1. Begrippen
  2. Facturatie begrippen
  3. Wat is een creditfactuur?
  1. Begrippen
  2. Facturatie begrippen
  3. Wat is een creditfactuur?

Wat is een creditfactuur?

Een creditfactuur is een factuur waarmee je een transactie kan terugdraaien. Een creditfactuur heeft meestal een negatief bedrag en in plaats van geld ontvangen, moet je de klant geld teruggeven of komt een factuur te vervallen.

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Wanneer een creditfactuur sturen?

Dit kan bijvoorbeeld als je per ongeluk een te hoog bedrag hebt gefactureerd of een deel van de producten of diensten niet heb kunnen leveren. Een creditfactuur wordt ook wel creditnota genoemd.

Hoe een creditfactuur maken

De verkoopfactuur wordt altijd genoemd op de creditfactuur, bijvoorbeeld door het factuurnummer in de productregel te vermelden. Een creditfactuur of creditnota heeft altijd een negatief bedrag als factuurbedrag. Je maakt de creditfactuur hetzelfde als een gewone (debet)factuur. Je bent vrij in de nummering, maar als je weinig creditfacturen vertuurt kun je het beste gewoon doornummeren. Als de verkoopfactuur BTW bevatte vermeld je op de creditnota ook het BTW bedrag, maar dan negatief.

Waarmee een creditfactuur maken?

Een creditfactuur kun je net als een normale verkoopfactuur maken in Excel of met een factuurprogramma. Deze laatste optie is sneller en eenvoudiger omdat je factuurprogramma's de oorspronkelijke verkoopfactuur in een paar klikken dupliceert en verstuurt.

Hieronder vind je een aantal factuurprogramma's waarmee je dit eenvoudig doet:

1. Rompslomp.nl

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma, speciaal gemaakt voor ZZP'ers en kleine ondernemers. Boekhouden wordt aangenaam met Rompslomp.nl! Probeer het gewoon zelf gratis uit op Rompslomp.nl

Super Makkelijk
Facturen in huisstijl
Handige mobiele App

Prijs: vanaf €0,00
Proefperiode: Probeer 30 dagen gratis
Reviews: 10/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

2. Moneybird

Moneybird wil haar gebruikers iedere dag verrassen met de eenvoud van het platform. Door het slimme en simpele karakter is de financiële administratie voor ondernemers een eitje. Vind je boekhouden ingewikkeld? Profiteer dan van Moneybird slimmigheidjes en houd met plezier zelf je boekhouding bij!

Onbeperkt factureren
iPhone en Android app
Scan en herken

Prijs: maandelijks €10,00
Proefperiode: 60
Reviews: 8.6/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

3. e-Boekhouden.nl

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van uw onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, automatische bankkoppelingen en meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Eenvoudig & compleet!
Factuur in eigen huisstijl
Super klantenservice

Prijs: maandelijks €5,95
Proefperiode: 15 maanden Gratis. Daarna €5,95. Start direct, wij helpen u mee!
Reviews: 9.2/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

4. Yoobi

Yoobi maakt en levert cloud software voor CRM, projectmanagement en registratie van uren, verlof- en afwezigheid, rusttijden, onkosten en kilometers. Wij optimaliseren het proces van urenregistratie naar facturatie!

Van uren tot factuur
Koppel je boekhouding
Flexibele software

Prijs: Op aanvraag
Proefperiode: 41 dagen
Reviews: 8.6/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

5. Teamleader

De MKB oplossing op het gebied van CRM, Facturatie, Projectmanagement & Ticketing

Alles in 1 pakket
Professionele helpdesk
Modulair opgebouwd

Prijs: maandelijks €25,00
Proefperiode: 14 dagen
Reviews: 10/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Hoe vind je het beste facturatieprogramma?

Het ene factuurprogramma is uitgebreider dan het andere. De aanbieders richten zich vaak op specifieke bedrijfstypen en branches. Zo wordt er al voor een groot deel bepaald welke software geschikt is voor jou. Maak eenvoudig een voorselectie met behulp van onderstaande tool. 

Vervolgens is het verstandig om te inventariseren welke functies voor je bedrijf het belangrijkste zijn. Door vervolgens een inschatting te maken van hoeveel tijd je met de functies bespaart, bepaal je je budget aan de hand van de kostenbesparing. 

Wanneer je meerdere pakketten selecteert en op “Vergelijken” klikt, krijg je een overzichtspagina te zien met de door jou gekozen factuurprogramma’s. Je kunt deze met elkaar vergelijken op allerlei verschillende specificaties. Om er zeker van te zijn dat het programma prettig werkt en bij jouw wensen aansluit, kun je vervolgens verschillende software gratis proberen.

Gebruik de onderstaande tool om programma's te vergelijken op reviews, functies en prijzen. 

Facturatie software vergelijken

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products