Boekhouding voor ZZP’ers. Ontdek hier alles dat je moet weten

Het aanschaffen van een boekhoudprogramma als ZZP'er is zeker het overwegen waard. Maar waar moet je nu voor kiezen? Welke boekhoudprogramma's zijn er? Lees hier alles over boekhoudprogramma's.

Boekhoudprogramma ZZP kiezen

Boekhoudprogramma ZZP kiezen

Online boekhouden als ZZP'er? Bekijk het complete boekhoudprogramma's overzicht zodat je als ZZP’er de juiste keuze kunt maken.

Bekijk de programma's

Zelf Boekhouden Voor ZZP

Zelf boekhouden voor ZZP


Wil je zelf aan de slag met jouw boekhouding voor ZZP? Je kunt zelf boekhouden door dit Excel handmatig bij te houden.

Bekijk de mogelijkheden

Boekhoudpakketten Voor ZZP

Gratis boekhoudpakketten voor ZZP

Zeker weten dat je de beste keuze maakt voor een boekhoudpakket dat bij jouw bedrijf past? Probeer deze pakketten gratis. 

Vergelijk pakketten

Op zoek naar de beste oplossing voor jouw boekhouding als ZZP’er?

De boekhouding ZZP is een noodzakelijk kwaad. Je bent immers verplicht om dit voor de Belastingdienst bij te houden. Betekent niet dat je er geen moeite mee kunt hebben. Want wat moet je nu precies bijhouden? Is boekhouding voor ZZP'ers anders dan voor het MKB? Als zelfstandig ondernemer zul je het vaak toch zelf moeten doen. Je hebt immers geen financiële afdeling die dit voor jouw bedrijf in orde maakt.

Boekhouding pakketten voor ZZP’ers zijn daarom ook anders dan een boekhouding pakket voor het MKB. Als ZZP’er ben je op zoek naar de mogelijkheden om jouw boekhouding goed aan te pakken. Je wilt niet die dure boekhouder betalen, maar juist zelf de controle het het inzicht behouden.

Met een boekhoudpakket voor ZZP'ers krijg je direct en gemakkelijk inzicht in je financiële situatie. 
Wil je eerst weten of een boekhoudprogramma geschikt is voor jou als ZZP'er, wat je aan een boekhoudprogramma hebt en wat het in eerste instantie allemaal kost? Snappen wij bij Appwiki helemaal, lees daarom snel verder.

Appwik expert

Stoomcursus boekhouden voor beginnende ondernemers

Ben je een beginnende ondernemer? En ben je van plan je boekhouding zelf te doen? Ontdek de beste boekhoudoplossingen voor jouw situatie. Download gratis het ebook "stoomcursus boekhouden".

Wat is boekhouden?

Boekhouden is het systematisch en overzichtelijk bijhouden van de (financiële) administratie. Alle inkomsten en uitgaven die er gedaan worden moeten worden verwerkt, zodat men inzicht krijgt in de financiën. Of je nu de boekhouding voor MKB bijhoudt of als ZZP’er jouw eigen bedrijf in de markt zet, je bent wettelijk verplicht om je boekhouding bij te houden. 

Daarnaast is een boekhouding van belang om verantwoording af te kunnen leveren over het gevoerde financiële beleid en wordt door het boekhouden in beeld gebracht waar mogelijke verbeteringen in de financiële huishouding mogelijk zijn. De uitvoering van de financiële administratie wordt, vooral in grotere bedrijven zoals het MKB en multinationals, door een boekhouder of administrateur gedaan.

Boekhouding uitbesteden

Boekhouding voor ZZP’ers kan ook uitbesteed worden, maar toch kiezen steeds meer ondernemers ervoor om hun boekhouding en administratie zelf te gaan doen. Dit heeft te maken met de opkomst van het online boekhouden waarbij het opzetten en bijhouden van een boekhouding een stuk eenvoudiger is. Er komen namelijk steeds meer tools op de markt, die zo gebruiksvriendelijk zijn, dat zelfs een leek er goed mee kan omgaan.

