1. Begrippen
  2. Facturatie begrippen
  3. Wat is een spookfactuur?

Wat is een spookfactuur?

Een spookfactuur is het ontvangen van een factuur voor producten en/of diensten die nooit zijn geleverd. Een spookfactuur is vaak afkomstig van een oplichter. De oplichter die de factuur stuurt hoopt dat de factuur betaald wordt zonder dat er vragen naar worden gesteld tijdens de verwerking. De geleverde producten en/of diensten bestaan niet, vandaar de naam spookfactuur.

Veel voorkomende vormen van spookfacturen zijn:

  • Facturen waarbij de oplichter zich voordoet als een bestaand of fictief bedrijf, waar je wordt gevraagd om contributie te betalen.
  • Aanbiedingen verkapt als factuur, vaak met bijgevoegde acceptgiro.
  • Facturen waarbij de ontvanger uitgelokt wordt om een telefoonnummer te bellen, waaraan hoge kosten verbonden zijn.

Controleren

Het is altijd goed om na te gaan of je de ontvangen factuur ook daadwerkelijk verwachtte. Is dit niet het geval dan is het verstandig om een aantal zaken te controleren, zoals de naam van het bedrijf, het adres en indien mogelijk het telefoonnummer. Als de naam van het bedrijf en de hierboven genoemde gegevens niet in overeenstemming zijn, is de kans groot dat je te maken hebt met een spookfactuur. Verder kun je ook controleren of de bedrijfsnaam en het rekeningnummer overeenkomen met de gegevens uit je administratie. Bij het ontvangen van een spookfactuur moet je natuurlijk niet betalen, maar een melding maken van de factuur bij het steunpunt acquisitiefraude. Zij hebben een website waarop dit eenvoudig kan worden doorgegeven.

Vergelijk verschillende factuurprogramma's en vind het programma dat bij jou past!

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products