Boekhouding voor ZZP’ers. Ontdek hier alles dat je moet weten

Boekhouding ZZP is een noodzakelijk kwaad. Je bent immers verplicht om dit voor de Belastingdienst bij te houden. Maar, wat moet je nu bijhouden? Hoe zet je nu jouw administratie op? En wat zijn nu slimme keuzes om te maken? Ga je het zelf doen of maak je gebruik van een boekhouder? Keuzes die je allemaal zelf zult moeten maken. Weet jij alles waar je rekening mee moet houden om jouw administratie op orde te hebben? 

Als zelfstandig ondernemer zul je het vaak toch zelf moeten doen. Je hebt immers geen financiële afdeling die dit voor jouw bedrijf in orde maakt.  (Online) je boekhouding bijhouden met een bijpassend boekhoudsysteem voor ZZP biedt dan uitkomst. Zorg ervoor dat jij dat kiest wat het beste bij jouw onderneming past. Je wilt wel dat jouw boekhouding op orde is, toch?

Dat en meer over jouw boekhouding ZZP ontdek je hier.

Administratie opzetten als zzp’er

Als ZZP’er ben je zelf verantwoordelijk voor het succes van jouw onderneming. Dat betekent dat je zelf klanten zoekt, hen de allerbeste service biedt én dat je jouw administratie goed opzet en bijhoudt. Maar hoe pak je dit nu aan? En hoe weet je dat je goed bezig bent? Het mag duidelijk zijn dat een goed geordende administratie en boekhouding ZZP een must is voor elke ZZP-ondernemer. 

In de basis is de boekhouding voor een ZZP’er niet anders dan deze voor een MKB ondernemer. En boekhouding bestaat uit een vijftal boeken en jouw boekhouding ZZP moet minstens bestaan uit een:

  • Financiële administratie zoals grootboek, balans en debiteuren- en crediteurenadministratie
  • Voorraadadministratie (indien je goederen verkoopt)
  • In- en verkoopadministratie

We spreken nu trouwens van boekhouding ZZP en ZZP administratie. Twee begrippen die in de basis nauw met elkaar verweven zijn. Administratie is in de basis alle gegevens over en van jouw bedrijf die je ergens hebt vastgelegd. Dankzij het grootboek is het mogelijk om inzicht te vergaren in alle financiële stromen die in het bedrijf omgaan. Het grootboek krijgt een uniek eigen nummer toegewezen, waarbij het eerste cijfer aangeeft om wat voor soort rekening het gaat.

Tot slot wordt de dagelijkse vastlegging gedaan door middel van journaalposten. Een journaalpost laat zien welke grootboekrekening er gewijzigd wordt. Belangrijk is om altijd te beginnen met de debetkant. De debetkant staat voor de wijze waarop het vermogen aanwezig is.

In de boekhouding van een ZZP bedrijf hoort ook een urenregistratie thuis. Om voor ondernemersaftrek in aanmerking te komen, moet je immers bij de Belastingdienst kunnen aantonen dat je aan het urencriterium voldoet.
Als je de administratie voor jouw eenmanszaak gaat opzetten verwerk je dus deze en meer aspecten voor jouw boekhouding ZZP:

  • Contracten, overeenkomsten en andere afspraken met klanten en leveranciers
  • Urenregistratie
  • Rittenregistratie
  • Offertes

Maar jouw administratie ZZP opzetten vergt meer van jou. Een ZZP administratie opzetten doe je in vier stappen. Ben je nog op zoek naar alle handvatten om dit goed aan te pakken en weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Download dan de gratis stoomcursus boekhouden ZZP en ontdek alle handvatten die jij nodig hebt voor een succesvolle boekhouding voor ZZP’ers.
 

Download gratis

Hoe houd je jouw boekhouding ZZP slim bij? 

Kies je voor online boekhouden ZZP of wil je een eenvoudige boekhouding bijhouden voor ZZP? Verschillende bedrijven, verdienen ook verschillende programma’s. Appwiki biedt je alle handvatten aan om een goede keuze te kunnen maken. Je wilt immers kiezen voor de slimste manier van boekhouden. Dat betekent dat jij als ZZP ondernemer zelf de keuzes maakt hoe je aan de slag gaat met jouw ZZP administratie.

