De BTW-aangifte doen is vaak een "moetje" voor ondernemers. Toch kan het een stuk makkelijker en daardoor leuker. Je kunt namelijk de BTW-aangifte in 3 minuten doen!
Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Hieronder vind je stap voor stap hoe je dit eenvoudig zelf doet. Hiervoor heb je geen boekhouder meer nodig!
Of bekijk de onderstaande video waarin we kort dit stappenplan uitleggen!
Raak jij ook wel eens een bonnetjes kwijt? Dit is zonde. Want de Belastingdienst is ook hier standvastig: geen bonnetje, geen aftrek. Ook al weet je het precieze BTW-bedrag nog. Bewaar de bonnetjes dus goed.
Je kan de bon bewaren in het dashboardkastje van je auto of in je broekzak, maar het kan makkelijker. Je kunt namelijk met een boekhouding app een foto maken van een bonnetje met je smartphone. Deze wordt automatisch in je boekhoudprogramma opgeslagen.
Nadat je een foto hebt gemaakt kun je meteen het papieren bonnetje weggooien; de Belastingdienst erkent de digitale versie ook als bon. Kortom, leer jezelf aan om meteen na ontvangst van een bonnetje er een foto van te maken en je raakt nooit meer een bonnetje kwijt.
Benieuwd welke boekhouding apps er zijn? We hebben daarom hier de 5 beste boekhoudprogramma's met een mobiele app op een rij voor je gezet.
Zorg dat je de boekhouding regelmatig bijhoudt en up-to-date houdt. Dit betekent dat je in ieder geval één keer per week je facturen en bonnetjes moet verwerken. Zo hou je inzicht in je kosten, omzet en winst.
Werk je administratie op gezette tijden bij, dat voorkomt dat je op het laatste moment nog een hoop moet verwerken voor je BTW-aangifte! Maar hoe doe je dit snel en efficiënt?
De boekhouding kun je zelf eenvoudig doen met behulp van een online boekhoudprogramma. Ook al heb je verder geen verstand van boekhouden, met een online boekhoudprogramma kan iedereen zelf boekhouden. Zo bespaar je enorm op je boekhouderskosten (gemiddeld 900 euro per jaar).
Ga je zelf online boekhouden, dan bespaar je gemiddeld 900 euro per jaar op een boekhouder
Benieuwd hoe je een goed boekhoudprogramma kiest? Lees dan dit artikel over hoe je het beste boekhoudprogramma kiest.
Als je alle facturen regelmatig verwerkt dan vind je in je boekhoudprogramma een kant-en-klaar BTW-overzicht. De software rekent dus zelf uit wat voor bedrag jij moet afdragen aan de Belastingdienst of hoeveel je terugkrijgt. Dit bespaart je dus veel tijd.
Helemaal wanneer je te maken hebt met verschillende BTW-tarieven. Bovendien weet je zeker dat het eindbedrag klopt. Binnen no-time weet je dus wat het bedrag is dat je moet afdragen aan de Belastingdienst. Het enige wat je hoeft te doen is deze controleren en versturen.
Om de laatste onzekerheid weg te nemen, controleer je nog alle cijfers. Een veelgemaakte fout is bijvoorbeeld dat ondernemers een inkoop- of verkoopfactuur meenemen in het verkeerde kwartaal. Gelukkig zijn veel boekhoudprogramma's voorzien van een functie waarmee je van iedere regel de onderliggende boekingen meteen in het overzicht kunt bekijken. Je controleert dus eenvoudig of je de juiste in- en verkoopfacturen in de aangifte hebt zitten.
Twijfel je nog steeds? In dit artikel vind je vijf vragen die jij jezelf moet stellen voor een correcte BTW-aangifte.
Tip: Veel aanbieders van boekhoudprogramma's bieden een gratis proefperiode aan of zijn zelfs helemaal gratis in het eerste jaar voor starters. Zo kun jij eerst kosteloos testen of de software bij je past.
Nu je boekhouding op orde hebt en je BTW-overzicht klopt, kun je de BTW-aangifte op 2 manieren versturen: via de inlogomgeving van de Belastingdienst of vanuit je boekhoudprogramma.
Wanneer je de BTW-aangifte verstuurt via de inlogomgeving van de Belastingdienst typ je de gegevens vanuit het boekhoudprogramma over in de online formulieren van de Belastingdienst. De kans bestaat dan dat je een foutje maakt en de BTW-aangifte niet meer klopt.
Dit kan dan ook makkelijker. Je kunt namelijk je boekhoudprogramma koppelen aan de Belastingdienst. Op deze manier verstuur je je BTW-aangifte met één druk op de knop vanuit je boekhoudpakket naar de Belastingdienst. Zo voorkom je invoerfouten en weet je zeker dat het klopt. En bovendien gaat het veel sneller.
Zoek je nog een geschikt boekhoudprogramma? En wil je weten welke aanbieders er nog meer zijn? Bekijk dan het complete overzicht met boekhoudprogramma's.
Zie je er tegenop? Niet nodig, want het kan echt eenvoudig en snel. In onze btw-aangifte stoomcursus leer je hoe je in 3 stappen de aangifte makkelijker, sneller en daardoor leuker maakt. Ontvang de cursus nu in je mail!
Stuur mij de btw-stoomcursusAppwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.
Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past.
We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.