1. Blog
 2. SEPA en IBAN: de gevolgen voor jouw factuurprogramma

SEPA en IBAN: wat is er veranderd?

Eigenlijk zou het nieuwe systeem al vanaf 1 februari van dit jaar van kracht worden, maar in januari is besloten om de migratie voor bedrijven die nog niet klaar zijn een half jaar uit te stellen. Toch is het sinds 1 augustus zo ver: Europa heeft één gezamenlijke betaalmarkt. Binnen dit systeem kan overal op dezelfde manier betaald worden. Maar wat betekent dat precies? En welke gevolgen heeft dit voor jou als ondernemer? Wat gebeurt er met je boekhouding en de daarbij horende software? De antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel.

Wat is SEPA?

De afkorting SEPA staat voor Single Euro Payment Area. Binnen de Europese Unie hebben de banken afspraken gemaakt die ervoor zorgen dat alle nationale betaalsystemen worden geharmoniseerd. Dit betekent in de praktijk dat er sinds de invoering van SEPA overal op dezelfde manier betaald wordt.

De overgang naar een collectief systeem brengt een groot aantal veranderingen met zich mee. Er werden door de Europese banken uniforme betaalproducten gerealiseerd voor het SEPA-gebied. Er zijn hiermee onder andere nieuwe standaarden in het betalingsverkeer en veranderingen t.a.v. rekeningnummers en betaalmiddelen gekomen.

Het rekeningnummer IBAN, overschrijvingen, incasso’s en betaalpassen zijn sinds 1 augutus zowel voor binnenlandse als voor grensoverschrijdende betalingen te gebruiken. Zo kun je voortaan eenvoudiger betalingen verrichten naar landen in het SEPA-gebied. Doel hierbij is om binnen de Europese Unie een geïntegreerd giraal Europees betaalsysteem op te zetten.

Wat zijn de voordelen van SEPA?

Grote veranderingen hebben grote gevolgen. Positieve gevolgen in dit geval. De invoering van SEPA brengt ondernemers en bedrijven die (regelmatig) buitenlandse betalingen doen of ontvangen veel voordelen. Zo kunnen internationaal georiënteerde ondernemingen hun buitenlandse werknemers bijvoorbeeld eenvoudiger uitbetalen en is ook incasseren bij buitenlandse klanten sinds de invoering van SEPA mogelijk.

SEPA gebied: voor wie en in welke landen?

Sinds 1 augustus is iedereen binnen het SEPA gebied verplicht om te voldoen aan de nieuwe Europese standaard voor betalen. Dit betekent dat niet alleen consumenten, maar ook organisaties sinds die dag betalen op de nieuwe manier. Dit geldt ook voor betalingen die worden gedaan binnen een land dat zich in het SEPA-gebied bevindt. Ten slotte vallen oop (euro)betalingen naar een SEPA-land onder de nieuwe regelgeving.

Het SEPA-gebied is groot. Er vallen maar liefst 33 landen binnen het gebied. Het betreft dus niet alleen EU-landen, maar ook een aantal “niet EU-lidstaten” zoals IJsland, Noorwegen en Liechtenstein. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de landen die meedoen aan het nieuwe Europese betaalsysteem.

Landen in het SEPA-gebied
België
Bulgarije
Cyprus
Denemarken
Duitsland
Estland
Finland
Frankrijk
Griekenland
Hongarije
Ierland
IJsland
Italie
Letland
Liechtenstein
Litouwen
Luxemburg
Malta
Monaco
Nederland
Noorwegen
Oostenrijk
Polen
Portugal
Roemenië
San Marino
Slovenië
Slowakije
Spanje
Tsjechië
Verenigd Koninkrijk
Zweden
Zwitserland

Welke betaalproducten worden beïnvloed door SEPA?

Ook u heeft te maken met de vernieuwde regelgeving omtrent betalen. Elke onderneming binnen het SEPA-gebied zal zich moeten houden aan de nieuwe regels die zijn voortgevloeid uit de SEPA-standaard voor betalingen. Banken hebben onder andere nieuwe regels ingevoerd voor bijvoorbeeld internetbankieren.

Vanaf welke datum de nieuwe regels precies ingaan en welke betaalproducten hierdoor worden beïnvloed lees je in de onderstaande tabel.

SEPA Credit Transfer (SCT)
Europese overschrijving
SEPA Direct Debit (SDD)
Europese incasso-opdracht
Migratiedata Europese overschrijving:
 
 • Sinds 1 augustus 2014 moeten in landen binnen de Eurozone moeten alle euro-overschrijvingen worden uitgevoerd als Europese overschrijvingen.
 • Vanaf 31 oktober 2016 in landen buiten de Eurozone moeten alle euro-overschrijvingen vanaf deze datum worden uitgevoerd als Europese overschrijving.
Migratiedata Europese incasso:
 
 • Sinds 1 augustus 2014 moeten in landen binnen de Eurozone alle euro incasso's worden uitgevoerd als Europese incasso.
 • Vanaf 31 oktober 2016 in landen buiten de Eurozone moeten alle euro incasso's vanaf deze datum worden uitgevoerd als Europese incasso.

