Beste boekhoudprogramma MKB

Een kloppende boekhouding en administratie is de basis van je bedrijf. Een boekhoudprogramma voor MKB helpt daarbij. Wij hebben de populairste boekhoudprogramma’s voor MKB’ers getest.

De beste boekhoudprogramma’s voor MKB van dit moment:

 • e-Boekhouden.nl - Beste MKB boekhoudprogramma en hoogst gewaardeerd. Zeer compleet in functionaliteiten en gemakkelijk in gebruik. 
 • Exact - Een grote speler wat betreft boekhoudsoftware voor MKB. Gebruiksvriendelijk pakket met erg veel mogelijkheden en de mogelijkheid om mee te groeien. 
 • Snelstart - Een perfect pakket voor MKB met veel functionaliteiten en een goede prijs-kwaliteit verhouding. Eenvoudig starten waardoor je snel up-and-running bent.
 • AFAS - Maatwerk software waardoor je precies alle functionaliteiten krijgt waar jij behoefte aan hebt. Compleet ERP systeem met goede beoordeling. 
 • Visma - Eenvoudig pakket, werkt snel en geschikt voor zowel de kleine als grote boekhouding, toegespitst per branche. 

Hoe bepaal je het beste boekhoudprogramma voor MKB?

Je hebt een boekhouder of accountant in dienst, maar wilt zelf ook grip houden op je boekhouding. Dan biedt een online boekhoudpakket uitkomst. Je krijgt hierdoor zelf meer inzicht in je boekhouding, zonder daar teveel tijd aan kwijt te zijn. Ook kun je hierdoor processen automatiseren, wat veel tijd en geld scheelt. Dat een boekhoudpakket een goede manier is voor boekhouding MKB is duidelijk, maar hoe maak je een keuze voor het juiste pakket? Wij hebben de populairste boekhoudprogramma’s getest en hierbij gekeken naar: 

 • Functionaliteiten
 • Prijs
 • Reviews van gebruikers
 • Plus- en minpunten 

Benieuwd naar onze bevindingen? Bekijk hieronder de top 5 van boekhoudprogramma’s voor het MKB! 

#1 - e-Boekhouden.nl 

Wat ons betreft is e-Boekhouden.nl zonder twijfel het beste allround boekhoudprogramma voor MKB. De prijs-kwaliteit is super, het programma biedt alle nodige functionaliteiten en werkt ook nog eens makkelijk! 

Functies e-Boekhouden.nl

Het boekhoudprogramma van e-Boekhouden.nl biedt alles wat je nodig hebt voor je MKB boekhouding. Je kunt hierbij denken aan het maken van offertes, factureren, urenregistratie en  relatiebeheer in een CRM. Ook bonnen kun je eenvoudig scannen met de app. Naast dat e-Boekhouden.nl al ontzettend veel mogelijkheden biedt, vond ik het ontzettend fijn dat er ook koppelingen mogelijk zijn met andere systemen. Heel handig want nu kun je ook koppelen met je webshop, bank of betaalsysteem. En niet te vergeten, de koppeling met de Belastingdienst. Ik kon zo geen koppeling bedenken die ik miste tussen alle mogelijkheden, maar mocht je er wel een missen, dan zijn er koppelingsmogelijkheden met een API-koppeling. 

Ook de helpdesk van e-Boekhouden.nl hebben we natuurlijk uitgetest. De helpdesk is uitstekend te bereiken. Persoonlijk vind ik de chatmogelijkheden altijd super fijn en op mijn vraag kreeg ik binnen 10 minuten een reactie. Onder het contactformulier op hun website geven ze aan dat 90% van de vragen binnen 15 minuten beantwoord wordt. Het is in ieder geval duidelijk dat de klantenservice bij hen hoog in het vaandel staat. Handig wanneer je er zelf even niet uitkomt. Hoewel je ook met alle handleidingen, artikelen in de kennisbank en instructievideo’s zelf waarschijnlijk al een heel eind komt. 

Prijs

Je kunt e-Boekhouden.nl gratis en vrijblijvend uitproberen. Na aanmelden kun je gelijk aan de slag. Voor starters is e-Boekhouden.nl zelfs 15 maanden gratis uit te proberen. Ben je geen starter, dan kun je één van de betaalde pakketten 14 dagen gratis uitproberen. Afhankelijk van het pakket wat je kiest, betaal je 9,95 per maand of 14,50 per maand. Ook fijn om te weten, e-Boekhouden.nl is maandelijks opzegbaar. 

