1. Blog
 2. Algemene voorwaarden webshop opstellen

Algemene voorwaarden voor je webshop opstellen?

Algemene voorwaarden beschermen de consument maar ook jou als ondernemer. Het is daarom zeker verstandig om ze op te stellen, zelfs zonder dat deze wettelijk verplicht zijn. Lees in dit artikel waarom, waar je op moet letten en gebruik de handige tips en aandachtspunten voor jouw eigen webwinkel.

Waarom algemene voorwaarden voor jouw webshop?

Algemene voorwaarden zijn van toepassing op elke transactie die jouw webshop aan gaat. Stel je geen algemene voorwaarden op? Dan zou je in theorie bij elk verkocht product opnieuw moeten onderhandelen over levertermijn en garantie. Leg je deze vast, dan ben je juridisch gezien beter beschermd.

Algemene voorwaarden opstellen

Omdat het niet verplicht is om algemene voorwaarden te hanteren in je webshop is er geen officiële richtlijn voor de inhoud van het document. Je kunt ze zelf opstellen, maar zult dit wel binnen de kaders van de wet moeten doen.

De meeste webshops nemen de onderstaande onderwerpen op in hun algemene voorwaarden

 • Levertermijn
 • Garantie
 • Betaling
 • Recht van ontbinding (ook kostenen uitzonderingen)
 • Klachtafhandeling
 • Geschillen

Je mag deze onderwerpen verder uitbreiden om je zo aan te passen aan jouw branche en webshop.

Zelf doen of laten doen?

Je kunt ervoor kiezen om de algemene voorwaarden voor je webshop zelf op te stellen, dit uit te besteden of te werken met een template. Deze laatste worden bijvoorbeeld aangeboden door de SER (Sociaal Economische Raad). De voorbeelden die je kunt downloaden op de website van de SER zijn branche-specifiek. Maar door te googelen vind je al snel meer voorbeelden van algemene voorwaarden voor webshops. Bekijk welk document het beste aansluit bij jouw situatie en laat deze voor de zekerheid checken door een jurist.

Deze laatste zou je ook kunnen vragen om het gehele project voor je op te pakken. Dit kost je vaak wel veel geld. Maar kies je ervoor om helemaal zelf aan de slag te gaan en gaat er iets verkeerd? Dan kost het je uiteindelijk nog veel meer. Denk dus goed na op welke manier jij de algemene voorwaarden voor jouw webshop wilt opstellen. VeiligDoen kan je helpen met het opstellen van algemene voorwaarden op maat.

Algemene voorwaarden in je webshop: wat mag en wat niet

 • mogen niet in strijd zijn met de wet en mogen consumenten niet benadelen.
 • moeten voordat een consument overgaat tot aanschaf kenbaar gemaakt worden, zijn deze niet van toepassing op de koop.
 • moeten te lezen en te bewaren zijn. Je kunt je algemene voorwaarden bijvoorbeeld als PDF aanbieden om hieraan te voldoen.
 • moeten in begrijpelijke taal zijn opgesteld.
 • mogen niet de enige plek zijn waar je essentiële informatie over producten vermeld. Informatie over o.a. de prijs, afmetingen en kleur moet ook op de productpagina te lezen zijn.

Wat mag niet?

 • ontkennen dat er een overeenkomst is als er een bestelling geplaatst is. Ook zonder jouw bevestiging bestaat de overeenkomst al. Deze gaat in wanneer de klant een bestelling plaatst en deze bij je binnen komt. Consumenten kunnen de overeenkomst zelf nog wel ontbinden totdat je deze bevestigt.
 • de verantwoordelijkheid van aflevering van het product bij de consument leggen. Totdat deze het pakket heeft geaccepteerd ligt de verantwoordelijkheid bij de webwinkel.

Vind de webshop software die bij jou past!

Jacqueline
Jacqueline
Appwiki expert

Populaire software

Gerelateerde artikelen

4 augustus 2018

Webshop laten bouwen of zelf doen?

Webshop beginnen Webshop

Je wilt een webshop beginnen. Ga je deze dan laten bouwen of ga je zelf aan de slag?

17 juni 2018

Wordpress webshop maken: de voor- en nadelen op een rij

Webshop beginnen Webshop

Is een Wordpress webshop voor jou de beste oplossing? Deze overwegingen moet je maken om tot een goede keuze te komen.

23 december 2015

Hoeveel procent BTW voor een webshop?

Webshop beginnen Administratie Webshop

Welke btw-tarieven moet ik hanteren in mijn webshop? Wanneer je een webshop beheert ben je in de meeste gevallen bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als een onderneming. Zoals je wellicht al wee...

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products