1. Blog
 2. Gratis facturatie in Excel of online?

Gratis facturatie in Excel of online?

Een factuur maken en ontvangen hoort bij het ondernemerschap. Maar hoeveel facturen verstuur jij nou per maand en op welke manier doe jij dit? Hoe lang ben je ermee bezig en wil je deze tijd er echt mee bezig zijn? Grote kans dat je waarschijnlijk tijd kunt winnen.

Er zijn grofweg twee manieren om te factureren, namelijk met Excel of met een (gratis) factuurprogramma. Ben jij een startende ondernemer of heb je gewoonweg nog niet zoveel facturen te versturen? Dan kun je heel goed een factuur maken in Excel. Hierin kun je alles handmatig bijhouden en ervoor zorgen dat je het via de Excel factureert.

Wil je daarnaast ook tijd winnen op het factureren, dan is het slim om te kiezen voor een gratis factuurprogramma.

In dit artikel bespreken we alle voor- en nadelen van facturen maken in een factuurprogramma en het gratis factuurprogramma Excel ten opzichte van een digitale factuur

Arjan
Arjan
Appwiki expert

  Hoe werkt gratis facturen maken in Excel?

  Gratis facturen maken in Excel is een snel en eenvoudige manier van facturen maken. Wil jij ook facturen maken gratis? Dit kan zowel offline als online. Als je een office pakket hebt kun je offline altijd en overal facturen maken in Excel.

  Dit gratis factuurprogramma Excel is namelijk geïnstalleerd en bevat een aantal factuur voorbeelden en templates. Facturen Excel zijn snel ingevuld omdat de templates klaar staan om ingevuld en verstuurd te worden.

  Heb je geen office pakket waar je facturen maken kan, dan is er gratis online ook een mogelijkheid. Namelijk een factuur in Excel maken in Spreadsheets. Je kunt dit zien als een excel gratis online account, waarmee jij alle basisbeginselen van Excel kunt gebruiken.

  Gratis facturen maken in Excel gaat dus supersnel voor iedereen die hier geen geld aan wil uitgeven. Je hebt de mogelijkheid om eenvoudig facturen toe te voegen en te verwerken. Op die manier heb je altijd jouw online factuur bij de hand.

  Voor wie is factureren met Excel geschikt?

  Als je net begint met factureren of je niet veel facturen hoeft te versturen heb je misschien nog geen behoefte om een factuurprogramma te downloaden en ervoor te betalen. Zeker wanneer je nog maar kort ZZP'er, kleine zelfstandige of freelancer bent, probeer je de kosten zo laag mogelijk te houden. Dan is Excel online gratis een goede optie voor jouw bedrijf. Dan kun je een factuur maken in Excel, je kunt dan Excel echt zien als een gratis factuurprogramma.

  Factuur in Excel maken en versturen

  Vaak is het gratis factuur programma Excel al aanwezig op een computer, waardoor je geen extra aanschafkosten hoeft te maken om te kunnen beginnen met factureren. Omdat je zelf alle facturen maakt, weet je precies wat er speelt en wanneer alle facturen betaald moeten zijn.

  Belangrijk is wel dat je voldoet aan de eisen aan een factuur die door de Belastingdienst zijn gesteld. Bij facturen Excel moet je dus goed checken of alle wettelijke bepalingen er in staan. Een gratis factuur maken in Excel is niet moeilijk, maar vergt tijd en energie.

  Appwiki tip! Je kunt een voorbeeld factuur voor Excel gratis downloaden en die gebruiken als voorbeeld. Hoef je niet helemaal zelf het wiel uit te vinden!

  Daarnaast moet je je bedenken hoeveel tijd je er zelf in wilt steken? Met een online versie van Excel ben je beperkter dan de offline versie. Daarnaast zul je als je meer facturen en klanten krijgt steeds meer facturen moeten versturen. Dan wil je geen fouten maken en daarmee geld mislopen, toch?

  Zo zitten er nog wat meer voor- en nadelen om jouw factuur in Excel te maken.

