Boekhouding voor MKB, ontdek alles wat je moet weten

Als ondernemer ben je verplicht om je boekhouding bij te houden en in te leveren voor controle. De boekhouding MKB is daarbij in de basis niet zo verschillend als de boekhouding voor ZZP. Bij MKB boekhouding heb je vaak meer opties dan die je als ZZP’er nodig hebt. Dat gezegd hebbende, hebben veel ondernemers moeite met het goed bijhouden van de boekhouding.

Want hoe doe je dat? Waarin ga je een boekhouding MKB bijhouden? Ga je gebruikmaken van MKB boekhouding software of kies en een online boekhoudprogramma voor MKB? En zit er ubergaupt verschil tussen deze twee opties?

Bij Appwiki snappen we die vragen maar al te goed. Als ondernemer wil je ontzeorgd worden, je wilt je bezighouden met ondernemen. Daarom bieden wij je alle handvatten en informatie rondom de boekhouding voor MKB-ondernemingen. Kun je daarna de verschillende boekhoudprogramma’s met elkaar vergelijken zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.

Ontdek welke mogelijkheden er allemaal zijn en laat je informeren door Appwiki.

Benieuwd of online boekhouden MKB bij jou past en ben je op zoek naar een passende online oplossing? Vergelijk de verschillende boekhoud software pakketten met elkaar via Appwiki. Maak je eigen top drie en kies het boekhoudprogramma dat het beste bij jouw MKB onderneming past.

Vergelijk MKB boekhoudsoftware

Waarom moet je de boekhouding MKB bijhouden?

Als MKB ondernemer moet je aan veel zaken denken. Een kloppende boekhouding is hierbij een absolute must. Vanuit de Belastingdienst ben je dit verplicht, maar ook voor jouw eigen inzicht is het belangrijk dat je de administratie goed bijhoudt. Zo weet je direct wat ‘erin komt’, maar ook wat er daar tegenover ‘uitgaat’.

Online boekhouden als MKB’er kan op verschillende manieren. Denk aan:

Appwiki geeft je alle handvatten en informatie om 1) te ontdekken wat boekhouding MKB inhoudt en wat je moet bijhouden en 2) hoe je dit eventueel bij kunt gaan houden. Dat kan je doen met behulp van een boekhoudprogramma, speciaal voor MKB. Bij Appwiki kun je de verschillende boekhoudprogramma’s voor MKB vergelijken, zodat je zeker weet dat je de beste keuze maakt.

Waaruit bestaat de boekhouding voor MKB

Een boekhouding bestaat uit veel verschillende onderdelen. Daarbij is het belangrijk dat je bijhoudt wat je van de Belastingdienst moet bijhouden. Met de boekhouding MKB houdt je een boekhouding en administratie bij. Een goede administratie is de basis voor de btw-aangifte. De Belastingdienst legt je hierbij regels op hoe lang je deze dient te bewaren.

 In je boekhouding houd je de volgende zaken bij:

  • Ontvangen facturen en (kopieën van) verzonden facturen
  • Kas-administratie en kassabonnen
  • Bankafschriften
  • Contracten, overeenkomsten, agenda’s of andere afspraken(boeken)
  • Rittenadministratie zakelijke auto
  • Urenregistratie

Met andere woorden, nogal wat om bij te houden. Hierin wil je als ondernemer geen fouten maken. Je wilt dat jouw MKB boekhouding klopt. Maar hoe pak je dit nu aan? Ga je aan de slag met boekhouden in excel? Schakel je een boekhouder in of ga je het (al dan niet met boekhoudsoftware voor MKB) zelf bijhouden.

Je bent als MKB ondernemer verplicht om je boekhouding over te dragen. Hierbij dien je te kunnen aantonen wat je inkomsten, kosten en activiteiten zijn geweest. Op basis van deze gegevens wordt dan ook je inkomsten- en vennootschapsbelasting gebaseerd.

Benieuwd of online boekhouden MKB bij jou past en ben je op zoek naar een passende online oplossing? Vergelijk de verschillende boekhoud software pakketten met elkaar via Appwiki. Maak je eigen top drie en kies het boekhoudprogramma dat het beste bij jouw MKB onderneming past.

