1. Begrippen
  2. CRM
  3. Wat is downselling?

Wat is downselling?

Downselling is een verkoopstrategie waarbij een verkoper ene klant een eenvoudiger, goedkoper alternatief biedt in plaats van het oorspronkelijk overwogen product of dienst. Dit kan gedaan worden om verschillende redenen als: 

  • Klantbudget: Als een klant aangeeft dat hij of zij het oorspronkelijke product te duur vindt, kan een goedkoper alternatief worden aangeboden dat beter bij het budget past. 
  • Complexiteit: Als de klant niet alle functies van een geavanceerder product nodig heeft of zich erdoor geintimideerd voelt, kan een eenvoudiger versie geschikter zijn. 
  • Voorraden: Als een duurder product niet op voorraad is, kan downselling de klant een direct beschikbaar alternatief bieden. 

Downselling binnen CRM strategie

CRM software helpt bedrijven om beter inzicht te krijgen in hun klanten, de klantbehoefte, aankoopgeschiedenis, voorkeuren en andere belangrijke informatie. Met deze gegevens kunnen verkopers of klantenservice medewerkers:

  • Gepersonaliseerde aanbevelingen doen: Ze kunnen klanten de juiste producten of diensten voorstellen, gebaseerd op hun vorige aankopen of voorkeuren. Dit kan zowel upselling als downselling omvatten. 
  • Klanttevredenheid verhogen: Door goed naar de klant te luisteren en diens behoeften te begrijpen, kan downselling helpen om de tevredenheid te verhogen doordat de kalnt een product krijgt dat echt bij hem past. 
  • Verhoogde retentie: Een klant die zich begrepen en gewaardeerd voelt, is waarschijnlijker om loyaliteit aan een bedrijf te tonen en in de toekomst terug te keren. 

CRM software ondersteunt dus bij het maken van weloverwogen beslissingen rondom downselling (en upselling), door de informatie te leveren die nodig is om het juiste product of de juiste dienst aan te bevelen op basis van de unieke situatie en behoeften van elke klant. 

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products