1. Blog
 2. Hoe een factuur maken?

Hoe maak je een factuur?

Stel, je hebt op een succesvolle wijze een opdracht voltooid voor jouw klant. Je hebt een goed product geleverd, hier ben je trots op! Eindelijk kun je die verdiende factuur naar je klant sturen. Maar...

 • Aan welke eisen moet je factuur dan voldoen?
 • Waarmee moet je rekening houden?
 • Facturen opstellen, hoe doe je dat eenvoudig en snel?
 • En welke gratis of betaalde tools helpen je hierbij?

Lees verder voor een handig stappenplan waarmee een factuur maken gemakkelijk wordt.

Arjan
Appwiki expert

Aan welke eisen moet een factuur voldoen

Bij het maken van jouw facturen zul je eerst vooral gefocust zijn op een betrouwbare look en feel van je facturen. Daarnaast zijn er een aantal wettelijke eisen aan een factuur. De belastingdienst bepaalt wat er op een factuur moet staan en aan welke eisen de factuur moet voldoen.  Deze eisen gelden voor zowel papieren als digitale facturaties.  

De factuurvereisten

 • Volledige naam van zowel jezelf als de afnemer.
 • Volledig adres van jezelf en de afnemer.
 • Je btw-identificatienummer.
 • KVK nummer (Indien ingeschreven kvk).
 • Datum waarop de factuur is overhandigd.
 • Factuurnummer( elk nummer mag maar 1 voorkomen).
 • Beschrijving van wat er geleverd is en de hoeveelheid daarvan.
 • Het btw-bedrag.
 • Het btw-tarief dat van toepassing is op de geleverde goederen/diensten.
 • De datum waarop de diensten/goederen geleverd zijn.
 • Het bedrag dat je  in rekening brengt, exclusief btw.
 • Als er verschillende btw-tarieven gehanteerd worden, moeten de aparte bedragen vermeld worden. 

Als je verplicht bent te factureren zijn de regels hierboven van toepassing maar er kunnen ook nog meer vereisten gesteld worden. Als je bijvoorbeeld zaken doet met het buitenland. Deze aangepaste regels vermeldt de belastingdienst. 

Geen btw bij gebruik van kleine ondernemersregeling 

Als je een zzp’er of ondernemer bent met een omzet van minder dan € 20.000 per kalenderjaar, kom je in aanmerking voor de kleineondernemersregeling (KOR). Als je hier gebruik van maakt hoef je geen BTW op je facturen te vermelden. Als je gebruikmaakt van de KOR hoef je namelijk geen btw-aangifte te doen.
 

Vereenvoudigde factuur

Voor kleine bedragen die inclusief btw onder de € 100 uitkomen, hoef je minder gegevens te vermelden. In dit geval kan je gebruikmaken van een vereenvoudigde factuur. Hierop hoef je alleen de volgende gegevens te benoemen:

 • Je naam en adres
 • Factuurdatum
 • Omschrijving van de goederen/diensten
 • Het btw-bedrag

Gebruik een duidelijke opmaak voor je factuur

Het is belangrijk dat een factuur er goed uitziet.  Zorg ervoor dat de klant je logo en bedrijfsnaam meteen opmerkt en zorg ervoor dat het duidelijk is welk bedrag er betaald moet worden. 

Er zijn geen wettelijke vereisten voor de opmaak van je factuur, maar het is aan te raden om met een mooi opgemaakt factuur te werken die overzichtelijk voor je klant is. Wij raden aan om de gebruikelijke indeling voor facturen te gebruiken.

Een indeling die veel gebruikt wordt:

 • Kosten voor de producten/diensten
 • Materiaal kosten
 • Arbeidskosten
 • Onkosten zoals gemaakte kilometers
 • Eventuele extra kosten (bepaalde toeslagen die per sector kunnen verschillen)
 • BTW 

Online factuur maken

Nu je weet wat er op een factuur moet komen te staan is het tijd om een factuur te maken, maar waar doe je dat?

Met facturatie software kun je razendsnel en gestructureerd facturen maken

Een factuur maken in Excel kan heel handig zijn als je een kleine klantenkring en een beperkt aantal opdrachten hebt. Ga je meer facturen sturen en groeit je organisatie? Dan wordt het al snel gemakkelijker om facturen te maken in een factuurprogramma. Voor een paar euro per maand profiteer je onder andere van online facturatie, verschillende templates en een duidelijk overzicht van gemaakte en verzonden facturen. Een factuurprogramma kan je veel werk uit handen nemen. Een btw-factuur maken is dan slechts een kwestie van de gegevens invullen en de software doet de rest.

