Boekhouding voor starters: stappenplan, tips & top 5 tools

Hoe kunnen wij je helpen met online boekhouden als starter?

Top 5 met boekhoudprogramma's voor starters

Dit zijn de populairste boekhoudpakketten onder startende ondernemers en zijn daarnaast zeer compleet qua functionaliteiten. Wil je echt het beste boekhoudprogramma vinden dat bij jouw situatie en manier van werken past? Probeer dan meerdere pakketten gratis uit. Alle onderstaande pakketten bieden namelijk een gratis en vrijblijvende proefperiode!

Start je vergelijking:

Ook interessant voor jou:

Stappenplan: hoe beginnen met boekhouden als starter?

Boekhouden en het opzetten en bijhouden van je administratie als starter is iets waar je niet onderuit komt. Als startende ondernemer zijn er veel dingen die je moet regelen en opzetten, zo is er een aantal stappen die je zult moeten doorlopen om jouw boekhouding als starter goed op orde te hebben.

 1. Start met een openingsbalans en zet je administratie op met daarin zaken als;
  1. Contracten
  2. Urenregistraties
  3. Uitgebrachte en ontvangen facturen
  4. Agenda's.
 2. Bedenk jouw doelstellingen en hoe je deze gaat bereiken.
 3. Wat wil je zelf doen en wat wil je uitbesteden?
 4. Bedenk wat je allemaal bij moet houden.
 5. Bekijk de leveranciers die een gratis boekhoudprogramma voor starters aanbieden.
 6. Maak je eigen persoonlijke top drie.
 7. Start met een proefperiode en vergelijk drie verschillende programma's.
 8. Kies het programma dat het beste bij jouw bedrijf past.
 9. Houd je boekhouding starter bij en verantwoord deze succesvol aan de Belastingdienst.

Visma eAccounting

Visma eAccounting

Bekijk review

e-Boekhouden.nl

Bekijk review

DigitBTW boekhoudprogramma starter

DigiBTW

Bekijk review

Boekhouding tips & tricks voor starters

Als startende ondernemer zijn er veel dingen die je moet regelen en opzetten, waaronder je boekhouding starter en administratie. Dit wil je natuurlijk makkelijk en snel kunnen doen, zodat je je volledig kunt focussen op je onderneming. Maar wat zijn de mogelijkheden voor boekhouding voor starters en waar begin je? Je overweegt om je boekhouding starters in Excel bij te houden, maar is dat echt de juiste keuze of heb je een boekhoudprogramma starter nodig? Bij Appwiki snappen we je vragen en helpen we je op weg.

Appwik expert

Jouw ideale boekhoudpakket voor starters kiezen?

Download gratis onze checklist om het beste boekhoudprogramma te kiezen. Aan de hand van 10 vragen, ontdek je waar je op moet letten en welke functies je echt nodig hebt.

Download gratis checklist

Boekhouding starter: zelf doen of uitbesteden?

Als starter is het belangrijk om je boekhouding en administratie op te zetten. Dit heb je namelijk nodig om de aangifte inkomstenbelasting en btw-aangifte te kunnen doen. Het is niet alleen verplicht vanuit de Belastingdienst, maar zorgt er ook voor dat je inzicht hebt in je onderneming.

Bij de start boekhouding kun je ervoor kiezen om je boekhouding zelf te doen of het uit te besteden aan een boekhouder voor startende ondernemers. Ondernemers staan vaak niet te springen om de boekhouding te gaan doen. Zelf boekhouden lijkt in eerste instantie ingewikkeld, maar dit hoeft echt niet zo te zijn. Daarnaast brengt het juist ook voordelen met zich mee. Je bent zelf beter op de hoogte van de voortgang van je bedrijf, je hebt meer controle én het scheelt natuurlijk ook geld. Wil je graag zelf je boekhouding starter doen, maar heb je er weinig kennis van? Door het volgen van een eenvoudige cursus boekhouding leer jij de basiskennis en kun je direct aan de slag.

Uitbesteden aan een boekhouder starter kan, maar brengt wel extra kosten met zich mee. Je moet voor jezelf de overweging maken of dat het waard is. Je hoeft niet voor het één of het ander te kiezen, je kunt ook goed samenwerken met je boekhouder. Jij voert dan de basiswerkzaamheden uit zoals het factureren en je boekhouder ondersteunt je waar nodig, bijvoorbeeld door het doen van de aangiftes bij de Belastingdienst. Laat je boekhouder dus geen werkzaamheden verrichten die je zelf ook zou kunnen doen. Hierdoor kun je kosten besparen op je boekhouder, waardoor je meer geld kunt investeren in je onderneming.

Maak jouw eigen top 3 boekhoudprogramma's en vergelijk ze met elkaar

Boekhouding starter met een boekhoudprogramma of Excel?

Veel ondernemers beginnen met het bijhouden van hun boekhouding in Excel. Logisch, want Excel is gratis en in het begin kun je het op die manier nog wel overzien. Wanneer je klantenbestand groter wordt en je onderneming groeit, is Excel vaak niet meer voldoende. Ook is het risico op fouten hoog, niet zo professioneel dus. Ook is boekhouding starter in Excel een tijdrovende klus.

Boekhouden als starter in excel

Foutloos boekhouden doe je heel gemakkelijk met een online boekhoudprogramma starter. Online boekhouden heeft veel voordelen, het scheelt bijvoorbeeld veel tijd, het is veilig en je hebt altijd en overal toegang tot je boekhouding.