Reviews 

Naast ons zijn er nog vele andere gebruikers van e-Boekhouden.nl die erg positief zijn. Op Trustpilot scoort e-Boekhouden.nl gemiddeld 4,6 van de 5 sterren. Ze worden vooral geprezen om de gebruiksvriendelijkheid en goede prijs/kwaliteitverhouding. Ook de reviews onder MKB’ers zijn voornamelijk erg positief. Er wordt vermeld dat e-Boekhouden.nl alles bevat waar in het MKB behoefte aan is (koppelingen, backup mogelijkheden, inzicht, digitaal archief, factuursjablonen en nog veel meer). 

Uiteraard waren er ook minder positieve reviews te vinden over e-Boekhouden.nl. Wat ik hieruit vooral kon opmaken is dat het inscannen van bonnen of facturen niet altijd even lekker werkt waardoor niet alle gegevens overgenomen worden. En daarnaast zag ik dat sommige mensen in de reviews aangeven dat het maken van de juiste factuursjablonen niet altijd goed gaat. e-Boekhouden.nl neemt overigens wel de moeite om op de reviews te reageren en draagt oplossingen aan of de mogelijkheid om contact op te nemen en het samen op te lossen. 

Pluspunten

 • Betaalbare maandelijkse prijs
 • Eenvoudig te gebruiken
 • Fijne klantenservice
 • Perfect voor zowel ZZP als MKB
 • Veel koppelingen
 • Handige mobiele app

Minpunten

 • Voelt in het begin wat onoverzichtelijk door de vele mogelijkheden en opties
 • Minder geschikt voor de complexe en uitgebreide boekhoudingen

Bekijk volledige review

Eindoordeel

e-Boekhouden.nl is perfect voor MKB’ers en steekt met kop en schouders boven de rest uit. De prijs-kwaliteitverhouding is goed en het beschikt over alle functionaliteiten die het MKB nodig heeft. Het boekhoudprogramma MKB heeft geen spannende vormgeving, maar dat is juist positief. Hierdoor blijft boekhouden gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en betaalbaar. 

e-Boekhouden.nl krijgt van Appwiki een score van 5/5 sterren. 

#2 - Exact

Exact is één van de grote jongen wat betreft boekhoudsoftware. En Exact is biedt niet alleen boekhoudsoftware. Ook voor facturatie, project management, voorraadbeheer, HR en CRM kun je bij Exact terecht. Wat mij direct duidelijk werd is dat Exact makkelijk met je meegroeit. Fijn voor de MKB’er met ambitie! 

Functies Exact

Starten met Exact ging makkelijk en snel. Ik zag dat ik de mogelijkheid had om te kiezen voor de pakketten, modules en add-ons die bij mij aansluiten. Handig want dan hoef ik ook niet te betalen voor mogelijkheden die ik niet gebruik (hoewel Exact alsnog niet het voordeligste pakket is). 

Een van de eerste dingen die me opvielen was dat de interface erg intuïtief werkt. Het ziet er netjes en modern uit en is makkelijk in gebruik. Om te starten ben ik gelijk in de instructies en kennisbank gedoken en dat werkt fijn. Ook zijn er webinars waar je kunt aanhaken om meer te leren over de mogelijkheden. 

Met Exact kun je ontzettend veel automatiseren. De automatische herkenning en verwerking van facturen en bonnen werkte erg prettig en bespaarde echt veel tijd. Na het scannen kreeg ik een voorstel te zien en deze hoefde ik alleen nog even te controleren. Ook bankafschriften kunnen gelijk geïmporteerd worden. Facturen en offertes zijn zo opgesteld en verwerkt. Kortom, alles wat je nodig hebt voor een complete boekhouding en administratie is aanwezig bij Exact. 

Prijs 

Afhankelijk van de functionaliteiten en gebruikers kies je voor een pakket. Je kunt Exact gebruiken vanaf 42 euro per maand, maar deze heeft, naar mijn mening, nog wel wat beperkingen qua mogelijkheden (max 5 verkoopfacturen per maand, max 1 gebruiker, 1 bankkoppeling). Wil je een uitgebreider pakket, dan kom je op 82 euro per maand. Pakketten zijn naar wens uit te breiden met extra add-ons. 

