betalingsherinnering-opstellen.png

Betalingsherinnering opstellen: Hoe doe je dat?

Als ondernemer overkomt het je vroeg of laat een keer: een klant betaalt niet binnen de betaaltermijn. Je hebt een keurige betaaltermijn van veertien dagen maar toch staat het factuurbedrag binnen deze periode op je bankrekening. Misschien wacht je nog even tot de wettelijke betaaltermijn van dertig dagen is verstreken. Maar als er dan nog niet betaald is, wat doe je dan? Dan is het tijd om een betalingsherinnering op te stellen. Dat doe je zo.

Betaaltermijn

Nog even terug naar de betaaltermijn. Simpel gezegd zijn er twee manieren waarop een betaaltermijn tot stand komt. Of je komt contractueel een betaaltermijn overeen of de wettelijke betaaltermijn is geldig. Veel bedrijven hebben een betaaltermijn in de algemene voorwaarden staan. Dat is heel verstandig, maar het geeft je nog geen drukmiddel om klanten de factuur sneller te laten betalen. Een betaaltermijn van veertien dagen is wel gangbaar en dan ook aan te raden.

Betalingsherinnering, wat moet er op?

Als je een betalingsherinnering wilt opstellen kun je dat makkelijk doen met een online factuurprogramma. De software helpt je om de juiste gegevens op de betalingsherinnering te krijgen. Ondersteunt je factuurprogramma dit niet, maak dan een digitale factuur met de volgende gegevens er op:

  • Het factuurnummer van de factuur waar het om gaat
  • De datum van de factuur waar het om gaat
  • Het bedrag van de factuur
  • De vervaldatum van de factuur

Zo kan jouw klant de factuur snel terugvinden in zijn administratie. Schrijf er ook bij binnen welke termijn je de betaling verwacht. Het meest gangbaar is binnen vijf tot veertien dagen.

Hoe verstuur je een betalingsherinnering?

Het meest logisch is om een betalingsherinnering te versturen zoals je dat ook doet met facturen sturen. Toch is het niet onverstandig om de factuur ook op een andere manier te sturen. Als je gewend bent facturen vanuit je factuurprogramma te versturen, kun je nu ook even de moeite nemen om de factuur op de post te doen. Je wilt nu namelijk even zeker weten dat de factuur bij de klant aan komt. De volgende stap is namelijk een aanmaning en dan wordt het net even serieuzer.

Wat is een aanmaning?

Als je klant na een of twee betalingsherinneringen nog steeds zijn verplichting niet is nagekomen kun je een aanmaning sturen. Het verschil met een betalingsherinnering en een aanmaning zit voornamelijk in de toon. De toon van een aanmaning is veel dwingender. Waar je bij de herinnering de klant nog vriendelijk verzoekt om voor betaling te zorgen, ga je dat bij een aanmaning eisen. Je kunt dan al gaan dreigen om de zaak over te dragen aan een incassobureau en eventuele kosten te verhalen. Je kunt ook wettelijke rente in rekening gaan brengen. Let bij wat je doet altijd wel op je klantrelatie en probeer erachter te komen waarom een factuur niet wordt betaald. Je wilt niet dat je door een misverstand een klant verliest.

Wil je snel zelf een factuur maken? Bekijk en vergelijk de beste factuurprogramma's met onze keuzehulp!

Populaire software

Rating:
Reviews: 624
Facturatie
Rating:
Reviews: 1213
Facturatie
Rating:
Reviews: 243
Facturatie

Het beginpunt voor je online software

Ontdek, vergelijk & vind de beste business apps met de selectietool
Vergelijk & probeer
Steven Houkes - Webredacteur
Geschreven door:
Steven Houkes
Webredacteur

Steven is als hoofdredacteur van Appwatching degene die de content van de websites creëert en kwaliteit ervan waarborgt. Hij maakt je in zijn nieuwsartikelen, blogs en onderzoeken wegwijs in de materie van cloudsoftware. Hij heeft veel ervaring opgedaan als webredacteur bij RTV Noord en past deze journalistieke kennis toe bij het schrijven van zijn blogs. In zijn vrije tijd doet hij aan voetbal, wielrennen (alleen bij mooi weer) en koken. Heb je vragen? Mail gerust naar steven@appwiki.nl.

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Onderzoek: ondernemer kan de helft aan tijd besparen op facturen maken

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Online marketeer
Iris Kluin
Online marketeer
blog-boekhoudmanieren-excel-vs-software.png

Doe je de boekhouding in Excel of met boekhoudsoftware?

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Over het algemeen houden startende ondernemers...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Je ontkomt er als ZZP'er niet aan: de BTW-aangifte....

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
Products