Je kunt ervoor kiezen om je boekhouding in Excel bij te houden. Veel starters beginnen zo met hun boekhouding. Je hebt immers nog weinig klanten en daarmee zijn de geldstromen in- en uitgaand nog goed te overzien. Maar, hoe groter je wordt als bedrijf met meer klanten, hoe meer tijd in jouw boekhouding eenmanszaak gaat zitten. Je zult namelijk alles met de hand moeten bijhouden, van inkomende bonnen tot verstuurde nota’s en inkomende facturen. 

Boekhouden ZZP in Excel

Je zult merken dat met het groeien van je bedrijf, het aantal klanten dat je uitbouwt Excel niet meer helemaal jouw boekhouding manier is. Op een gegeven moment ben je als ZZP'er Excel ontgroeid

je kunt ook online boekhouden voor ZZP. De meeste ondernemers doen dit met een pakket.  De voordelen zijn groot als je online je boekhouding bijhoudt. Zo heb je altijd overal toegang tot jouw administratie en kun je waar je ook bent je administratie bijhouden. Je administratie is en blijft met een online administratie voor ZZP altijd up-to-date.

Een offline programma koop je als licentie en installeer je op een lokale computer. Hierdoor ben jij volledig verantwoordelijk voor jouw boekhouding van jouw bedrijf. Dat betekent ook voor het veilig opslaan van de data! Bedenk dus altijd goed of je je hier als ZZP’er aan wilt wagen of dat je dit liever uitbesteed aan de leverancier van jouw boekhoudsoftware programma voor ZZP

Door de oplossing te kiezen die het beste bij jou past, kies je altijd de juiste oplossing.

Wil je weten of een boekhoudprogramma ZZP handig voor jouw boekhouding is?

Zelf boekhouden of uitbesteden?

Ga je boekhouding uitbesteden of doe je het toch liever zelf? Een goede vraag en ook eentje die slim is om te stellen als je als ZZP’er aan de slag gaat. Je kunt immers niet terugvallen op een financiële afdeling binnen jouw organisatie, dus deze keuze is erg belangrijk om te maken. 

Boekhouding voor ZZP’ers kun je uitbesteden, dat betekent dat je zelf met je boekhouding ZZP aan de slag gaat. Meest gegeven reden is dan vaak dat je de controle helemaal zelf in de hand houdt en geld bespaart. Maar toch kiezen steeds meer ondernemers ervoor om het zelf te doen. Er komen namelijk steeds meer tools op de markt, die zo gebruiksvriendelijk zijn, dat zelfs een leek de eigen boekhouding kan opzetten. Ook kun je door het volgen van een cursus boekhouden eenvoudig zelf aan de slag. 

Daarbij is het vaak goedkoper om je boekhouding als ZZP’er zelf te doen. Je hebt de mogelijkheid om zelf te boekhouden, maar je kunt ook kiezen voor een boekhoudprogramma voor ZZP. Hiermee houd je alles zelf gemakkelijk op orde. Bovendien ben je dan als ZZP’er minder afhankelijk van anderen en kun je direct na een zakelijke lunch de bonnen in jouw boekhouding verwerken.
 

Zakelijk lunchen bonnen direct inboeken

Alles waar je rekening mee moet houden

Je ZZP administratie opzetten is niet iets dat je zomaar doet, maar ook niet iets dat je wilt vergeten. Het is vaak een ‘moetje’ voor elke ZZP-ondernemer. Maar waar moet je nu precies rekening mee houden als je dus jouw ZZP administratie gaat opzetten? Laten we er eens dieper op ingaan.

De BTW aangifte

Een belangrijk onderdeel van jouw boekhouding ZZP is het doen van de BTW aangifte. Hiervoor heb je de ‘toestemming’ van de Belastingdienst nodig. Pas als zij deze aangifte voor jou klaarzetten kun jij BTW aangifte doen. Ben je bezig met de boekhouding als startende ondernemer? Dan kan het zijn dat je jouw BTW aangifte op papier zult moeten doen. Dat wordt door de Belastingdienst dan aangegeven. 