Reviews

Exact is fijn om mee te werken en zo zijn er meer die daar over denken. Op Trustpilot scoort Exact 3,8 van de 5 sterren wat betekent dat er zowel positieve als negatieve reviews te vinden zijn. Qua positieve reviews zag ik vooral voorbij komen dat Exact precies doet wat het moet doen en dat het gebruiksvriendelijk is. Ook zijn er veel reviews die de klantenservice en telefonische ondersteuning super vonden, maar daar zijn de meningen over verdeeld. Er zijn namelijk ook vrij veel reviews die de communicatie en support erg slecht vonden. Zij gaven dan voornamelijk aan dat ze van het kastje naar de muur werden gestuurd en dat problemen niet altijd snel verholpen werden. 

Pluspunten

 • Efficiënte boekhouding en administratie mogelijkheden met veel functionaliteiten
 • Mogelijkheden voor uitbreiden van pakket door add-ons
 • Met één klik op de knop heb je alle informatie beschikbaar
 • Veel aandacht voor veiligheid van het systeem
 • Uit te breiden naar compleet ERP systeem
 • Gebruiksvriendelijk

Minpunten

 • Het opstarten duurt even. Je moet er rekening mee houden dat je het programma even moet leren kennen. 
 • Minder geschikt voor kleine ondernemers met een eenvoudige boekhouding
 • Vergeleken met andere aanbieders redelijk prijzig 

Bekijk volledige review

Eindoordeel

Exact biedt oneindig veel mogelijkheden, waardoor het zeker de prijs waard is. In vergelijking met andere pakketten is Exact wat duurder, maar vooral de vele mogelijkheden en automatiseringsmogelijkheden maken het de prijs meer dan waard. Neem wel even de tijd om het programma goed te leren kennen. Hier kan wat tijd in gaan zitten. Dus als je wilt proberen of Exact iets voor jou is, houd hier dan wel rekening mee (hoewel de kennisbank en uitleg erg prettig werkt). Exact is perfect voor MKB'ers die op zoek zijn naar een compleet ERP systeem en groeiambities hebben. Exact groeit met je mee. 

Exact krijgt van Appwiki een score van 4/5 sterren. 

#3 - Snelstart

Je boekhouding regelen met Snelstart werkt prettig en makkelijk. Hoewel ze meerdere pakketten aanbieden, met verschillende functionaliteiten, passen de duurdere pakketten denk ik het beste bij MKB. Ik vond het goedkoopste pakket (inKaart) perfect voor de ZZP’er, maar zal waarschijnlijk niet voldoende bieden voor een complete boekhouding van MKB. 

Functies Snelstart

Bij Snelstart kun je heel snel en eenvoudig offertes en facturen maken. Ik hoefde niet veel informatie toe te voegen om een volledige factuur op te stellen. Ik had binnen een paar minuten een factuur opgesteld. Vooral fijn als je veel offertes en facturen moet opstellen. Vervolgens kon ik gelijk de status van een factuur inzien. Facturen die nog niet betaald waren kon ik direct een betalingsherinnering sturen. Ook bonnetjes scannen is geen probleem bij Snelstart. Een snelle foto en je kunt de bon digitaal opslaan. 

Bij Snelstart wordt vrij veel geautomatiseerd. Ik kon makkelijk koppelen met de bank en dankzij de automatische gegevens herkenning wordt de belangrijkste informatie van een (inkoop)factuur gelijk verwerkt. Daarnaast beschikt Snelstart ook over een mail- en herkenfunctie waardoor facturen automatisch worden doorgestuurd naar het boekhoudpakket. Dat is erg prettig, want dit scheelde ons heel veel tijd. Ook kun je snel btw-aangifte doen dankzij een direct koppeling met de Belastingdienst. Verder is er een mogelijkheid om betalingsherinneringen te versturen, maar ik zag dat dit helaas handmatig is. 

Snelstart is heel goed te koppelen met vrijwel alle andere software van derden, door middel van een API koppeling. Hierdoor kun je je boekhouding koppelen met kassasystemen, salarissoftware en urenregistratie software. 

Prijs 

Snelstart biedt verschillende boekhoudpakketten aan (deze bevatten alle functionaliteiten van het facturatiepakket). De boekhoudpakketten variëren van 16,50 euro per maand tot 40 euro per maand, afhankelijk van de functionaliteiten die je nodig hebt. 

Reviews

Op Trustpilot scoort Snelstart goed (wat ik overigens goed kan begrijpen). Gemiddeld scoort Snelstart 4,6 van de 5 sterren. Ze worden vooral geprezen om de goede en snelle support. Ook geven verschillende personen aan dat het pakket makkelijk en snel werkt en niet moeilijk is, waardoor ze zelf uit de voeten kunnen met de boekhouding. Verder worden de instructiefilmpjes en webinars erg gewaardeerd. 

