Een vliegende start voor ondernemers

Wanneer je net start met je eigen onderneming, komen er veel verschillende dingen op je af...

Vragen zoals:

Kortom, hoe krijg jij je administratie zo snel mogelijk op orde en maak je een succes van je eigen bedrijf? Bespaar jezelf een hoop uitzoekwerk. Hieronder vind je namelijk alle informatie en tools die je nodig hebt voor een vliegende start van je eigen bedrijf.

Klaar voor de start? Selecteer je vlucht!

Vlucht 1: Hoe kom ik aan (nieuwe) klanten?

Voor een succesvolle start van je bedrijf heb je klanten nodig. Maar hoe doe je effectief acquisitie? En hoe haal je het maximale uit je huidige klanten? CRM software biedt uitkomst.

Je zult je wellicht afvragen wat heb ik aan een CRM als startende ondernemer? In de eerste plaats bespaar je met een CRM veel tijd. Tijd die je zeker in de beginfase goed kunt gebruiken. Daarnaast levert een CRM geld op omdat je meer omzet uit je leads en klanten haalt.

Meer omzet uit leads en klanten

Hoe meer je weet over je (potentiële) klanten; hoe beter je ze kan helpen met je product of dienst. En dus hoe groter de kans is dat ze klant worden en blijven. CRM software helpt je met organiseren van deze klantinformatie. Hoe vaak heb je gehad dat je een klant vergeet te bellen of een offerte te sturen? Vast wel eens. Met een CRM is dat verleden tijd. Je beschikt altijd over de belangrijkste klantinformatie zodat je meteen weet wat de status van elke klant in het verkoopproces is. Dit maakt je verkoopproces sneller waardoor je:

  • tijd bespaart en je kosten per acquisitie lager worden
  • meer klanten omzet van lead naar betalende klant doordat ze minder snel afhaken

Nog meer tijd besparen

Bovendien is die klantinformatie altijd en overal beschikbaar. Je hoeft niet meer te graven in je mailbox naar het laatste contact met een bepaalde klant. Je hebt alles overzichtelijk in één systeem. Zo kun je beter met de klant communiceren en heb je altijd inzicht in de status van facturen, offertes en lopende projecten.

Nieuwsgierig? De meeste CRM software kun je gedurende een proefperiode gratis proberen. Probeer het gewoon eens!

Vlucht 2: Het versturen van je eerste facturen

Goed bezig! Je hebt de eerste opdracht voltooid en gaat nu je eerste factuur versturen. Maar voordat je zover bent, moet je de factuur eerst opstellen. Dat kan op 3 manieren:

Maar welke optie past bij jou?

Ik verstuur enkele facturen en kan nog niet investeren in een programma:

Het opstellen van je eerste facturen kan eenvoudig in Excel. Wanneer je meer klanten en opdrachten binnenhaalt, ga je ook meer facturen versturen. Excel is een prima gratis facturatieprogramma voor het opstellen en versturen van een paar facturen. Ga je meer facturen versturen, dan kost Excel steeds meer tijd en wordt de kans op invoerfouten groter.

Ik verstuur al meer dan 5 facturen per maand en kan een paar tientjes missen:

Met een factuurprogramma of mobiele factuur app verzeker je jezelf ervan dat je later geen problemen met de Belastingdienst krijgt. Bovendien ben je er altijd zeker van dat je facturen aan de eisen van de Belastingdienst voldoen.

Maar welk factuurprogramma is het beste? Lees dan eerst ons blog over hoe je het beste factuurprogramma kiest.

Tip: de meeste factuurprogramma’s kun je gratis proberen voor een periode van veertien of dertig dagen. Je hebt dan rustig de tijd om te kijken of factuursoftware iets voor je is.

De beste facturatie software:

Vlucht 3: Je boekhouding op orde

Nu de geldstroom op gang komt, is het tijd om dit vast te leggen in de boekhouding. Maak eerst deze belangrijke keuze: ga je de boekhouding zelf doen en zo ja, hoe zet je de administratie op?

De boekhouding doen is een essentieel onderdeel van je bedrijfsvoering. Het is dan ook een must om zelf ook op de hoogte te blijven van de financiële zaken.

