1. Begrippen
  2. Facturatie begrippen
  3. Wat is een creditfactuur?

Wat is een creditfactuur?

Een creditfactuur is een factuur waarmee je een transactie kan terugdraaien. Een creditfactuur heeft meestal een negatief bedrag en in plaats van geld ontvangen, moet je de klant geld teruggeven of komt een factuur te vervallen.

Wanneer een creditfactuur sturen?

Dit kan bijvoorbeeld als je per ongeluk een te hoog bedrag hebt gefactureerd of een deel van de producten of diensten niet heb kunnen leveren. Een creditfactuur wordt ook wel creditnota genoemd.

Hoe een creditfactuur maken

De verkoopfactuur wordt altijd genoemd op de creditfactuur, bijvoorbeeld door het factuurnummer in de productregel te vermelden. Een creditfactuur of creditnota heeft altijd een negatief bedrag als factuurbedrag. Je maakt de creditfactuur hetzelfde als een gewone (debet)factuur. Je bent vrij in de nummering, maar als je weinig creditfacturen vertuurt kun je het beste gewoon doornummeren. Als de verkoopfactuur BTW bevatte vermeld je op de creditnota ook het BTW bedrag, maar dan negatief.

Eenvoudig factureren en leren boekhouden?

Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over je facturatie en boekhouding. Denk bijvoorbeeld aan:

  • hoe maak en verstuur je eenvoudig creditfacturen?
  • hoe richt je het facturatieproces slim in? 
  • hoe zet je eenvoudig een boekhouding op? 
  • welke checks moet je regelmatig doen? 
  • wat zijn de belastingregeltjes? 
  • en hoe bespaar je op een boekhouder? 

In onze cursus boekhouden vind je alle antwoorden op deze vragen, zodat je volledige controle krijgt op jouw boekhouding. Download de cursus boekhouden gratis!

Download gratis

Waarmee een creditfactuur maken?

Een creditfactuur kun je net als een normale verkoopfactuur maken in Excel of met een factuurprogramma. Deze laatste optie is sneller en eenvoudiger omdat je factuurprogramma's de oorspronkelijke verkoopfactuur in een paar klikken dupliceert en verstuurt.

Hieronder vind je een aantal factuurprogramma's waarmee je dit eenvoudig doet:

1. e-Boekhouden.nl Factureren voor Zzp'ers (Best getest)

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

#1 Facturatieprogramma
15 maanden gratis!
Factuur met eigen logo

Prijs: Gratis
Proefperiode: 15 maanden gratis, daarna €5,95 per maand, start direct! Wij helpen u mee!
Reviews: 9.4/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

2. Reeleezee Factureren - app en web voor ZZP

Als sinds 2002 helpen wij tienduizenden ondernemers de boekhouding real easy te maken en zijn wij uitvinder van online boekhouden. Je gehele boekhouding automatisch up-to-date met web & app. Waar je ook bent. Wij bieden alle service en support die jij nodig hebt. Dat maakt Reeleezee: supporter van ondernemers. Start 30 dagen gratis!

Eigen huisstijl
Betalingsherinneringen
app voor onderweg

Prijs: maandelijks €7,50
Proefperiode: Ongelimiteerd
Reviews: geen
Bekijk reviews  Ga naar de website 

3. SnelStart Maakt factureren makkelijk!

SnelStart maakt boekhouden en factureren makkelijk! Voor elke administratieve vraag hebben wij een slimme oplossing. Eenvoudig zelf uw boekhouding doen, bonnetjes inscannen, online factureren. Onze software groeit mee met uw bedrijf! Alles in de administratie kunt u doen met SnelStart. Al 63.000 slimme ondernemers gingen u voor.

Huisstijl offertes
Onbeperkt factureren
Speciaal voor zzp'ers

Prijs: maandelijks €10,00
Proefperiode:
Reviews: 8.1/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

4. Rompslomp.nl Facturen maken voor ZZP'ers

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma, speciaal gemaakt voor ZZP'ers en kleine ondernemers. Boekhouden wordt aangenaam met Rompslomp.nl! Probeer het gewoon zelf gratis uit op Rompslomp.nl

100% voor ZZP'ers
Alles met Facturen
Onbeperkt en GRATIS

Prijs: vanaf €0,00
Proefperiode: Probeer 30 dagen gratis
Reviews: 9.2/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

5. Yoobi

Yoobi maakt en levert cloud software voor CRM, projectmanagement en registratie van uren, verlof- en afwezigheid, rusttijden, onkosten en kilometers. Wij optimaliseren het proces van urenregistratie naar facturatie. Meer controle met minder handelingen.

Bespaar tijd
Koppel je boekhouding
Flexibele software

Prijs: Op aanvraag
Proefperiode: 41 dagen
Reviews: 8.4/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Hoe vind je het beste facturatieprogramma?

Het ene factuurprogramma is uitgebreider dan het andere. De aanbieders richten zich vaak op specifieke bedrijfstypen en branches. Zo wordt er al voor een groot deel bepaald welke software geschikt is voor jou.

Vervolgens is het verstandig om te inventariseren welke functies voor je bedrijf het belangrijkste zijn. Door vervolgens een inschatting te maken van hoeveel tijd je met de functies bespaart, bepaal je je budget aan de hand van de kostenbesparing. 

Wanneer je meerdere pakketten selecteert en op “Vergelijken” klikt, krijg je een overzichtspagina te zien met de door jou gekozen factuurprogramma’s. Je kunt deze met elkaar vergelijken op allerlei verschillende specificaties. Om er zeker van te zijn dat het programma prettig werkt en bij jouw wensen aansluit, kun je vervolgens verschillende software gratis proberen.

Hulp nodig?

Geen probleem! Wij helpen je graag. Gebruik onze vergelijkingstool hieronder en vergelijk op reviews, functies en prijzen. 

Facturatie software vergelijken

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products