1. Begrippen
  2. CRM
  3. Wat is een open-source CRM?

Alles over een open source CRM

Op zoek naar een CRM systeem? Dan moet je de keuze maken tussen open-source CRM software of een online CRM systeem (in de cloud). Hier vind je alle informatie voor een goede keuze.

Ondernemingen die kiezen voor een open-source CRM doen dit in veel gevallen omdat zij ergens hebben gehoord dat open-source CRM software gratis is. Toch klopt dit niet.

Hieronder leggen we uit waarom dit zo is, vind je een aantal bekende open-source systemen en schetsen we alle voor- en nadelen van een CRM systeem met openlijk beschikbare broncode.

Allemaal zodat jij een goede keuze kunt maken!

Wat is een open-source CRM systeem?

Open-source CRM is een broncode die voor iedereen vrij beschikbaar is. Een open-source CRM kan worden gewijzigd, gekopieerd en gedistribueerd zonder dat er rechten moeten worden betaald aan de oorspronkelijke CRM ontwikkelaars. Gebruikers van het CRM hebben de mogelijkheid het te gebruiken voor ieder doel. 

Bekende open-source CRM systemen

Wereldwijd worden er vele open-source CRM oplossingen aangeboden. De bekendste en meest gedownloade pakketten zijn onder andere:

  • Sugar CRM
  • Vtiger CRM
  • Suite CRM
  • Odoo
  • EspoCRM
  • Splendid CRM

Voordelen van een open-source CRM oplossing

Naast het feit dat open-source CRM software in de meeste gevallen gratis te downloaden zijn, heeft het open karakter van de software nog een aantal noemenswaardige voordelen.

Sluit aan op je werkwijze

Doordat de broncode vrij beschikbaar is kun je het programma aanpassen en het naadloos laten aansluiten op je werkwijze. Een open source is dus extreem flexibel (als je over de nodige programmeerkennis beschikt). Je kunt dus altijd de nieuwste technieken in je systeem opnemen en snel op ontwikkelingen in de markt inspelen.

Hulp van fora en communities 

Daarbij hebben open-source CRM systemen vaak vele gebruikers (wereldwijd) en zijn de oplossingen voor de meeste problemen dus al gevonden. Je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden, maar kunt lering trekken uit de ervaringen van andere gebruikers. Zij delen deze namelijk vaak online in fora en communities.

Nadelen van open-source CRM

Toch heeft een open-source CRM ook duidelijk aanwijsbare nadelen:

Uitgebreide technische kennis nodig (kosten)

Het downloaden van een open-source CRM systeem is niet heel ingewikkeld. Het is het gedeelte dat daarna komt, dat vaak voor problemen zorgt.

De software die je krijgt is standaard. Wil je deze aanpassen aan je wensen, koppelen met andere software of uitbreiden? Dan heb je uitgebreide kennis nodig van programmeren en zul je veel tijd en geld) moeten steken in het uitvoeren van de aanpassingen. Heb je dit niet, dan kun je een specialist inschakelen, maar deze hanteren vaak hoge tarieven.

Vaak weinig intuïtief

Omdat open-source CRM systemen vaak worden ontwikkeld vanuit de techniek, werken deze systemen vaak weinig intuitief. Hierdoor zul je je eerst moeten verdiepen in de werking van de software, om optimaal gebruik te kunnen maken van alle functies.

Geen service

Doordat de broncode van de software openbaar beschikbaar is, er vele programmeurs aan werken en er dus geen aanwijsbare uitgever is, ontvang je bij een open-source CRM systeem geen service. Dit betekent dat je problemen zelf moet oplossen en het antwoord op vragen zelf online zult moeten opzoeken.

Veiligheid

De één zegt dat open-source software veiliger is, omdat er een groot team van programmeurs aan werkt, de ander ziet dit juist als een zwak punt. Toch is één ding zeker. Om je open-source CRM systeem zo veilig mogelijk in te richten is het belangrijk om updates te installeren.

Toch ligt hierin vaak ook meteen een probleem. Nadat updates geïnstalleerd zijn ontstaan er vaak problemen met koppelingen en plug-ins. Het oplossen van deze problemen vraagt uitgebreide technische kennis. Dit kost je dus of veel manuren of je moet een developer of programmeur inhuren.

Waarom open-source CRM?

Waarom zou je kiezen voor een open-source CRM systeem? In eerste instantie is dit vaak omdat er in de meeste gevallen geen licentiekosten verbonden zijn aan dit type CRM software. Daarbij is de broncode openlijk beschikbaar en kun je het systeem dus helemaal aanpassen aan je eigen wensen.

Voorwaarde hiervoor is natuurlijk wel dat je dit ook kunt en hier tijd voor wilt vrijmaken. Om je open-source CRM systeem aan te kunnen passen, zul je moeten programmeren. Dat kost veel tijd en niet iedereen kan dit.

Daarbij kun je met vragen over je open-source systeem niet altijd aankloppen bij een leverancier. Overweeg je een open-source CRM systeem? Dan zul je dus een aantal belangrijke knopen moeten doorhakken.

CRM alternatieven vergelijken?

Alternatieven voor open-source CRM systemen

Het alternatief voor open-source CRM software is een online CRM systeem. Deze zijn al voor minder dan €10,- per maand beschikbaar. Service, ondersteuning en updates zijn in de meeste gevallen bij de prijs inbegrepen. Bekijk hier de alternatieven voor open-source CRM software.

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products