1. Blog
 2. Gratis facturatie in Excel of online?

Gratis facturatie in Excel of online?

Een factuur maken en ontvangen hoort bij het ondernemerschap. Maar hoeveel facturen verstuur jij nou per maand en op welke manier doe jij dit? Jij kunt waarschijnlijk tijd winnen.

Er zijn grofweg twee manieren om te factureren, namelijk met Excel of met een (gratis) factuurprogramma. Ben jij een startende ondernemer of heb je gewoonweg nog niet zoveel facturen te versturen? Dan kun je heel goed een factuur maken in Excel. Maar wil je daarnaast ook tijd winnen op het factureren dan is het slim om te kiezen voor een gratis factuurprogramma.

Op deze pagina bespreken we de voor- en nadelen van facturen maken in een factuurprogramma en het gratis factuur programma Excel ten opzichte van een digitale factuur

Arjan
Arjan
Appwiki expert

  Wanneer kiezen voor een online factuurprogramma?

  Liever niet veel tijd steken in het opzetten van een factuursysteem? Kies dan voor aan gratis factuurprogramma als alternatief voor een factuur maken in Excel. Een voorbeeld voor facturen Excel is handig, maar als het aantal facturen toeneemt, omdat je onderneming groeit, ben je toch veel tijd kwijt en merk je dat je foutjes kan maken. Wil je direct aan de slag met facturen maken? Kies dan gelijk voor een gratis facturatieprogramma.

  Wat zijn de kosten?

  De meeste aanbieders van factuurprogramma's bieden starters en zzp'ers die een paar facturen per maand versturen gratis facturatiesoftware aan. Als je een paar facturen per maand verstuurt, kun je hier prima mee uit de voeten. Dit werkt sneller en eenvoudiger dan facturen maken in Excel. 

  Voordelen van facturatie software

  • Tijd besparen, doordat je facturen maken kunt automatiseren
  • Gratis factureren met de basale functies uit een factuurprogramma
  • Kosteloos andere functies uitproberen
  • Mogelijkheid tot overstappen naar uitgebreidere facturatiesoftware
  • Ook onderhouden van je administratie en het doen van je BTW aangifte
  • Facturen voldoen bovendien automatisch aan alle eisen van de Belastingdienst
  • Betalingsherinneringen en iDEAL-link
  • Meer grip op je debiteurenbeheer.
  • Bankkoppeling mogelijk.
  • Mobiele app, handig voor als je onderweg bent

  De beste factuurprogramma's voor zzp'ers en starters:

  Exact Go Gratis Facturatie Tool voor Starters in Nederland

  Als Starter wil je toch geen tijd kwijt zijn aan je administratie? Start dan vandaag nog met Exact Go, zodat je tijd over houdt om datgene te doen waar je echt goed in bent: ondernemen!

  5 gratis facturen p.m.
  Simpel factureren
  Onderdeel van Exact

  Prijs: Gratis
  Proefperiode:
  Reviews: geen
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Ficsus.nl Gratis factuurprogramma

  Maak in een handomdraai offertes en facturen aan in eigen huisstijl. Startersactie: 15 maanden gratis! Maak hier het gratis account aan!

  IDEAL link op factuur
  Incl. boekhouding
  Gratis ondersteuning

  Prijs: Gratis
  Proefperiode:
  Reviews: 9.5/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  e-Boekhouden.nl Factureren - 15 maanden Gratis (Meest gekozen)

  Gratis voor alle starters: Maak, beheer én verstuur uw facturen met e-Boekhouden.nl. Factureer online in eigen huisstijl, waardoor uw uitstraling en identiteit behouden blijft. Klanten kunnen uw factuur direct betalen via iDeal.

  #1 Facturatieprogramma
  15 maanden gratis!
  Factuur met eigen logo

  Prijs: Gratis
  Proefperiode: 15 maanden gratis, daarna €5,95 per maand, start direct! Wij helpen u mee!
  Reviews: 9.4/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Kleisteen

  Online boekhouden voor MKB, ook geschikt voor meerdere medewerkers (rollen en rechten- systeem, facturen autoriseren). Veel functionaliteit, oa projecten, uren. Extra opties voor accountants en administratiekantoren, zoals electronisch klantendossier, kantoor-uren registratie, via gratis beheer-portal. Goede (voornamelijk online) helpdesk.