  Voor- en nadelen van het gratis factuurprogramma Excel

  Voor elke tool die je binnen jouw organisatie gebruikt kun je voor- en nadelen in kaart brengen. Hopelijk wegen de voordelen dan op tegen de nadelen, maar zorg ervoor dat jij jouw lijst van voor- en nadelen bijhoudt zodat je de juiste keuze kunt maken.

  De voordelen van Excel voor jouw onderneming

  • Gratis of lage aanschafkosten
  • Gratis gebruiken van een Excel factuur template
  • Beschikbaar op alle besturingssystemen (Windows, Apple en Linux)
  • Online vind je veel factuur maken voorbeelden
  • Vanaf elke computer in te zien als je online Excel gebruikt
  • Ideaal voor de startende ondernemer en ZZP ers zonder te groot klantenbestand

  Johan Cruijff zei het al, elk voordeel heb ook z’n nadeel. Dat geldt voor Excel net zo.

  De nadelen van facturen maken in Excel

  • Kennis van formules in Excel is gewenst
  • Excel biedt geen support en ondersteuning
  • Facturatie in Excel is foutgevoelig
  • Geen bankkoppeling mogelijk
  • Geen koppeling met andere bedrijfssoftware

  Bedenk goed wat jij als (startende) ondernemer nodig hebt. Neem je genoegen met gratis en gemak en verstuur je niet zoveel facturen? Dan is een gratis factuurprogramma in Excel helemaal prima. Verstuur je meerdere facturen en wil je niet zelf aan de slag met formules en berekeningen? Dan ben je klaar voor het grotere werk, namelijk een online factuurprogramma.

  Wanneer kiezen voor een online factuurprogramma?

  Liever niet veel tijd steken in het opzetten van een factuur in Excel? Geen zin om aan de slag te gaan met factuur template in Excel en deze om te zetten naar jouw bedrijf? Kies dan voor aan gratis factuurprogramma als alternatief voor een factuur maken in Excel.

  Een voorbeeld voor facturen Excel is handig, maar als het aantal facturen toeneemt, omdat je onderneming groeit, ben je toch veel tijd kwijt en merk je dat je foutjes kan maken. Wil je direct aan de slag met facturen maken? Wil je zeker weten dat je de juiste BTW tarieven hanteert, het BTW nummer goed gebruikt en een professionele factuur verstuurt? Kies dan voor een gratis facturatieprogramma.

  Facturatieprogramma gebruiken

  De voor- en nadelen van facturatiesoftware

  De meeste aanbieders van factuurprogramma's bieden starters en zzp'ers die een paar facturen per maand versturen gratis facturatiesoftware aan. Als je een paar facturen per maand verstuurt, kun je hier prima mee uit de voeten. Dit werkt sneller en eenvoudiger dan gebruikmaken van online office en facturen maken in Excel. Een groot voordeel dus!

  Ook facturatiesoftware kent natuurlijk haar voor- en nadelen. Ook hier geldt dat jij als ondernemer weet welke het beste bij jouw situatie passen.

  Voordelen van facturatie software

  • Tijd besparen, doordat je facturen maken kunt automatiseren
  • Gratis factureren met de basale functies uit een volledig en betaald factuurprogramma
  • Kosteloos andere functies uitproberen
  • Mogelijkheid tot overstappen naar uitgebreidere facturatiesoftware
  • Ook onderhouden van je administratie en het doen van je BTW aangifte
  • Facturen voldoen bovendien automatisch aan alle eisen van de Belastingdienst
  • Betalingsherinneringen en iDEAL-link versturen
  • Meer grip op je debiteurenbeheer
  • Bankkoppeling mogelijk
  • Mobiele app, handig voor als je onderweg bent

  Nadelen van een gratis pakket

  • Het pakket is wat uitgekleed om het gratis aan te bieden
  • De lay out kan wat beperkter zijn dan je zelf kunt knutselen in Excel
  • Kunnen alsnog veel functionaliteiten zijn die je niet kent, waardoor je een accountant nodig hebt.

