Boekhouding voor MKB, ontdek alles wat je moet weten

Boekhouden voor het MKB kan lastig zijn. Waar moet je allemaal aan denken en wat moet je voor de boekhouding en administratie nu allemaal bijhouden? Ontdek welke mogelijkheden er allemaal zijn en laat je informeren door Appwiki.

Gratis Boekhoudpakketten Voor ZZP

Boekhoudpakket MKB kiezen

Zelf aan de slag met je boekhouding voor jouw MKB onderneming? Ontdek het beste boekhoudprogramma voor MKB en welke het beste bij jou past. 

Boekhoudpakket MKB vergelijken

Gratis Boekhoudpakketten Voor ZZP

Uitbesteden of zelf doen?

Veel MKB’ers maken gebruik van een boekhouder. Maar waarom zou je de boekhouding voor MKB uitbesteden en niet gewoon zelf doen?


Bekijk de mogelijkheden

Administratie MKB Opzetten

Administratie MKB opzetten en bijhouden

Zeker weten dat je de juiste gegevens bijhoudt in jouw administratie voor het MKB? Lees tips en tricks in ons blogartikel.

Lees het artikel

Boekhouding MKB bijhouden

Als MKB ondernemer moet je aan veel zaken denken. Een kloppende boekhouding is hierbij een absolute must. Vanuit de Belastingdienst ben je dit verplicht, maar ook voor jouw eigen inzicht is het belangrijk dat je de administratie goed bijhoudt.

Online boekhouden als mkb'er kan via een boekhoudpakket dat speciaal gemaakt is voor MKB, je kunt het zelf doen of je laat een boekhouder dit voor jouw MKB onderneming doen. Appwiki geeft je alle handvatten om de verschillende boekhoudpakketten voor MKB te vergelijken en jou de beste keuze te bieden. 

Boekhoudprogramma keuzehulp

Waarom boekhouding MKB bijhouden?

Een boekhouding bestaat uit veel verschillende onderdelen. Daarbij is het belangrijk dat je bijhoudt wat je van de Belastingdienst moet bijhouden. Met de boekhouding MKB houdt je een boekhouding en administratie bij. Een goede administratie is de basis voor de btw-aangifte. De Belastingdienst legt je hierbij regels op hoe lang je deze dient te bewaren.

Boekhouden Zelf Doen

Je bent als MKB ondernemer verplicht om je boekhouding over te dragen. Hierbij dien je te kunnen aantonen wat je inkomsten, kosten en activiteiten zijn geweest. Op basis van deze gegevens wordt dan ook je inkomsten- en vennootschapsbelasting gebaseerd. In je boekhouding houdt je bovendien de volgende zaken bij:

  • Ontvangen facturen en (kopieën van) verzonden facturen
  • Kas-administratie en kassabonnen
  • Bankafschriften
  • Contracten, overeenkomsten, agenda’s of andere afspraken(boeken)
  • Rittenadministratie zakelijke auto
  • Urenregistratie

Met andere woorden, nogal wat om bij te houden. Hierin wil je als ondernemer geen fouten maken. Je wilt dat jouw MKB boekhouding klopt. Maar hoe pak je dit nu aan? Ga je aan de slag met boekhouden in excel? Schakel je een boekhouder in of ga je het (al dan niet met boekhoudsoftware voor MKB) zelf bijhouden

Boekhouding zelf doen of uitbesteden aan een boekhouder?

Een vraag die veel MKB’ers zichzelf stellen. Ga ik mijn boekhouding MKB zelf doen of schakel ik de hulp in van een MKB boekhouder? Sommige ZZP’ers houden hun boekhouding bij in Excel.

Boekhoudsoftware MKB

Bij een MKB onderneming is dit vaak niet toereikend genoeg. Je hebt immers met meerdere personen te maken. MKB boekhouding software is daarvoor vaak een betere optie. Dan weet je zeker dat je niet mist. Het bijhouden van de boekhouding voor MKB met behulp van een online boekhoudprogramma voor MKB betekent dat je zelf gemakkelijk verbanden kunt leggen. Bovendien is het grote voordeel van boekhouden met boekhoudsoftware MKB dat je dit letterlijk overal en altijd kunt toepassen. Zelfs in de trein onderweg naar jou volgende afspraak kun je nog wat aanpassingen maken.

Toch maken veel ondernemers ook gebruik van een boekhouder voor de MKB boekhouding. Als ondernemer hoef je je dan helemaal niet druk te maken over je boekhouding of administratie. Jij levert de gegevens aan en de boekhouder gaat er verder mee aan de slag. Toch is het niet verkeerd om boekhoudsoftware kosten eens te vergelijken met de kosten die je maakt voor je boekhouder. Kan het uit? Levert die boekhouder je de investering op en word je volledig ontzorgd? Of kun je het net zo goed zelf doen met een online boekhoudprogramma MKB dat net zoveel kan als de boekhouder. 

Zorg ervoor dat je de kosten en baten naast elkaar gebruikt. Net als het bijhouden van je kosten-baten voor je boekhouding vergelijk je zelf de kosten om tot een goede conclusie te komen. Boekhouding zelf doen of uitbesteden, veel MKB ondernemers vragen dit zich af. Zorg ervoor dat jij weet wat het beste bij jou past en dat je weloverwogen een keuze maakt. Of je nu kiest voor online boekhouden MKB of een boekhoudsoftware oplossing voor MKB. 

Welke MKB boekhouding software zijn er?

Als MKB'er is het zaak om de boekhouding netjes op orde te hebben. Als midden- of kleinbedrijf (10 - 250 werknemers) is het namelijk belangrijk dat je een boekhoudprogramma hebt dat voldoende functionaliteit biedt om de gegevens van alle klanten en werknemers op een overzichtelijke manier te verwerken. Je wilt er als MKB ondernemer namelijk niet te druk mee zijn. Als ondernemer wil jij je bezighouden met ondernemen! Daar heb je niet voor niets voor gekozen, toch?!

