Bedrijfsvorm
Branche
Medewerkers
Hoe boekhouden?
BTW-aangifte
Bankmutaties
Inkomsten & uitgaven
Extra functies
Aanvullingen

Eenvoudig de beste boekhoudsoftware kiezen?

Online boekhouden als zzp'er? Dit zijn de beste boekhoudprogramma's voor zzp'ers. Wil je eerst nog wat meer info? Klik dan op 'ja, ik wil meer weten'. Benieuwd hoe je het beste boekhoudprogramma kiest als ZZP'er? Bekijk dan de checklist. Maak gebruik van de filters en vertel ons meer over je bedrijf, zo vergelijk je de 3 beste boekhoudpakketten met elkaar.

Woordmerk Appwiki

We berekenen nu welke apps het beste bij jou passen.

De Appwiki Score geeft aan hoe goed een app past bij jouw wensen en bedrijf. We passen de altijd score aan op jouw laatste invoer.
Jouw vergelijking
0
Vergelijk

Ook interessant voor jou:

Jacqueline

Benieuwd hoe je je tijd efficiënter indeelt?

Wij delen 5 lifehacks waarmee je als ZZP'er maandelijks tot 30 uur tijd bespaart. Dit staat gelijk aan een besparing van 1000 euro. Lees ons gratis whitepaper en ontdek hoe je slimmer kunt werken.

Download het whitepaper

Maak je persoonlijke top 3 met de keuzehulp

Iris
Iris
Appwiki expert

Boekhouden als zzp'er, hoe doe je dit slim?

Wil jij als zzp’er gemakkelijk zelf je boekhouding doen? Zodat jij inzicht en controle houdt?

Met een boekhoudpakket voor zzp'ers krijg je direct en gemakkelijk inzicht in je financiële situatie.

Maar wil je eerst weten of een boekhoudprogramma geschikt is voor jou als zzp'er, wat je aan een boekhoudprogramma hebt en wat het in eerste instantie allemaal kost? 

Lees hieronder hoe wij uitleg geven op hopelijk al jouw vragen. Ben je al wel zo ver om boekhoudsoftware te kiezen? Bekijk dan de lijst hierboven met aanbieders, maak snel je eigen software top 3 of probeer een pakket gratis uit.

Boekhouden voor zzp'ers wordt een eitje. Je leest hoe je zelf een boekhouding kan opzetten en waar je op moet letten bij de keuze van een ZZP boekhoudprogramma.

Waarom boekhouden als zzp'er?

Ondanks dat een boekhouden voor elk bedrijf even belangrijk is, moet je als ZZP’er je boekhouding helemaal zelf op orde houden. In grote bedrijven wordt dit vaker uitbesteed of is er een gespecialiseerde afdeling.

Nu kan je er als ondernemer ook voor kiezen om het uit te besteden, maar het is goedkoper om het zelf te doen. Daarbij kan een boekhoudprogramma ZZP een uitkomst bieden. Hiermee houdt je alles zelf gemakkelijk op orde.

Administratie als zzp opzetten en bijhouden

Een goede boekhouding bijhouden is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor de Belastingdienst. Zo hoort in de boekhouding van een ZZP bedrijf ook een urenregistratie thuis. Om voor ondernemersaftrek in aanmerking te komen, moet je immers bij de Belastingdienst kunnen aantonen dat je aan het urencriterium voldoet.

Verder is het handig als je alle informatie op verschillende manieren kunt sorteren en filteren. Als je dit soort functionaliteit nodig hebt, dan is online boekhouden voor je ZZP bedrijf maar een kleine stap verder. Daarmee kun je bijvoorbeeld ook heel eenvoudig betalingsherinneringen versturen.

Welke mogelijkheden zijn er voor zzp'ers?

Zelf je zzp boekhouding bijhouden, waar moet je beginnen? Het antwoord op die vraag is helemaal afhankelijk van jouw wensen en jouw onderneming. Een belangrijke eerste vraag, is er een boekhoudprogramma speciaal voor de zzp?

