1. Begrippen
  2. Facturatie begrippen
  3. Wat is een betalingsherinnering?

Wat is een betalingsherinnering?

Een betalingsherinnering is een schriftelijke herinnering waarvoor je geen extra kosten hoeft te betalen. Op de factuur staat bijna altijd een betalingstermijn. Toch wordt deze uiterlijke betaaldatum regelmatig overschreden door opdrachtgevers of klanten, waardoor ondernemers in financiële problemen komen. Met een scherp debiteurenbeleid kan een hoop ergernis voorkomen en zorgen dat je klanten niet te lang wachten met betalen. Het sturen van een herinnering een vast aantal dagen nadat de betalingstermijn van een factuur is daarbij een goed middel. Lees hier alles over het opstellen van een betalingsherinnering.

Duidelijke termijn

Een periode van circa vijf tot tien dagen is een redelijke periode om de herinnering te sturen. Door het snel versturen van een herinnering laat je de debiteur weten dat je serieus bent. In de praktijk blijkt dat er sneller wordt betaald en de klant de volgende keer geneigd is minder lang te wachten. Lees de blog voor meer tips over hoe je een factuur sneller betaald krijgt.

In je herinnering is het belangrijk om een duidelijk termijn te vermelden waarbinnen je verwacht dat de betaling alsnog wordt gedaan. Een goede termijn is tien of veertien dagen. Zorg dat de tekst duidelijk maar vriendelijk is en dreig niet met verdere maatregelen. Het kan immers zijn dat de factuur simpelweg aan de aandacht van de klant is ontsnapt. Vermeld op de herinnering niet dat het om een 'eerste herinnering' gaat. Hiermee geef je aan dat er nog een mogelijke tweede herinnering kan volgen en zich voorlopig niet hoeft te haasten met betalen.

Arjan

Hulp nodig bij het kiezen van het beste factuurprogramma?

Download gratis onze checklist om het beste facturatieprogramma voor ZZP'ers te kiezen. Aan de hand van een aantal simpele vragen, ontdek je waar je op moet letten en welke functies je echt nodig hebt.

Download gratis checklist

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products