Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden voor je webshop opstellen

Algemene voorwaarden beschermen de consument maar ook jou als ondernemer. Het is daarom zeker verstandig om ze op te stellen, zelfs zonder dat deze wettelijk verplicht zijn. Lees in dit artikel waarom, waar je op moet letten en gebruik de handige tips en aandachtspunten voor jouw eigen webwinkel.

Waarom algemene voorwaarden voor jouw webshop?

Algemene voorwaarden zijn van toepassing op elke transactie die jouw webshop aan gaat. Stel je geen algemene voorwaarden op? Dan zou je in theorie bij elk verkocht product opnieuw moeten onderhandelen over levertermijn en garantie. Leg je deze vast, dan ben je juridisch gezien beter beschermd.

Algemene voorwaarden opstellen

Omdat het niet verplicht is om algemene voorwaarden te hanteren in je webshop is er geen officiële richtlijn voor de inhoud van het document. Je kunt ze zelf opstellen, maar zult dit wel binnen de kaders van de wet moeten doen.

De meeste webshops nemen de onderstaande onderwerpen op in hun algemene voorwaarden

 • Levertermijn
 • Garantie
 • Betaling
 • Recht van ontbinding (ook kostenen uitzonderingen)
 • Klachtafhandeling
 • Geschillen

Je mag deze onderwerpen verder uitbreiden om je zo aan te passen aan jouw branche en webshop.

Zelf doen of laten doen?

Je kunt ervoor kiezen om de algemene voorwaarden voor je webshop zelf op te stellen, dit uit te besteden of te werken met een template. Deze laatste worden bijvoorbeeld aangeboden door de SER (Sociaal Economische Raad). De voorbeelden die je kunt downloaden op de website van de SER zijn branche-specifiek. Maar door te googelen vind je al snel meer voorbeelden van algemene voorwaarden voor webshops. Bekijk welk document het beste aansluit bij jouw situatie en laat deze voor de zekerheid checken door een jurist.

Deze laatste zou je ook kunnen vragen om het gehele project voor je op te pakken. Dit kost je vaak wel veel geld. Maar kies je ervoor om helemaal zelf aan de slag te gaan en gaat er iets verkeerd? Dan kost het je uiteindelijk nog veel meer. Denk dus goed na op welke manier jij de algemene voorwaarden voor jouw webshop wilt opstellen. VeiligDoen kan je helpen met het opstellen van algemene voorwaarden op maat.

Algemene voorwaarden in je webshop: wat mag en wat niet

 • mogen niet in strijd zijn met de wet en mogen consumenten niet benadelen.
 • moeten voordat een consument overgaat tot aanschaf kenbaar gemaakt worden, zijn deze niet van toepassing op de koop.
 • moeten te lezen en te bewaren zijn. Je kunt je algemene voorwaarden bijvoorbeeld als PDF aanbieden om hieraan te voldoen.
 • moeten in begrijpelijke taal zijn opgesteld.
 • mogen niet de enige plek zijn waar je essentiële informatie over producten vermeld. Informatie over o.a. de prijs, afmetingen en kleur moet ook op de productpagina te lezen zijn.

Wat mag niet?

 • ontkennen dat er een overeenkomst is als er een bestelling geplaatst is. Ook zonder jouw bevestiging bestaat de overeenkomst al. Deze gaat in wanneer de klant een bestelling plaatst en deze bij je binnen komt. Consumenten kunnen de overeenkomst zelf nog wel ontbinden totdat je deze bevestigt.
 • de verantwoordelijkheid van aflevering van het product bij de consument leggen. Totdat deze het pakket heeft geaccepteerd ligt de verantwoordelijkheid bij de webwinkel.

Vind de webshop software die bij jou past!

Populaire software

Rating:
Reviews: 201
Webwinkel
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Webwinkel
Pauline - Online marketeer
Geschreven door:
Pauline van Putten
Online marketeer

Pauline is een enthousiaste en gedreven content marketeer met vlotte pen. Ze blogt over alle ins en outs van bedrijfssoftware en voorziet je van handige tips. Daarnaast studeert zij de master computercommunicatie aan de Rijksuniversiteit Groningen en doet een marketing commissie bij een regionale radio- en televisiezender. In haar vrije tijd houdt ze van sporten, kokkerellen en festivals afstruinen.

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Facturen maken: er is tijd te winnen

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Online marketeer
Iris Kluin
Online marketeer
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Je ontkomt er als ZZP’er niet aan: de...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
urenregistratie-app-excel.png

7 handige apps als alternatief voor urenregistratie in Excel

Uren registreren voelt vaak als een verplichting. Maar waarom doe jij je urenregistratie dan nog in Excel...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
Products