1. Begrippen
  2. CRM
  3. Wat is big data?

Wat is big data?

Jacqueline
Jacqueline
Appwiki expert

Eenvoudig de beste CRM software kiezen?

Bekijk het overzicht met alle CRM software aanbieders. Maak eenvoudig een voorselectie door je wensen aan te geven. Vergelijk de aanbieders vervolgens op prijs, functies en reviews. Wat CRM kan betekenen voor jouw business? Check dan ons artikel hoe je sales boost met CRM.

Bekijk alle aanbieders Boost sales met CRM

Big data is een verzamelnaam voor een ontzettend grote hoeveelheid (ongestructureerde) gegevens, ook wel datasets genoemd. Deze gegevens kunnen overal vandaan gehaald worden. Alles wat op social media platforms als Facebook en Youtube geplaatst wordt valt hieronder, maar ook alle gegevens die door winkels worden verzamelt maken hier deel van uit. Iedere transactie wordt geregistreerd en alles blijft bewaard.

Wat kan ik met big data?

Met big data is het mogelijk om een enorme hoeveelheid gegevens te analyseren en dit weer te gebruiken om "de toekomst" te voorspellen. Grote winkelketens als Walmart en Target analyseren al hun winkeltransacties en persoonsgegevens, zodat ze kunnen voorspellen welke producten een individu nodig zal gaan hebben. Wanneer ze dit weten is het mogelijk om deze klanten persoonlijke aanbiedingen te doen, waardoor de aanbieding zo goed mogelijk aansluit op de wensen en behoeftes van deze persoon. Dit kan zorgen voor enorm effectieve marketingcampagnes, wat veel geld oplevert.

Voorbeelden van het gebruik van big data

  • Zoals genoemd analyseert de winkelketen. Target alle winkelgegevens die er beschikbaar zijn over een persoon. Hierdoor is het voor het concern bijvoorbeeld mogelijk om te voorspellen wanneer een vrouw zwanger is. Dit is mogelijk omdat blijkt dat dit een van de weinige periodes in het leven is wanneer het koopgedrag sterkt afwijkt van de normale situatie. Ze spelen hierop in door in deze periode gerichte aanbiedingen te doen voor luiers en andere baby artikelen. Het is belangrijk om voorzichtig om te gaan met deze gegevens, want Target is behoorlijk in opspraak geraakt nadat ze voorspeld hadden dat een vrouw zwanger was voordat ze dit zelf wist. Hou hier dus rekening mee met het gebruik van big data.
  • Walmart maakt gebruik van big data om de bevoorrading te optimaliseren. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van real-time verkeersgegevens om de beste en snelste routes te bepalen. Daarnaast heeft Walmart een applicatie genaamd Shopycat waarmee ze aan de hand van gegevens van een individuele persoon de perfecte verjaardagscadeau's voorstellen. Mensen kunnen wanneer ze zoeken naar een geschikt cadeau voor een vriend deze app gebruiken. Aan de hand van het facebookprofiel van deze persoon zoekt Walmart tussen alle beschikbare gegevens naar het perfecte cadeau voor hem of haar.
  • Ook Albert Heijn verzamelt enorm veel gegevens van de klanten. Dit doen ze door middel van de persoonlijke bonuskaart. Aan de hand van al deze gegevens is het mogelijk om persoonlijke aanbiedingen te doen aan de hand van oude en recente betalingsgegevens.

Wat is de rol van een CRM bij big data?

Binnen je organisatie is al veel data aanwezig. Deze data wordt verzameld en opgeslagen in je CRM systeem. Sommige CRM systemen zijn zo doorontwikkeld dat het zelfs mogelijk is om deze data direct te analyseren. Wanneer je bijvoorbeeld een mailing verstuurd hebt is het mogelijk om te zien waar een klant naar gekeken heeft en hoe lang hij op een bepaalde pagina is geweest. Met deze informatie kan weer een gerichte marketingcampagne opgezet worden, omdat nu duidelijk is waar de interesses van deze klant liggen.

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products