Boekhouding ZZP

Het bijhouden van je boekhouding als zzp’er is vaak een lastig karwei. Ga je het zelf doen of besteed je het bijvoorbeeld uit? Ontdek hier alles over boekhouden all zzp'er.

Boekhoudprogramma ZZP kiezen

Zelf boekhouden stappenplan

Zelf boekhouden als ZZP'er? Bekijk hier een stappenplan met handige tips om je boekhouding op te zetten en starten.

Bekijk het stappenplan

Zelf Boekhouden Voor ZZP

Boekhouden in Excel? Handig of niet?

Wil je zelf aan de slag met jouw boekhouding voor ZZP? Je kunt zelf boekhouden door dit Excel handmatig bij te houden.

Bekijk de mogelijkheden

Gratis boekhoudpakketten voor ZZP

Boekhoudprogramma ZZP vergelijken

Online boekhouden als ZZP'er? Bekijk het complete boekhoudprogramma's overzicht zodat je als ZZP’er de juiste keuze kunt maken.

Bekijk de programma's

Zelf boekhouding doen als zzp'er?

Als ZZP'er kom je ineens voor allerlei uitdagingen te staan. De grootste daarvan is het bij houden en verantwoorden van de boekhouding en administratie zzp. De Belastingdienst eist immers dat deze aan alle wettelijk gestelde eisen voldoet. Doe je dat niet, dan loop je het risico op boetes.

Die risico’s wil je als ZZP’er niet lopen. Je wilt alles netjes en kloppend bijhouden voor zowel je eigen onderneming als de Belastingdienst. Daarbij vraag je jezelf vast af hoe je die boekhouding aanpakt. Heb je daarvoor een boekhoudprogramma nodig en moet deze dan speciaal voor ZZP’ers zijn of maakt dat dan niet uit?!

Elke ZZP ondernemer staat voor dezelfde soort uitdagingen. Wat voor een eigen zaak je ook hebt en welke keuzes je ook moet maken. En met die keuzes helpen we je graag.

Appwik expert

Stoomcursus boekhouden voor beginnende ondernemers

Ben je een beginnende ondernemer? En ben je van plan je boekhouding zelf te doen? Ontdek de beste boekhoudoplossingen voor jouw situatie. Download gratis het ebook 'stoomcursus boekhouden'.

Download het gratis e-book

Online boekhouden als zzp'er of toch gewoon in Excel?

Afhankelijk van jouw situatie beslis je zelf wat het beste bij je past. De ene ZZP’er gaat voortvarend aan de slag en sleept klant na klant binnen. De andere verstuurt maximaal vijf verkoopfacturen per maand. En zelfs nog minder inkoopfacturen. Is het dan niet genoeg om de ZZP boekhouding gewoon lekker gratis in Spreadsheets bij te houden? Is het dan echt nodig om als startende ondernemer een boekhouding in een boekhoudprogramma te zetten? Het kan, maar in mijn ervaring is dit niet de beste en eenvoudigste oplossing...

Wat moet je bijhouden?

Voor de Belastingdienst ben jij wettelijk verplicht om jouw administratie zzp - wat weer een deel van de boekhouding is - zeven jaar te bewaren. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Als ZZP’er is het belangrijk dat je de volgende zaken bijhoudt en verantwoordt:

De vijf onderdelen (ook wel bekend als boeken) binnen je boekhouding zijn:

 • Inkoop
 • Verkoop
 • Bank
 • Kas
 • Memoriaal

In het kasboek houd je als ondernemer bij wat er in en uit je kas gaat en het in- en verkoop boek houdt bij wat je in- en verkoopt. Een bankboek zijn alle gegevens die jij via de bank hebt geregeld. Voordeel van software is dat dit met een bankkoppeling automatisch wordt bijgehouden, helemaal met een zakelijke rekening, en je dus geen afschriften door moet.

Alle gegevens van jouw bedrijf die je vastlegt op papier of digitale vorm zijn onderdeel van je administratie. De administratie is de basis van de aangiften die je doet. Zorg er dus voor dat alles volledig is en je zaken goed (digitaal) bewaard hebt.

Boekhoudprogramma's voor ZZP'ers vergelijken?

