1. HRM
  2. Begrippen
  3. Wat is een functioneringsgesprek?

Wat is een functioneringsgesprek?

Een functioneringsgesprek is een open dialoog tussen een medewerker en zijn of haar leidinggevende. Tijdens een functioneringssgesprek wordt besproken hoe jij ervoor staat in jouw ontwikkeling binnen jouw functie. Ook wordt besproken hoe het met je gaat, of je je werk leuk vindt, waar je naartoe wilt groeien, of je ergens tegenaan loopt en wat je graag zou willen in de toekomst. Het is dus een feedback moment tussen leidinggevende en medewerker. Het functioneringsgesprek is vooral gericht op de toekomst en is tweerichtingsverkeer, waarbij zowel de medewerker als de leidinggevende input geven. Dit verschilt van een beoordelingsgesprek, waar vaak de leidinggevende meer aan het woord is en het vooral gaat over het verleden. Het doel van een functioneringsgesprek is om de medewerker te helpen groeien en optimaal te presteren.

De frequentie van deze gesprekken varieert per organisatie, maar veel bedrijven houden nog vast aan een jaarlijkse gesprekscyclus. In zo’n traditionele cyclus stel je aan het begin van het jaar doelen, bespreek je halverwege de voortgang, en volgt er aan het eind van het jaar een beoordeling. Toch stappen steeds meer organisaties over op een nieuw beoordelingssysteem, waarin het hele jaar door gesprekken plaatsvinden over de voortgang en ontwikkeling. Ook krijgen medewerkers bij zo'n nieuwe benadering vaak meer vrijheid en verantwoordelijkheid over hun eigen ontwikkeling en is er meer sprake van een doorlopend dialoog tussen leidinggevende en medewerker over ontwikkeling en groei. 

Is een functioneringsgesprek verplicht?

Hoewel het wettelijk niet verplicht is voor een werkgever om functioneringsgesprekken te voeren, kiezen veel organisaties ervoor om dit wel te doen. Een functioneringsgesprek biedt namelijk de mogelijkheid om schriftelijk vast te leggen hoe een medewerker functioneert. Dit is vooral handig als een medewerker niet goed presteert, omdat je dan een dossier opbouwt dat je kunt gebruiken voor verdere gesprekken. 

Hoe bereid je je voor op een functioneringsgesprek?

Voor een effectief functioneringsgesprek is een goede voorbereiding belangrijk. Daarom is het verstandig dat de medewerker en de leidinggevende beide vooraf nadenken over mogelijke onderwerpen die besproken moeten worden. Kijk ook terug op eerder besproken punten en of eerdere doelen behaald zijn. Ook kan het handig zijn om collega's om feedback te vragen over het functioneren, dit geldt voor zowel werknemer als medewerkers. Dit geeft waardevolle inzichten en helpt om gerichter het gesprek in te gaan. Voor werknemers geldt, bedenk van te voren wat je wilt bereiken in de komende periode en voor werkgevers geldt; welke verwachtingen of doelen zou jij graag zien. Het stellen van doelen geeft richting en helpt om gefocust te blijven op persoonlijke en professionele ontwikkeling. 

Meer weten over HRM?

Wil je meer weten over alles rondom HRM? Bekijk dan eens HRM, van definitie tot processen, tips en tools. Of ben je benieuwd hoe HRM software jou verder kan helpen? Bekijk en vergelijk dan HRM software

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products