Wat is een IBAN-nummer?

Een IBAN-nummer (International Bank Account Number) is een internationaal bankrekeningnummer dat nodig is voor buitenlandse overboekingen. Een IBAN-nummer bestaat altijd uit een landcode (twee letters), twee controlecijfers, de bankcode (vier letters) en het rekeningnummer. Sinds 1 augustus 2014 is Nederland helemaal over op het IBAN-nummer en wordt deze standaard bij alle rekeningen vermeld.

Waar kan ik mijn IBAN-nummer vinden?

Je IBAN-nummer is terug te vinden op rekeningafschriften van de bank en in de online bankieren omgeving. Daarnaast staan ze sinds 1 augustus 2014 op iedere bankpas die uitgegeven worden.

SEPA en IBAN

Europa heeft één gezamenlijke betaalmarkt. Binnen dit systeem kan overal op dezelfde manier betaald worden. Maar wat betekent dat precies? En welke gevolgen heeft dit voor jou als ondernemer?

De afkorting SEPA staat voor Single Euro Payment Area. Binnen de Europese Unie hebben de banken afspraken gemaakt die ervoor zorgen dat alle nationale betaalsystemen worden geharmoniseerd. Dit betekent in de praktijk dat er sinds de invoering van SEPA overal op dezelfde manier betaald wordt.

Overstappen naar IBAN

Een van de veranderingen die goed merkbaar is, is de overstap op IBAN. Deze overstap betekent dat je bestaande rekeningnummer is omgenummerd naar een Europees rekeningnummer waarmee je internationaal kunt betalen. Dit nieuwe International Bank Account Number (IBAN) bestaat uit een viertal onderdelen: de Nederlandse landcode, een controlenummer, de code van je bank en het oorspronkelijke rekeningnummer. Zorg er voor dat je het IBAN rekeningnummer op je facturen vermeldt, anders kun je geen betalingen van klanten ontvangen!

Zonder IBAN-nummer is het uitvoeren van betalingen sinds de invoering van SEPA niet meer mogelijk. Je kunt je IBAN-nummer eenvoudig achterhalen met behulp van deze handige tool. Vul hier je oude rekeningnummer in en de site nummert deze automatisch om naar je nieuwe rekeningnummer. Voor internetbankieren hoef je deze omnummering in de meeste gevallen niet eens meer zelf te doen: de bank heeft dit systeem al geïntegreerd in de omgeving voor het internetbankieren.

Populaire factuurprogramma's van dit moment:

Waar moet je factuurprogramma aan voldoen?

Sinds de invoering van SEPA op 1 augustus is je factuur software aangepast op de volgende punten:

  • Je factuurprogramma zou nu klaar moeten zijn om IBAN-nummers te verwerken in plaats van ‘gewone’ rekeningnummers. Let op: misschien biedt jouw factuurprogramma je de mogelijkheid om je huidige adresboek automatisch om te rekenen naar IBAN. Deze manier van omzetten scheelt je heel veel werk.
  • Werk je met betaalbatches of bulkbetalingen? Dan moet je er rekening mee houden dat Clieop03 sinds 1 augustus 2014 niet meer werkt. Het PAIN-formaat is na 1 augustus de op XML gebaseerde vervanger van de Clieop03. Het is belangrijk dat je factuurprogramma op deze wijzigingen is voorbereid.
  • Voor het uitvoeren van automatische incasso's moeten sinds de invoering van SEPA aanvullende gegevens worden verstuurd naar de bank. Het is belangrijk dat je factuurprogramma de extra gegevens met betrekking tot machtigingen kan opslaan en meesturen naar de bank.
  • Je factuurprogramma is klaar om rapportages van de bank in het nieuwe CAMT-formaat (CAMT53/52) te verwerken. Het is belangrijk dat jouw factuurprogramma deze formaten aankan om te kunnen blijven werken. Er zijn ook gevallen waarin de bank de oude formaten (MT940/MT942) blijft hanteren. Wil je precies weten hoe dit zit? Vraag deze informatie dan op bij je eigen bank.

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products