Voor je BTW aangifte heb je alle bonnen nodig die je hebt. Het handigste is als jij deze hebt bewaard in een boekhouding app, zodat je ze direct bij de hand hebt. Uiteraard is het ook zaak dat je jouw boekhouding ZZP op orde hebt en de koppeling hebt gelegd met de Belastingdienst. Daarna kun jij in drie stappen jouw BTW aangifte doen als ZZP’er. 

Inkomstenbelasting betalen

Aangifte doen gaat een stuk eenvoudiger als je alle data die je nodig hebt al bij de hand hebt in je boekhouding. Een boekhoudprogramma voor ZZP helpt je hierbij. De inkomstenbelasting is een belasting die je altijd moet betalen over jouw geleverde werk. De aangifte van inkomstenbelasting bestaat uit twee delen, namelijk een privédeel en een zakelijk deel. Het zakelijk deel bestaat hierbij uit een winst- en verliesrekening en de balans van jouw ZZP-onderneming. Ook de Belastingdienst geeft dezelfde tip als wij.

Als je jouw zakelijke gegevens netjes geordend in een (online) boekhoudprogramma hebt dan heb je jouw winst- en verliesrekening en de balans van jouw bedrijf al direct bij de hand. Zodoende kun je veel gegevens overnemen uit jouw boekhouding ZZP voor jouw inkomstenbelasting. 

Boekhouden voor ZZP kan lastig zijn. Want waar begin je mee? Appwiki helpt je graag op weg met de gratis cursus boekhouden voor ZZP’ers. Download de cursus snel en ontdek wat jij allemaal moet bijhouden voor een goede aangifte bij de Belastingdienst. 

Vergelijk boekhoudprogramma's voor ZZP

Hoeveel kost boekhouden voor ZZP

Boekhouden voor ZZP en het doen van jouw zzp administratie brengt kosten met zich mee. Een belangrijke afweging voor ondernemen is natuurlijk een vraag als ‘wat zijn de boekhouding ZZP kosten’? De ‘goedkoopste’ manier van boekhouden als ZZP'er is het zelf handmatig te doen met pen en papier of in Excel. Bedenk wel dat jouw tijd als ondernemer die jij besteed aan jouw boekhoudkundige verplichtingen eenmanszaak ook bijdragen aan de kosten. Jouw tijd is immers geld. 

Een boekhoudprogramma voor ZZP betekent dat dit een systeem is dat speciaal geschikt is voor ZZP’ers. Dat houdt in dat jij minder functionaliteiten en minder gebruikers nodig hebt. Jij hebt immers niet te maken met de financiële afdeling binnen jouw bedrijf. Jij bent deze afdeling! De beste manier van boekhouden als ZZP’er is de manier die bij jouw bedrijf en visie past. 

Voor boekhoudsoftware geldt de algemene regel dat hoe meer functies het pakket heeft hoe duurder het zal zijn.

De kosten van boekhouding voor zzp hangen af van wat jij wilt gaan gebruiken en hoe je dit wilt doen. Ga je het zelf doen? Gebruik je een programma of laat je een boekhouder jouw administratie aanpakken? Bereken altijd voor jezelf wat je kosten zijn (de aanschaf van het pakket) en wat de baten zijn. Een foutloze administratie voor ZZP betekent meer dan de paar extra tientjes die je investeert in een passend boekhoudpakket voor ZZP.

Ben je nog niet helemaal zeker wat het beste bij je past? Dan kun je kiezen om je ZZP boekhouding met een gratis boekhoudprogramma uit te proberen. De meeste aanbieders werken met een gratis proefperiode. Met een gratis pakket kun je ontdekken of deze bij jouw onderneming past. Ontdek bij Appwiki welke boekhoudprogramma’s voor ZZP gratis kunnen worden afgenomen.

