MKB boekhouding

Alles wat je moet weten over MKB boekhouding

Je wilt meer inzicht in je boekhouding MKB, maar weet niet waar je moet beginnen. Je boekhouder of accountant werkt wellicht nog met een verouderd systeem of zelfs in Excel. Dit werkte eerder prima, maar het kan een stuk makkelijker en overzichtelijker. Namelijk met een boekhoud software pakket voor MKB. Hier kun je samen met je boekhouder of accountant in werken en zie je in één oogopslag hoe de boekhouding, financiën en cashflow ervoor staan.

Voorkom frustratie en stress en bekijk hier ons advies en een aantal handige tips om je boekhouding eenvoudiger, slimmer en efficienter te organiseren!

 

Het beste boekhoud pakket voor MKB kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende pakketten voor boekhouding MKB via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk MKB boekhoudsoftware

Hoe krijg je meer grip op je boekhouding MKB?

Een kloppende MKB boekhouding en administratie MKB is de basis van je bedrijf. Ook ben je dit vanuit de Belastingdienst verplicht, maar ook voor jouw eigen inzicht is het belangrijk dat je de MKB administratie goed bijhoudt. Zo houd je namelijk grip op je boekhouding MKB en kun je verantwoorde beslissingen maken als ondernemer.

Cashflow

Door het bijhouden van je MKB boekhouding weet je direct wat ‘erin komt’, maar ook wat er daar tegenover ‘uitgaat’. Kortom, de cashflow. Om de cashflow te bepalen moeten de uitgaven en opbrengsten met elkaar verrekend worden, deze informatie vind je terug in je boekhouding MKB. Om je cashflow te optimaliseren is het dus belangrijk dat je inzicht hebt in je MKB boekhouding.

Doordat je op de hoogte bent van de status van je boekhouding MKB, kun je beslissingen maken die de cashflow optimaliseren. Betaal rekeningen niet eerder dan nodig en zorg er tegelijkertijd voor dat je eigen betalingen juist eerder binnenkomen. Overleg ook regelmatig met je boekhouder MKB.

Om ervoor te zorgen dat debiteuren op tijd betalen, is debiteurenbeheer van groot belang. Zorg er daarom voor dat een factuur direct wordt verstuurd na het leveren van goederen of diensten. Is de betalingstermijn verlopen? Herinner de klant dan aan de openstaande betaling. Je wilt een langdurig incassotraject voorkomen. Sommige boekhoud pakketten beschikken over de functie ‘debiteurenbeheer’, daarmee kun je eenvoudig automatische betalingsherinneringen instellen. Ook zijn er manieren om het betalen voor je klant zo makkelijk mogelijk te maken, bijvoorbeeld door het toevoegen van een iDEAL betaallink.

Begroting en prognoses

Als MKB ondernemer wil je graag goed voorbereid zijn op de toekomst. Je wilt bijvoorbeeld investeringen gaan doen, maar is dat wel verstandig? Om te voorspellen of dit daadwerkelijk haalbaar is, kan je boekhouder MKB een prognose opstellen op basis van je huidige MKB administratie en boekhouding. Het is daarom erg belangrijk dat de boekhouding MKB up-to-date is.

In de prognose staat de verwachte cashflow van je MKB onderneming. Naast de prognose, kan de boekhouder een begroting maken. Op basis van de begroting kan worden ingeschat of bepaalde toekomstplannen financieel haalbaar zijn. Ook krijg je inzicht in welke uitgaven geschrapt kunnen worden, om meer financiële ruimte te creëren. Daarnaast is een (meerjaren)begroting belangrijk wanneer je financiering bij de bank wilt regelen.

Het beste boekhoud pakket voor MKB kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende pakketten voor boekhouding MKB via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk MKB boekhoudsoftware

Belastingzaken voor het MKB: hoe regel je dit goed en zet je de boekhouder effectief in?

Als ondernemer sta je niet te springen wanneer die blauwe enveloppen weer binnenkomen. Dit kan maar één ding betekenen: er moeten belastingzaken worden geregeld. Gelukkig kan de boekhouder MKB of je accountant dit voor je regelen, dit scheelt veel tijd en frustratie. Er zijn verschillende belastingzaken die je jaarlijks kunt verwachten, waarbij je de diensten van je boekhouder MKB kunt inzetten:

  • Btw-aangifte;
  • Inkomstenbelasting;
  • Jaarrekening;
  • Jaarafsluiting.

