1. Blog
  2. Boekhouding in Excel of met boekhoudsoftware?

Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Wat past bij jou?

Als ondernemer ben je druk met ondernemen en verantwoording afleggen. Verantwoording over bijvoorbeeld jouw boekhouding. Over het algemeen hebben startende ondernemers hun boekhouding in Excel of met boekhoudsoftware.

Als startende ondernemer kun je vaak nog prima uit de voeten met een online boekhoudprogramma in Excel. Bovendien is het vaak nog gratis ook.

Welke manier van boekhouden het beste bij jou past, dat leg ik je in deze blog graag uit. Voor sommige ondernemers is de beste manier boekhouden in Excel voor anderen geldt juist dat boekhoudsoftware de oplossing is.

Kom erachter welke manier van boekhouden geschikt is voor jou en kies de manier van online boekhouden die het beste bij jou en jouw onderneming past

Arjan
Appwiki expert

    Boekhouden geeft inzicht

    Een goed georganiseerde boekhouding biedt ondernemers veel kansen en inzicht. Het geeft onder andere inzicht in je financiën en dus een goede indruk van hoe jouw onderneming ervoor staat. Er is niet per se een foute manier van boekhouden.

    Een boekhouding in Excel of boekhoudsoftware: zolang je het maar regelmatig doet en het overzicht behoudt. In je boekhouding houd jij bij wat je inkomsten en uitgaven zijn. Welke facturen je verstuurt en onder welk btw tarief. Welke manier je hiervoor gebruikt is aan jou.

    Veel startende ondernemers hebben de volgende vragen:

    • Hoe zet je eenvoudig een boekhouding op?
    • Welke checks moet je regelmatig doen?
    • Wat zijn de belastingregeltjes?
    • En hoe bespaar je op een boekhouder?

    In onze cursus boekhouden vind je alle antwoorden op deze vragen, zodat je volledige controle krijgt op jouw boekhouding. Download de cursus gratis!

    Download gratis

    In dit artikel zetten wij het gratis boekhoudprogramma Excel af tegen een betaald boekhoudplatform. Hiervoor zullen we de voor- en nadelen behandelen, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken waar je gebruik van wilt maken.

    Al overtuigd van de kracht van software voor jouw bedrijf? Vind hier direct de beste boekhoudsoftware die bij je past.

    Wanneer doe je de boekhouding in Excel?

    Een Excel boekhouding is vooral geschikt voor ondernemers die nog een 'kleine' boekhouding hebben. Dat wil zeggen: je hebt nog niet zoveel klanten en daarom nog niet zoveel facturen te versturen. Er vinden niet zoveel bankmutaties plaats en een 24/7 inzicht is niet noodzakelijk.

    Je winst en verliesrekening is nog niet zo uitgebreid en een factuur maken kost je nog niet zoveel tijd. Veel ZZP’ers maken gebruik van Excel en starters beginnen hier vaak mee. Met een Excel boekhouding maak je immers geen extra kosten en kun je jouw bedrijf rustig vanaf nulpunt opbouwen.

    Je dient als ondernemer echter wel regelmatig de boekhouding te doen om de boekhouding overzichtelijk te houden en daarmee te voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Wanneer je de boekhouding doet in Excel moet je er dus genoeg tijd in investeren én dien je te beschikken over enige boekhoudkennis.

    Zorg ervoor dat je per maand een afrekening en kloppende administratie bijhoudt, dat scheelt je aanzienlijk werk en moeite aan het einde van het jaar. Wanneer je de boekhouding doet in Excel moet je er genoeg tijd in investeren.

