BTW-aangifte leuker én makkelijker maken?

De BTW-aangifte doen is vaak een "moetje" voor ondernemers. Toch kan het een stuk makkelijker en daardoor leuker. Je kunt namelijk de BTW-aangifte in 3 minuten doen!

Wat heb je hiervoor nodig?

  • alle bonnetjes netjes bewaard met een boekhouding app
  • je boekhouding is op orde en up-to-date
  • je boekhoudprogramma is gekoppeld met de Belastingdienst
 

Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Hieronder vind je stap voor stap hoe je dit eenvoudig zelf doet. Hiervoor heb je geen boekhouder meer nodig!

Stappenplan voor je BTW-aangifte!

Stap 1: Niet meer zoeken naar bonnetjes

Raak jij ook wel eens een bonnetjes kwijt? Dit is zonde. Want de Belastingdienst is ook hier onwrikbaar: geen bonnetje, geen aftrek. Ook al weet je het precieze BTW-bedrag nog. Bewaar de bonnetjes dus goed.

Hoe raak je nooit meer een bonnetje kwijt?

Het opstellen van je eerste facturen kan eenvoudig in Excel. Download dan hiernaast een handig Excel template van een voorbeeldfactuur en je kunt direct beginnen met factureren.

 

Dit kun je doen in het dashboardkastje van je auto of in je broekzak, maar het kan makkelijker. Je kunt namelijk met een boekhouding app een foto maken van een bonnetje met je smartphone. Deze wordt automatisch in je boekhoudprogramma opgeslagen. Nadat je een foto hebt gemaakt kun je meteen het papieren bonnetje weggooien; de Belastingdienst erkent de digitale versie ook als bon. Kortom, leer jezelf aan om meteen na ontvangst van een bonnetje er een foto van te maken en je raakt nooit meer een bonnetje kwijt.

Benieuwd welke boekhouding apps er zijn? We hebben daarom hier de 5 beste boekhoudprogramma's met een mobiele app op een rij voor je gezet.

Top boekhouding apps

Rating:
Reviews: 624
Boekhouden
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 9
Boekhouden
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 243
Boekhouden

Stap 2: Je boekhouding up-to-date

Zorg dat je de boekhouding regelmatig bijhoudt en up-to-date houdt. Dit betekent dat je in ieder geval één keer per week je facturen en bonnetjes moet verwerken. Zo hou je inzicht in je kosten, omzet en winst.

Werk je administratie op gezette tijden bij, dat voorkomt dat je op het laatste moment nog een hoop moet verwerken voor je BTW-aangifte! Maar hoe doe je dit snel en efficiënt?

Boekhouding op orde

Hoe eenvoudig je boekhouding bijhouden?

De boekhouding kun je zelf eenvoudig doen met behulp van een online boekhoudprogramma. Ook al heb je verder geen verstand van boekhouden, met een online boekhoudprogramma kan iedereen zelf boekhouden. Zo bespaar je enorm op je boekhouderskosten (gemiddeld 900 euro per jaar).

Boekhoudsoftware zorgt ervoor dat:

Benieuwd hoe je een goed boekhoudprogramma kiest? Lees dan dit artikel over hoe je het beste boekhoudprogramma kiest.

Kant-en-klaar BTW-overzicht

Als je alle facturen regelmatig verwerkt dan vind je in je boekhoudprogramma een kant-en-klaar BTW-overzicht. De software rekent dus zelf uit wat voor bedrag jij moet afdragen aan de Belastingdienst of hoeveel je terugkrijgt. Dit bespaart je dus veel tijd. Helemaal wanneer je te maken hebt met verschillende BTW-tarieven. Bovendien weet je zeker dat het eindbedrag klopt. Binnen no-time weet je dus wat het bedrag is dat je moet afdragen aan de Belastingdienst. Het enige wat je hoeft te doen is deze controleren en versturen.

Nog een laatste check

Om de laatste onzekerheid weg te nemen, controleer je nog alle cijfers. Een veelgemaakte fout is bijvoorbeeld dat ondernemers een inkoop- of verkoopfactuur meenemen in het verkeerde kwartaal. Gelukkig zijn veel boekhoudprogramma's voorzien van een functie waarmee je van iedere regel de onderliggende boekingen meteen in het overzicht kunt bekijken. Je controleert dus eenvoudig of je de juiste in- en verkoopfacturen in de aangifte hebt zitten.

 

Twijfel je nog steeds? In dit artikel vind je vijf vragen die jij jezelf moet stellen voor een correcte BTW-aangifte.

 

Tip: Veel aanbieders van boekhoudprogramma's bieden een gratis proefperiode aan of zijn zelfs helemaal gratis in het eerste jaar voor starters. Zo kun jij eerst kosteloos testen of de software bij je past.

Top boekhouding software

Rating:
Reviews: 624
Boekhouden
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 9
Boekhouden
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 243
Boekhouden

Stap 3: BTW aangifte versturen met één klik

Nu je boekhouding op orde hebt en je BTW-overzicht klopt, kun je de BTW-aangifte op 2 manieren versturen: via de inlogomgeving van de Belastingdienst of vanuit je boekhoudprogramma.

Hoe verstuur je de BTW-aangifte?

Wannneer je de BTW-aangifte verstuurt via de inlogomgeving van de Belastingdienst typ je de gegevens vanuit het boekhoudprogramma over in de online formulieren van de Belastingdienst. De kans bestaat dan dat je een foutje maakt en de BTW-aangifte niet meer klopt.

Dit kan dan ook makkelijker. Je kunt namelijk je boekhoudprogramma koppelen aan de Belastingdienst. Op deze manier verstuur je je BTW-aangifte met één druk op de knop vanuit je boekhoudpakket naar de Belastingdienst. Zo voorkom je invoerfouten en weet je zeker dat het klopt. En bovendien gaat het veel sneller!

Video: het stappenplan BTW aangifte in 3 minuten in het kort!

Top boekhoudprogramma

Rating:
Reviews: 624
Boekhouden
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 9
Boekhouden
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 243
Boekhouden
Products