1. Begrippen
  2. Facturatie begrippen
  3. Wat is een BTW administratie?

Wat is een BTW administratie?

Een btw administratie is het bijhouden en controleren van de boekhouding om een btw aangifte te kunnen doen. Dit kan de ondernemer zelf doen, maar verstandiger is om een boekhouder te vragen dit bij te houden. Door het inschakelen van de boekhouder kunnen met behulp van zijn kennis voordelen worden behaald bij het doen van de aangifte van de btw en weet je zeker dat je voldoet aan de eisen van de Belasting.

Verplicht om BTW administratie bij te houden?

Een ondernemer is verplicht voor de btw een administratie bij te houden en een aantal jaar te bewaren in een boekhouding, die controleerbaar is door de Belastingdienst. De administratie heb je nodig om een correcte btw-aangifte en opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) te doen, maar ook om een goede bedrijfsvoering te kunnen voeren.

Sommige ondernemers hoeven geen volledige btw-administratie bij te houden. Het gaat om ondernemers die een ontheffing hebben van administratieve verplichtingen vanwege een kleineondernemersregeling, ondernemers die alleen vrijgestelde goederen of diensten leveren en ondernemers die onder de landbouwregeling vallen.

Daarnaast ook rechtspersonen die geen ondernemer zijn, maar wel een btw-nummer hebben. Het houden van een goede btw aangifte helpt je bij het doen van de aangifte en kan voorkomen dat je fouten maakt, waardoor je een boete oploopt en zelfs in de gevangenis kan belanden.

Vergelijk verschillende facturatie software en vind de software dat bij jou past!

btw aangifte cursus

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products