  Onbeperkt factureren
  met basisboekhouding
  opstart consult

  Prijs: maandelijks €17,50
  Proefperiode:
  Reviews: 9.4/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Gripp

  Gripp is hét alles-in-één pakket wat het overzicht weer terugbrengt in jouw organisatie. Of het nu gaat om die perfecte offertes met een druk op de knop, het overzicht van wie wat aan het doen is, of het strakke debiteurenbeheer: het kan allemaal met Gripp. ✓ Meer dan 1500+ tevreden klanten ✓ Jarenlange ervaring ✓ Korting vanaf 4 gebruikers

  Onbeperkt factureren
  Scan & Herken en UBL
  iDEAL link op factuur

  Prijs: maandelijks €30,00
  Proefperiode:
  Reviews: 8/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Hoe werkt gratis facturen maken in Excel?

  Gratis facturen maken in Excel is een snel en eenvoudige manier van facturen maken. Wil jij ook facturen maken gratis? Dit kan zowel offline als online. Als je een office pakket hebt kun je offline altijd en overal facturen maken in Excel. Dit gratis factuur programma is namelijk geïnstalleerd en bevat een aantal factuur voorbeelden en templates. Facturen Excel zijn snel ingevuld omdat de templates klaar staan om ingevuld en verstuurd te worden.

  Heb je geen office pakket waar je facturen maken kan, dan is er online ook een mogelijkheid. Namelijk factuur Excel maken in spreadsheets online. Gratis facturen maken in Excel gaat dus super snel voor iedereen die hier geen geld aan wil uitgeven. Natuurlijk heeft dit gratis factuur programma Excel voor- en nadelen, deze bespreken we hieronder.

  Voor wie is factureren met Excel geschikt?

  Als je net begint met factureren of je niet veel facturen hoeft te versturen heb je misschien nog geen behoefte om een factuurprogramma te downloaden en ervoor te betalen. Zeker wanneer je nog maar kort ZZP'er, kleine zelfstandige of freelancer bent, probeer je de kosten zo laag mogelijk te houden. Dan kun je een factuur maken in Excel, deze facturen maken in Excel is gratis. 

  Vaak is het gratis factuur programma Excel al aanwezig op een computer, waardoor je geen extra aanschafkosten hoeft te maken om te kunnen beginnen met factureren. Omdat je zelf alle facturen maakt, weet je precies wat er speelt en wanneer alle facturen betaald moeten zijn.

  Belangrijk is wel dat je voldoet aan de eisen aan een factuur die door de Belastingdienst zijn gesteld. Bij facturen Excel moet je dus goed checken of alle wettelijke bepalingen er in staan.  Een gratis factuur maken in Excel is niet moeilijk, maar vergt tijd en energie. Hieronder staan een aantal voor- en nadelen van een factuur maken in Excel.

  Voordelen van het gratis factuur programma Excel

  De voordelen van facturen maken in Excel zijn:

  • Gratis of lage aanschafkosten
  • Gratis facturatie templates
  • Beschikbaar op alle besturingssystemen (Windows, Apple en Linux)

  Nadelen van facturen maken in Excel

  Excel gebruiken als facturatie programma heeft ook nadelen:

  • Kennis van formules in Excel is gewenst
  • Excel biedt geen support
  • Facturatie in Excel is foutgevoelig
  • Geen bankkoppeling
  • Geen koppeling met andere bedrijfssoftware

  Wat kies jij?

  Je weet nu de voor- en nadelen van beide opties. Kortom, nu is het tijd om te kiezen. Zweer je nog steeds bij Excel? Kijk dan hier voor gratis factuurtemplates waarmee je facturen maakt in Excel of Word.

  Overtuigd van de voordelen van software? Bekijk dan hier een compleet overzicht met factuurprogramma's en vergelijk ze op prijs, functies en reviews!

  Gerelateerde artikelen

  25 september 2020

  5 scan en herken apps voor het scannen van facturen

  Scan & herken Bonnetjes Facturatie

  Met een scan en herken app bespaar je een hoop tijd op facturen scannen en boeken. Met de slimme OCR software worden de gegevens automatisch uitgelezen.

  7 februari 2020

  Self-billing: hoe werkt het?

  Administratie Facturatie

  Self-billing: wat is het, hoe werkt het en voor wie is het aantrekkelijk?

  5 februari 2019

  De beste tips om je factuurtijd te halveren!

  tijd besparen Facturatie

  Jouw onderneming is groeiende. Dat is goed nieuws. Maar het betekent ook: meer factureren en een toenemend tijdgebrek. Daarom geef ik je drie tips om je factuurtijd te halveren.

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products