Wat is XML facturatie?

XML facturatie staat voor eXtend Markup Language en is het standaard verwerken van een elektronisch factuur. XML is ontstaan omdat de HTML internettaal prima geschikt is om ongestructureerde data op een website weer te geven, maar niet echt geschikt is om gegevens leesbaar te maken voor andere computerprogramma's dan een webbrowser. XML lijkt op HTML, maar herbergt een aantal handige structuurkenmerken. Het voordeel van XML is dat het ook voor de mens leesbaar is en daardoor goed te gebruiken is bij de verwerking van een digitaal factuur naar de administratie van een onderneming.

Universele structuur met XML

Een elektronisch factuur wordt aangeboden in een XML bestand dat de UBL volgt. Met behulp van XML is de factuur opgebouwd volgens een universele structuur, waardoor het bestand tussen softwarepakketten uitgewisseld kan worden zonder tussenkomst van mensen. Dit gebeurt allemaal automatisch en maakt dat de kans op fouten een stuk kleiner is dan bij het zelf moeten invoeren van een persoon. Daarnaast werkt het veel sneller en kan ondertussen de tijd worden besteed aan het echte werk van de ondernemer. XML is zelf een open standaard, die voor alle vormen van gestructureerde berichtuitwisseling kan worden gebruikt. Hierdoor is het voor een breed publiek toegankelijk.

Waarmee een XML factuur verwerken?

Met een boekhoud- of factuurprogramma verwerk je een elektronisch factuur. Door gebruik te maken van facturatie software maak en verstuur je eenvoudig en snel een e-factuur. 

Hoe kies je het beste programma voor een elektronische factuur?

Doordat de pakketten zich vaak richten op specifieke bedrijfsvormen en branches, bepaalt je bedrijfsvorm (en branche) al voor een groot deel welke software geschikt is. Hiermee maak je eenvoudig een voorselectie.

Vervolgens begint het kiezen van het beste programma voor facturatie met het inventariseren van je wensen en budget. Filter hierbij op de functie 'UBL ready' en bepaal wat je nog meer met het programma wilt doen en welke functies je hierbij nodig hebt. Vervolgens maak je een inschatting hoeveel tijd je met deze functies bespaart. De kosten die je hiermee bespaart bepalen vervolgens het budget.

Als je de wensen en het budget hebt bepaald, kun je een shortlist maken en de programma's gratis proberen voor een proefperiode. Zo kun je gratis en vrijblijvend het pakket ervaren en weet je zeker of het bij jou past.

Benieuwd welke software voor jou geschikt is? Vertel ons hieronder over je bedrijf en vergelijk factuurprogramma's op reviews, functies en prijzen!

Factuurprogramma's vergelijken

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products