Digitaal_factureren_UBL

4 Vragen over digitaal factureren met UBL 2.0

Digitaal facturen is in opkomst en een universeel formaat voor niet alleen Nederland, maar heel Europa komt er aan. Nooit meer facturen printen en in enveloppen stoppen, maar gewoon rechtstreeks vanuit je boekhoudprogramma, dat kan met UBL eFacturatie. Zo meld ook Computable.nl

1. Wat is UBL Factureren?

UBL e-Factureren is een vorm van digitale facturatie, waar dus geen papieren facturen aan te pas komen. Door in dit bestandsformaat facturen te sturen en te ontvangen kunnen boekhoudprogramma's die UBL ready zijn makkelijk de gegevens interpreteren en verwerken in jouw boekhouding en ben je veel minder tijd kwijt aan het inboeken van de bonnen.

UBL staat voor Universal Business Language en is ontwikkeld door Ministerie van Economische Zaken. De Nederlandse Overheid heeft zich als doel gesteld om van 2017 100% elektronisch te factureren. Voor de techneuten: UBL is een bestand in .XML formaat. Door de standaardindeling kan de software de gegevens op een juiste manier inlezen.

2. Waarom zou ik digitaal factureren?

In 2009 zijn digitale facturen door de Overheid gelijkgesteld aan papieren facturen. Je hoeft dus (wettelijk) geen facturen meer te printen en in een envelop te stoppen. Je kunt ze gewoon per mail versturen. Maar dan nog moet je klant een factuur overtypen in zijn boekhoudprogramma. Niet goed voor de customer experience natuurlijk en het kan langer duren voor je betaald krijgt. Stuur je een factuur met UBL dan wordt de kans op fouten in de administratie van de klant minimaal. De klant moet wel akkoord zijn dat hij een digitale factuur ontvangt, dus stem even af voordat je begint met digitale facturen te sturen.

Sneller online boekhouden

Duidelijk is dus dat je met UBL makkelijker kunt online boekhouden, maar je kan ook sneller boekhouden. Dit komt omdat de facturen die je van leveranciers krijgt direct in je boekhoudprogramma komen te staan. Je hoeft dus geen post met facturen meer te verwachten of zelfs geen PDF bestanden in je mailbox. Je ziet de factuur van de klant direct in je 'nog te betalen' posten in je boekhoudprogramma. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde: verstuur jij een factuur met UBL naar je klant dan komt deze meteen bij hem in de betaalbestanden te staan.

Slimme boekhoudsoftware

Dat is dus echt slimme boekhoudsoftware waar je bedrijf slimmer en efficiënter van wordt. Door deze processen te optimaliseren kun je een groot deel van je boekhouding zelf doen. En door te boekhouden met UBL ben je ook geen tijd meer kwijt aan herhalende processen, zoals het inboeken of versturen van facturen.

3. Wanneer ga je hiermee factureren?

Op dit moment wordt deze vorm van eFactureren nog vooral gebruikt door overheden onderling en door bedrijven die aan de overheid factureren. Er zijn echter ontwikkelingen gaande dat ook de verschillende boekhoudprogramma’s onderling UBL gaan gebruiken. Verschillende boekhoudprogramma’s zijn bezig met onderlinge integratie van de standaard.

Handig voor grote en kleine bedrijven

Je denkt misschien: dit is alleen handig voor bedrijven met honderden facturen! Maar niets is minder waar. Juist ook als je een klein bedrijf hebt of zelfstandig werkt valt er veel winst te behalen met online factureren en slimme bedrijfssoftware. De impact van wekelijks een uur minder boekhouden is veel groter. Maar ook de impact van facturen sneller betaald krijgen. Ten derde heb je snel en makkelijk inzicht in de stand van zaken van je onderneming. Je weet wat je nog moet betalen en van wie je nog geld krijgt. Daar zit de echte winst. Online boekhouden kan al voor een paar euro per maand, ook met een boekhoudprogramma die UBL ondersteund.

Start je als ZZP'er of freelancer?

ZZPcentrum.nl is een starters- en informatieportaal voor zzp'ers en freelancers. Volg de laatste ontwikkelingen, zzp opdrachten, artikelen en voorbeelden over alle aspecten van het zelfstandig ondernemen voor een goede start. ZZPcentrum inspireert de zzp'er.

4. Kan mijn boekhoudprogramma UBL e-Factureren?

In ieder geval Exact Online en Informer Online maken al gebruik van UBL. Andere boekhoudsoftware kun je koppelen met verschillende software oplossingen. Kijk voor meer informatie op de website van het Nationaal Multibelanghebbenden Forum e-Factureren

Wil je zelf online facturen sturen? Vergelijk dan alle online boekhoudsoftware.

Populaire software

Rating:
Reviews: 123
Boekhouden
Rating:
Reviews: 568
Boekhouden
Rating:
Reviews: 828
Boekhouden

Appwatching Community

Meer weten of mee praten over dit onderwerp? word gratis lid van de Appwatching community

Steven Houkes - Webredacteur
Geschreven door:
Steven Houkes
Webredacteur

Steven is als hoofdredacteur van Appwatching degene die de content van de websites creëert en kwaliteit ervan waarborgt. Hij maakt je in zijn nieuwsartikelen, blogs en onderzoeken wegwijs in de materie van cloudsoftware. Hij heeft veel ervaring opgedaan als webredacteur bij RTV Noord en past deze journalistieke kennis toe bij het schrijven van zijn blogs. In zijn vrije tijd doet hij aan voetbal, wielrennen (alleen bij mooi weer) en koken. Heb je vragen? Mail gerust naar steven@appwiki.nl.

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Onderzoek: ondernemer kan de helft aan tijd besparen op facturen maken

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Online marketeer
Iris Kluin
Online marketeer
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Je ontkomt er als ZZP'er niet aan: de BTW-aangifte....

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
urenregistratie-app-excel.png

7 handige apps als alternatief voor urenregistratie in Excel

Uren registreren voelt vaak als een verplichting. Maar waarom doe jij je urenregistratie dan nog in Excel...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
Products