Waarom boekhouden als ZZP'er of eenmanszaak?

Boekhouding is voor elk bedrijf even belangrijk en in de basis een vereiste vanuit de Belastingdienst.  In grote bedrijven wordt dit vaker uitbesteed aan een boekhouder of is er een gespecialiseerde afdeling die deze taak op zich neemt. Als ZZP’er betekent dit een extra uitdaging in het ondernemen, aangezien je jouw boekhouding als ZZP’er zelf moet doen.

Je kunt er voor kiezen om als ZZP ondernemer jouw boekhouding uit te besteden, maar de kosten van boekhouding als ZZP’er kunnen dan flink oplopen. Vaak is het goedkoper om je boekhouding als ZZP zelf te doen. Je hebt de mogelijkheid om zelf te boekhouden, maar je kunt ook kiezen voor een boekhoudprogramma voor ZZP. Hiermee houdt je alles zelf gemakkelijk op orde.

Boekhoudprogramma's voor ZZP'ers vergelijken?

Administratie opzetten en bijhouden is noodzakelijk

Boekhouding wordt vaak in één zin genoemd met administratie. Administratie is in de basis alle gegevens over en van jouw bedrijf die je ergens hebt vastgelegd. Dat kan op een papiertje aan de keukentafel, maar betere is dat om het netjes bij te houden digitaal. Als ondernemer (of je nu ZZP of MKB of multinational bent) ben je wettelijk verplicht om deze goed bij te houden en te bewaren. Je ZZP administratie bijhouden betekent inzicht hebben in de (potentiële) groei van jouw bedrijf.

Zodra je ingeschreven staat bij de KVK betekent het dat jij als ZZP’er je boekhouding en administratie gaat bijhouden. 

Boekhouden Belastingdienst

Een goede boekhouding bijhouden is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor de Belastingdienst. We zeiden het net al, je bent als ondernemer wettelijk verplicht om je boekhouding als ZZP bij te houden. Binnen de zakelijke administratie voor ZZP en het MKB heeft de Belastingdienst bepaald dat deze uit zes basisgegevens moet bestaan.

 • Grootboek
 • Debiteurenadministratie
 • Crediteurenadministratie
 • Voorraadadministratie (bij goederen)
 • In- en verkoopadministratie
 • Indien van toepassing: de loonadministratie

Een boekhouding bestaat uit een dagboek. Hierin kun je alle inkomsten en uitgaven registreren. Standaard worden er vijf dagboeken gebruikt in een boekhouding, maar uiteraard is meer ook mogelijk. Het gaat hierbij om inkoop, verkoop, bank, kas en memoriaal. Daarnaast is er het grootboek. In het grootboek worden alle grootboekrekeningen verzameld.

Hiermee is het mogelijk om inzicht te vergaren in alle financiële stromen die in het bedrijf omgaan. Het grootboek krijgt een uniek eigen nummer toegewezen, waarbij het eerste cijfer aangeeft om wat voor soort rekening het gaat.

 

Boekhouding Bijhouden

Tot slot wordt de dagelijkse vastlegging gedaan door middel van journaalposten. Een journaalpost laat zien welke grootboekrekening er gewijzigd wordt. Belangrijk is om altijd te beginnen met de debetkant. De debetkant staat voor de wijze waarop het vermogen aanwezig is.

In de boekhouding van een ZZP bedrijf hoort echter ook een urenregistratie thuis. Om voor ondernemersaftrek in aanmerking te komen, moet je immers bij de Belastingdienst kunnen aantonen dat je aan het urencriterium voldoet.

Als ondernemer heb je daarnaast een fiscale bewaarplicht van zeven jaar voor de Belastingdienst. Door alle administratie goed bij te houden en op te slaan kun je te allen tijde de online boekhouding laten zien aan de Belastingdienst. 

Jouw boekhouding en administratie vormt de basis van de manier waarop je aangifte doet. De Belastingdienst moet hierbij de mogelijkheid hebben om jouw boekhouding snel en goed te kunnen controleren. Hoe je jouw boekhouding bijhoudt binnen je eenmanszaak is dus zeker een belangrijke beslissing.  