Er zijn natuurlijk ook reviews die minder goed zijn. Hierin wordt aangegeven dat het pakket niet erg prettig werkt voor Mac gebruikers en ook staan er opmerkingen over de tegenvallende snelheid van de app.

Pluspunten

 • Gebruiksvriendelijk boekhoudpakket
 • Veel functionaliteiten voor een complete MKB boekhouding
 • Heel veel mogelijkheden qua koppelingen
 • Snel een eenvoudig offertes en facturen opstellen

Minpunten

 • De prijs is aan de hoge kant
 • Beperkt mogelijkheden bij het ontwerpen van facturen
 • Matig geschikt voor Mac gebruikers

Bekijk volledige review

Eindoordeel

Wil je als MKB'er snel en makkelijk aan de slag met je boekhouding, dan is Snelstart een goede keuze. Het werkt erg makkelijk en intuitief en je kunt eenvoudig starten. Ook facturatie gaat ontzettend prettig en snel. Dankzij de vele integratiemogelijkheden kun je het programma volledig aanpassen aan jouw gewenste situatie. Houd wel rekening dat je waarschijnlijk niet voldoende hebt aan het goedkoopste pakket. 

Snelstart krijgt van Appwiki 4,5/5 sterren. 

#4 - AFAS 

AFAS is een van de grootste spelers wat betreft boekhoudsoftware. Wat ik een groot voordeel aan AFAS software vind, is dat het programma heel makkelijk met je meegroeit. Je kunt als kleine MKB’er prima uit de voeten met AFAS. Groeit je bedrijf en wordt je administratie groter en komen er andere functies om de hoek kijken die je ook nodig hebt? Dan kun je die makkelijk toevoegen aan je huidige boekhoudpakket. 

Functies AFAS

Net als bij de andere boekhoudpakketten ging ik er vanuit dat ik ook AFAS voor een bepaalde periode kon uitproberen. Dit is bij AFAS niet het geval. Hoewel ik dat jammer vond, snap ik wel waarom ze dit doen. Bij AFAS moet je een online demo aanvragen om te kijken of AFAS bij je wensen past. Ze keken gelijk mee welke functionaliteiten ik graag zou willen, wat daarbij aansluit en welke koppelingen ik nodig heb. Daardoor wist ik gelijk of AFAS iets voor mij is (in plaats dat ik dit zelf moest uitzoeken bij een proefversie). Omdat AFAS dus eigenlijk maatwerk is, kun je als MKB’er dus ook precies aangeven wat je wensen zijn. 

AFAS biedt naast een boekhoudpakket vele andere mogelijkheden. Je kunt namelijk uitbreiden tot een volledig ERP systeem, waarbij je CRM, HRM, projectmanagement, urenregistratie en ordermanagement kunt combineren in 1 systeem. Voor MKB prettig, want je kunt verschillende afdelingen verwerken binnen hetzelfde programma. 

Wat ik van AFAS boekhoudsoftware heb gezien is dat het erg eenvoudig is om offertes te maken, te factureren en BTW aangifte te doen. Ook wordt duidelijk dat AFAS veiligheid belangrijk vindt en er wordt dagelijks een backup gemaakt. Ik kreeg bij AFAS echt het gevoel dat mijn boekhouding in goede handen is. 

Omdat er heel veel mogelijkheden zijn bij AFAS, is er wel een tijd nodig om het pakket onder de knie te krijgen. AFAS speelt hier goed op in door cursussen aan te bieden, maar er is ook een hele prettige helpdesk waar je terecht kunt met vragen. 

Prijs

Omdat AFAS maatwerk is en de prijs bepaald wordt aan de hand van functionaliteiten en mogelijkheden, zijn er geen prijzen te vinden. Op de website van AFAS kun je een prijsindicatie aanvragen. 

Reviews

Bij Feedback company wordt AFAS beoordeeld met een 7,5, waarbij 78% aangeeft AFAS aan te bevelen. Wat vooral in de reviews naar voren komt is dat de dienstverlening erg goed is, het pakket heel compleet is en dat het veel overbodige werkzaamheden automatiseert. Ook krijgt AFAS lof over de gebruiksvriendelijkheid. Waar mensen wat minder tevreden over zijn is de implementatie en uitleg bij de start. Sommigen geven aan dat de opstartperiode erg intensief en omslachtig is. 

