1. Blog
 2. Hoe een factuur maken?

Tips & tools om een goede factuur te maken

Stel, je hebt op een succesvolle wijze een opdracht voltooid voor jouw klant. Je hebt een goed product geleverd, hier ben je trots op! Eindelijk kun je die verdiende factuur naar je klant sturen. 

 • Maar aan welke eisen moet je dan voldoen?
 • Waarmee moet je rekening houden?
 • Hoe stel je facturen eenvoudig en snel op? 
 • En welke tools helpen je hierbij?

Kijk hieronder voor een aantal handige tips en tools. 

Arjan
Arjan
Appwiki expert

  Bij het maken van jouw facturen zul je eerst vooral gefocust zijn op een betrouwbare look en feel van je facturen. Daarbij zijn een duidelijk bedragen en het benomen van de betalingsmogelijkheden ook van belang. Hoewel deze onderdelen belangrijk zijn, zijn dit niet de enige onderdelen die een goede factuur bevat. De Belastingdienst stelt een aantal wettelijke eisen aan een factuur.

  Een complete (e-)factuur

  Voor zowel geprinte als digitaal verstuurde facturen geldt dat:

  • Deze alle wettelijk bepaalde onderdelen moet bevatten;
  • Je moet kunnen aantonen dat de factuur authentiek (door de afzender is gestuurd) en integer (niet veranderd) is. Bij kleine bedrijven kan dit door vergelijking van documenten, grote bedrijven zullen moeten werken met bijvoorbeeld een e-mailhandtekening.
  • Facturen moeten kunnen worden gecontroleerd in de vorm waarin deze verstuurd zijn. Voor e-facturen is dit dus digitaal, overige facturen moeten geprint worden bewaard.

  Online factuur maken: overleg met de afnemer

  Deze verplichte onderdelen van een factuur gelden niet alleen voor een papieren factuur, maar ook voor e-facturen die je online verstuurd. Een digitale factuur maken is wel op één punt anders: de ontvanger moet ermee akkoord gaan dat er geen geprinte factuur verstuurd wordt. Toestemming voor e-factureren hoeft niet schriftelijk te gebeuren. Overleg en overeenstemming voorafgaand aan het versturen van de factuur is voldoende.

  Excel of online software? Facturen maken met de juiste tools

  Met facturatie software kun je razendsnel en gestructureerd facturen maken

  Een factuur maken in Excel kan heel handig zijn als je een kleine klantenkring en een beperkt aantal opdrachten hebt. Ga je meer facturen sturen en groeit je organisatie? Dan wordt het al snel gemakkelijker om facturen te maken in een factuurprogramma. Voor een paar euro per maand profiteer je onder andere van online facturatie, verschillende templates en een duidelijk overzicht van gemaakte en verzonden facturen.

  Waarom online facturen maken?

  Veel factuurprogramma’s werken in de cloud en dus kun je altijd en overal een factuur maken. Het installeren van software is niet nodig en gegevens zijn op elk apparaat beschikbaar. Daarbij betekent online je factuur maken in de meeste gevallen ook online facturen versturen en laten betalen. Dit scheelt veel papierwerk en tijd.

  Duidelijk overzicht van betalingen

  Een factuur maken in Excel is geen enkel probleem. Maar wat als je meerdere facturen gaat maken? Hoe zorg je ervoor dat de opmaak van je facturen consistent is? Hoe houd je inzicht in betalingen en herinneringen? Vorm je unieke, oplopende factuurnummers?

  Een factuurprogramma kan je veel werk uit handen nemen. Een factuur maken is dan slechts een kwestie van gegevens invullen en de software doet de rest.

  Lees ook het artikel met overige voordelen van een (online) factuurprogramma.

  Met welke tools kun je eenvoudig facturen maken en versturen?

  Al overtuigd en wil je direct aan de slag? Hieronder vind je een aantal handige tools die we kunnen aanbevelen om je facturen te maken en versturen.

  e-Boekhouden.nl

  Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

  #1 in Factureren!
  GRATIS voor starters
  Onbeperkt factureren

  Prijs: Gratis
  Proefperiode: 15 maanden gratis voor alle Starters, daarna €5,95 per maand, start direct! Wij helpen u mee!
  Reviews: 9.4/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Ficsus.nl

  Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!

  IDEAL link op factuur
  Incl. boekhouding
  Gratis ondersteuning

  Prijs: Gratis
  Proefperiode:
  Reviews: 9.5/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  AFAS SB+

  AFAS SB+ is hét online boekhoudprogramma voor ondernemers en ZZP'ers. Offertes maken, factureren en je btw-aangifte doe je gewoon online. Gebruiksvriendelijk en compleet.

  Met Scan & Herken
  CRM & Bankkoppeling
  Complete oplossing

  Prijs: maandelijks €59,00
  Proefperiode:
  Reviews: 7.2/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Factuur als visitekaartje

  Je kunt een factuur zien als extra kans om je visitekaartje bij de klant af te geven. Je wilt graag een goede indruk achterlaten bij je klanten dus is het belangrijk om professionele factuur te maken. Daarbij moeten je facturen voldoen aan de wettelijke eisen aan een factuur. Verstuur facturen online met een online factuurprogramma en ontdek de vele voordelen.

  Overweeg je om facturen in Excel te maken? Probeer dan toch eerst online facturatiesoftware. Facturen maken met software is zoveel eenvoudiger en professioneler. Daarnaast heb je de factuur ook meteen in je administratie. Wel zo handig als je ook BTW aangifte moet doen.

  Nu jouw factuur maken..

  Gebruik je software om je factuur te maken, dan kost factureren je weinig tijd en moeite. Niet alleen breng je met deze factuurprogramma's structuur aan in je administratie, ook houd je overzicht en voldoe je eenvoudig aan de eisen. Je maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden die een modern factuurprogramma je biedt.

  Plaats bijvoorbeeld een iDeal link op je factuur om sneller betaald te krijgen. Of automatiseer abonnementsfacturen, betalingsherinneringen en offerteprocedures. Want facturen maken is niet het enige wat je kunt doen, je maakt met de meeste factuurprogramma's ook online offertes.

  Gerelateerde artikelen

  8 juli 2022

  De beste tips om je factuurtijd te halveren!

  tijd besparen Facturatie

  Jouw onderneming is groeiende. Dat is goed nieuws. Maar het betekent ook: meer factureren en een toenemend tijdgebrek. Daarom geef ik je drie tips om je factuurtijd te halveren.

  4 januari 2022

  5 scan en herken apps voor het scannen van facturen

  Scan & herken Bonnetjes Facturatie

  Met een scan en herken app bespaar je een hoop tijd op facturen scannen en boeken. Met de slimme OCR software worden de gegevens automatisch uitgelezen.

  2 december 2020

  Gratis facturatie in Excel of online?

  Facturatie Facturatie

  Gratis facturen maken en versturen met Excel of met facturatie software? Bekijk alle voor- en nadelen van beide methoden. Ontdek zo welke manier van factureren bij jou past!

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products