Online boekhouden voor ZZP'ers

Eenvoudig je boekhouding doen als zzp'er?

Online boekhouden is voor zzp'ers ideaal. Daarom vind je hier de beste boekhoudprogramma's voor zzp'ers. Ben je benieuwd hoe je het beste boekhoudprogramma voor zzp'ers kiest? Download de gratis boekhouding checklist en ontdek in 10 vragen welk boekhoudprogramma het beste bij je past.

#1 Boekhoudsoftware
Belastingdienst erkend
Helpdesk, Cursus & App

Actie: Nu 15 maanden geheel gratis en vrijblijvend voor startende ZZP'ers. Een compleet én eenvoudig online boekhoudpakket. Geen boekhoudkennis nodig om te starten met e-Boekhouden.nl. Vraag nu uw gratis account aan!

(870)
Ga naar website
Meer informatie
Gratis en vrijblijvend
Gratis helpdesk
Belastingdienst-Link

Hét boekhoudpakket voor Zzp'ers. Maak hier je gratis account aan en start direct!

(1)
Ga naar website
Meer informatie
100% voor ZZP'ers
Makkelijk & Compleet
Maak gratis je account

Rompslomp.nl is hét complete boekhoudpakket voor je ZZP boekhouding - Super makkelijk in gebruik - Bespaar veel tijd met het bijhouden je boekhouding - Maak nu gratis je Rompslomp account aan en probeer het zelf!

(61)
Ga naar website
Meer informatie
35+ jaar ervaring
Eenvoudig boekhouden
Onbeperkt factureren

SnelStart maakt boekhouden makkelijk voor zzp'ers! Het SnelStart pakket inKaart biedt boekhouden én onbeperkt factureren voor € 15,- per maand! Ontdek het gemak van SnelStart en inKaart of één van de andere boekhoudpakketten.

(169)
Ga naar website
Meer informatie
ZZP Totaaloplossing
4x als beste getest!
Gratis Opstartservice

Dé Alles-in-Eén oplossing voor ZZP'ers! Je volledige ZZP-Administratie onder één dak. 100% ZZP-proof, gebruiksvriendelijk en gratis persoonlijke Opstartservice. Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis!

(207)
Ga naar website
Meer informatie
#1 Gebruiksvriendelijk
Uitstekende helpdesk
Met bankkoppeling

Visma eAccounting is het meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma voor ZZP'ers. Onbeperkt boekhouden & factureren, gratis trainingen, handige mobiele app en uitstekende Klantenservice. Probeer eAccounting 30 dagen gratis!

(279)
Ga naar website
Meer informatie
Speciaal voor zzp'ers
Gebruiksvriendelijk
Super Voordelig

DigiBTW is speciaal ontwikkeld voor zzp'ers. Het is het meest gebruiksvriendelijke en het meest voordelige systeem. En nog eens heel compleet, met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Boekhouden zonder boekhouder!

(15)
Ga naar website
Meer informatie
Appwiki logo

We berekenen nu welke apps het beste bij jou passen.

De Appwiki Score geeft aan hoe goed een app past bij jouw wensen en bedrijf. We passen de altijd score aan op jouw laatste invoer.
Bedrijfsvorm
Branche
Medewerkers
Hoe boekhouden?
Aanvullingen
BTW-aangifte
Bankmutaties
Inkomsten & uitgaven
Extra functies
Jouw vergelijking
0
Vergelijk

Ook interessant voor jou:

Jacqueline

Het beste boekhoudprogramma kiezen als zzp'er?

Download onze gratis boekhouding checklist en ontdek in 10 vragen welk programma bij je past. Met behulp van deze checklist weet je zeker dat het boekhoudprogramma voldoet aan jouw wensen en situatie.

Download de checklist

Maak je persoonlijke top 3 met de keuzehulp

Online boekhouden als zzp'er? Lees hier de beste tips!

