als het worden vrijgesteld van BTW. Als producten of diensten onder het nul procent tarief vallen, heb je recht op aftrek van voorbelasting. Bij BTW vrijgesteld is dat niet het geval. Dit verschil zorgt in de praktijk nog weleens tot vergissingen.

Vrijstelling?

De vraag of diensten wel of niet zijn vrijgesteld, levert nogal wat discussie op. Het werk van tekstschrijvers is bijvoorbeeld alleen vrijgesteld als het gaat om het eigen gedachtegoed van de auteur. Maakt dezelfde tekstschrijver teksten voor brochures, dan vallende werkzaamheden onder het algemene tarief van 21 procent. Bevinden de werkzaamheden zich in deze schemergebieden vraag dan altijd inlichtingen bij de Belastingdienst. Op de site van de Belastingdienst wordt hierop verder ingezoomd.

Eenvoudig de beste facturatie software kiezen?

Vergelijk eenvoudig de beste facturatie software op prijs, reviews en functies. Probeer de factuur systemen gratis en vrijblijvend. Vertel ons over je bedrijf en maak een voorselectie met behulp van onderstaande filters.

Facturatie software vergelijken

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products