Vergelijk MKB boekhoudsoftware

Boekhouden Zelf Doen

Zelf doen of uitbesteden?

Ga je jouw boekhouding MKB zelf doen of schakel je de hulp in van een MKB boekhouder? Sommige ZZP’ers houden hun boekhouding bij in Excel.  Bij een MKB onderneming is dit vaak niet toereikend genoeg. Je hebt immers met meerdere personen te maken. MKB boekhouding software is daarvoor vaak een betere optie. 

Het bijhouden van de boekhouding voor MKB met behulp van een online programma voor MKB betekent dat je zelf gemakkelijk verbanden kunt leggen. Bovendien is het grote voordeel dat je dit letterlijk overal en altijd kunt toepassen. Zelfs in de trein onderweg naar jou volgende afspraak kun je nog wat aanpassingen maken.

Benieuwd of online boekhouden MKB bij jou past en ben je op zoek naar een passende online oplossing? Vergelijk de verschillende boekhoud software pakketten met elkaar via Appwiki. Maak je eigen top drie en kies het boekhoudprogramma dat het beste bij jouw MKB onderneming past.

Vergelijk MKB boekhoudsoftware

Toch maken veel ondernemers ook gebruik van een boekhouder voor de MKB boekhouding. Als ondernemer hoef je je dan helemaal niet druk te maken over je boekhouding of administratie. Jij levert de gegevens aan en de boekhouder gaat er verder mee aan de slag.

Toch is het niet verkeerd om goed na te denken wat je wilt met je boekhouding en dat je andere manieren bekijkt of uitprobeert voor je online boekhouden MKB. Bovendien is het slim om de kosten eens te vergelijken met de kosten die je maakt voor je boekhouder. Kan het uit? Levert die boekhouder je de investering op en word je volledig ontzorgd? Of kun je het net zo goed zelf online boekhouden voor MKB met een programma dat er geschikt voor is?

Zorg ervoor dat je de kosten en baten naast elkaar gebruikt. Net als het bijhouden van je kosten-baten voor je boekhouding, vergelijk je zelf de kosten om tot een goede conclusie te komen. Boekhouding zelf doen of uitbesteden, zorg ervoor dat jij weet wat het beste bij jou past en dat je weloverwogen een keuze maakt. Of je nu kiest voor online boekhouden MKB of een boekhoudsoftware oplossing voor MKB. Wat het beste bij jouw MKB-onderneming past is het beste!

Wat de kosten zullen zijn voor het bijhouden, verwerken en correct verantwoorden van jouw boekhouding is afhankelijk van de keuzes die je maakt als ondernemer.

De beste manier om te boekhouden voor MKB

Als MKB'er is het zaak om de boekhouding netjes op orde te hebben. Als midden- of kleinbedrijf (10 - 250 werknemers) is het belangrijk dat je een manier vindt om jouw boekhouding MKB het beste bij te houden. Nu kun je hiervoor de verschillende opties doen die we hierboven al kort hebben aangestipt. Laten we er eens dieper op ingaan zodat je zelf de juiste keuze kunt maken als MKB-ondernemer.

Boekhouden met een boekhoudprogramma

Boekhouding voor MKB houd je het makkelijkste bij met een boekhoudprogramma. De boekhoudprogramma's voor het MKB zijn speciaal ontwikkeld om je deze functionaliteit te bieden. Zo heb jij gemakkelijk je MKB boekhouding op orde! Hoe groter jouw onderneming - zowel op het gebied van klanten als werknemers - hoe groter je boekhouding wordt. Zorg ervoor dat je een boekhoudprogramma kiest dat voldoende functionaliteit biedt om de gegevens van alle klanten en werknemers op een overzichtelijke manier te verwerken.

Als je overweegt om een boekhoudprogramma aan te schaffen heb je de keuze uit verschillende soorten MKB boekhouding software. Met software kun jij online boekhouden voor MKB. Je kunt ook voor een offline boekhoudprogramma voor je boekhouding MKB kiezen. Dit is een programma dat geïnstalleerd moet worden en die jij dus letterlijk koopt.