Als je je ZZP administratie niet volledig aanlevert of deze door de Belastingdienst niet goed gecontroleerd kan worden, kan dit nare gevolgen hebben. Oets waarover je als ZZP ondernemer helemaal niet druk over wilt maken. Het bijhouden van een goede boekhouding voor ZZP’ers is dus een absolute must have. 

Welke boekhouding mogelijkheden zijn er voor ZZP'ers?

Zelf als ZZP'er je boekhouding bijhouden kan een lastige klus zijn? Waar moet je beginnen? Kies je voor online boekhouden ZZP of wil je een eenvoudige boekhouding bijhouden voor ZZP? Voor bedrijven zijn er verschillende manieren om je boekhouding bij te houden. Appwiki biedt je alle handvatten en vergelijkingen aan om een goede keuze te kunnen maken. Je wilt immers kiezen voor het beste boekhoudpakket voor ZZP.

Boekhouden met een ZZP boekhoudprogramma

Allereerst kun je je boekhouding bijhouden met een ZZP boekhoudprogramma. Is er een boekhoudprogramma dat speciaal voor eenmanszaken of ZZP'ers is ontwikkeld? Nee, er is eigenlijk geen wezenlijk verschil tussen een ZZP administratie en de administratie van een willekeurig ander bedrijf. Meestal beschikt een online ZZP boekhouding over minder functionaliteiten. Dit is echter niet erg, omdat je die functionaliteiten vaak ook niet nodig hebt. 

Als ZZP'er kun je kiezen om geheel zelfstandig de boekhouding te doen met een online programma. Daarnaast kun je ook kiezen voor een boekhoudprogramma met meekijkfunctie, de hybride vorm. Bij de hybride vorm doet de boekhouder de laatste controles en zorgt ervoor dat je een kloppende administratie van je eenmanszaak hebt en houdt. Daarnaast is er ook nog een totaaloplossing. Dit is een online oplossing voor het geheel uitbesteden van je boekhouding voor ZZP’ers

ZZP Boekhoudprogramma

Online boekhoudprogramma ZZP

In de digitale wereld waarin we leven, doen wij veel zaken online. Ook jouw boekhoudsoftware voor ZZP kun je online regelen. Zelf boekhouden als ZZP’er gaat een stuk sneller online. Je krijgt immers snel de handvatten om alles in te vullen en je boekhoudkundige verplichtingen als eenmanszaak na te komen. De voordelen zijn groot als je online je boekhouding bijhoudt.

Zo heb je altijd overal toegang tot jouw administratie en kun je waar je ook bent je administratie bijhouden. Je administratie is en blijft met een online administratie voor ZZPaltijd up-to-date.

Een ander groot voordeel van online boekhouden is dat je de facturen digitaal kunt versturen. In je online administratie verwerk je de facturen en deze stuur je snel en gemakkelijk naar jouw klanten. Dit levert je veel op, namelijk:

 • Tijd
 • Geld
 • Gemak

Geld besparen is sowieso een groot goed onder ondernemers. Online boekhouden voor ZZP hoeft niet duur te zijn. De meeste boekhoudsoftware leveranciers leveren een boekhoudprogramma waarbij je kunt inloggen via een internetbrowser. Groot voordeel is dat je niets hoeft te installeren op je computer. Je kunt overal ter wereld waar jij een beveiligde verbinding met het internet hebt jouw boekhouding bijhouden voor je eenmanszaak. 

ZZP boekhouding in Excel?

Je bent als ondernemer verplicht om je boekhouding bij te houden. De manier waarop je dit doet staat niet vast. Je kunt er voor kiezen om zelf je boekhouding te doen door bijvoorbeeld je boekhouding in Excel bij te houden. Veel ondernemers maken hier gebruik van om hun adminstratie voor ZZP op te zetten. Zo lang je nog je boekhouding bijhoudt voor je eenmanszaak die start lukt het vaak nog wel. 