Wil jij als zzp’er gemakkelijk zelf je boekhouding doen? Zodat jij niet langer die dure boekhouder moet betalen, en juist zelf inzicht en controle houdt.

Met een boekhoudpakket voor zzp'ers krijg je direct en gemakkelijk inzicht in je financiële situatie. 

Maar wil je eerst weten of een boekhoudprogramma geschikt is voor jou als zzp'er, wat je aan een boekhoudprogramma hebt en wat het in eerste instantie allemaal kost? Lees hieronder hoe wij uitleg geven op hopelijk al jouw vragen.

Waarom boekhouden als zzp'er of eenmanszaak?

Ondanks dat de boekhouding voor elk bedrijf even belangrijk is, moet je als zzp’er je boekhouding helemaal zelf op orde houden. In grote bedrijven wordt dit vaker uitbesteed of is er een gespecialiseerde afdeling.

Nu kan je er als ondernemer ook voor kiezen om het uit te besteden, maar het is goedkoper om het zelf te doen. Daarbij kan een boekhoudprogramma zzp een uitkomst bieden. Hiermee houdt je alles zelf gemakkelijk op orde.

Administratie als zzp opzetten en bijhouden

Een goede boekhouding bijhouden is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor de Belastingdienst. Zo hoort in de boekhouding van een zzp bedrijf ook een urenregistratie thuis. Om voor ondernemersaftrek in aanmerking te komen, moet je immers bij de Belastingdienst kunnen aantonen dat je aan het urencriterium voldoet.

Verder is het handig als je alle informatie op verschillende manieren kunt sorteren en filteren. Als je dit soort functionaliteit nodig hebt, dan is online boekhouden voor je eenmanszaak maar een kleine stap verder. Daarmee kun je bijvoorbeeld ook heel eenvoudig betalingsherinneringen versturen.

Ook heb je een fiscale bewaarplicht van 7 jaar als ondernemer voor de Belastingdienst. Door alle administratie goed bij te houden en op te slaan kun je te allen tijden de online boekhouding laten zien aan de Belastingdienst. 

Nog een aantal handige tips voor het opzetten van je zzp administratie...

 • Werk en privé gescheiden houden: Zorg ervoor dat je een zakelijke rekening hebt waarmee je alle zakelijke transacties doet. Op deze manier heb je altijd een duidelijk overzicht van je werk- en privézaken. Daarnaast heeft je privé administratie een kortere bewaarplicht dan je zakelijke administratie zzp.
 • Werk het iedere maand bij: Door je zzp boekhouding iedere maand bij te houden behoud je overzicht en voorkom je dat er rekeningen niet betaald worden. Daarnaast scheelt het een hoop werk. Wil je iedere maand een paar bonnen invoeren of laat je het opstapelen tot je het overzicht kwijt raakt?
 • Werk op datum: Bij veel documenten is dit al het geval, maar houd er rekening mee dat je documenten die dit niet hebben ook van datum voorziet. Dit zorgt ervoor dat je bonnen en facturen eenvoudig te organiseren zijn.
 • Vraag om advies: Zorg dat je af en toe een specialist vraagt of je nog up-to-date bent. Er kunnen in de regelgeving dingen veranderen en wanneer je geen boekhouder hebt, wil je dit nog wel eens over het hoofd zien. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo kan een administratiekantoor met zzp specialisatie je op weg helpen.

Welke mogelijkheden zijn er voor zzp'ers?

Zelf als zzp'er je boekhouding bijhouden, waar moet je beginnen? Er zijn verschillende manieren om je boekhouding bij te houden. Hieronder staan ze uitgelegd.

Boekhouden met een zzp boekhoudprogramma

Allereerst kun je je boekhouding bijhouden met een zzp boekhoudprogramma. Is er een boekhoudprogramma dat speciaal voor eenmanszaken of zzp'ers is ontwikkeld? Nee, er is eigenlijk geen wezenlijk verschil tussen een zzp administratie en de administratie van een willekeurig ander bedrijf. Meestal beschikt een online zzp boekhouding over minder functionaliteiten, omdat er maar een gebruiker nodig is.