Boekhoudprogramma speciaal voor zzp?

Er is eigenlijk geen wezenlijk verschil tussen een zzp-administratie en de administratie van een willekeurig ander bedrijf. Dat geldt ook voor de automatisering ervan. Tegenwoordig is online boekhouden voor zzp bedrijven bijna net zo gewoon als voor multinationale ondernemingen. Meestal beschikt een zzp boekhouden over minder functionaliteiten, omdat er maar een gebruiker nodig is.

Natuurlijk wil je het beste boekhoudpakket zzp voor jouw onderneming vinden, daarom geven we je hieronder de informatie die je nodig hebt in je zoektocht. Wil je alvast meer lezen over zelf boekhouden of toch een boekhoudpakket zzp, lees dan onze blog over een totaaloplossing. Verder zijn er verschillende andere manieren waarop je de boekhouding kan doen, denk hierbij aan boekhouden zzp in Excel, online boekhouding zzp of administratiekantoor zzp. 

Boekhoudpakketten voor anderen? 

Boekhoudsoftware is natuurlijk niet alleen geschikt zzp'er maar voor iedereen. Een boekhoudprogramma kan de administratie verbeteren van elke bedrijfsvorm. Heb je een eenmanszaak, ben je MKB’er, stichting of vereniging? Of werk je bij een administratiekantoor, accountantskantoor, of een andere bedrijfsvorm. Het beste boekhoudprogramma vergelijken doe je hier en kan razendsnel. 

Boekhouden zzp in Excel

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen je boekhouding met de hand te doen. Hierbij kan je gebruik kunnen maken van boekhouden in Excel. Het grote nadeel van handmatig boekhouden in Excel is de foutgevoeligheid. Verder is het veel werk wat ook veel tijd kost. Maar er zijn ook eenvoudige alternatieven voor boekhouden zzp. 

Online boekhouding zzp

Wist je bijvoorbeeld ook dat er ook vele (gratis) boekhoudpakketten voor zzp'ers beschikbaar zijn waarmee je eenvoudig en snel je boekhouding online kunt bijhouden? Je kunt wel een boekhouder vragen om jaarlijks je administratie nog even te checken. Wil je er zeker van zijn dat je de juiste keuze maakt? Ben je starter en zit je nog in het eerste ondernemersjaar? Dan zijn er ook online boekhoudprogramma’s die het eerste ondernemersjaar helemaal gratis zijn en toch alle functionaliteiten bieden. 

Overzicht van de beste boekhoudpakketten voor zzp'ers 

e-Boekhouden.nl

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van uw onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, automatische bankkoppelingen en meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Meest gekozen pakket!
15 maanden gratis!
Best beoordeeld!

Prijs: Gratis
Proefperiode: 15 maanden gratis! Daarna €7,95. Wordt niet automatisch verlengd!
Reviews: 9.3/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Minox

Minox ontwikkelt en verkoopt producten voor de finance professional, waarin 30+ jaar aan ervaring, passie en innovatie bij elkaar komen. Minox biedt ondernemers en hun accountants een unieke totaaloplossing. De oplossing bestaat uit hyper-efficiënte en compliant accounting software, een vernieuwende business app en een revolutionair ERP systeem.

Realtime Scan & Herken
Innovatief
Vaste lage prijs

Prijs: maandelijks €0,00
Proefperiode: 30
Reviews: geen
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Myfinance.nl

Probeer GRATIS zonder verplichtingen! Myfinance is speciaal ontwikkeld om als ZZP'er zelf te boekhouden. Ook als je net start is ons pakket de beste keuze. Myfinance staat voor gebruiksvriendelijk én veilig online boekhouden! Daarnaast kies jij of je met of zonder hulp van ons of je eigen boekhouder wil boekhouden. Start gratis!

Makkelijk & Compleet
Uitstekende service
Speciaal voor ZZP'ers!