Zodra je groter wordt, wordt het handmatig bijhouden van de boekhouding voor ZZP’ers een lastiger karwei. In dat geval kan je dan flink vastlopen en kun je soms vanwege het tijdsvoordeel beter voor een boekhoudprogramma voor ZZP kiezen. Tijd is immers ook geld!

Gratis Boekhoudprogramma's Voor ZZP

Gratis boekhoudprogramma voor ZZP

Ben je nog niet helemaal zeker of je jouw administratie voor je ZZP bedrijf met een boekhoudprogramma wilt doen? Maar ben je wel zat van de zzp administratie in Excel te doen? Dan kun je kiezen om je ZZP boekhouding met een gratis boekhoudprogramma uit te proberen. Veel aanbieders van administratiesoftware bieden een boekhoudprogramma voor ZZP'ers en starters eerst gratis aan.

De meeste aanbieders werken met een gratis proefperiode. Ideaal voor als je als startende ondernemer je administratie wilt bijhouden. Met een gratis pakket kun je ontdekken of deze bij jouw onderneming past. Het is vaak een eenvoudige manier van boekhouding voor ZZP. Ontdek bij Appwiki welke boekhoudprogramma’s voor ZZP gratis kunnen worden afgenomen.

Meestal gaat het een proefperiode van 14 of 30 dagen. Hierin kun je dus eerst testen of een boekhoudpakket ZZP iets voor jouw onderneming is. Bevalt het boekhoudpakket ZZP je niet, dan heeft het je in ieder geval geen geld gekost.

Grootste Voordeel Van Online Boekhouding ZZP

Grootste voordeel van online boekhouding ZZP

Het grootste voordeel van een online boekhoudpakket ZZP is dat je overal en altijd toegang hebt tot het programma en je gegevens, want deze staan opgeslagen in de cloud. Of je nu een Mac gebruikt, een Android-tablet, een Windows-pc of een Linux-computer, je logt in op je online administratie, zodat je overal en altijd toegang hebt tot je gegevens en het programma. 

En ben jij als ZZP'er veel onderweg? Daarvoor hebben veel leveranciers ook een boekhouding applicatie ontwikkeld die te gebruiken is met een smartphone of tablet. Op deze manier kun je onderweg altijd de ZZP boekhouding bijhouden en verwerken. Zo kan je ook je boekhouding bijwerken op je smartphone of tablet met een mobiele app. 

Wat zijn de voordelen van boekhoudsoftware ZZP?

Zoals we al zeiden is het gebruiken van een boekhoudsoftware programma een goed idee voor elke ondernemer. Dit omdat je op een eenvoudige manier jouw boekhouding kunt bijhouden Bovendien krijg je dankzij boekhoudsoftware 24 uur per dag en zeven dagen in de week inzicht in jouw data en kun je snel gegevens wijzigen.

Voor elke ZZP’er is het daarom aan te raden om je te verdiepen in de mogelijkheden en voordelen die een boekhoudprogramma jou kan bieden bij het bijhouden en opzetten van je administratie. Voordelen als:

 • Snelle implementatie en snel up and running
 • Snelle en elektronische BTW-aangifte in 3 minuten
 • Inspelen op tegenslagen en voorspellen hoe het verder financieel gaat
 • Koppelingen met je urenregistratie voorkomen dat je gewerkte uren vergeet te noteren
 • Automatische eenvoudige betalingsherinneringen per e-mail versturen is mogelijk
 • Integratie met andere bedrijfssoftware zodat je je gehele administratie gekoppeld hebt en automatiseert
 • Alle gegevens veilig online opgeslagen, zodat als er wat gebeurd met je tablet of computer je alle gegevens zo terug kan halen.

Automatisch betalingen verwerken

Door een koppeling te maken met je bank, worden dagelijks de betalingen automatisch verwerkt in je boekhouding.

Er zijn twee soorten bankkoppelingen. De automatische bankkoppeling en het handmatig importeren van de bankafschriften in je software. Dit zal je enorm veel tijd besparen wat een groot voordeel is voor elke ondernemer.