Lees ook het artikel met overige voordelen van een (online) factuurprogramma.

Gratis factuur maken 

Wil je een gratis factuur maken? Dan zijn hier ook mogelijkheden voor. Het is niet altijd nodig om direct een abonnement af te sluiten. Veel aanbieders hebben gratis proefperiode's waar je gebruik van kunt maken. Bovendien is een factuur maken gratis en onbeperkt bij aanbieders als DigiBTW en Rompslomp. Het is ook een voordeel dat je bij deze aanbieders in de toekomst gebruik kunt maken van andere functies dan facturen maken. Zo ben je goed voorbereid op de eventuele groei van jouw bedrijf.

Met welke tools kun je eenvoudig facturen maken en versturen?

Al overtuigd en wil je direct aan de slag? Hieronder vind je een aantal handige tools die we kunnen aanbevelen om je facturen te maken en versturen.

Moss

Take charge of your company spend. Less paperwork, but more control over spend, faster month-end, and more accurate reporting.

47% stijging
Automatiseer facturen
Goedkeuringsflow

Prijs: Op aanvraag
Proefperiode:
Reviews: geen
Bekijk reviews  Ga naar de website 

e-Boekhouden.nl

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

#1 in Factureren!
GRATIS voor starters
Onbeperkt factureren

Prijs: maandelijks €9,95
Proefperiode: 15 maanden gratis voor alle Starters, daarna €5,95 per maand, start direct! Wij helpen u mee!
Reviews: 9.4/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

AFAS SB

AFAS SB is hét online boekhoudprogramma voor ondernemers. Offertes maken, factureren en je btw-aangifte doe je gewoon online. Gebruiksvriendelijk en compleet.

#1 volgens accountants
Handige dashboards
Probeer 1 maand gratis

Prijs: maandelijks €59,00
Proefperiode:
Reviews: 7.8/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Factuur als visitekaartje

Je kunt een factuur zien als extra kans om je visitekaartje bij de klant af te geven. Je wilt graag een goede indruk achterlaten bij je klanten dus is het belangrijk om professionele factuur te maken. Daarbij moeten je facturen voldoen aan de wettelijke eisen aan een factuur. Verstuur facturen online met een online factuurprogramma en ontdek de vele voordelen.

Overweeg je om facturen in Excel te maken? Probeer dan toch eerst online facturatiesoftware. Facturen maken met software is zoveel eenvoudiger en professioneler. Daarnaast heb je de factuur ook meteen in je administratie. Wel zo handig als je ook BTW aangifte moet doen.

Nu jouw factuur maken..

Gebruik je software om je factuur te maken, dan kost factureren je weinig tijd en moeite. Niet alleen breng je met deze factuurprogramma's structuur aan in je administratie, ook houd je overzicht en voldoe je eenvoudig aan de eisen. Je maakt optimaal gebruik van de mogelijkheden die een modern factuurprogramma je biedt.

Plaats bijvoorbeeld een iDeal link op je factuur om sneller betaald te krijgen. Of automatiseer abonnementsfacturen, betalingsherinneringen en offerteprocedures. Want facturen maken is niet het enige wat je kunt doen, je maakt met de meeste factuurprogramma's ook online offertes.

Gerelateerde artikelen

19 juni 2024

Inkoopfacturen inboeken: hoe verwerk je inkoopfacturen?

Facturatie

Een inkoopfactuur boeken: hoe doe je dat? In dit artikel leggen we uit wat een inkoopfactuur is en geven we je handige tips om inkoopfacturen in te boeken.

11 juni 2024

Wat zijn de wettelijke eisen voor facturen?

Belasting Facturatie

Maak en verstuur je facturen? De Belastingdienst stelt wettelijke eisen aan een factuur. Bekijk hier welke dit zijn.

5 januari 2024

5 scan en herken apps voor het scannen van facturen

Scan & herken Bonnetjes Facturatie

Met een scan en herken app bespaar je een hoop tijd op facturen scannen en boeken. Met de slimme OCR software worden de gegevens automatisch uitgelezen.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products