Advies bij het beginnen van online boekhouden!

Stel jezelf de onderstaande vragen en kom erachter hoe jij een optimale boekhouding bijhoudt. Direct boekhoudprogramma's vergelijken? Selecteer dan hieronder jouw bedrijfsvorm, aantal medewerkers en branche.

Wil je zelf boekhouden, de totaaloplossing of hybride?

Je hebt verschillende opties hoe je de administratie kunt gaan doen. In de basis heb je drie keuzes: zelf boekhouden met een (online) boekhoudprogramma, een totaaloplossing waar je alleen je bonnen naartoe stuurt of een samenwerking met een boekhouder of accountant.

Zelf boekhouden bespaart kosten

Je kunt ervoor kiezen om helemaal zelf je boekhouding te doen van factuur tot de BTW-aangifte. Met een beetje oefening is dit goed te doen, want moderne boekhoudsoftware is erop ingericht dat je zonder kennis kunt boekhouden. En anders kun je de helpdesk van jouw aanbieder vragen je op weg te helpen. Vergelijk alle online boekhoudoplossingen.

De totaaloplossing ontzorgt

Een tweede optie is een totaaloplossing. Die werken volgens het principe: 'scannen, uploaden, klaar!'. Dat betekent dat je alleen je bonnen en facturen digitaal hoeft in te sturen en de aanbieder verder alles voor je regelt voor een vaste prijs per maand. Van boekhouding tot belastingaangiften. Bekijk alle totaaloplossingen.

Hybride vorm is samen met de boekhouder of accountant werken

De derde optie is een samenwerking met een boekhouder of accountant. In deze 'hybride' vorm kun je ervoor kiezen om een deel zelf te doen en een deel door je boekhouder te laten doen. Je boekt bijvoorbeeld zelf de in- en verkoopfacturen in, maar laat de boekhouder of accountant de BTW-aangifte doen. Ze hebben inzicht in je boekhouding doordat hij makkelijk je cijfers kan inzien door de meekijkfunctie die verschillende boekhoudprogramma's hebben.

TIP: Lees hier het verschil tussen een boekhouder en accountant

Advies over online boekhouden

Online boekhouden betekent dat je een boekhoudprogramma gebruikt die je via je webbrowser kunt benaderen. Je bent hierdoor niet afhankelijk van een vaste computer of locatie om te kunnen boekhouden. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding en een device. Dat kan een laptop of pc zijn, maar ook met je tablet en smartphone kun je boekhouden. Omdat de software in de cloud staat, kan de aanbieder de software verbeteren zonder bij jou op bezoek te komen (vroeger kwam er een dure consultant met een floppydisk langs). Met een online boekhouding werk je dus altijd in de laatste versie van de software met de nieuwste technieken.

Vergelijk online boekhoudsoftware
Zelf boekhouden, of uitbesteden? De totaaloplossing of hybride?

Hoe kies ik het juiste boekhoudprogramma dat bij mij past?

Het maakt nogal verschil of je een zzp'er bent of een mkb-bedrijf met personeel runt. Zo ook voor je administratie. Dat weten de verschillende software aanbieders ook en het aanbod is daar op aangepast. Als zzp'er wil je een wat simpeler boekhoudprogramma met basis-features. Als mkb-bedrijf wil je een boekhoudprogramma waarmee je flexibel kunt uitbreiden.

Hoe kies ik het juiste boekhoudpakket voor zzp?
Alle zzp boekhoudprogramma's
Alle boekhoudsoftware voor mkb
Boekhoudadvies voor zzp

Welke features heb ik nodig voor een snelle boekhouding? 

Gemak dient de mens en dat geldt zeker voor de nieuwste boekhoudprogramma's. De moderne boekhoudsoftware zit vol met technisch vernuft waarmee je snel kunt boekhouden. Met Universal Business Language (UBL) komt jouw factuur meteen als boeking in het boekhoudprogramma van je klant te staan (en vice versa). Met de scan & herken feature worden zelfs pdf-facturen meteen in je boekhouding gezet.

UBL ready boekhoudsoftware
Boekhouden met scan & herken

Welke prijs wil ik betalen voor een boekhoudprogramma?

Er zijn veel verschillende boekhoudprogramma's op de markt, met uiteenlopende prijzen. Prijs is een belangrijke factor voor je keuze, maar laat het niet van doorslaggevend belang zijn. Als het programma niet goed aansluit bij je behoeften en je later moet overstappen, ben je duurder uit. Daarnaast moet een boekhoudprogramma lekker werken zodat je niet te veel tijd kwijt bent. Probeer daarom verschillende aanbieders uit voor je een definitieve keuze maakt. Je kunt de meeste software gratis proberen.

Vergelijk de top 3 gratis boekhoudsoftware

Wil ik digitaal boekhouden of op papier?

Wil je helemaal af van de papieren rompslomp? Kies dan voor een boekhoudprogramma met een mobiele app. Je bent dan niet alleen altijd op de hoogte van je winst, maar je maakt ook meteen een foto van je bonnetje. Je uploadt de foto en hij staat meteen klaar in je boekhouding om in te boeken. Het bonnetje kun je weggooien, want de foto is opgeslagen in je boekhoudprogramma. De Belastingdienst gaat mee met de tijd en accepteert een digitale boekhouding. Het alternatief is dat je een papieren boekhouding bijhoudt met verschillende ordners.

Alle boekhoudprogramma's met een app

Beginnen met boekhouden

Online boekhoudprogramma's zijn al helemaal voor je ingericht. Je kunt dus meteen beginnen met het inboeken van inkoopfacturen, maken van verkoopfacturen en je btw-aangifte versturen. Binnen vijf minuten ben je aan de slag.

Relevante artikelen

charles-deluvio-456508-unsplash.jpg
5 oktober 2020

Aanloopkosten? Neem ze op in je boekhouding!

BoekhoudingBoekhoudingBoekhouding

Aanloopkosten? Neem ze op in je boekhouding! Ben je dit jaar een eigen bedrijf begonnen? Kijk dan nog eens naar de kosten die je hebt gemaakt in de aanloopperiode, daar valt namelijk winst te behalen...

Lees meer 
2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

AdministratieBoekhouding
30 november 2019

Boekhoudprogramma kiezen in 5 stappen

Boekhouding
14 juli 2019

Wat is belangrijk voor een correcte BTW-aangifte?

BelastingBoekhouding
12 april 2019

Zelf boekhouden in 7 eenvoudige stappen

BoekhoudingBoekhouding
Products