Prijs: maandelijks €9,00
Proefperiode: Tot 30 dagen (stopt automatisch)
Reviews: 9.3/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

MoneyMonk

Start 2018 met een goede administratie! Klanten waarderen ons om onze eenvoud en fantastische support. Je kan met ons mailen, chatten en bellen. Persoonlijk, daar houden we van. Hulp nodig? We helpen je graag op weg. TIP: lees hieronder ook de reviews van onze klanten, daar zijn we namelijk best trots op :-)

4x als beste getest
iOS & Android App
Telefonische Helpdesk

Prijs: maandelijks €10,00
Proefperiode: 30 dagen gratis
Reviews: 9.6/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

DigiBTW

Online boekhouden speciaal voor zzp'ers. Het meest gebruiksvriendelijke en voordeligste systeem. Zelf boekhouden, zonder boekhouder. Zonder beperkingen, compleet met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Probeer gratis.

Speciaal voor zzp'ers
Gebruiksvriendelijk
Voordelig

Prijs: maandelijks €10,00
Proefperiode: 1 maand gratis
Reviews: 10/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Bekijk hier het complete overzicht van alle boekhoudsoftware

Hoe werkt online boekhouden ZZP?

Al overtuigd van het nut van een boekhoudprogramma ZZP? Met een online boekhoudpakket voor je ZZP bedrijf kan je gewoon je ZZP administratie bijwerken zoals je dat met de hand zou doen, maar dan met behulp van de modernste technieken. Zo is je ZZP boekhouding bijvoorbeeld overal online en kan je ook je andere software pakketten eraan koppelen. Met een online boekhoudpakket maak je gemakkelijk een balans, winst en verliesrekening, jaarrekening en noem het maar op. Het softwareprogramma geeft namelijk duidelijk weer wat je waar moet invoeren en kan zelfs gegevens automatisch verder verwerken.

Overstappen op online boekhouden ZZP?

Misschien gebruik je al je desktop voor Excel, dan ben je al een stap in de goede richting om een boekhoudprogramma voor ZZP bedrijven te gebruiken. Je weet al hoe gemakkelijk de computer alle bedragen foutloos optelt, maar ook dat je steeds dezelfde computer moet gebruiken omdat daar het programma en al je gegevens op staan. Wanneer je het werken met software gewend bent kun kun je nadenken om de overstap te maken naar online boekhoudsoftware. Hierbij is ZZP boekhouden nog eenvoudiger. Vind hier alle boekhoudpakketten met een mobiele app.

Online boekhouding ZZP is altijd mobiel

Het grootste voordeel van een online boekhoudpakket ZZP is dat je overal en altijd toegang hebt tot het programma en je gegevens, want deze staan opgeslagen in de cloud. Of je nu een Mac gebruikt, een Android-tablet, een Windows-pc of een Linux-computer, je logt in op je online administratie, zodat je overal en altijd toegang hebt tot je gegevens en het programma. Met online boekhouding ZZP werk je de gegevens eenvoudig bij. Hierbij staat het boekhoudprogramma zelf ook online en is voor alle apparaten tegelijk te gebruiken. Zo kan je ook je boekhouding bijwerken op je smartphone of tablet. Gebruik hierbij de handige boekhouding app. En als alles online op rolletjes loopt kun je zelf genieten van je online boekhouding. 

Wat zijn de voordelen boekhoudsoftware ZZP?

Je hebt al kunnen lezen wat een groot voordeel is van online boekhouding ZZP, maar een boekhoudprogramma dat voor ZZP'ers is gemaakt, heeft nog meer voordelen.