    Voordelen van boekhouden in Excel

    De boekhouding opzetten in Excel kent de volgende voordelen:

    • Gratis Excel boekhouding
    • Beschikbaar op de meeste computers
    • Meerdere online templates beschikbaar die je kunt downloaden als Excel sjabloon
    • Inrichtingen naar eigen smaak

    De nadelen van een Excel boekhouding

    De boekhouding opzetten in Excel kent de volgende nadelen:

    • Kennis van boekhouden nodig
    • Kennis van Excel-formules nodig
    • Geen support-desk
    • Onoverzichtelijk bij groei administratie
    • Grote kans op fouten
    • Tijdrovend

    Frustratie van boekhouding in Excel

    Bedenk hierbij goed of de voordelen tegen de nadelen opwegen of dat je in plaats van Excel beter aan de slag met een van de boekhoudprogramma’s die beschikbaar zijn.

    Wanneer gebruik maken van boekhoudsoftware?

    Wanneer je juist in het begin je helemaal wilt storten op je onderneming is elke minuut die je kunt besparen op de boekhouding mooi meegenomen. In dat geval is boekhoudsoftware een slimme keuze. Veel handmatige en repetitieve handelingen worden namelijk voor je gedaan door de software.

    Wanneer je juist in het begin je helemaal wilt storten op je onderneming is elke minuut die je kunt besparen op de boekhouding mooi meegenomen.

    Ook wanneer je minder kennis hebt van boekhouden in Excel is werken met een boekhoudprogramma een verstandige keuze. Je hoeft namelijk niet te werken met ingewikkelde formules. Jij hoeft alleen maar de bedragen in te vullen en de software rekent alles voor je uit.

    Ben je toe aan boekhoudsoftware, maar weet je nog niet welke stappen je moet doorlopen?

    Volg dit stappenplan en je vindt zo het juiste boekhoudprogramma voor jouw bedrijf. In slechts drie stappen kom je tot een persoonlijke top drie. Vergelijk en probeer de boekhoudprogramma's gratis uit voor je een keuze maakt.

    Als starter gebruik je verschillende boekhoudprogramma's het eerste jaar gratis. Ben je geen starter dan kun je vaak 30 dagen gratis gebruik maken van een proefperiode.

    De voordelen van boekhoudsoftware

    Boekhouden met een boekhoudprogramma levert de volgende voordelen:

    • Tijdsbesparing door automatiseren
    • Niet zelf meer facturen op te stellen
    • Niet meer zelf de BTW-aangifte doen via de site van de Belastingdienst
    • Het programma berekent automatisch de BTW-bedragen
    • Geautomatiseerde factuurstroom
    • Altijd en overal inzicht in de financiën
    • Proefabonnement voor starters zijn gratis (bij een aantal aanbieders)
    • Wanneer je een bankkoppeling hebt, blijf je altijd op de hoogte van elke bankmutatie

    Kortom, boekhoudsoftware kent vele voordelen, ook als je een eenvoudige boekhouding hebt. Maar welke boekhoudsoftware is nou het beste?

    Voordelen boekhouding in boekhoudsoftware

    De nadelen van een boekhoudprogramma

    De nadelen van boekhoudsoftware zijn:

    • Je betaalt een vergoeding voor de software
    • Je kunt alleen in abonnement afnemen en betaalt dus standaard voor een bepaalde tijd
    • Indien je gebruikmaakt van een boekhouder, zul je hem of haar toegang moeten verlenen tot jouw programma
    • Sommige boekhoudprogramma’s hebben veel functionaliteiten die jij misschien niet nodig hebt

    Vergelijk de verschillende boekhoudsoftware, maak je eigen persoonlijke top 3 en probeer de beste boekhoudpakketten voor jou. Op die manier ontdek jij het programma dat het beste bij jou past.

    Boekhouden met een mobiele app

    Ben je veel onderweg? Dan biedt ook hier boekhoudsoftware uitkomst. De software staat in de cloud. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding om bij je boekhouding te komen.

    En wanneer je boekhoudsoftware aanschaft krijg je er vaak een gratis boekhouding app bij.

    Met een boekhouding app kun je altijd en overal boekhouden.

    De smartphone kun je overigens ook gebruiken om foto’s te maken van bonnetjes. Met een onkosten declaratie app kun je je bonnetjes digitaliseren en gemakkelijk declareren.