Online ZZP boekhoudpakket koppelen

Als ZZP'er je boekhouding met je cloudsoftware koppelen? Boekhoudsoftware heeft als grote voordeel dat het kan worden gekoppeld met de apps die je al gebruikt voor de administratie. Denk bijvoorbeeld aan koppelingen met:

 • Facturatieprogramma
 • Debiteurenbeheer
 • Urenregistratie software
 • CRM software
 • Kilometerregistratie software
 • Kassa software
 • Webshop software

Bekijk hier nog veel meer mogelijke functies van een boekhoudprogramma

Boekhoudprogramma's voor ZZP'ers vergelijken?

Wat zijn de boekhouding kosten voor ZZP'ers of een eenmanszaak?

Een belangrijke afweging voor ondernemen is natuurlijk een vraag als ‘wat zijn de boekhouding ZZP kosten’? Wanneer je wil kiezen voor een boekhoudpakket, is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat de kosten zijn. Uiteraard kun je zelf kiezen hoeveel geld je wilt investeren in het bijhouden van jouw ZZP administratie. 

De goedkoopste manier van boekhouden als ZZP'er is het zelf handmatig te doen met pen en papier of in Excel. Houd er dan wel rekening mee dat je hier zelf erg druk mee bent en dat tijd ook geld is. Een prijs voor een offline boekhouding is over het algemeen vrij hoog. Dit vanwege de licentie die je aanschaft in tegenstelling tot een online pakket.

Indien je kiest om jouw boekhouding online bij te houden betaal je vaak een vast bedrag per maand. Je hebt dan een abonnement lopen bij jouw boekhoudsoftware aanbieder. 

Voor boekhoudsoftware geldt de algemene regel dat hoe meer functies het pakket heeft hoe duurder het zal zijn.

Als ZZP’er kun je veelal kiezen voor een boekhoudprogramma waarbij je maar één gebruiker nodig hebt. Hierdoor kunnen de kosten voor boekhouding voor ZZP lager blijven. Wanneer je als ZZP’er voor kiest voor een uitgebreider pakket, waarbij je bijvoorbeeld ook elektronisch aangifte kan doen, dan gaat de prijs omhoog.

Bereken altijd voor jezelf wat je kosten zijn (de aanschaf van het pakket) en wat de baten zijn. Wellicht dat je zoveel tijd bespaart door jouw aangifte automatisch te integreren, dat je daarme ook veel geld al bespaart. Een foutloze administratie voor zpp betekent meer dan de paar extra tientjes die je investeert in een passend boekhoudpakket voor ZZP.  

Kies het boekhoudpakket dat bij jouw ZZP onderneming past

Geen bedrijf is hetzelfde. Het verschilt dan ook per bedrijf welk boekhoudpakket het beste bij je past. Gebruik onze gratis boekhouding checklist en stel jezelf 10 vragen om het beste ZZP boekhoudprogramma voor jou te kiezen. Je krijgt inzicht in:

 • Welke manier van boekhouden het beste is
 • Hoe je BTW aangifte wil doen
 • Hoe je bankmutaties wil verwerken
 • Hoe je inkomsten en uitgaven wil verwerken
 • Hoe je bonnetjes en inkoopfacturen wil verwerken
 • Welke handige functies voor jou echt belangrijk zijn

Boekhoudprogramma ZZP Kiezen

Ben je al klaar om jouw keuze te maken en wil je de verschillende boekhoudsoftware vergelijken? Appwiki helpt je graag met de boekhoudsoftware vergelijker

Relevante artikelen

bench-accounting-49906-unsplash.jpg
5 oktober 2020

Aanloopkosten? Neem ze op in je boekhouding!

Boekhouding

Aanloopkosten? Neem ze op in je boekhouding! Ben je dit jaar een eigen bedrijf begonnen? Kijk dan nog eens naar de kosten die je hebt gemaakt in de aanloopperiode, daar valt namelijk winst te behalen...

Lees meer 
2 oktober 2020

Hoe moet je de administratie bewaren en beheren?

AdministratieBoekhouding
2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

AdministratieBoekhouding

Ook interessant voor jou:

Products