Boekhouding ZZP voordelen:

Koppelen van cloudsoftware

Als ZZP'er boekhouden en je cloudsoftware koppelen? Boekhoudsoftware heeft als grote voordeel dat het kan worden gekoppeld met de apps die je al gebruikt voor de administratie. Zo kun je eventueel koppelen met je facturatieprogramma of debiteurenbeheer, je urenregistratie software, crm software, en kilometerregistratie software. Daarnaast als je een fysieke winkel hebt kun je je kassa software koppelen aan je boekhoudprogramma. En heb je een webshop, dan is het mogelijk om je webshop software te koppelen aan je boekhoudsoftware

 • Het kost weinig moeite om je ZZP administratie perfect op orde te hebben. Alle bedragen worden foutloos opgeteld en je weet precies hoeveel btw je aan het einde van het jaar moet afdragen aan de Belastingdienst. Zo heb je de administratie op orde en weet je hoe je er financieel voor staat. Boekhouden ZZP zorgt ervoor dat je met die informatie kan inspelen op tegenslagen en voorspellen hoe het verder financieel gaat.
 • Het lijkt misschien maar een extraatje maar in een ZZP boekhouding kun je ook je urenregistratie bijhouden. In de praktijk blijkt dit van grote waarde omdat het je veel tijd en moeite kan besparen om alles bij elkaar te zoeken. 
 • Naast dat je gegevens overal beschikbaar zijn heeft online boekhouden als grote voordeel dat de gegevens veilig zijn opgeslagen. Ze staan veilig online, zodat als er wat gebeurd met je tablet of computer je alle gegevens zo terug kan halen..
 • Je kunt nog meer tijd besparen als je vanuit je boekhoudprogramma ook eenvoudig betalingsherinneringen per e-mail kan sturen. Zo hoef je hier niet meer zelf achteraan.
 • Integratie met andere bedrijfssoftware zodat je je gehele administratie gekoppeld hebt en automatiseert.

Je eigen ZZP boekhoudpakket?

Je wil het meest geschikte ZZP boekhoudsysteem voor jouw onderneming kiezen maar waar moet je dan opletten? Hieronder staat een handig lijstje met vragen die je op weg kan helpen met het selecteren van de ZZP administratie.

ZZP boekhouding op orde? Lees deze handige vragen:

Verschillende handige vragen om een duidelijk beeld te krijgen waar je precies naar op zoek bent als je op zoek bent naar ZZP boekhouden:

 • Vind je het belangrijk om online facturen te kunnen sturen en ontvangen?
 • Ben je vaak onderweg waardoor je minder tijd hebt voor je boekhouding als ZZP'er?
 • Vind je het belangrijk om samen met je boekhouder naar de boekhouding te kijken?
 • Stuur je veel betalingsherinneringen?
 • Aan welke rapporten hecht je veel waarde?
 • Welk ZZP boekhoudprogramma past bij jouw onderneming?


Gebruik de selectietool

Nog steeds last van keuzestress bij het kiezen boehoudsoftware ZZP? Wanneer je voor jezelf een aantal belangrijke vragen hebt geformuleerd kan je gaan kijken welk ZZP boekhoudprogramma het beste bij je past aan de hand van de filteropties aan de linkerkant van de pagina. Zo selecteer en vergelijk je gemakkelijk ZZP boekhoudsoftware of kies ervoor eerst je top 3 samen te stellen. 

ZZP boekhouding selecteren, gebruik de juiste filters:

 • Wil je online facturen versturen? Zorg dan dat je filtert op ‘Facturen online versturen’. 
 • Vaak onderweg? Dan is de optie ‘Mobiele app beschikbaar’ belangrijk. 
 • Werk je samen met je boekhouder? Dan is de ‘Hybride’ filter geschikt voor jou. Hetzelfde geldt voor het opstellen van betalingsherinneringen en de verschillende rapporten & belastingen. 
 • Zorg ervoor dat je een goed beeld hebt van de opties die je in ieder geval nodig hebt. Aan de hand daarvan kom je tot het beste boekhoudprogramma voor jouw onderneming.

Stap 6: Wat kost een boekhoud programma ZZP?

Wanneer je wil kiezen voor een boekhoudpakket ZZP, is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat de kosten zijn. De goedkoopste manier van boekhouden als ZZP'er is het zelf handmatig te doen met pen en papier of in Excel. Maar dat kost je dan wel een heleboel tijd. Dus ZZP boekhouden dat zowel tijd en geld zou besparen klinkt ideaal, vind je niet?