    Scan direct je bonnen via de app

    Door een foto te maken van je bonnetjes worden deze automatisch verwerkt in je boekhouding. Het papieren bonnetje kun je vervolgens weggooien: de Belastingdienst erkent digitale bestanden van bonnetjes als volwaardig. Dat betekent dus ook geen uitpuilende ordners meer.

    Je vindt hier de beste boekhouding apps voor jou.

    De beste boekhoudsoftware voor starters en zzp'ers

    Nu je de voor- en nadelen weet van beide opties, weet je al voor welke optie je kiest? Zoals ik al zei: de ene manier van boekhouden is niet beter of slechter dan de ander. Maar wanneer je kiest voor de manier van boekhouden die bij je past, kun je er veel voordeel uit halen. Zo bespaar je geld op software wanneer je Excel-kennis en een overzichtelijke boekhouding hebt.

    Met een boekhoudpakket bespaar je juist tijd wanneer je een complexere boekhouding of niet genoeg boekhoudkennis hebt. En ben je boekhouden in Excel ontgroeid? Dan is een overstap naar boekhoudsoftware geen grote horde om te nemen.

    Partners als e boekhouden.nl en Exact bieden jou de handvatten om dit zelf te doen. Bovendien kun je namelijk veel boekhoudsoftware gratis een proefperiode proberen. Bevalt het niet, dan kun je altijd terug naar de oude en vertrouwde Excel-sheet.

    Om je op weg te helpen, hebben we drie boekhoudpakketten op een rij gezet die zeer geschikt zijn voor starters of zzp'ers. Deze pakketten hebben alle functies die je nodig hebt en blijven betaalbaar.

    1. e-Boekhouden.nl Starter / ZZP'er 15 maanden gratis! (Best getest)

    Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

    #1 Boekhoudsoftware
    Snelle btw-aangifte
    15 maanden gratis

    Prijs: maandelijks €9,95
    Proefperiode: 15 maanden gratis en vrijblijvend voor startende zzp'ers. Daarna €7,95. Wordt niet automatisch verlengd!
    Reviews: 9.4/10
    Bekijk reviews  Ga naar de website 

    2. MoneyMonk Beste keuze voor zzp'ers die uren schrijven

    Met MoneyMonk zet je snel een professionele administratie op. Ideaal als je net bent gestart, maar ook een stap voorwaarts als je al langer onderneemt. Klanten waarderen vooral de eenvoud van de software en uitstekende support. Wil je MoneyMonk eens uitproberen? Start dan met een gratis proefmaand en profiteer daarna van de aantrekkelijke kickstart

    5/5 klantenservice
    Compleet en eenvoudig
    Persoonlijke service

    Prijs: Gratis
    Proefperiode:
    Reviews: 9.8/10
    Bekijk reviews  Ga naar de website 

    3. Ficsus.nl Boekhoudpakket voor Zzp'ers

    Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!

    Gratis en vrijblijvend
    Gratis helpdesk
    Belastingdienst-Link

    Prijs: Gratis
    Proefperiode:
    Reviews: 9.5/10
    Bekijk reviews  Ga naar de website 

    Vind de beste boekhoudingsoftware:

    Gerelateerde artikelen

    30 september 2023

    Administratie bijhouden als zzp'er?

    Administratie Boekhouding

    Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

    11 januari 2024

    Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte?

    Boekhouding

    Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Hier vind je de vijf administratie apps waarmee je eenvoudig en snel BTW-aangifte doet.

    8 januari 2024

    5 handige declaratie apps voor je onkosten

    Declaraties Boekhouding

    Zit jij altijd te stoeien met zakelijke bonnen? Of je nou zelf de zakelijke bonnetjes verwerkt of dat je de declaraties bij iemand moet indienen: het gebeurt weleens dat je een bonnetje kwijtraakt. Jammer, dit betekent dat je de onkosten niet kunt declareren.

    Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

    Dit is Appwiki

    Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

    Appwiki werkt voor jou

    Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

    En zo werkt Appwiki

    We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

    Products