Met een boekhoudprogramma starter beschik je ook over allerlei functionaliteiten die het boekhouden nog makkelijker en overzichtelijker maken. Bijvoorbeeld een bankkoppelingen die betalingen automatisch verwerkt, een btw-overzicht en een mobiele app. Ben je veel onderweg? Of wil je simpelweg ook op je smartphone of tablet je administratie kunnen bijwerken? Een boekhouding app is dan zeker een goed idee. Zo kan jij nog even snel tussendoor je administratie doen.

Het is daarnaast ook mogelijk om met verschillende boekhoudprogramma’s een koppeling te maken met andere systemen zoals urenregistratie software, facturatie software, CRM systeem of een kassasysteem.

Deze voordelen zijn allemaal erg handig, maar hoeveel kost een boekhoudprogramma voor starters eigenlijk? Een boekhoudprogramma starter hoeft niet duur te zijn. Wist je dat je als starter het eerste jaar gebruik kan maken van een gratis boekhoudprogramma? Zo kun je het systeem het een jaar testen en weet je daarna precies welke functionaliteiten je nodig hebt. Zo betaal je alleen voor functies die je echt gebruikt, dit voorkomt dat je onnodig kosten maakt.Het kan voorkomen dat het gratis pakket minder functies heeft dan standaard. Bedenk voor jezelf of je 

Een gratis boekhoudprogramma starter is vaak wel minder uitgebreid dan een betaald boekhoudprogramma starter. Wil je een boekhoudpakket starters met alles erop en eraan? Dan is het verstandiger om gelijk voor een betaald pakket te gaan. Dit sluit je vaak af als abonnement, waardoor je maandelijks een bepaald bedrag betaalt.

Je hoeft niet gelijk een investering te doen, want vaak kan je het boekhoudprogramma starter testen tijdens een gratis proefperiode. Deze proefperiode duurt vaak tussen de 14 en 30 dagen, genoeg tijd om te bepalen of het boekhoudprogramma starter iets voor jou is. 

Het beste boekhoudprogramma voor starters kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende pakketten voor boekhouding starter via de Appwiki vergelijker. De meeste boekhoudprogramma's voor starters zijn gratis!

Vergelijk boekhoudprogramma's

Hoe doe ik als starter voor het eerst btw-aangifte?

Als startende ondernemer krijg je ook te maken met aangiftes bij de Belastingdienst, waaronder de btw-aangifte. De btw-aangifte doe je elk kwartaal, grote kans dat je deze binnenkort al moet doen. Goed om te weten hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Juiste boekhouding kiezen als starter

Om btw-aangifte te kunnen doen, moet je boekhouding starter op orde zijn. Hierbij zijn de verkoopfacturen en inkoopfacturen van het afgelopen kwartaal van belang. Die bonnetjes die je moest bewaren komen nu van pas voor de aftrek van de btw-aangifte. Om te voorkomen dat je bonnetjes kwijt raakt, kun je deze gelijk scannen en opslaan in je boekhoudprogramma starter. Daarnaast heb je je verkoopfacturen nodig. In een boekhoudprogramma kun je deze eenvoudig terugvinden.

Zoals je merkt kan een boekhoudprogramma starter je al veel werk uit handen nemen als het op de btw-aangifte aankomt. Je kunt natuurlijk ook een boekhouder inschakelen voor het doen van je btw-aangifte, maar met een boekhoudprogramma kun jij eenvoudig zelf aan de slag. Wanneer je boekhoudprogramma starter over een btw-overzicht beschikt, kun jij altijd en overal zien hoe het ervoor staat met de btw, zodat je niet voor verrassingen komt te staan, ideaal toch?

Hoe kies ik het juiste boekhoudprogramma voor boekhouding starters?

Er zijn veel verschillende aanbieders van een boekhoudprogramma starters. De keuze is reuze, hoe kies jij dan het juiste systeem? Breng voor jezelf in kaart wat jij als ondernemer belangrijk vindt. Welke functies heb je echt nodig voor boekhouding starter? Ga je de boekhouding volledig zelf doen of samenwerken met een boekhouder? En wil je het boekhoudprogramma starter ook koppelen aan andere systemen zoals urenregistratie of facturatie?

Door dit te doen weet je zeker dat je niet voor een pakket kiest wat te veel of te weinig functies heeft. Lees daarnaast ook de reviews. Een aanbieder van een boekhoudprogramma starter kan je wel vertellen hoe goed het programma is, maar reviews zeggen nog veel meer.

\Met onze Appwiki vergelijker kun je ons precies vertellen wat je nodig hebt. Zo krijg jij alleen boekhoudsystemen te zien die geschikt zijn voor jouw onderneming als starter. Dit scheelt veel tijd, want je hoeft niet door alle systemen heen. Wij filteren alle niet geschikte boekhoudprogramma’s eruit. Zo wordt het maken van een keuze een stuk makkelijker.

Het beste boekhoudprogramma voor starters kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende pakketten voor boekhouding starter via de Appwiki vergelijker. De meeste boekhoudprogramma's voor starters zijn gratis!

Vergelijk boekhoudprogramma's

Relevante artikelen

rawpixel-569600-unsplash.jpg
30 augustus 2022

Wat is de beste rapportage software?

Managementrapportages maken en bespreken, een kerntaak van het management.

Lees meer 
23 augustus 2022

De beste gratis kilometerregistratie apps

Rittenregistratie
10 november 2020

Hoe CRM jouw sales een boost geeft

OfferteCrm
2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

AdministratieBoekhouding
Products