Overstappen naar IBAN

Een van de veranderingen die goed merkbaar is, is de overstap op IBAN. Deze overstap betekent dat je bestaande rekeningnummer is omgenummerd naar een Europees rekeningnummer waarmee je internationaal kunt betalen. Dit nieuwe International Bank Account Number (IBAN) bestaat uit een viertal onderdelen: de Nederlandse landcode, een controlenummer, de code van je bank en het oorspronkelijke rekeningnummer. Zorg er voor dat je het IBAN rekeningnummer op je facturen vermeldt, anders kun je geen betalingen van klanten ontvangen!

Zonder IBAN-nummer is het uitvoeren van betalingen sinds de invoering van SEPA niet meer mogelijk. Je kunt je IBAN-nummer eenvoudig achterhalen met behulp van deze handige tool. Vul hier je oude rekeningnummer in en de site nummert deze automatisch om naar je nieuwe rekeningnummer. Voor internetbankieren hoef je deze omnummering in de meeste gevallen niet eens meer zelf te doen: de bank heeft dit systeem al geïntegreerd in de omgeving voor het internetbankieren.

SEPA: de gevolgen

Sinds SEPA op 1 augustus definitief van kracht geworden is en de twee eerder genoemde betaalproducten SCT & SDD zijn aangepast, zijn er voor jou als ondernemer verschillende belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. De meeste veranderingen hebben betrekking op de invoer van de gegevens die je naar de bank verstuurt en de gegevens die je van hen terug krijgt.

Alle informatie die tussen jou als onderneming en de bank wordt uitgewisseld moet sinds de invoering van SEPA zijn aangepast op de nieuwe betaalwijze. Wijzig je de gegevens niet, dan kan de bank je betalingen niet meer verwerken en dat zal verstrekkende gevolgen hebben voor je bedrijf. 

De meest opvallende wijzigingen

 • Het formaat voor de aanlevering van betaalopdrachten (SCT) is veranderd
 • Het formaat voor de aanlevering van incasso-opdrachten (SDD) is gewijzigd
 • Het formaat van de de rapportage(s) tussen jouw bedrijf en de bank is gewijzigd
 • Je oude rekeningnummer is nu een IBAN-nummer

Koppel je factuurprogramma en SEPA

Om als organisatie aan de gewijzigde rapportages en communicatie met de bank te kunnen voldoen zijn er ook veranderingen in je factuurprogramma doorgevoerd. Welke veranderingen dat precies zijn vertellen we je hieronder. 

Henk-Jan Kosse
Henk-Jan Kosse
Founder

Populaire software

Waar moet je factuurprogramma aan voldoen?

Sinds de invoering van SEPA op 1 augustus is je factuur software aangepast op de volgende punten:

 • Je factuurprogramma zou nu klaar moeten zijn om IBAN-nummers te verwerken in plaats van ‘gewone’ rekeningnummers. Let op: misschien biedt jouw factuurprogramma je de mogelijkheid om je huidige adresboek automatisch om te rekenen naar IBAN. Deze manier van omzetten scheelt je heel veel werk.
 • Werk je met betaalbatches of bulkbetalingen? Dan moet je er rekening mee houden dat Clieop03 sinds 1 augustus 2014 niet meer werkt. Het PAIN-formaat is na 1 augustus de op XML gebaseerde vervanger van de Clieop03. Het is belangrijk dat je factuurprogramma op deze wijzigingen is voorbereid.
 • Voor het uitvoeren van automatische incasso's moeten sinds de invoering van SEPA aanvullende gegevens worden verstuurd naar de bank. Het is belangrijk dat je factuurprogramma de extra gegevens met betrekking tot machtigingen kan opslaan en meesturen naar de bank.
 • Je factuurprogramma is klaar om rapportages van de bank in het nieuwe CAMT-formaat (CAMT53/52) te verwerken. Het is belangrijk dat jouw factuurprogramma deze formaten aankan om te kunnen blijven werken. Er zijn ook gevallen waarin de bank de oude formaten (MT940/MT942) blijft hanteren. Wil je precies weten hoe dit zit? Vraag deze informatie dan op bij je eigen bank.

We zijn 1 augustus 2014 al even gepasseerd. Toch blijkt in de praktijk dat nog niet alle bedrijven klaar waren met het doorvoeren van de benodigde veranderingen. Ben jij een van deze ondernemers en moet je dit nog doen? Maak dan vooraf een plan en bepaal welke producten jouw onderneming gebruikt en welke informatie je hiervoor moet omzetten. Overleg met de leverancier van je factuurprogramma en zorg er zo samen voor dat je zo snel mogelijk klaar bent voor de overstap naar SEPA. Wees hierbij niet te voorzichtig en stel gerichte vragen. Doe je dit niet? Dan kun je in grote problemen komen. Tip: vraag je softwareleverancier welke tools deze beschikbaar stelt voor de migratie naar SEPA.

Gerelateerde artikelen

10 december 2020

Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Wat past bij jou?

Excel Boekhouding

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

10 november 2020

Hoe CRM jouw sales een boost geeft

Offerte Crm

CRM software kan voor meer sales zorgen, lees gauw hoe! Een CRM systeem biedt je de mogelijkheid om je klantrelaties verder op te bouwen en te onderhouden.

2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

Administratie Boekhouding

Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products