Wanneer je meer opdrachten binnenhaalt en steeds meer facturen verstuurt en ontvangt, wordt je boekhouding complexer. Dan is het verstandig om over te stappen op boekhoudsoftware.

Boekhoudsoftware zorgt ervoor dat:

  • je nooit meer je bankafschriften hoeft over te typen
  • je belastingaangifte veel sneller gaat
  • en je zo tijd overhoudt voor je eigen zaak
  • je optimaal inzicht krijgt in de financiële status van je bedrijf
  • je de Belastingdienst te vriend houdt omdat je aan alle eisen voldoet
  • je kosten bespaart op een eventuele boekhouder omdat hij minder tijd kwijt is met het uitpluizen van al je bonnetjes
  • eventuele bestellingen vanuit je webwinkel direct in de boekhouding wordt verwerkt

Maar hoe kies je een goed boekhoudprogramma? Lees dan dit artikel over hoe je het beste boekhoudprogramma kiest.

Let op: veel aanbieders van boekhoudprogramma’s bieden een gratis proefperiode aan of zijn zelfs helemaal gratis in het eerste startersjaar. Zo kun jij eerst kosteloos testen of de software bij je past.

De beste boekhoudsoftware:

Vlucht 4: Niet meer gratis aan het werk

Eén van de lastigste dingen wanneer je net start met je eigen bedrijf is het inschatten van opdrachten. Hoeveel uur ben je kwijt en welk uurtarief hanteer je? Het komt geregeld voor dat startende ondernemers achteraf gratis aan het werk zijn.

Een goede inschatting van een opdracht begint met het bijhouden van je gewerkte uren. Immers, door na elke opdracht je gespendeerde tijd te evalueren, krijg je beter inzicht in wat je wel of niet bij je opdrachtgever kunt declareren. Zo maak jij straks de perfecte offerte!

Van uren naar facturen

En als je op basis van ‘uurtje-factuurtje’ aan het werk bent, ligt het aantal gewerkte uren aan de basis van je factuur. Hoe beter jij je uren bijhoudt, des te makkelijker en sneller jij een correcte factuur maakt en verstuurt. En niet onbelangrijk; hoe sneller je klant betaalt!

Belastingvoordeel pakken

En ‘last but not least’; moet je uren registreren om voor de Belastingdienst aanspraak te maken op belastingvoordeel. Wanneer je aan het urencriterium van 1225 uren voldoet, kom je als startende ondernemer in aanmerking voor de zelfstandigen- en startersaftrek.

Meer weten over urenregistratie? In onderstaande video leer je alle ins en outs over het registreren van je uren.

Vlucht 5: Lekker zakelijk rijden

Wanneer je in de auto van de zaak rijdt houd je in de rittenregistratie je alle gereden privé en zakelijke kilometers bij. Je mag in één jaar vijfhonderd privékilometers rijden. Wanneer je meer privékilometers rijdt moet je bijtelling betalen. Voor de rittenadministratie moet je verschillende gegevens over je auto en rit bijhouden. Meer weten? Lees dan hier alles over rittenregistratie.

Hoe houd je de ritten bij?

Het bijhouden van de rittenregistratie kun je eenvoudig doen in Excel of met behulp van rittenregistratie software.

Ik rijd enkele zakelijke ritten per maand:

Wanneer je als startende ondernemer enkel een paar ritten per maand maakt, is Excel een prima oplossing. 

Ik rijd veel zakelijk:

Ben je veel onderweg? Dan is rittenregistratie software ideaal. Je kunt hiermee altijd en overal je ritten registreren. Zo vergeet je geen ritten te noteren en heb je altijd de administratie up-to-date. Ontdek, vergelijk en selecteer hier een aantal handige rittenregistratie pakketten.

De beste rittenregistratie software:

Verder professionaliseren door gebruik van slimme tools

Wil jij als ZZP'er productiever werken en verder groeien met je bedrijf? In ons ebook geven wij je praktische tips. Zo kun je je beter focussen op je business, de kwaliteit van je werk en op je klant. 

Download het ebook!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct het gratis ebook

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products