Wat moet ik weten als zzp’er over belastingen?

Je betaalt als ZZP’er andere belastingen dan wanneer je in loondienst zit. Welke belastingen moet je gaan betalen en wanneer moet dat allemaal netjes bij de Belastingdienst binnen zijn?

Boekhouden Belastingdienst

Inkomstenbelasting en aftrekposten voor zzp'ers

De inkomstenbelasting die je betaalt is afhankelijk van jouw inkomsten. Heb je in 2020 een winst behaald tot € 29.185,- dan betaal je geen belasting. Voor het goed berekenen van je inkomstenbelasting heb je een jaarrekening en balans nodig. Deze kan je eenvoudig bijhouden in een boekhoudprogramma ZZP.

Daarnaast is het belangrijk dat je jouw BTW aangifte goed regelt. Indien je ook voorraad beheert dien je hier ook een kloppende voorraadbeheer voor bij te houden.

Uiteraard profiteer je ook van fiscale voordelen als je ZZP'er bent. Wat dacht je van de zelfstandigenaftrek en meewerkaftrek Voor de zelfstandigenaftrek moet je voldoen aan een bepaald urencriterium als ZZP’er. Daarnaast kun je recht hebben op:

 • De startersaftrek
 • MKB winstvrijstelling
 • Heffingskortingen

Om hiervoor in aanmerking te komen moet je volgens de Belastingdienst voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo kun je recht hebben op de zelfstandigenaftrek als je deze maximaal twee keer gebruikt hebt in de afgelopen vijf jaar. Startersaftrek wordt automatisch verrekend als je inkomstenbelasting aangifte doet!

Boekhouding Bijhouden

Online boekhouden ZZP gebruiken, ja of nee?

Als ZZP’er heb je drie opties voor je administratie en boekhouden zzp. Je kunt ervoor kiezen om je gehele boekhouding aan een goede boekhouder uit te besteden. Je kunt een gedeelte zelf doen en dan een ervaren boekhouder de final checks laten doen.

Je kunt administratie zzp ook helemaal zelf doen. De meeste ZZP’ers kiezen er dan voor om gebruik te maken van een online boekhoudprogramma ZZP, dit is namelijk van alle gemakken voorzien. Een online boekhoudprogramma vult al veel gegevens voor jou in en maakt de koppelingen die jij nodig hebt. Bijvoorbeeld met je facturen of bonnen app die je gebruikt. Op die manier weet je zeker dat je geen data mist om een goede kloppende boekhouding te genereren.

Helemaal als je boekhouding software voor ZZP gebruikt die voldoet aan het ‘Zeker-Online’ keurmerk van de Belastingdienst. Als software dit keurmerk heeft, kun je ervan uitgaan dat de software niet alleen veilig en betrouwbaar is, maar dat deze ook aan alle eisen van de Belastingdienst voldoet.

Welke optie je ook kiest. Het belangrijkste hierbij is dat je je niet onzeker wilt voelen. Dus of je het zelf wilt doen met een boekhoudprogramma of toch voor de boekhouder kiest, jij bent eindbeslisser. Aan alle opties zitten voor- en nadelen.

Boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Sommige ZZP’ers hebben echt geen kaas gegeten van het doen en bijhouden van de administratie zzp en besluiten direct een boekhouder in te schakelen. Vooral het gevoel dat het dan allemaal wel goed komt, is een groot voordeel.

Benieuwd wat een boekhouder of accountant voor je kan doen? Bekijk dan ons artikel over boekhouders en accountants!

Met een boekhouder houd je zelf wel wat inzicht in je boekhouding, maar niet zo grondig als je het zelf zou doen. Laat je daarnaast goed informeren hoeveel euro per jaar je aan de boekhouder kwijt bent. Wat kost een boekhouder ten opzichte van jouw inkomsten? Indien je dus die ZZP’er bent met een kleinere boekhouding kan het voordeliger zijn om het toch zelf te doen.

Voor- en nadelen zelf doen

Het zelf doen van je boekhouding is natuurlijk een goede optie. Vooral als je als ZZP’er nog niet zoveel verschillende klanten en facturaties hebt. Je hebt geen jaren ervaring nodig om jouw boekhouding kloppend te maken.