Pluspunten

 • Maatwerk software voor boekhouden
 • Uit te breiden met andere software waardoor je een volledig ERP systeem kunt creëren
 • AFAS is geschikt voor alle soorten ondernemingen en groeit mee
 • Goede klantenservice
 • Veel automatiseringsmogelijkheden wat enorm veel tijd bespaart
 • Veel koppelingsmogelijkheden

Minpunten

 • De prijs. Vergeleken met andere software aanbieders is AFAS aan de dure kant. 
 • Er is tijd nodig om het onder de knie te krijgen
 • Vrij lange en intensieve implementatieperiode

Bekijk volledige review

Eindoordeel

Ben je op zoek naar een grote betrouwbare partij voor je boekhouding. Dan ben je bij AFAS in goede handen. Wanneer je kiest voor AFAS dan weet je zeker dat je een pakket krijgt die helemaal bij jouw situatie past en dat is erg prettig. Voor MKB biedt AFAS ontzettend veel mogelijkheden en functionaliteiten en groeit je bedrijf, dan kun je het pakket uitbreiden met de functionaliteiten die nog ontbreken. Prijspakketten bieden ze niet, want ze bieden maatwerk. Dat is prettig, want dan betaal je alleen voor wat je nodig hebt. 

AFAS krijgt van Appwiki 4/5 sterren. 

#5 - Visma

Visma is een modern boekhoudpakket met veel functionaliteiten, waarbij ik de mogelijkheid had om de software te testen met een fictief bedrijf. Handig, want daardoor kon ik alle functionaliteiten even proberen en uittesten. 

Functies Visma

Toen ik startte met Visma, werd ik door middel van veel video’s door de software heen geloodst. Persoonlijk vind ik video’s erg fijn omdat je gelijk ziet hoe het werkt, maar het kostte me wel veel tijd om al deze video’s te bekijken. 

Het viel mij gelijk op hoe intuïtief en makkelijk Visma werkt. Het is heel overzichtelijk en het is erg eenvoudig om van rapportage naar rapportage te gaan. Daarnaast kon ik heel snel een factuur maken en deze versturen en het bedrag van de factuur werd gelijk verwerkt in de administratie. En eigenlijk werkt dat met alles wat je doet zo, Alles wordt real-time in de administratie verwerkt. Ook is er een koppeling met de database van de KvK waardoor factuuradressen automatisch worden gematched. 

Ik zag dat de facturen in Visma vrij basic waren, daarom wilde ik kijken of dit makkelijk aan te passen is. Binnen een handomdraai had ik een eigen logo toegevoegd en kon ik zelfs het lettertype en de kleuren aanpassen. Top. 

Visma boekhouding is uit te breiden met andere mogelijkheden als offerte en urenregistreren, CRM, projectmanagement of kassasysteem en voorraadbeheer. Ook een must; een koppeling met de bank is zo gemaakt.

Prijs

Visma biedt 3 overzichtelijke pakketten aan. Het eerste pakket is gericht op Factureren, wat voor de gemiddelde MKB’er niet voldoende zal zijn. Het tweede pakket is Boekhouden & Factureren. Dit pakket is aan te schaffen voor 21 euro per maand (extra gebruikers kosten 2,50 euro per maand). Heb je een wat meer geavanceerde boekhouding en wil je meer inzicht waarbij je prognoses en budgetten wilt instellen. Dan is het Pro pakket iets voor jou. Voor 29 euro per maand (extra gebruikers kosten 2,50 euro per maand) heb je het Pro account. 

Reviews

Hoewel mijn eigen ervaring met Visma erg goed was, zijn er ook redelijk wat negatieve reviews op Trustpilot. Ze scoren hier dan ook maar 3,1 sterren van de 5. Hieruit kwam vooral naar voren dat de klantenservice te wensen overlaat en dat de communicatie niet goed is. Over de software is men over het algemeen wel tevreden. Visma wordt aangemerkt als gebruiksvriendelijk en zowel ZZP’ers als MKB is over Visma tevreden. Zodra alles goed is ingesteld is het een fluitje van een cent om de boekhouding te doen. Wat mensen ook prettig vinden aan Visma is dat het zelflerend is en dus bijvoorbeeld al de juiste grootboekcode toevoegt wanneer een factuur regelmatig terugkomt. 

Pluspunten

 • Snel up and running
 • Vele uitgebreide handleiding
 • Kan meegroeien met je bedrijf
 • Veel koppelingen mogelijk
 • Gebruiksvriendelijk

Minpunten

 • Meerprijs voor extra services
 • Offertes niet standaard in het boekhoudpakket. Hiervoor geldt een meerprijs
 • Drie losse apps ter ondersteuning van boekhouding: Algemene app, scanner app en urenregistratie, dit werkt wat onhandig.

