CRM open source

Open-source CRM software gebruiken

Ben je op zoek naar een CRM systeem, dan zul je de keuze moeten maken tussen open-source CRM software of een online CRM systeem (in de cloud). Ondernemingen die kiezen voor deze eerste doen dit in veel gevallen omdat zij ergens hebben gehoord dat open-source CRM software gratis is. Lees in dit artikel waarom deze bewering onjuist is, bekijk bekende open-source systemen en bekijk de voor- en nadelen van een CRM systeem met openlijk beschikbare broncode.

Bekende open-source CRM systemen

Wereldwijd worden er vele open-source CRM oplossingen aangeboden. De bekendste en meest gedownloade pakketten zijn onder andere Sugar CRM, het hierop gebaseerde Vtiger, Zurmo en Splendid CRM.

Veel gebruikte CRM systemen

 

Voordelen van een open-source CRM oplossing

Naast het feit dat open-source CRM software in de meeste gevallen gratis te downloaden zijn, heeft het open karakter van de software nog een aantal noemenswaardige voordelen. Doordat de broncode vrij beschikbaar is kun je het programma aanpassen en het naadloos laten aansluiten op je werkwijze.

Je kunt dus altijd de nieuwste technieken in je systeem opnemen en snel op ontwikkelingen in de markt inspelen. Daarbij hebben open-source CRM systemen vaak vele gebruikers (wereldwijd) en zijn de oplossingen voor de meeste problemen dus al gevonden. Je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden, maar kunt lering trekken uit de ervaringen van andere gebruikers. Zij delen deze namelijk vaak online in fora en communities.

Nadelen van open-source CRM

Toch heeft een open-source CRM ook duidelijk aanwijsbare nadelen:

Uitgebreide technische kennis nodig

Het downloaden van een open-source CRM systeem is niet heel ingewikkeld. Het is het gedeelte dat daarna komt, dat vaak voor problemen zorgt. De software die je krijgt is standaard. Wil je deze aanpassen aan je wensen, koppelen met andere software of uitbreiden? Dan heb je uitgebreide kennis nodig van programmeren en zul je veel tijd (geld) moeten steken in het uitvoeren van de aanpassingen. Heb je dit niet, dan kun je een specialist inschakelen, maar deze hanteren vaak hoge tarieven.

Vaak weinig intuïtief

Omdat open-source CRM systemen vaak worden ontwikkeld vanuit de techniek, werken deze systemen vaak weinig intuïtief. Hierdoor zul je je eerst moeten verdiepen in de werking van de software, om optimaal gebruik te kunnen maken van alle functies.

Geen service

Doordat de broncode van de software openbaar beschikbaar is, er vele programmeurs aan werken en er dus geen aanwijsbare uitgever is, ontvang je bij een open-source CRM systeem geen service. Dit betekent dat je problemen zelf moet oplossen en het antwoord op vragen zelf online zult moeten opzoeken.

Veiligheid

De één zegt dat open-source software veiliger is, omdat er een groot team van programmeurs aan werkt, de ander ziet dit juist als een zwak punt. Toch is één ding zeker. Om je open-source CRM systeem zo veilig mogelijk in te richten is het belangrijk om updates te installeren. Toch ligt hierin vaak ook meteen een probleem. Nadat updates geïnstalleerd zijn ontstaan er vaak problemen met koppelingen en plug-ins. Het oplossen van deze problemen vraagt uitgebreide technische kennis.

Alternatieven voor open-source CRM systemen

Het alternatief voor open-source CRM software is een commercieel CRM systeem. Deze zijn al voor minder dan €10,- per maand beschikbaar. Service, ondersteuning en updates zijn in de meeste gevallen bij de prijs inbegrepen. Bekijk hier alternatieven voor open-source CRM software

Redactie Appwiki Webredactie Appwiki
Geschreven door:
Redactie Appwiki
Webredactie Appwiki

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Facturen maken: er is tijd te winnen

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Online marketeer
Iris Kluin
Online marketeer
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Je ontkomt er als ZZP’er niet aan: de...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
urenregistratie-app-excel.png

7 handige apps als alternatief voor urenregistratie in Excel

Uren registreren voelt vaak als een verplichting. Maar waarom doe jij je urenregistratie dan nog in Excel...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
Products