Als zzp'er kun je kiezen om geheel zelfstandig de boekhouding te doen met een online programma. Daarnaast kun je ook kiezen voor een boekhoudprogramma met meekijkfunctie, de hybride vorm. Hierbij doet de boekhouder de laatste controles. Daarnaast is er ook nog een totaaloplossing. Dit is een online oplossing voor het geheel uit handen geven van je boekhouding. 

Boekhoudpakketten voor ieder bedrijfstype

Boekhoudsoftware is natuurlijk niet alleen geschikt zzp'er maar voor iedereen. Een boekhoudprogramma kan de administratie verbeteren van elke bedrijfsvorm. Bekijk hier welke bedrijfsvorm van toepassing is op jouw onderneming:

Het beste boekhoudprogramma vergelijken doe je hier en kan razendsnel.

Online boekhoudprogramma met proefperiode voor startende zzp'ers 

Wist je bijvoorbeeld ook dat er ook vele (gratis) boekhoudpakketten voor (startende) zzp'ers beschikbaar zijn waarmee je eenvoudig en snel je boekhouding online kunt bijhouden? Wil je er zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt? Ben je starter en zit je nog in het eerste ondernemersjaar? Dan zijn er ook online boekhoudprogramma’s die het eerste ondernemersjaar helemaal gratis zijn en toch alle functionaliteiten bieden. 

ZZP boekhouding in Excel?

Je kunt er ook bijvoorbeeld voor kiezen je boekhouding met de hand te doen. Hierbij kan je gebruik kunnen maken van boekhouden in Excel. Het grote nadeel van handmatig boekhouden in Excel is de foutgevoeligheid. Verder is het veel werk en wordt het gauw ingewikkeld als je onderneming groeit. Dit kan veel kostbare tijd kosten. 

Overzicht van de beste boekhoudpakketten voor zzp'ers 

e-Boekhouden.nl Starter / ZZP'er 15 maanden gratis! (Best getest)

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Prijs: Gratis
Proefperiode: 15 maanden gratis en vrijblijvend voor startende zzp'ers. Daarna €7,95. Wordt niet automatisch verlengd!
Reviews: 9.3/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Rompslomp.nl Hét makkelijkste boekhoudprogramma voor ZZP'ers

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma, speciaal gemaakt voor ZZP'ers en kleine ondernemers. Boekhouden wordt aangenaam met Rompslomp.nl! Probeer het gewoon zelf gratis uit op Rompslomp.nl

Prijs: maandelijks €5,00
Proefperiode: Proefaccount: 30 dagen gratis
Reviews: 9.2/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Ficsus.nl Boekhoudpakket voor Zzp'ers

Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!

Prijs: Gratis
Proefperiode:
Reviews: 9.5/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

MoneyMonk Dé Totaaloplossing voor je ZZP-administratie!

Start 2020 met een goede administratie! All-in-One: Project Management & Online boekhouden! Klanten waarderen ons om onze eenvoud en fantastische support. Je kan met ons mailen, chatten en bellen. Persoonlijk, daar houden we van. Hulp nodig? We helpen je graag op weg. Start gratis!

Prijs: maandelijks €10,00
Proefperiode:
Reviews: 9.8/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

SnelStart Boekhouden voor zzp'ers

SnelStart maakt boekhouden en factureren makkelijk! Voor elke administratieve vraag hebben wij een slimme oplossing. Eenvoudig zelf je boekhouding doen, bonnetjes inscannen, online factureren. Onze software groeit mee met jouw bedrijf! Al ruim 75.000 slimme ondernemers gingen je voor.

Prijs: maandelijks €15,00
Proefperiode:
Reviews: 6.7/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Bekijk hier het complete overzicht van alle boekhoudsoftware

Hoe werkt online boekhouden als zzp'er?

De meeste boekhoudsoftware leveranciers leveren een boekhoudprogramma waarbij je kunt inloggen via een internetbrowser.