Wat heb je nodig als ZZP’er

Het grote voordeel van een pakket speciaal voor ZZP is dat je handige functies kunt gebruiken én kunt koppelen aan andere systemen die je misschien wel gebruikt om te ondernemen. Denk hierbij aan de koppeling die je kunt maken tussen jouw programma en de bank. Met een bankkoppeling kun jij al jouw zakelijke transacties in je ZZP administratie zien en bijhouden. Maar dat is niet alles.

Als ZZP’er kun je in aanmerking komen voor de ondernemersaftrek, dat doe je door jouw uren goed bij te houden en te registreren. De urenregistratie als ZZP’er is niet verplicht, maar het kan je dus belastingvoordeel opleveren. Een koppeling maken met jouw urenregistratiesysteem en jouw boekhoudprogramma is daarom geen verkeerde stap. Daarnaast kun je van veel programma’s een app downloaden, waarmee jij eenvoudig bonnen inscant en bewaard.

Bonnen scannen met een boekhoudapp

Mocht je eventueel een boekhouder willen laten aanhaken om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten, dan bieden veel van deze programma’s een handige meekijkfunctie. 

Boekhouden voor ZZP is al lastig genoeg, dus maak het voor jou als ondernemer vooral makkelijker door koppelingen te leggen en functionaliteiten te selecteren die jou helpen met jouw ZZP administratie. 

Geen bedrijf is hetzelfde. Het verschilt dan ook per bedrijf welk boekhoudpakket het beste bij je past. Bedenk voor jezelf waar JIJ mee geholpen bent. Welke wensen heb je? Welke eisen kan en mag je stellen? Vergelijk de verschillende systemen en probeer ze eventueel gratis. Let er wel op dat je er niet meer dan drie probeert, anders zie je wellicht door de bomen het bos niet meer!

Door jezelf veel vragen te stellen kun je aan de slag om een voorselectie te maken van de beste boekhoudpakketten voor ZZP.

De beste boekhoudprogramma's voor ZZP

Boekhoudprogramma ZZP kiezen

Boekhoudprogramma ZZP kiezen

Online boekhouden als ZZP'er? Bekijk het complete boekhoudprogramma's overzicht zodat je als ZZP’er de juiste keuze kunt maken.

Bekijk de programma's

Zelf Boekhouden Voor ZZP

Zelf boekhouden voor ZZP


Wil je zelf aan de slag met jouw boekhouding voor ZZP? Je kunt zelf boekhouden door dit Excel handmatig bij te houden.

Bekijk de mogelijkheden

Boekhoudpakketten Voor ZZP

Gratis boekhoudpakketten voor ZZP

Zeker weten dat je de beste keuze maakt voor een boekhoudpakket dat bij jouw bedrijf past? Probeer deze pakketten gratis. 

Vergelijk pakketten

Veelgestelde vragen

 

✅  Wat is boekhouding voor ZZP?

Boekhouden ZZP is het verwerken van de financiële administratie van jouw ZZP-onderneming. Als ondernemers het hebben over het boekhouden, dan hebben ze het over het algemeen over het maken, verwerken en versturen van facturen.

✅  Wat is online boekhouden voor ZZP? 

Online boekhouden voor ZZP is het bijhouden van de boekhouding voor jouw onderneming via online boekhouding software speciaal gemaakt voor ZZP. Doordat je dit online bijhoudt heb je jouw ZZP boekhouding overal ter wereld beschikbaar. Zo kun jij altijd jouw boekhouding online inzien, wijzigen en opsturen naar de Belastingdienst, boekhouder of account indien je die hebt.

✅  Waaruit bestaat een ZZP boekhouding? 

Een ZZP boekhouding is niet anders dan een boekhouding MKB. Een boekhouding bestaat uit een dagboek.  Standaard bestaat de boekhouding ZZP uit de volgende boeken: inkoopboek, verkoopboek, kasboek, memoriaal en een bankboek. Daarnaast ben je als ZZP'er verplicht om je urenregistratie bij te houden wil je aanspraak kunnen maken op bepaalde fiscale voordelen.

Products