1. Blog
  2. Betalingsherinnering opstellen

Betalingsherinnering opstellen: hoe doe je dat?

Als ondernemer overkomt het je vroeg of laat een keer: een klant betaalt niet binnen de betaaltermijn. Je hebt een keurige betaaltermijn van veertien dagen maar toch staat het factuurbedrag binnen deze periode op je bankrekening.

Misschien wacht je nog even tot de wettelijke betaaltermijn van dertig dagen is verstreken. Maar als er dan nog niet betaald is, wat doe je dan? Dan is het tijd om een betalingsherinnering op te stellen. Dat doe je zo.

Betaaltermijn

Nog even terug naar de betaaltermijn. Simpel gezegd zijn er twee manieren waarop een betaaltermijn tot stand komt. Of je komt contractueel een betaaltermijn overeen of de wettelijke betaaltermijn is geldig. Veel bedrijven hebben een betaaltermijn in de algemene voorwaarden staan. Dat is heel verstandig, maar het geeft je nog geen drukmiddel om klanten de factuur sneller te laten betalen. Een betaaltermijn van veertien dagen is wel gangbaar en dan ook aan te raden.

Betalingsherinnering, wat moet er op?

Als je een betalingsherinnering wilt opstellen kun je dat makkelijk doen met een online factuurprogramma. De software helpt je om de juiste gegevens op de betalingsherinnering te krijgen. Ondersteunt je factuurprogramma dit niet, maak dan een digitale factuur met de volgende gegevens er op:

  • Het factuurnummer van de factuur waar het om gaat
  • De datum van de factuur waar het om gaat
  • Het bedrag van de factuur
  • De vervaldatum van de factuur

Zo kan jouw klant de factuur snel terugvinden in zijn administratie. Schrijf er ook bij binnen welke termijn je de betaling verwacht. Het meest gangbaar is binnen vijf tot veertien dagen.

Hoe verstuur je een betalingsherinnering?

Het meest logisch is om een betalingsherinnering te versturen zoals je dat ook doet met facturen sturen. Dit doe je eenvoudig met een factuurprogramma die automatisch betalingsherinneringen verstuurd. Je stelt dan één keer de voorwaarden in zoals betaaltermijn en na hoeveel dagen een herinnering moet worden gestuurd. Vervolgens heb je hier geen omkijken meer naar. Scheelt en hoop tijd al je klanten te laat of niet betalen! 

Toch is het niet onverstandig om de factuur ook op een andere manier te sturen. Als je gewend bent facturen vanuit je factuurprogramma te versturen, kun je nu ook even de moeite nemen om de factuur op de post te doen. Je wilt nu namelijk even zeker weten dat de factuur bij de klant aan komt. De volgende stap is namelijk een aanmaning en dan wordt het net even serieuzer.

Wat is een aanmaning?

Als je klant na een of twee betalingsherinneringen nog steeds zijn verplichting niet is nagekomen kun je een aanmaning sturen. Het verschil met een betalingsherinnering en een aanmaning zit voornamelijk in de toon. De toon van een aanmaning is veel dwingender. Waar je bij de herinnering de klant nog vriendelijk verzoekt om voor betaling te zorgen, ga je dat bij een aanmaning eisen. Je kunt dan al gaan dreigen om de zaak over te dragen aan een incassobureau en eventuele kosten te verhalen.

Je kunt ook wettelijke rente in rekening gaan brengen. Let bij wat je doet altijd wel op je klantrelatie en probeer erachter te komen waarom een factuur niet wordt betaald. Je wilt niet dat je door een misverstand een klant verliest.

Wil je snel zelf een factuur maken? Bekijk en vergelijk de beste factuurprogramma's met onze keuzehulp!

Arjan
Appwiki expert

Gerelateerde artikelen

5 januari 2024

5 scan en herken apps voor het scannen van facturen

Scan & herken Bonnetjes Facturatie

Met een scan en herken app bespaar je een hoop tijd op facturen scannen en boeken. Met de slimme OCR software worden de gegevens automatisch uitgelezen.

23 mei 2023

Beste online factuur templates

Facturatie

Gratis facturen maken en versturen met Excel of met facturatie software? Bekijk alle voor- en nadelen van beide methoden. Ontdek zo welke manier van factureren bij jou past!

8 december 2022

Factuurverwerking: tips & tricks voor volledige automatisering

Administratie Facturatie Boekhouding

Als MKB-ondernemer wil je een goede factuurverwerking. Waar moet je aan denken? Welke factuurverwerking software gebruik je? Appwiki helpt!

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products