1. Blog
 2. Boekhouding in Excel of met boekhoudsoftware?

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware?

Over het algemeen houden startende ondernemers hun boekhouding bij in Excel of met boekhoudsoftware. Het verschilt per ondernemer welke manier van boekhouden het beste bij je past.

Maar welke manier past het beste bij jou? In deze blog leg ik uit wanneer je het beste kunt boekhouden met Excel of juist met boekhoudsoftware. Kom erachter welke manier van boekhouden geschikt is voor jou.

De voor- en nadelen van zowel Excel als boekhoudsoftware worden voor je op een rijtje gezet. 

Boekhouden geeft inzicht

Een goed georganiseerde boekhouding biedt ondernemers veel kansen en inzicht. Het geeft onder andere inzicht in je financiën en dus een goede indruk van hoe jouw onderneming ervoor staat. Er is niet per se een foute manier van boekhouden. In Excel of met boekhoudsoftware: zolang je het maar regelmatig doet en het overzicht behoudt.

Vind hier direct de beste boekhoudsoftware die bij je past.

Meer weten over het opzetten en bijhouden van je boekhouding?

Veel ondernemers hebben de volgende vragen:

 • Hoe zet je eenvoudig een boekhouding op?
 • Welke checks moet je regelmatig doen?
 • Wat zijn de belastingregeltjes?
 • En hoe bespaar je op een boekhouder?

In onze cursus boekhouden vind je alle antwoorden op deze vragen, zodat je volledige controle krijgt op jouw boekhouding. Download de cursus gratis!

Download gratis

Voordelen van boekhouding in Excel

De boekhouding opzetten in Excel kent de volgende voordelen:

 • Gratis
 • Beschikbaar op de meeste computers
 • Meerdere online templates
 • Inrichtingen naar eigen smaak

De nadelen van een Excel boekhouding

De boekhouding opzetten in Excel kent de volgende nadelen:

 • Kennis van boekhouden nodig
 • Kennis van Excel-formules nodig
 • Geen support-desk
 • Onoverzichtelijk bij groei administratie
 • Grote kans op fouten
 • Tijdrovend
Excel heeft geen support-desk: je bent overgeleverd aan online hulp

Wanneer doe je de boekhouding in Excel?

Een Excel boekhouding is vooral geschikt voor ondernemers die nog een 'kleine' boekhouding hebben. Dat wil zeggen: je hebt nog niet zoveel klanten en daarom nog niet zoveel facturen te versturen. Er vinden niet zoveel bankmutaties plaats en een 24/7 inzicht is niet noodzakelijk. Je dient als ondernemer echter wel regelmatig de boekhouding te doen om de boekhouding overzichtelijk te houden en daarmee te voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Wanneer je de boekhouding doet in Excel moet je er dus genoeg tijd in investeren én dien je te beschikken over enige boekhoudkennis.

Wanneer je de boekhouding doet in Excel moet je er genoeg tijd in investeren

Wanneer gebruikmaken van boekhoudsoftware?

Wanneer je juist in het begin je helemaal wilt storten op je onderneming is elke minuut die je kunt besparen op de boekhouding mooi meegenomen. In dat geval is boekhoudsoftware een slimme keuze. Veel handmatige en repetitieve handelingen worden namelijk voor je gedaan door de software.

Wanneer je juist in het begin je helemaal wilt storten op je onderneming is elke minuut die je kunt besparen op de boekhouding mooi meegenomen

Ook wanneer je minder kennis hebt van boekhouden in Excel is werken met een boekhoudprogramma een verstandige keuze. Je hoeft namelijk niet te werken met ingewikkelde formules. Jij hoeft alleen maar de bedragen in te vullen en de software rekent alles voor je uit. Ben je toe aan boekhoudsoftware?

Volg dit stappenplan en je vindt zo het juiste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf. In slechts drie stappen kom je tot een persoonlijke top 3. Vergelijk en probeer de boekhoudprogramma's gratis uit voor je een keuze maakt.

Als starter gebruik je verschillende boekhoudprogramma's het eerste jaar gratis

Arjan
Arjan
Appwiki expert

De voordelen van boekhoudsoftware

Boekhouden met een boekhoudprogramma levert de volgende voordelen:

 • Tijdsbesparing door automatiseren
 • Niet zelf meer facturen op te stellen
 • Niet meer zelf de BTW-aangifte doen via de site van de Belastingdienst
 • Het programma rekent automatisch de BTW-bedragen uit
 • Geautomatiseerde factuurstroom
 • Altijd en overal inzicht in de financiën
 • Proefabonnement voor starters zijn gratis (bij een aantal aanbieders)
Wanneer je een bankkoppeling hebt, blijf je altijd op de hoogte van elke bankmutatie

Kortom, boekhoudsoftware kent vele voordelen, ook als je een eenvoudige boekhouding hebt. Maar welke boekhoudsoftware is nou het beste?

