1. Blog
 2. Gratis facturatie in Excel of online?
 1. Blog
 2. Gratis facturatie in Excel of online?

Gratis facturatie in Excel of online?

Facturatie 26 augustus 2018 Leestijd 5 minuten
Iris

Iris

Appwiki expert

Een factuur maken en ontvangen hoort bij het ondernemerschap. Maar hoeveel facturen verstuur jij nou per maand en op welke manier doe jij dit? Jij kunt waarschijnlijk tijd winnen.

Er zijn grofweg twee manieren om te factureren, namelijk met Excel of met een (gratis) factuurprogramma. Ben jij een startende ondernemer of heb je gewoonweg nog niet zoveel facturen te versturen? Dan kun je heel goed een factuur maken in Excel. Maar wil je daarnaast ook tijd winnen op het factureren dan is het slim om te kiezen voor een gratis factuurprogramma.

Op deze pagina bespreken we de voor- en nadelen van facturen maken in een factuurprogramma en het gratis factuur programma Excel ten opzichte van een digitale factuur

Wanneer kiezen voor een gratis factuurprogramma?

Liever niet veel tijd steken in het opzetten van een factuursysteem? Kies dan voor aan gratis factuurprogramma als alternatief voor een factuur maken in Excel. Een voorbeeld voor facturen Excel is handig, maar als het aantal facturen toeneemt, omdat je onderneming groeit, ben je toch veel tijd kwijt en merk je dat je foutjes kan maken. Wil je direct aan de slag met facturen maken? Kies dan gelijk voor een gratis facturatieprogramma.

Gratis facturatiesoftware

De meeste aanbieders van factuurprogramma's bieden starters en zzp'ers die een paar facturen per maand versturen gratis facturatiesoftware aan. Als je een paar facturen per maand verstuurt, kun je hier prima mee uit de voeten. Dit werkt sneller en eenvoudiger dan facturen maken in Excel. 

Voordelen van facturatie software

 • Tijd besparen, doordat je facturen maken kunt automatiseren
 • Gratis factureren met de basale functies uit een factuurprogramma
 • Kosteloos andere functies uitproberen
 • Mogelijkheid tot overstappen naar uitgebreidere facturatiesoftware
 • Ook onderhouden van je administratie en het doen van je BTW aangifte
 • Facturen voldoen bovendien automatisch aan alle eisen van de Belastingdienst
 • Betalingsherinneringen en iDEAL-link
 • Meer grip op je debiteurenbeheer.
 • Bankkoppeling mogelijk.
 • Mobiele app, handig voor als je onderweg bent

Bekijk hier de beste factuurprogramma's:

e-Boekhouden.nl

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van uw onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, automatische bankkoppelingen en meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

#1 Facturatieprogramma
GRATIS voor starters
Onbeperkt factureren

Prijs: Gratis
Proefperiode: 15 maanden gratis voor alle Starters, daarna €5,95 per maand, start direct! Wij helpen u mee!
Reviews: 9.3/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Yoobi

Yoobi maakt en levert cloud software voor CRM, projectmanagement en registratie van uren, verlof- en afwezigheid, rusttijden, onkosten en kilometers. Wij optimaliseren het proces van urenregistratie naar facturatie!

Van uren tot factuur
Koppel je boekhouding
Flexibele software

Prijs: Op aanvraag
Proefperiode: 41 dagen
Reviews: 8.6/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

PerfectView CRM

Ruim 5.000 organisaties gebruiken PerfectView CRM voor; relatiebeheer, verkoop, marketing, projectmanagement én klantenservice. Alles in 1 pakket vanaf €12,50 per maand! Inclusief onbeperkte Nederlandse support. Gebruiksvriendelijk en zonder extra kosten.

Vaste lage prijs
Nederlandse helpdesk
Alles-in-één systeem

Prijs: maandelijks €12,50
Proefperiode:
Reviews: 9/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Teamleader

Teamleader is jouw workflow in één online tool: je kan je klanten beheren, leads opvolgen, projecten plannen en eenvoudig facturen sturen. Bespaar jezelf tijd en geld, Teamleader integreert met al jouw favoriete tools.