Bekijk volledige review

Eindoordeel

Visma biedt vele mogelijkheden, vooral voor MKB. Er zijn uitbreidingen en extra modules waardoor het een compleet boekhoudpakket is. De interface is vlot en overzichtelijk in gebruik. Dankzij de vele uitgebreide handleidingen kan ook de gebruiker zonder veel boekhoudkennis aan de slag met Visma. 

Visma eAccounting krijgt van Appwiki een score van 4.5/5 sterren. 

Alles wat je moet weten over MKB boekhouding

Je wilt meer inzicht in je boekhouding MKB, maar weet niet waar je moet beginnen. Je boekhouder of accountant werkt wellicht nog met een verouderd systeem of zelfs in Excel. Dit werkte eerder prima, maar het kan een stuk makkelijker en overzichtelijker. Namelijk met een boekhoud software pakket voor MKB. Hier kun je samen met je boekhouder of accountant in werken en zie je in één oogopslag hoe de boekhouding, financiën en cashflow ervoor staan.

Voorkom frustratie en stress en bekijk hier ons advies en een aantal handige tips om je boekhouding eenvoudiger, slimmer en efficienter te organiseren!

 

Het beste boekhoud pakket voor MKB kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende pakketten voor boekhouding MKB via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk MKB boekhoudsoftware

Hoe krijg je meer grip op je boekhouding MKB?

Een kloppende MKB boekhouding en administratie MKB is de basis van je bedrijf. Ook ben je dit vanuit de Belastingdienst verplicht, maar ook voor jouw eigen inzicht is het belangrijk dat je de MKB administratie goed bijhoudt. Zo houd je namelijk grip op je boekhouding MKB en kun je verantwoorde beslissingen maken als ondernemer.

Cashflow

Door het bijhouden van je MKB boekhouding weet je direct wat ‘erin komt’, maar ook wat er daar tegenover ‘uitgaat’. Kortom, de cashflow. Om de cashflow te bepalen moeten de uitgaven en opbrengsten met elkaar verrekend worden, deze informatie vind je terug in je boekhouding MKB. Om je cashflow te optimaliseren is het dus belangrijk dat je inzicht hebt in je MKB boekhouding.

Doordat je op de hoogte bent van de status van je boekhouding MKB, kun je beslissingen maken die de cashflow optimaliseren. Betaal rekeningen niet eerder dan nodig en zorg er tegelijkertijd voor dat je eigen betalingen juist eerder binnenkomen. Overleg ook regelmatig met je boekhouder MKB.

Om ervoor te zorgen dat debiteuren op tijd betalen, is debiteurenbeheer van groot belang. Zorg er daarom voor dat een factuur direct wordt verstuurd na het leveren van goederen of diensten. Is de betalingstermijn verlopen? Herinner de klant dan aan de openstaande betaling. Je wilt een langdurig incassotraject voorkomen. Sommige boekhoud pakketten beschikken over de functie ‘debiteurenbeheer’, daarmee kun je eenvoudig automatische betalingsherinneringen instellen. Ook zijn er manieren om het betalen voor je klant zo makkelijk mogelijk te maken, bijvoorbeeld door het toevoegen van een iDEAL betaallink.

Begroting en prognoses

Als MKB ondernemer wil je graag goed voorbereid zijn op de toekomst. Je wilt bijvoorbeeld investeringen gaan doen, maar is dat wel verstandig? Om te voorspellen of dit daadwerkelijk haalbaar is, kan je boekhouder MKB een prognose opstellen op basis van je huidige MKB administratie en boekhouding. Het is daarom erg belangrijk dat de boekhouding MKB up-to-date is.

In de prognose staat de verwachte cashflow van je MKB onderneming. Naast de prognose, kan de boekhouder een begroting maken. Op basis van de begroting kan worden ingeschat of bepaalde toekomstplannen financieel haalbaar zijn. Ook krijg je inzicht in welke uitgaven geschrapt kunnen worden, om meer financiële ruimte te creëren. Daarnaast is een (meerjaren)begroting belangrijk wanneer je financiering bij de bank wilt regelen.

Het beste boekhoud pakket voor MKB kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende pakketten voor boekhouding MKB via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk MKB boekhoudsoftware

Belastingzaken voor het MKB: hoe regel je dit goed en zet je de boekhouder effectief in?