De beste boekhoudsoftware voor starters en zzp'ers

Om je op weg te helpen, hebben we 3 boekhoudpakketten op een rij gezet die zeer geschikt zijn voor starters of zzp'ers. Deze pakketten hebben alle functies die je nodig hebt en blijven betaalbaar.

1. e-Boekhouden.nl 15 maanden Gratis voor Starters (Best getest)

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Belastingdienst erkend
#1 Boekhoudsoftware
Helpdesk, Cursus & App

Prijs: Gratis
Proefperiode: 15 maanden gratis en vrijblijvend. Daarna €7,95. Wordt niet automatisch verlengd!
Reviews: 9.4/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

2. Ficsus.nl Speciaal voor zzp'ers. Probeer gratis uit!

Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!

Gratis voor starters
Gratis helpdesk
Belastingdienst-Link

Prijs: Gratis
Proefperiode:
Reviews: 9.5/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

3. Visma De meest gebruiksvriendelijke boekhoudsoftware

Visma eAccounting is het meest complete online boekhoudpakket. Boekhouden én factureren is altijd onbeperkt. Voor maar €16 per maand heb je je boekhouding en facturatie geregeld, inclusief mobiele app, gebruiksvriendelijke software en uitstekende klantenservice. Maak vrijblijvend een gratis account aan en probeer het zelf!

#1 Gebruiksvriendelijk
Uitstekende helpdesk
Met bankkoppeling

Prijs: Gratis
Proefperiode: 1 Jaar gratis voor starters
Reviews: 7.8/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Boekhouden met een mobiele app

Ben je veel onderweg? Dan biedt ook hier boekhoudsoftware uitkomst. De software staat in de cloud. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding om bij je boekhouding te komen. En wanneer je boekhoudsoftware aanschaft krijg je er een gratis boekhouding app bij. Zo kun je met je smartphone altijd en overal boekhouden.

De smartphone kun je overigens ook gebruiken om foto’s te maken van bonnetjes. Met een onkosten declaratie app kun je je bonnetjes digitaliseren en gemakkelijk declareren. Door een foto te maken van je bonnetjes worden deze automatisch verwerkt in je boekhouding. Het papieren bonnetje kun je vervolgens weggooien: de Belastingdienst erkent digitale bestanden van bonnetjes als volwaardig. Dat betekent dus ook geen uitpuilende ordners meer.

Je vindt hier de beste boekhouding apps voor jou.

Met een boekhouding app kun je altijd en overal boekhouden.

De nadelen van een boekhoudprogramma

De nadelen van boekhoudsoftware zijn:

 • Toegang tot internet nodig. Gelukkig heeft Nederland een hoge internetdichtheid en heb je vrijwel altijd toegang tot internet.
 • Je betaalt een kleine vergoeding
 • Je moet eerst de software aanschaffen en een account aanmaken voordat je aan de slag kan

Ben je op zoek naar de boekhoudsoftware die bij jou past? Vergelijk de verschillende boekhoudsoftware, maak je eigen persoonlijke top 3 en probeer de beste boekhoudpakketten voor jou.

Een Excel boekhouding of boekhoudsoftware?

En weet je voor welke optie je kiest? Zoals ik al zei: de ene manier van boekhouden is niet beter of slechter dan de ander. Maar wanneer je kiest voor de manier van boekhouden die bij je past, kun je er veel voordeel uit halen. Zo bespaar je geld op software wanneer je Excel-kennis en een overzichtelijke boekhouding hebt. Met een boekhoudpakket bespaar je juist tijd wanneer je een complexere boekhouding of niet genoeg boekhoudkennis hebt.

En ben je boekhouden in Excel ontgroeid? Dan is een overstap naar boekhoudsoftware geen grote horde om te nemen. Je kunt boekhoudsoftware namelijk gratis een proefperiode proberen. Bevalt het niet, dan kun je altijd terug naar de oude en vertrouwde Excel-sheet. 

Gerelateerde artikelen

2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

Administratie Boekhouding

Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

5 oktober 2020

Aanloopkosten? Neem ze op in je boekhouding!

Boekhouding

Aanloopkosten? Neem ze op in je boekhouding! Ben je dit jaar een eigen bedrijf begonnen? Kijk dan nog eens naar de kosten die je hebt gemaakt in de aanloopperiode, daar valt namelijk winst te behalen...

2 oktober 2020

Hoe moet je de administratie bewaren en beheren?

Administratie Boekhouding

Alles over het bewaren van je administratie en op welke manier je dit het beste kunt doen.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products