Btw-aangifte

Elk kwartaal moet je als ondernemer btw-aangifte doen. De btw-aangifte wordt gebaseerd op de inkomsten en uitgaven van dat kwartaal. Je factureert je goederen en diensten inclusief 21% btw, maar betaalt ook weer btw wanneer je goederen of diensten voor je onderneming koopt. De hoeveelheid inkomende en uitgaande btw is belangrijk tijdens de btw-aangifte. Op basis daarvan wordt de te betalen btw aan de Belastingdienst berekend. De btw-aangifte kan je boekhouder MKB eenvoudig regelen. Wanneer de boekhouding MKB op orde is door dit bij te houden in een boekhoud programma, heb jij hier als ondernemer geen omkijken naar.

Inkomstenbelasting

Naast dat je elk kwartaal de btw-aangifte moet voldoen, betaal je ook inkomstenbelasting. Waar je werknemers loonbelasting betalen, betaal jij als ondernemer inkomstenbelasting. De hoogte van de inkomstenbelasting wordt door de Belastingdienst vastgesteld. Hiervoor doe je als ondernemer jaarlijks de aangifte inkomstenbelasting. Dit kun je uitbesteden aan je boekhouder MKB of je accountant. Zorg ervoor dat je boekhouder alle benodigde informatie heeft om de aangifte inkomstenbelasting te kunnen doen. Wanneer de MKB boekhouding up-to-date is, kan je boekhouder direct aan de slag.

Jaarrekening

Elk jaar moet er een jaarrekening worden opgesteld. Kortom, een financieel verslag van je MKB onderneming. Hierin vind je zowel de balans, als de winst- en verliesrekening. Ook moet je als MKB onderneming de jaarrekening deponeren bij de Belastingdienst. Als je boekhouding MKB up-to-date is, kan je MKB boekhouder de jaarrekening opstellen zonder dat jij hier omkijken naar hebt.

Jaarafsluiting

Bij de start van een nieuw jaar staat de verlies en winst van je MKB onderneming weer op nul. Het afgelopen jaar wordt afgesloten in de jaarafsluiting, welke kan worden opgesteld door je boekhouder of accountant. Hierin staan onder meer de omzet en kosten van dat specifieke jaar, welke wordt gehaald uit de MKB boekhouding. Deze informatie wordt gebruikt voor het opstellen van de jaarrekening. Ook wordt de jaarafsluiting gebruikt als verantwoording bij de Belastingdienst wanneer zij de gegevens van de jaarrekening opvragen.

Kies in één minuut het beste boekhoudprogramma MKB voor jouw bedrijf

Hoe kan je efficiënter boekhouden met automatisering?

Waarom zou je MKB boekhouding moeilijker maken dan nodig? Bijvoorbeeld factuurverwerking, dit kan een stuk makkelijker door bepaalde processen te automatiseren. Papieren facturen en bonnen handmatig invoeren is een tijdrovende klus. Door een boekhoud pakket met scan en herken functie kun je eenvoudig papieren bonnen en facturen digitaliseren. Met een scan en herken app maak je een foto van de factuur, vervolgens wordt deze uitgelezen en herkend en kan deze in de MKB boekhouding worden geïmporteerd.

Ook het versturen van facturen kan een stuk makkelijker via e-facturatie. Bij e-factureren wordt de factuur elektronisch en automatisch verstuurd en verwerkt. Je voorkomt hiermee dat je facturen te laat of vergeet te versturen. Ook is een archief niet meer nodig, dit scheelt weer ruimte op kantoor en je hoeft factureren niet meer via de post te versturen.

Wist je dat e-facturen sneller worden betaald? Goed nieuws voor de cashflow. 

Koppelingen boekhouding MKB met andere systemen

Wanneer je je boekhouding MKB via een boekhoudprogramma doet, kun je deze koppelen met andere systemen. Zo houd je alles op één plek, wel zo overzichtelijk. Denk hierbij aan de salarisadministratie, relatiebeheer, urenregistratie van je werknemers, maar ook een kassasysteem of webshop.

