1. Begrippen
 2. Facturatie begrippen
 3. Wat is een verkoopfactuur?

Wat is een verkoopfactuur?

Een verkoopfactuur is een factuur die je verstuurt wanneer je een product of dienst verkoopt aan een andere onderneming, dit is wettelijk verplicht. Het versturen van een verkoopfactuur aan particulieren is niet verplicht, maar in veel gevallen wel gewenst en/of gebruikelijk.

Hoe maak je een verkoopfactuur?

Je kunt verkoopfacturen maken in Excel of verkoopfacturen maken in een factuurprogramma. De manier van werken verschilt, maar het format van je verkoopfacturen zal altijd ongeveer gelijk zijn. De Belastingdienst stelt namelijk een aantal eisen aan een factuur. Er moet bijvoorbeeld worden opgenomen:

 • een unieke, chronologische factuurnummering
 • de factuurdatum
 • het bedrag
 • het BTW-tarief en - bedrag

Eenvoudig factureren en leren boekhouden?

Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over je facturatie en boekhouding. Denk bijvoorbeeld aan:

 • hoe maak en verstuur je eenvoudig verkoopfacturen?
 • hoe richt je het facturatieproces slim in? 
 • hoe zet je eenvoudig een boekhouding op? 
 • welke checks moet je regelmatig doen? 
 • wat zijn de belastingregeltjes? 
 • en hoe bespaar je op een boekhouder? 

In onze cursus boekhouden vind je alle antwoorden op deze vragen, zodat je volledige controle krijgt op jouw boekhouding. Download de cursus boekhouden gratis!

Download gratis

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Eenvoudig de beste facturatie software kiezen?

Wij helpen je het factuurprogramma te vinden die bij je past. Start de keuzehulp waarin je ons vertelt over je bedrijf en je wensen aangeeft. Wij vertalen dit naar jouw persoonlijke software top 3. Benieuwd welke aanbieders er zijn? Bekijk dan het overzicht.

Start de keuzehulp Bekijk alle aanbieders

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products