Als ondernemer sta je niet te springen wanneer die blauwe enveloppen weer binnenkomen. Dit kan maar één ding betekenen: er moeten belastingzaken worden geregeld. Gelukkig kan de boekhouder MKB of je accountant dit voor je regelen, dit scheelt veel tijd en frustratie. Er zijn verschillende belastingzaken die je jaarlijks kunt verwachten, waarbij je de diensten van je boekhouder MKB kunt inzetten:

 • Btw-aangifte;
 • Inkomstenbelasting;
 • Jaarrekening;
 • Jaarafsluiting.

Btw-aangifte

Elk kwartaal moet je als ondernemer btw-aangifte doen. De btw-aangifte wordt gebaseerd op de inkomsten en uitgaven van dat kwartaal. Je factureert je goederen en diensten inclusief 21% btw, maar betaalt ook weer btw wanneer je goederen of diensten voor je onderneming koopt. De hoeveelheid inkomende en uitgaande btw is belangrijk tijdens de btw-aangifte. Op basis daarvan wordt de te betalen btw aan de Belastingdienst berekend. De btw-aangifte kan je boekhouder MKB eenvoudig regelen. Wanneer de boekhouding MKB op orde is door dit bij te houden in een boekhoud programma, heb jij hier als ondernemer geen omkijken naar.

Inkomstenbelasting

Naast dat je elk kwartaal de btw-aangifte moet voldoen, betaal je ook inkomstenbelasting. Waar je werknemers loonbelasting betalen, betaal jij als ondernemer inkomstenbelasting. De hoogte van de inkomstenbelasting wordt door de Belastingdienst vastgesteld. Hiervoor doe je als ondernemer jaarlijks de aangifte inkomstenbelasting. Dit kun je uitbesteden aan je boekhouder MKB of je accountant. Zorg ervoor dat je boekhouder alle benodigde informatie heeft om de aangifte inkomstenbelasting te kunnen doen. Wanneer de MKB boekhouding up-to-date is, kan je boekhouder direct aan de slag.

Jaarrekening

Elk jaar moet er een jaarrekening worden opgesteld. Kortom, een financieel verslag van je MKB onderneming. Hierin vind je zowel de balans, als de winst- en verliesrekening. Ook moet je als MKB onderneming de jaarrekening deponeren bij de Belastingdienst. Als je boekhouding MKB up-to-date is, kan je MKB boekhouder de jaarrekening opstellen zonder dat jij hier omkijken naar hebt.

Jaarafsluiting

Bij de start van een nieuw jaar staat de verlies en winst van je MKB onderneming weer op nul. Het afgelopen jaar wordt afgesloten in de jaarafsluiting, welke kan worden opgesteld door je boekhouder of accountant. Hierin staan onder meer de omzet en kosten van dat specifieke jaar, welke wordt gehaald uit de MKB boekhouding. Deze informatie wordt gebruikt voor het opstellen van de jaarrekening. Ook wordt de jaarafsluiting gebruikt als verantwoording bij de Belastingdienst wanneer zij de gegevens van de jaarrekening opvragen.

Kies in één minuut het beste boekhoudprogramma MKB voor jouw bedrijf

Hoe kan je efficiënter boekhouden met automatisering?

Waarom zou je MKB boekhouding moeilijker maken dan nodig? Bijvoorbeeld factuurverwerking, dit kan een stuk makkelijker door bepaalde processen te automatiseren. Papieren facturen en bonnen handmatig invoeren is een tijdrovende klus. Door een boekhoud pakket met scan en herken functie kun je eenvoudig papieren bonnen en facturen digitaliseren. Met een scan en herken app maak je een foto van de factuur, vervolgens wordt deze uitgelezen en herkend en kan deze in de MKB boekhouding worden geïmporteerd.

Ook het versturen van facturen kan een stuk makkelijker via e-facturatie. Bij e-factureren wordt de factuur elektronisch en automatisch verstuurd en verwerkt. Je voorkomt hiermee dat je facturen te laat of vergeet te versturen. Ook is een archief niet meer nodig, dit scheelt weer ruimte op kantoor en je hoeft factureren niet meer via de post te versturen.

Wist je dat e-facturen sneller worden betaald? Goed nieuws voor de cashflow. 

Koppelingen boekhouding MKB met andere systemen

Wanneer je je boekhouding MKB via een boekhoudprogramma doet, kun je deze koppelen met andere systemen. Zo houd je alles op één plek, wel zo overzichtelijk. Denk hierbij aan de salarisadministratie, relatiebeheer, urenregistratie van je werknemers, maar ook een kassasysteem of webshop.