Je bespaart je boekhouder of accountant veel tijd door de salaris administratie aan je boekhouding MKB te koppelen. Zo staat alle informatie met betrekking tot loonadministratie MKB gelijk in je boekhouding. Als je ook de urenregistratie van je werknemers ook hebt gekoppeld met je boekhouding, wordt de administratie voor MKB nog gemakkelijker. Er ontstaan nooit meer misverstanden over het betalen van het salaris. Ook zie je eenvoudig waar de uren aan worden besteed en waar je op kunt besparen.

In een CRM systeem vind je eenvoudig alle informatie van klanten terug. Door dit te koppelen aan je boekhouding heb je alle benodigde gegevens bij de hand wanneer je bijvoorbeeld gaat factureren. Zo bespaar je veel tijd.

Heb je een fysieke winkel of webshop? Koppel dan je boekhouding MKB aan je kassasysteem en webshop. Zo worden facturen en betalingen vanuit je winkel of webshop automatisch verwerkt in je boekhouding. Dit scheelt een hoop tijd tijdens je boekhouding en zo is je MKB boekhouding altijd up-to-date.

Het beste boekhoud pakket voor MKB kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende pakketten voor boekhouding MKB via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk MKB boekhoudsoftware

Hoe kies ik het juiste boekhoudpakket MKB?

Je hebt een boekhouder of accountant in dienst, maar wilt zelf ook grip houden op je boekhouding. Dan biedt een online boekhoudpakket uitkomst. Je krijgt hierdoor zelf meer inzicht in je boekhouding, zonder daar teveel tijd aan kwijt te zijn. Ook kun je hierdoor processen automatiseren, wat veel tijd en geld scheelt. Dat een boekhoudpakket een goede manier is voor boekhouding MKB is duidelijk, maar hoe maak je een keuze voor het juiste pakket?

Het is belangrijk om in kaart te brengen waar het boekhoud pakket aan moet voldoen. Wil je koppelingen maken met andere systemen, zoals uren registratie en salaris administratie? Over welke functies moet het boekhoudpakket beschikken, zoals een btw-overzicht, scan & herken app en e-facturatie? Hiervoor kun je gebruikmaken van de Appwiki keuzehulp.

Zodra je dit helder hebt, kun je de verschillende boekhoud pakketten voor boekhouding MKB gaan vergelijken.

Beste boekhoudpakket MKB kiezen

Zelf aan de slag met je boekhouding voor jouw MKB onderneming? Ontdek de beste boekhoudprogramma's voor het MKB. 

Boekhoudpakket MKB vergelijken

Administratie MKB opzetten en bijhouden

Zeker weten dat je de juiste gegevens bijhoudt in jouw administratie voor het MKB? Lees tips en tricks in ons blogartikel.

Lees het artikel

Gratis Boekhoudpakketten Voor ZZP

Boekhouding uitbesteden of zelf doen?

Veel MKB’ers maken gebruik van een boekhouder. Maar waarom zou je de boekhouding voor MKB uitbesteden en niet gewoon zelf doen?

Bekijk de mogelijkheden

Veelgestelde vragen

✅  Wat is boekhouden?

Boekhouden voor het MKB is het verwerken van de financiële administratie van jouw MKB-bedrijf. Als ondernemers het hebben over het boekhouden, dan hebben ze het over het algemeen over het maken, verwerken en versturen van facturen. Als MKB'er ben je wettelijk verplicht om jouw boekhouding bij te houden en te verantwoorden. 

✅  Zit er verschil tussen een boekhouding voor MKB en ZZP?

In de basis zit er geen verschil tussen een boekhoudprogramma voor MKB en een boekhoudprogramma voor ZZP-ondernemers. Meestal is de boekhouding voor MKB uitgebreider dan die van ZZP en 'bemoeien' meer mensen zich met de boekhouding dan dat het geval is bij een ZZP-ondernemer. 

✅  Hoe kun je de boekhouding voor MKB het beste bijhouden?

De boekhouding MKB kun je het beste bijhouden met een (online) boekhoudprogramma geschikt voor MKB-ondernemingen. Met een boekhoudprogramma kun je veel zaken automatiseren en toegankelijk maken voor het management en de financiële afdeling. Bovendien heb je als MKB ondernemer overal toegang als je online je boekhouding MKB bijhoudt.

Products