1. Boekhouding
 2. Begrippen
 3. Wat is boekhouden?

Wat is boekhouden?

Boekhouden is het systematisch en overzichtelijk bijhouden van de (financiële) administratie. Alle inkomsten en uitgaven die er gedaan worden moeten worden verwerkt, zodat men inzicht krijgt in de financiën. Vanuit de Belastingdienst ben je verplicht om dit bij te houden.

Veel ondernemers stellen zich daarom deze vragen:

 • Wat is boekhouden?
 • Hoe doe je dit?
 • En het liefst zo simpel mogelijk en in zo'n kort mogelijke tijd?

Met het bijhouden van je boekhouding leg jij verantwoordelijkheid af over je financiële situatie van je bedrijf. Je legt verantwoording af over het gevoerde financiële beleid van je onderneming, dat is wat boekhouden is. Met je boekhouding breng je in beeld waar mogelijke verbeteringen in de financiële huishouding mogelijk zijn. 

De uitvoering van de financiële administratie wordt veelal door een boekhouder of administrateur gedaan. Toch kiezen ondernemers tegenwoordig steeds vaker ervoor om de boekhouding zelf te gaan doen. Dit heeft te maken met de opkomst van het online boekhouden waarbij het opzetten en bijhouden van een boekhouding een stuk eenvoudiger is. 

Veel ondernemers maken hiervoor gebruik van boekhouding software om hun boekhouding zelf bij te houden. Er komen namelijk steeds meer tools op de markt, die zo gebruiksvriendelijk zijn, dat zelfs een leek er goed mee kan omgaan. 

Wat staat er in een boekhouding?

Boekhouding is een essentieel onderdeel van elk bedrijfsproces, aangezien deze belangrijke functie nauwkeurige en relevante informatie kan leveren voor de besluitvorming van het management. Hoewel verandering onvermijdelijk is en een noodzaak voor groei, moeten ondernemingen die hun bedrijfsprocessen en bedrijfsmodel blijven hervormen, zich ook bewust zijn van de bouwstenen van de moderne boekhouding.

De boekhouding begint met de facturatie. Maar boekhouden betekent meer dan het bijhouden van je financiële administratie. Een boekhouding bestaat uit een dagboek. Hierin kun je alle inkomsten en uitgaven registreren. Standaard worden er vijf dagboeken gebruikt in een boekhouding, maar uiteraard is meer ook mogelijk. 

De vijf onderdelen binnen je boekhouding zijn:

 • Inkoop
 • Verkoop
 • Bank
 • Kas 
 • Memoriaal 

Daarnaast is er het grootboek. In het grootboek worden alle grootboekrekeningen verzameld. Hiermee is het mogelijk om inzicht te vergaren in alle financiële stromen die in het bedrijf omgaan. Het grootboek krijgt een uniek eigen nummer toegewezen, waarbij het eerste cijfer aangeeft om wat voor soort rekening het gaat. Al deze dagboeken zijn de onderbouwing voor je financiële situatie en dienen voor de belastingaangifte. 

Tot slot wordt de dagelijkse vastlegging gedaan door middel van journaalposten. Een journaalpost laat zien welke grootboekrekening er gewijzigd wordt. Belangrijk is om altijd te beginnen met de debetkant. De debetkant staat voor de wijze waarop het vermogen aanwezig is.

Hoe zet je een boekhouding op en hou je deze eenvoudig bij?

Elk bedrijf is verplicht om de administratie bij te houden en te boekhouden. Daarbij maakt het niet uit of je een multinational bent, je boekhouding bijhouden is dat wat je moet doen. Een boekhouding voor MKB verschilt hierbij in de basis niet van de boekhouding voor ZZP. Al is de ene boekhouding groter dan de andere, vanwege het aantal klanten en medewerkers die je hebt.

Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over boekhouden. Denk aan:

 • Hoe zet je eenvoudig een boekhouding op?
 • Welke checks moet je regelmatig doen?
 • Wat zijn de belasting regels waarmee ik rekening moet houden?
 • Hoe hou je de boekhouding efficiënt bij?
 • En hoe bespaar je op een boekhouder?

In onze cursus boekhouden vind je antwoorden op deze vragen, zodat je volledige controle krijgt op jouw boekhouding. Download hieronder de cursus boekhouden gratis!

Download gratis

Wat heb je nodig voor het bijhouden van je boekhouding?

Tijd besparen en gemak zijn vaak zaken waardoor ondernemers hun boekhouden uitbesteden. Maar tegenwoordig kun je jouw boekhouding prima bijhouden met behulp van de boekhouding pakketten die er op de markt zijn. Bovendien kun je deze met elkaar vergelijken en je eigen top drie samenstellen. Zo weet je zeker dat het boekhoudpakket de tools bevat die jij nodig hebt om je boekhouding goed bij te kunnen houden. 

Boekhoudpakketten vergelijken?

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products