Wat is een inkoopboek?

Een inkoopboek is een boek waarin alle inkoopfacturen worden verwerkt. Deze facturen ontvang je als inkoopbevestiging wanneer je moet betalen. Het inkoopboek valt net als het verkoopboek onder de dagboeken. Het inkoopboek wordt gebruikt voor inkopen op rekening en voor de retourinkopen. Voor het bijwerken van de gegevens ontvangt het bedrijf factureren en of retourinkopen. Voor het bijwerken van het inkoopboek is een factuur nodig. Belangrijk is dat contante inkopen niet in het inkoopboek, maar in het kasboek zijn terug te vinden.

Werking inkoopboek

In het inkoopboek worden alle binnengekomen facturen die betaald moeten worden (of de inmiddels al betaald zijn) verwerkt. Dit houdt in dat door middel van het invoeren van de facturen de uitgave op het goede rekeningnummer worden geboekt. Hierdoor ontstaat een schuld bij de crediteuren. Bij de verwerking van het bank en kas goed worden de betaalde facturen afgeboekt van de crediteuren. Door een uitdraai van de openstaande posten wordt zichtbaar welke kosten al boekhoudkundig zijn verwerkt, maar nog niet betaald. Lees hier alles over het boeken en verwerken van een inkoopfactuur.

In het inkoopboek staat de datum van aankoop, het inkoopnummer, een omschrijving van het goed en de inkoopprijs. Door deze gegevens goed in te voeren is het mogelijk om het inkoopboek goed bij te houden. Belangrijk is om elke dag het inkoopboek bij te werken, zodat je niet achter gaat lopen met je administratie. Door een actuele verwerking van de gegevens weet je dagelijks hoe je ervoor staat en kun je inspringen op de lopende zaken.

Vergelijk verschillende factuur softwareprogramma's en vind de software dat bij jou past!

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products