Wat is big data?

Big data is een verzamelnaam voor een ontzettend grote hoeveelheid (ongestructureerde) gegevens, ook wel datasets genoemd. Deze gegevens kunnen overal vandaan gehaald worden. Alles wat op social media platforms als Facebook en Youtube geplaatst wordt valt hieronder, maar ook alle gegevens die door winkels worden verzamelt maken hier deel van uit. Iedere transactie wordt geregistreerd en alles blijft bewaard.

Wat kan ik met big data?

Met big data is het mogelijk om een enorme hoeveelheid gegevens te analyseren en dit weer te gebruiken om "de toekomst" te voorspellen. Grote winkelketens als Walmart en Target analyseren al hun winkeltransacties en persoonsgegevens, zodat ze kunnen voorspellen welke producten een individu nodig zal gaan hebben. Wanneer ze dit weten is het mogelijk om deze klanten persoonlijke aanbiedingen te doen, waardoor de aanbieding zo goed mogelijk aansluit op de wensen en behoeftes van deze persoon. Dit kan zorgen voor enorm effectieve marketingcampagnes, wat veel geld oplevert.

Voorbeelden van het gebruik van big data

  • Zoals genoemd analyseert de winkelketen. Target alle winkelgegevens die er beschikbaar zijn over een persoon. Hierdoor is het voor het concern bijvoorbeeld mogelijk om te voorspellen wanneer een vrouw zwanger is. Dit is mogelijk omdat blijkt dat dit een van de weinige periodes in het leven is wanneer het koopgedrag sterkt afwijkt van de normale situatie. Ze spelen hierop in door in deze periode gerichte aanbiedingen te doen voor luiers en andere baby artikelen. Het is belangrijk om voorzichtig om te gaan met deze gegevens, want Target is behoorlijk in opspraak geraakt nadat ze voorspeld hadden dat een vrouw zwanger was voordat ze dit zelf wist. Hou hier dus rekening mee met het gebruik van big data.
  • Walmart maakt gebruik van big data om de bevoorrading te optimaliseren. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van real-time verkeersgegevens om de beste en snelste routes te bepalen. Daarnaast heeft Walmart een applicatie genaamd Shopycat waarmee ze aan de hand van gegevens van een individuele persoon de perfecte verjaardagscadeau's voorstellen. Mensen kunnen wanneer ze zoeken naar een geschikt cadeau voor een vriend deze app gebruiken. Aan de hand van het facebookprofiel van deze persoon zoekt Walmart tussen alle beschikbare gegevens naar het perfecte cadeau voor hem of haar.
  • Ook Albert Heijn verzamelt enorm veel gegevens van de klanten. Dit doen ze door middel van de persoonlijke bonuskaart. Aan de hand van al deze gegevens is het mogelijk om persoonlijke aanbiedingen te doen aan de hand van oude en recente betalingsgegevens.

Wat is de rol van een CRM bij big data?

Binnen je organisatie is al veel data aanwezig. Deze data wordt verzameld en opgeslagen in je CRM systeem. Sommige CRM systemen zijn zo doorontwikkeld dat het zelfs mogelijk is om deze data direct te analyseren. Wanneer je bijvoorbeeld een mailing verstuurd hebt is het mogelijk om te zien waar een klant naar gekeken heeft en hoe lang hij op een bepaalde pagina is geweest. Met deze informatie kan weer een gerichte marketingcampagne opgezet worden, omdat nu duidelijk is waar de interesses van deze klant liggen.

Rating:
Reviews: 68
CRM
Rating:
Reviews: te weinig reviews
CRM
Rating:
Reviews: te weinig reviews
CRM
Products