Helemaal als je een boekhoudprogramma voor ZZP’ers erop na houdt is het geen hogere wiskunde. Daarnaast kiezen veel zelfstandig ondernemers voor de hybride oplossing. Zelf doen (online boekhouden zzp), maar wel een boekhouder laten meekijken.

Wat zijn de kosten van boekhoudsoftware ZZP?

De kosten van jouw boekhouding zijn afhankelijk van een aantal factoren:

 • Hoeveel facturen stuur je per maand?
 • Scan en herken functie nodig of vind je een gewone uitgave app ook prima?
 • Hoeverre wil je automatiseren?
 • Koppelingen met andere software?
 • Gebruik je een boekhouder voor controle of besteed je het helemaal uit?

Gemiddeld kost een boekhoudprogramma voor ZZP’ers tussen de € 10,00 en € 20,00 per maand. Ben je een starter? Dan kun je vaak het eerste jaar gratis gebruikmaken van een softwarepakket.

De leveranciers van online programma’s willen jou namelijk motiveren om het zelf te doen en snappen dat jij wellicht in de eerste jaren van je onderneming, vooral moet investeren. Ondernemen is al duur genoeg zonder ook nog alle kosten van de boekhouding mee te nemen, niet?!

Wat doet een boekhouder voor je?

Een boekhouder voert de controle uit op je boekhouding en zzp administratie, zorgt voor de correcte btw- en belastingaangifte en kan je helpen met het opstellen van een jaarrekening. Gemiddeld rekent een boekhouder tussen de 50 en 70 euro per uur voor hulp. Vraag dus vooraf wat je ervoor terug krijgt en hoeveel tijd erin wordt geïnvesteerd. Anders kan het - helemaal ten opzichte van een programma - flink in de kosten lopen.

ZZP Boekhoudprogramma

De beste oplossing voor je zzp administratie?

Wat het beste bij jouw onderneming past beslis je zelf. Wil je het volledig uitbesteden aan een boekhouder? Of behoud je liever inzicht in je eigen boekhouding? Door jezelf af te vragen wat je wilt en wat je nodig hebt kun je een goede keuze maken.

Twijfel je of een online boekhouding speciaal voor ZZP’ers bij jou past? Vergelijk dan de verschillende opties eerst goed met elkaar en weeg de voor- en nadelen tegenover elkaar af.

Via Appwiki vergelijk je eenvoudig de verschillende leveranciers en aanbieders met elkaar. Selecteer de programma’s die speciaal voor ZZP’ers geschikt zijn en maak je eigen persoonlijke top drie. Vergelijk ze met elkaar en test ze. Zo ontdek jij wat wel of niet bij jouw onderneming past en kies jij het beste boekhoudprogramma zzp voor jouw situatie.

Boekhoudprogramma's voor ZZP'ers vergelijken?

Kies het boekhoudpakket dat bij jouw ZZP onderneming past

Geen bedrijf is hetzelfde. Het verschilt dan ook per bedrijf welk boekhoudpakket het beste bij je past. Gebruik onze gratis boekhouding checklist en stel jezelf 10 vragen om het beste ZZP boekhoudprogramma voor jou te kiezen. Je krijgt inzicht in:

 • Welke manier van boekhouden het beste is
 • Hoe je BTW aangifte wil doen
 • Hoe je bankmutaties wil verwerken
 • Hoe je inkomsten en uitgaven wil verwerken
 • Hoe je bonnetjes en inkoopfacturen wil verwerken
 • Welke handige functies voor jou echt belangrijk zijn

Boekhoudprogramma ZZP Kiezen

Ben je al klaar om jouw keuze te maken en wil je de verschillende boekhoudsoftware vergelijken? Appwiki helpt je graag met de boekhoudsoftware vergelijker

Ook interessant voor jou:

Relevante artikelen

rawpixel-423658-unsplash.jpg
11 januari 2024

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte?

Boekhouding

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Hier vind je de vijf administratie apps waarmee je eenvoudig en snel BTW-aangifte doet.

Lees meer 
8 januari 2024

5 handige declaratie apps voor je onkosten

DeclaratiesBoekhouding
30 september 2023

Administratie bijhouden als zzp'er?

AdministratieBoekhouding
Products