Je bespaart je boekhouder of accountant veel tijd door de salaris administratie aan je boekhouding MKB te koppelen. Zo staat alle informatie met betrekking tot loonadministratie MKB gelijk in je boekhouding. Als je ook de urenregistratie van je werknemers ook hebt gekoppeld met je boekhouding, wordt de administratie voor MKB nog gemakkelijker. Er ontstaan nooit meer misverstanden over het betalen van het salaris. Ook zie je eenvoudig waar de uren aan worden besteed en waar je op kunt besparen.

In een CRM systeem vind je eenvoudig alle informatie van klanten terug. Door dit te koppelen aan je boekhouding heb je alle benodigde gegevens bij de hand wanneer je bijvoorbeeld gaat factureren. Zo bespaar je veel tijd.

Heb je een fysieke winkel of webshop? Koppel dan je boekhouding MKB aan je kassasysteem en webshop. Zo worden facturen en betalingen vanuit je winkel of webshop automatisch verwerkt in je boekhouding. Dit scheelt een hoop tijd tijdens je boekhouding en zo is je MKB boekhouding altijd up-to-date.

Het beste boekhoud pakket voor MKB kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende pakketten voor boekhouding MKB via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk MKB boekhoudsoftware

Hoe kies ik het juiste boekhoudpakket MKB?

Je hebt een boekhouder of accountant in dienst, maar wilt zelf ook grip houden op je boekhouding. Dan biedt een online boekhoudpakket uitkomst. Je krijgt hierdoor zelf meer inzicht in je boekhouding, zonder daar teveel tijd aan kwijt te zijn. Ook kun je hierdoor processen automatiseren, wat veel tijd en geld scheelt. Dat een boekhoudpakket een goede manier is voor boekhouding MKB is duidelijk, maar hoe maak je een keuze voor het juiste pakket?

Het is belangrijk om in kaart te brengen waar het boekhoud pakket aan moet voldoen. Wil je koppelingen maken met andere systemen, zoals uren registratie en salaris administratie? Over welke functies moet het boekhoudpakket beschikken, zoals een btw-overzicht, scan & herken app en e-facturatie? Hiervoor kun je gebruikmaken van de Appwiki keuzehulp.

Zodra je dit helder hebt, kun je de verschillende boekhoud pakketten voor boekhouding MKB gaan vergelijken.

Beste boekhoudpakket MKB kiezen

Zelf aan de slag met je boekhouding voor jouw MKB onderneming? Ontdek de beste boekhoudprogramma's voor het MKB. 

Boekhoudpakket MKB vergelijken

Administratie MKB opzetten en bijhouden

Zeker weten dat je de juiste gegevens bijhoudt in jouw administratie voor het MKB? Lees tips en tricks in ons blogartikel.

Lees het artikel

Gratis Boekhoudpakketten Voor ZZP

Boekhouding uitbesteden of zelf doen?

Veel MKB’ers maken gebruik van een boekhouder. Maar waarom zou je de boekhouding voor MKB uitbesteden en niet gewoon zelf doen?

Bekijk de mogelijkheden

Veelgestelde vragen

✅  Wat is boekhouden?

Boekhouden voor het MKB is het verwerken van de financiële administratie van jouw MKB-bedrijf. Als ondernemers het hebben over het boekhouden, dan hebben ze het over het algemeen over het maken, verwerken en versturen van facturen. Als MKB'er ben je wettelijk verplicht om jouw boekhouding bij te houden en te verantwoorden. 

✅  Zit er verschil tussen een boekhouding voor MKB en ZZP?

In de basis zit er geen verschil tussen een boekhoudprogramma voor MKB en een boekhoudprogramma voor ZZP-ondernemers. Meestal is de boekhouding voor MKB uitgebreider dan die van ZZP en 'bemoeien' meer mensen zich met de boekhouding dan dat het geval is bij een ZZP-ondernemer. 

✅  Hoe kun je de boekhouding voor MKB het beste bijhouden?

De boekhouding MKB kun je het beste bijhouden met een (online) boekhoudprogramma geschikt voor MKB-ondernemingen. Met een boekhoudprogramma kun je veel zaken automatiseren en toegankelijk maken voor het management en de financiële afdeling. Bovendien heb je als MKB ondernemer overal toegang als je online je boekhouding MKB bijhoudt.

Products