Een paar klikken en dan ready to go?

Ja, je hoeft dus helemaal niks meer te installeren op je computer.

Met een online boekhoudpakket maak je gemakkelijk een balans, winst en verliesrekening, jaarrekening en noem het maar op. Het softwareprogramma geeft namelijk duidelijk weer wat je waar moet invoeren en kan zelfs gegevens automatisch verder verwerken.

Boekhouden als zzp'er is hiermee een eitje.

Cursus boekhouden voor het snel opzetten van je administratie

Ben jij op zoek naar informatie over het opzetten van de boekhouding? Dan is onze stoomcursus boekhouden iets voor jou! Hoe zet je eenvoudig een boekhouding op? Welke checks moet je regelmatig doen? Wat zijn de belastingregeltjes? En hoe bespaar je op een boekhouder? Dit en meer vind je in de stoomcursus boekhouden. Download de cursus gratis! 

Online boekhouding ZZP: 24/7 mobiel

Het grootste voordeel van een online boekhoudpakket zzp is dat je overal en altijd toegang hebt tot het programma en je gegevens, want deze staan opgeslagen in de cloud.

Of je nu een Mac gebruikt, een Android-tablet, een Windows-pc of een Linux-computer, je logt in op je online administratie, zodat je overal en altijd toegang hebt tot je gegevens en het programma. 

En ben jij als zzp'er veel onderweg? Daarvoor hebben veel leveranciers ook een boekhouding applicatie ontwikkeld die te gebruiken is met een smartphone of tablet. Op deze manier kun je onderweg altijd de zzp boekhouding bijhouden en verwerken. Zo kan je ook je boekhouding bijwerken op je smartphone of tablet met een mobiele app

Bekijk hieronder de drie tips die ik geef hoe je onder andere met een mobiele app tijd kunt besparen op je boekhouding.

Wat zijn de voordelen boekhoudsoftware ZZP?

Dat je 24/7 inzicht in je boekhouding hebt, is een groot voordeel. Maar een boekhoudprogramma heeft nog meer voordelen. Waaronder bank- en cloudsoftware koppelingen. 

Automatisch betalingen verwerken

Door een koppeling te maken met je bank, worden dagelijks de betalingen automatisch verwerkt in je boekhouding. Heel erg handig.

Er zijn twee soorten bankkoppelingen. De automatische bankkoppeling en het handmatig importeren van de bankafschriften in je software. Dit zal je enorm veel tijd besparen wat een groot voordeel is voor elke ondernemer.

Online zzp boekhoudpakket koppelen

Als zzp'er je boekhouding met je cloudsoftware koppelen? Boekhoudsoftware heeft als grote voordeel dat het kan worden gekoppeld met de apps die je al gebruikt voor de administratie.

Zo kun je eventueel koppelen met je:

Alle voordelen van een boekhoudprogramma op een rijtje:

 • Overal en altijd inzicht in je financiële situatie
 • Snelle implementatie en snel up and running
 • Snelle en elektronische BTW-aangifte in 3 minuten
 • Inspelen op tegenslagen en voorspellen hoe het verder financieel gaat
 • Koppelingen met je urenregistratie voorkomen dat je gewerkte uren vergeet te noteren
 • Automatische eenvoudige betalingsherinneringen per e-mail versturen is mogelijk
 • Integratie met andere bedrijfssoftware zodat je je gehele administratie gekoppeld hebt en automatiseert
 • Alle gegevens veilig online opgeslagen, zodat als er wat gebeurd met je tablet of computer je alle gegevens zo terug kan halen

Bekijk hier nog veel meer mogelijke functies van een boekhoudprogramma. 

Hoe kies je het beste ZZP boekhoudpakket?