  De beste oplossing kiezen

  Je weet nu de voor- en nadelen van beide opties. Kortom, nu is het tijd om te kiezen. Zweer je nog steeds bij Excel? Kijk dan hier voor gratis factuurtemplates waarmee je facturen maakt in Excel of Word. Op die manier kun jij als (startende) ondernemer absoluut stappen maken om jouw facturen te maken en te versturen.

  Ben je overtuigd van de voordelen van software?  Bekijk dan hier een compleet overzicht met factuurprogramma's. Kijk welke functionaliteiten jij nodig hebt en welke koppelingen jij wilt leggen? Vergelijk vervolgens de verschillende software aanbieders op prijs, functies en reviews en kies het factuurprogramma dat het beste bij jou past.

  De beste programma's voor startende ondernemers en ZZPers

  Rompslomp.nl

  Rompslomp is hét meest eenvoudige facturatie en boekhoudprogramma, speciaal gemaakt voor ZZP'ers en kleine ondernemers. Je administratie wordt veilig opgeslagen en met onze handige app kun je altijd je administratie bekijken. Boekhouden wordt aangenaam met Rompslomp.nl! Probeer het gewoon zelf gratis uit op Rompslomp.nl

  Eenvoudig in gebruik
  Alles met facturatie
  Handige mobiele app

  Prijs: Gratis
  Proefperiode: GRATIS & Onbeperkt facturen maken
  Reviews: 9.2/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Ficsus.nl

  Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!

  IDEAL link op factuur
  Incl. boekhouding
  Gratis ondersteuning

  Prijs: Gratis
  Proefperiode:
  Reviews: 9.5/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  e-Boekhouden.nl

  Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

  #1 in Factureren!
  GRATIS voor starters
  Onbeperkt factureren

  Prijs: Gratis
  Proefperiode: 15 maanden gratis voor alle Starters, daarna €5,95 per maand, start direct! Wij helpen u mee!
  Reviews: 9.4/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Silvasoft

  Silvasoft biedt onbeperkt boekhouden, factureren, urenregistratie en meer in Nederland en Begië tegen eerlijke en duidelijke, all-in prijzen! Dankzij onze aantrekkelijke prijzen en flexibele indeling van uw eigen administratie portal zijn we uitermate geschikt voor zowel de ZZP-er als het MKB en grootbedrijf.

  Betalingsherinneringen
  Voorraadbeheer
  9.7/10 (200+ reviews)

  Prijs: maandelijks €6,95
  Proefperiode:
  Reviews: 9.4/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Visma eAccounting

  Met Visma eAccounting bieden we je innovatieve en gebruiksvriendelijke software. Werk met een slim en compleet boekhoudpakket voor €21 per maand inclusief handige app, e-learnings en een uitstekende klantenservice. Boekhouden én factureren is altijd onbeperkt. Maak nu een gratis account aan en probeer het zelf!

  Gratis voor starters!
  Snel aan de slag
  Scherp geprijsd

  Prijs: maandelijks €8,00
  Proefperiode: 30 dagen (stopt automatisch) / 1 jaar gratis voor starters
  Reviews: 6.2/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Gerelateerde artikelen

  8 december 2022

  Factuurverwerking: tips & tricks voor volledige automatisering

  Administratie Facturatie Boekhouding

  Als MKB-ondernemer wil je een goede factuurverwerking. Waar moet je aan denken? Welke factuurverwerking software gebruik je? Appwiki helpt!

  1 december 2022

  Tips & tools om een goede factuur te maken

  Facturatie

  De beste facturen maken, hoe doe je dat? Met dit stappenplan weet je zeker dat je een btw factuur maken snel en eenvoudig gebeurt.

  10 oktober 2022

  Hoe je in 7 stappen het juiste factuurprogramma kiest

  Facturatie

  Met deze zeven stappen kies je het beste factuurprogramma. Facturen maken en versturen is nog nooit zo leuk geweest!

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products