Offline MKB Administratie Software

Online boekhouden MKB met software

Naast een offline boekhoudprogramma MKB kun je ook kiezen voor online boekhoudsoftware MKB. Met een online boekhoudpakket MKB heb je de meest verregaande vorm van toegankelijkheid en kun je gemakkelijk online boekhouden. Je kunt overal aan de slag met jouw boekhouding en bent dus niet gebonden aan kantoor. Zelfs aan de waterkant op je vakantiebestemming kun jij nog jouw boekhouding doen.

Al raden we bij Appwiki aan om je boekhouding MKB ook eens los te laten en te gaan genieten.

Je hoeft een online boekhoudpakket niet te installeren, wat bij de offline varianten wel het geval is. Je logt in via een webbrowser. Dit maakt dat online boekhouden MKB vaak niet afhankelijk is van een bepaald apparaat of besturingssysteem. Zo lang je internet hebt, kun je het gebruiken.

Zeker weten dat je het ‘juiste’ kiest

Boekhouden is verplicht. Of je nu een ZZP’er of eenmanszaak hebt. Of je nu een MKB-onderneming hebt of multinational ondernemer bent. De Belastingdienst maakt geen onderscheid. Binnen je MKB boekhouding dien je zaken bij te houden als de facturen, je kas-administratie en kassabonnen en bijvoorbeeld de urenregistratie. Afhankelijk op welke doelgroep je je richt en welke diensten of producten je verkoopt, houd je het bij in je MKB boekhouding.

Om zelf te boekhouden moet je aardig wat kennis in huis hebben. Daarom kiezen steeds meer ondernemers van handige boekhoudprogramma’s of -software om hen te helpen. Welke de ‘juiste’ is, bepaal je daarin helemaal zelf. Zeker weten dat je de beste manier vindt om jouw boekhouding bij te houden? Wil je bijvoorbeeld weten of online boekhouden MKB wat voor jouw bedrijf is? Vergelijk de aanbieders en leveranciers van de boekhoudsoftware met elkaar en probeer ze gratis uit. Kies het boekhoudprogramma MKB dat het beste bij jouw bedrijf past.

Benieuwd of online boekhouden MKB bij jou past en ben je op zoek naar een passende online oplossing? Vergelijk de verschillende boekhoud software pakketten met elkaar via Appwiki. Maak je eigen top drie en kies het boekhoudprogramma dat het beste bij jouw MKB onderneming past.

Vergelijk MKB boekhoudsoftware

Beste boekhoudpakket MKB kiezen

Zelf aan de slag met je boekhouding voor jouw MKB onderneming? Ontdek de beste boekhoudprogramma's voor het MKB. 

Boekhoudpakket MKB vergelijken

Administratie MKB opzetten en bijhouden

Zeker weten dat je de juiste gegevens bijhoudt in jouw administratie voor het MKB? Lees tips en tricks in ons blogartikel.

Lees het artikel

Gratis Boekhoudpakketten Voor ZZP

Boekhouding uitbesteden of zelf doen?

Veel MKB’ers maken gebruik van een boekhouder. Maar waarom zou je de boekhouding voor MKB uitbesteden en niet gewoon zelf doen?

Bekijk de mogelijkheden

Veelgestelde vragen

✅  Wat is boekhouden?

Boekhouden voor het MKB is het verwerken van de financiële administratie van jouw MKB-bedrijf. Als ondernemers het hebben over het boekhouden, dan hebben ze het over het algemeen over het maken, verwerken en versturen van facturen. Als MKB'er ben je wettelijk verplicht om jouw boekhouding bij te houden en te verantwoorden. 

✅  Zit er verschil tussen een boekhouding voor MKB en ZZP?

In de basis zit er geen verschil tussen een boekhoudprogramma voor MKB en een boekhoudprogramma voor ZZP-ondernemers. Meestal is de boekhouding voor MKB uitgebreider dan die van ZZP en 'bemoeien' meer mensen zich met de boekhouding dan dat het geval is bij een ZZP-ondernemer. 

✅  Hoe kun je de boekhouding voor MKB het beste bijhouden?

De boekhouding MKB kun je het beste bijhouden met een (online) boekhoudprogramma geschikt voor MKB-ondernemingen. Met een boekhoudprogramma kun je veel zaken automatiseren en toegankelijk maken voor het management en de financiële afdeling. Bovendien heb je als MKB ondernemer overal toegang als je online je boekhouding MKB bijhoudt.

Products