Boekhouding voor MKB houd je het makkelijkste bij met een boekhoudprogramma. De boekhoudprogramma's voor het MKB zijn speciaal ontwikkeld om je deze functionaliteit te bieden. Zo heb jij gemakkelijk je MKB administratie op orde! Vergelijk verschillende MKB boekhoudprogramma's met elkaar en probeer ze gratis uit.

Boekhoudprogramma MKB, wat is er beschikbaar?

Wanneer je tussen de tien en honderd werknemers hebt, word je gezien als een midden- of kleinbedrijf waarvoor je een professionele boekhouding moet doen. Je behoort tevens tot de categorie MKB.

Een goed boekhoudprogramma is dan van essentieel belang. Eén die genoeg functionaliteit biedt, zodat de gegevens van al je klanten en werknemers op een goede manier verwerkt worden. Zodat je snel en makkelijk een overzicht kunt krijgen. Dat je zeker weet dat je nooit een boete krijgt, omdat jouw MKB boekhouding niet klopt.

Als je overweegt om een boekhoudprogramma aan te schaffen heb je de keuze uit verschillende soorten MKB boekhouding software. Je kunt ook voor een offline boekhoudprogramma voor je boekhouding MKB kiezen. Dit is een programma dat geïnstalleerd moet worden en die jij dus letterlijk koopt. Je kunt ook kiezen voor online boekhoudsoftware MKB. Maar wat zijn nou de voordelen en nadelen van de verschillende varianten?

Offline MKB administratie software

Wil je een boekhoudprogramma dat je zonder internet kunt gebruiken? Dan is een offline boekhoudprogramma MKB een goede keuze. Je koopt eenmalig de rechten, waarna je het programma installeert op de zakelijke computers. Over het algemeen is het aanschaffen van een MKB boekhoudprogramma dat je offline gebruikt duurder dan een online licentie van boekhoudsoftware MKB. 

Offline MKB Administratie Software

Je moet een groot bedrag een keer betalen, houd hier rekening mee met de aanschaf. Daar krijg je wel weer voor terug dat je het programma dan onbeperkt kunt gebruiken. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende functionaliteiten die passen bij je bedrijf. Zorg ervoor dat je het beste boekhoudpakket voor MKB kiest dat bij jouw wensen en eisen past.

Boekhoudprogramma keuzehulp

Online boekhoudprogramma voor MKB

Naast een offline boekhoudprogramma MKB kun je ook kiezen voor online boekhoudsoftware MKB. Met een online boekhoudpakket MKB heb je de meest verregaande vorm van toegankelijkheid en kun je gemakkelijk online boekhouden MKB. Je kunt overal aan de slag met jouw boekhouding voor MKB. 

Je hoeft het boekhoudpakket niet te installeren, wat bij de offline varianten wel het geval is. Je logt in via een webbrowser. Dit maakt dat online boekhouden MKB vaak niet afhankelijk is van een bepaald apparaat of besturingssysteem. Of je nu op een gewone computer of op een Mac werkt, je kunt er altijd gebruik van maken.

Bovendien ben je zelf niet verantwoordelijk voor het beveiligen van jouw data. Dit wordt bij een online licentie voor jou gedaan. Bij een offline MKB boekhoudprogramma zul je zelf een server moeten hebben om jouw data veilig te bewaren. Houd hier dus rekening mee als je de verschillende MKB boekhouding software en programma’s gaat vergelijken. 

Naast de toegankelijkheid zijn de kosten gunstiger dan voor een offline boekhoudprogramma. Bij een MKB boekhouding software pakket betaal je per maand een bepaald bedrag voor de periode dat je gebruikmaakt van het boekhoudprogramma. Daarbij geldt hoe meer opties jij aan boekhoudsoftware MKB pakket toevoegt hoe meer je betaalt per maand. Maak daarom altijd een goede afweging welke onderdelen je wel of niet nodig hebt om jouw administratie MKB bij te houden.

Vergelijk alle aanbieders van MKB boekhoudprogramma's

Zeker weten dat je de beste aanbieder kiest voor jouw MKB boekhoudsoftware? Vergelijk de verschillende boekhoudsoftware leveranciers bij Appwiki. Er zijn aanbieders die een gratis en vrijblijvende proefperiode hanteren. Gebruik het filter en selecteer de functies die je nodig hebt. Maak een top drie, vergelijk deze drie boekhoudpakketten met elkaar en probeer ze gratis uit. Kies het boekhoudprogramma MKB dat het beste bij jouw bedrijf past. 

Appwik expert

Hoe vind je het beste boekhoudprogramma als mkb'er?

Om een MKB boekhouding slim bij te houden heb je een goed boekhoudprogramma nodig. Daarom vind je hier een compleet overzicht van alle Nederlandse boekhoudpakketten voor het MKB. Maak in het overzicht een shortlist door de boekhoudprogramma's te vergelijken op prijs, functies en reviews. 

Vergelijken

Relevante artikelen

annie-spratt-604126-unsplash.jpg
4 maart 2020

De administratie voor MKB: eisen en tools

AdministratieBoekhouding

Waaruit moet de administratie MKB bestaan? En wat is het verschil tussen administratie MKB en het bijhouden van de boekhouding?

Lees meer 
4 maart 2020

Boekhouder MKB inschakelen? 4 overwegingen

AdministratieBoekhouding
2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

AdministratieBoekhouding
24 februari 2020

De 10 beste boekhoudpakketten voor ZZP

AdministratieBoekhouding
30 november 2019

Boekhoudprogramma kiezen in 5 stappen

Boekhouding
Products