Geen bedrijf is hetzelfde. Het verschilt dan ook per bedrijf welk boekhoudpakket het beste bij je past. Gebruik onze gratis boekhouding checklist en stel jezelf 10 vragen om het beste zzp boekhoudprogramma voor jou te kiezen. Je krijgt inzicht in:

 • welke manier van boekhouden het beste is
 • hoe je BTW aangifte wil doen
 • hoe je bankmutaties wil verwerken
 • hoe je inkomsten en uitgaven wil verwerken
 • hoe je bonnetjes en inkoopfacturen wil verwerken
 • welke handige functies voor jou echt belangrijk zijn


Download gratis

Gebruik onze boekhouding keuzehulp

Nog steeds last van keuzestress bij het kiezen boehoudsoftware zzp? Als de checklist toch niet genoeg is, hebben wij ook onze boekhouding keuzehulp. Selecteer hieronder de bedrijfsvorm, het aantal medewerkers en de branche waarvoor je een boekhoudpakket wilt aanschaffen. Wij zullen aan de hand van verschillende vragen jou helpen het beste boekhoudprogramma te kiezen.

Boekhoudprogramma keuzehulp

Wat kost een boekhoudprogramma voor zzp'ers of eenmanszaak?

Wanneer je wil kiezen voor een boekhoudpakket, is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat de kosten zijn.

De goedkoopste manier van boekhouden als zzp'er is het zelf handmatig te doen met pen en papier of in Excel.

Maar dan verlies je tijd en dit kost juist geld! 

Dus ZZP boekhouden dat zowel tijd en geld zou besparen klinkt ideaal, vind je niet?

Goedkoop ZZP boekhoudprogramma of meer automatiseren?

Voor boekhoudsoftware geldt grofweg de algemene regel dat hoe meer functies het pakket heeft hoe duurder het zal zijn.

Als zzp’er kun je veelal kiezen voor een boekhoudprogramma waarbij je maar één gebruiker nodig hebt. Hierbij zullen de kosten dan ook een stuk lager liggen.

Wanneer je als zzp’er voor kiest voor een uitgebreider pakket, waarbij je bijvoorbeeld ook elektronisch aangifte kan doen, dan gaat de prijs dus omhoog. Maar hierbij gaat het om een paar tientjes per maand, terwijl het een foutloze administratie oplevert.

Zo houd je meer inzicht en grip op de zaak!

Gratis boekhoudprogramma voor zzp'ers?

Ben je nog niet helemaal zeker of je jouw administratie voor je zzp bedrijf met een boekhoudprogramma wilt doen? Maar ben je wel zat van de zzp administratie in Excel te doen? Dan kun je kiezen om je zzp boekhouding eerst met een boekhoudprogramma uit te proberen. Veel aanbieders van administratiesoftware bieden een boekhoudprogramma voor zzp'ers en starters eerst gratis aan.

Gratis proefperiode voor een ZZP boekhoudpakket

De meeste aanbieders werken met een gratis proefperiode. Meestal gaat het een proefperiode van 14 of 30 dagen.

Hierin kun je dus eerst testen of een boekhoudpakket zzp iets voor jouw onderneming is. Bevalt het boekhoudpakket zzp je niet, dan heeft het je in ieder geval geen geld gekost.

Ben je inmiddels zover om een boekhoudprogramma voor je zzp bedrijf te kiezen? Klik dan de link hieronder. Gebruik het filter in onze selectietool en selecteer drie aanbieders die jij wel ziet zitten. Vergelijk deze boekhoudsoftware voor zzp'ers top 3 met elkaar en probeer een aantal programma's eens gratis uit. 

Ja, ik wil verschillende boekhoudprogramma's voor zzp vergelijken en de beste selecteren!!

Relevante artikelen

rawpixel-423658-unsplash.jpg
2 december 2019

Robotic Accounting: de ontwikkelingen en trends op een rij

Boekhouding

Robotic accounting: hoe staan we ervoor? Robotic accounting zingt al een tijdje rond in de boekhoudwereld. Het robotiseren van simpele, handmatige handelingen begint dan ook serieus te worden.

Lees meer 
Products