Goedkoop boekhoudprogramma ZZP?

Een handigere manier is dus boekhoudsoftware, maar dit brengt vaak kosten met zich mee. Voor boekhoudsoftware geldt grofweg de algemene regel dat hoe meer functies het pakket heeft hoe duurder het zal zijn. Als ZZP’er kun je veelal kiezen voor een boekhoudprogramma waarbij je maar één gebruiker nodig hebt. Hierbij zullen de kosten dan ook een stuk lager liggen. Wanneer je als ZZP’er voor kiest voor een uitgebreider pakket, waarbij je bijvoorbeeld ook elektronisch aangifte kan doen, dan gaat de prijs dus omhoog. Maar hierbij gaat het om een paar tientjes per maand, terwijl het een foutloze administratie oplevert.  

Tips nodig voor online boekhouden ZZP?

Als je nu een keuze hebt kunnen maken voor de beste boekhoudsoftware voor ZZP'ers, kan implementatie ervan nog lastig zijn. Dat gaat natuurlijk nog niet vanzelf. Hieronder volgen een aantal handige tips om het online boekhouden voor ZZP'ers zo makkelijk mogelijk te maken.

Handig tips nog even voor je opgesomd:

 • Werk en privé gescheiden houden: Zorg ervoor dat je een zakelijke rekening hebt waarmee je alle zakelijke transacties doet. Op deze manier heb je altijd een duidelijk overzicht van je werk- en privézaken. Daarnaast heeft je privé administratie een kortere bewaarplicht dan je zakelijke administratie ZZP.
 • Werk het iedere maand bij: Door je ZZP boekhouding iedere maand bij te houden behoud je overzicht en voorkom je dat er rekeningen niet betaald worden. Daarnaast scheelt het een hoop werk. Wil je iedere maand een paar bonnen invoeren of laat je het opstapelen tot je het overzicht kwijt raakt?
 • Werk op datum: Bij veel documenten is dit al het geval, maar houd er rekening mee dat je documenten die dit niet hebben ook van datum voorziet. Dit zorgt ervoor dat je bonnen en facturen eenvoudig te organiseren zijn.
 • Vraag om advies: Zorg dat je af en toe een specialist vraagt of je nog up-to-date bent. Er kunnen in de regelgeving dingen veranderen en wanneer je geen boekhouder hebt, wil je dit nog wel eens over het hoofd zien. Zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan. Zo kan een administratiekantoor met ZZP specialisatie je op weg helpen.

Gratis boekhoudprogramma ZZP?

Ben je nog niet helemaal zeker of je jouw administratie ZZP met een boekhoudprogramma wilt doen? Maar ben je wel zat van de ZZP administratie in Excel te doen? Dan kun je kiezen om de boekhouding ZZP te doen met een slim boekhoudprogramma. Veel aanbieders van administratiesoftware bieden een boekhoudprogramma ZZP eerst gratis aan.

Boekhoudprogramma ZZP gratis proefperiode?

De meeste aanbieders werken met een gratis proefperiode. Meestal gaat het een proefperiode van 30 dagen. Hierin kun je dus eerst testen of een boekhoudpakket ZZP iets voor jouw onderneming is. Bevalt het boekhoudpakket ZZP je niet, dan heeft het je in ieder geval geen geld gekost.

Je boekhouding ZZP kan je zelf doen met een boekhoudprogramma voor ZZP'ers. Hierboven kun je in het filter ZZP aanklikken. Vervolgens krijg je alle boekhoudsoftware ZZP'ers te zien. Deze software is geschikt voor ZZP'ers en zelfstandigen. Op deze manier kun je razendsnel je eigen boekhouding doen als ZZP'er. 

Ja, ik wil verschillende boekhoudprogramma's ZZP vergelijken en de beste selecteren!!

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products