Koppel je boekhouding
Nederlandse support
250 integraties

Prijs: maandelijks €25,00
Proefperiode: 14 dagen
Reviews: 10/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Exact Online

Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau! Daarnaast is Exact Online dé keuze van ruim 9000 accountants.

Boekhouden en CRM in 1
Schrijf uren online
Meest gekozen

Prijs: maandelijks €125,00
Proefperiode: 30
Reviews: 8.3/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Hoe werkt gratis facturen maken in Excel?

Gratis facturen maken in Excel is een snel en eenvoudige manier van facturen maken. Wil jij ook facturen maken gratis? Dit kan zowel offline als online. Als je een office pakket hebt kun je offline altijd en overal facturen maken in Excel. Dit gratis factuur programma is namelijk geïnstalleerd en bevat een aantal factuur voorbeelden en templates. Facturen Excel zijn snel ingevuld omdat de templates klaar staan om ingevuld en verstuurd te worden.

Heb je geen office pakket waar je facturen maken kan, dan is er online ook een mogelijkheid. Namelijk factuur Excel maken in spreadsheets online. Gratis facturen maken in Excel gaat dus super snel voor iedereen die hier geen geld aan wil uitgeven. Natuurlijk heeft dit gratis factuur programma Excel voor- en nadelen, deze bespreken we hieronder.

Voor wie is factureren met het gratis factuurprogramma Excel geschikt?

Als je net begint met factureren of je niet veel facturen hoeft te versturen heb je misschien nog geen behoefte om een factuurprogramma te downloaden en ervoor te betalen. Zeker wanneer je nog maar kort ZZP'er, kleine zelfstandige of freelancer bent, probeer je de kosten zo laag mogelijk te houden. Dan kun je een factuur maken in Excel, deze facturen maken in Excel is gratis. 

Vaak is het gratis factuur programma Excel al aanwezig op een computer, waardoor je geen extra aanschafkosten hoeft te maken om te kunnen beginnen met factureren. Omdat je zelf alle facturen maakt, weet je precies wat er speelt en wanneer alle facturen betaald moeten zijn.

Belangrijk is wel dat je voldoet aan de eisen aan een factuur die door de Belastingdienst zijn gesteld. Bij facturen Excel moet je dus goed checken of alle wettelijke bepalingen er in staan.  Een gratis factuur maken in Excel is niet moeilijk, maar vergt tijd en energie. Hieronder staan een aantal voor- en nadelen van een factuur maken in Excel.

Voordelen van het gratis factuur programma Excel

De voordelen van facturen maken in Excel zijn:

 • Gratis of lage aanschafkosten
 • Gratis facturatie templates
 • Beschikbaar op alle besturingssystemen (Windows, Apple en Linux)

Nadelen van facturen maken in Excel

Excel gebruiken als facturatie programma heeft ook nadelen:

 • Kennis van formules in Excel is gewenst
 • Excel biedt geen support
 • Facturatie in Excel is foutgevoelig
 • Geen bankkoppeling
 • Geen koppeling met andere bedrijfssoftware

Gerelateerde artikelen

15 februari 2018

Tijd winnen op het maken van facturen

Facturatie

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk hier of jij tot deze groep behoort en ontdek hoe je het facturatieproces versnelt!

14 november 2018

Wat zijn de beste zakelijke apps?

Boekhouding Urenregistratie Crm systeem Facturatie

Is de treincoupé ook jouw tweede huis geworden? Gaan de zaken goed en zit je hierdoor vaak in het buitenland? Doe jouw zaken met een business app!

5 juni 2018

Van offerte opstellen tot offerte accepteren!

Offerte Facturatie

Van een offerte een klus maken. Het proces van offerte opstellen tot offerte accepteren. De klant overhalen om voor jouw product of dienst te kiezen. Lees hier hoe je tot een offerte bevestiging komt.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products