1. Facturatie
 2. Factuur maken

Eenvoudig facturen maken?

Een factuur maken en versturen doe je eenvoudig en snel met software. Vergelijk daarom de beste factuurprogramma's op prijs, functies en reviews. En probeer ze gratis en vrijblijvend!

Het complete factuurprogramma overzicht

Hieronder vind je alle programma's om eenvoudig een factuur te maken. Vertel ons over je bedrijf en geef aan welke functies je nodig hebt met de filters. Kies vervolgens de 3 beste facturatieprogramma's en voeg deze toe aan jouw vergelijking door op 'Vergelijken' te klikken. Eenvoudig facturen maken als zzp'er? Download de gratis factuurprogramma checklist en ontdek in een aantal simpele vragen welk factuurprogramma het beste bij je past

#1 in Factureren!
GRATIS voor starters
Onbeperkt factureren

Gratis voor alle starters: Maak, beheer én verstuur uw facturen met e-Boekhouden.nl. Factureer online in eigen huisstijl, waardoor uw uitstraling en identiteit behouden blijft. Klanten kunnen uw factuur direct betalen via iDeal.

Meer informatie
Facturatie via mobiel
Ondersteunt UBL
Professionele lay-out

Wil je direct geld besparen én je cashflow verbeteren? Ga digitaal factureren met het online factuurprogramma van Exact.

Meer informatie
IDEAL link op factuur
Incl. boekhouding
Gratis ondersteuning

Maak in een handomdraai offertes en facturen aan in eigen huisstijl. Startersactie: 15 maanden gratis! Maak hier het gratis account aan!

Meer informatie
Super makkelijk
Factuur in huisstijl
Super Handige App!

Slimme ondernemers kiezen voor factureren met Rompslomp.nl. Met ht meest eenvoudige factuurprogramma: Rompslomp, wordt factureren een fluitje van een cent! Maak onbeperkt & GRATIS je facturen

Meer informatie
Betalingsherinneringen
Voorraadbeheer
9.7/10 (200+ reviews)

Facturen versturen in uw eigen huisstijl. Inclusief periodieke facturatie, betalingsherinneringen, productbeheer, voorraadbeheer en meer!

(0)
Ga naar website
Meer informatie

Teamleader

Van uur tot factuur
Debiteuren overzicht
Koppel je boekhouding

Teamleader maakt factureren makkelijk voor mkb'ers: koppel je boekhouding aan je CRM, zet offertes en uren eenvoudig om in een factuur in jouw eigen huisstijl en laat je klanten moeiteloos online betalen.

Meer informatie

PerfectView CRM

Alles-in-één systeem
Eén pakket, één prijs
Nederlandse Helpdesk

Verhoog je omzet met PerfectView CRM Online. Houd offertes, facturen en klantrelaties overzichtelijk in één systeem. PerfectView biedt 14 dagen onbeperkt proberen en daarna een scherpe prijs van €12,50 per licentie!

Meer informatie
Appwiki logo

We berekenen nu welke apps het beste bij jou passen.

De Appwiki Score geeft aan hoe goed een app past bij jouw wensen en bedrijf. We passen de altijd score aan op jouw laatste invoer.
Bedrijfsvorm
Branche
Medewerkers
Aanvullingen
Factuur maken
Administratie
Betaling
Extra functies
Bekijk resultaten
Jouw vergelijking
0

Eenvoudig facturen maken als:

Appwik expert

Online facturen maken als zzp'er?

Download gratis onze checklist om het beste facturatieprogramma voor zzp'ers te kiezen. Aan de hand van een aantal simpele vragen, ontdek je waar je op moet letten en welke functies je echt nodig hebt.

Download gratis checklist

Maak je persoonlijke top 3 met de keuzehulp

Vragen over het maken van (online) facturen?

net als veel andere ondernemers...

Je bent je eigen onderneming gestart en je hebt intussen al een aantal klussen of projecten afgerond. De eerste facturen kunnen dus eindelijk de deur uit.

Om je facturen sneller betaald te krijgen, dienen ze ze gestructureerd te zijn zodat alle informatie in één oogopslag inzichtelijk is. Maar hoe stel je eigenlijk een goede factuur op? En aan welke eisen moet je factuur sowieso voldoen?

Direct aan de slag met je facturen? Wij brengen de gegevens van de belangrijkste facturatie software leveranciers bij elkaar en bieden jou een gratis keuzehulp. Zodat jij makkelijk het beste factuurprogramma vindt voor jouw bedrijf. Eerst meer weten? Hieronder vind je antwoord op de meestgestelde vragen rondom facturen.

Wat is een factuur?

Een factuur is een overeenkomst met een betalingsverplichting van de klant aan een leverancier. Er zijn verschillende soorten facturen die je kunt maken en versturen. Een factuur kun je hardcopy versturen maar tegenwoordig is een digitale factuur maken niet meer weg te denken. Zo ook een e-factuur of een elektronische factuur.

Een simpele factuur is niet altijd professioneel, dus zorg dat je snel en professioneel facturen maakt als particulier of bedrijf. Dit doe je eenvoudig met een factuurprogramma. Facturen opstellen met het juiste programma is in veel gevallen eenvoudiger en sneller dan met Excel. 

Wat zijn de factuur eisen als je zelf een factuur maakt?

Let op dat je alle benodigde informatie beschikbaar hebt. Door de overheid zijn een aantal wettelijke eisen opgesteld waar een factuur sowieso aan moet voldoen. De wettelijk eisen voor een factuur kun je in principe opsplitsen in twee onderdelen: de factuurkop en de factuurregels.

In de factuurkop vermeld je:

 • je BTW-nummer;
 • je KvK-nummer;
 • de factuurdatum;
 • en een uniek factuurnummer.

In de factuurregels vermeld je:

 • de goederen en diensten;
 • de aantallende aantallen;
 • de leverdatum;
 • het totaalbedrag exclusief btw;
 • het btw-tarief;
 • en het te betalen btw-bedrag.

De factuur moet bovendien authentiek (door de afzender is gestuurd) en integer (niet veranderd) zijn. Bij kleine bedrijven kan dit door de vergelijking van documenten, grote bedrijven werken met bijvoorbeeld een e-mailhandtekening.

Wat is niet verplicht maar wel belangrijk?

Naast de verplichte onderdelen van een factuur is er ook informatie die geen eis maar wel van belang is. Wil je bijvoorbeeld dat je factuur op tijd betaald wordt? Benoem dan ook je betalingsvoorwaarden en de vervaldatum. De betalingsvoorwaarden geven aan hoe en binnen welke termijn de betaling volbracht dient te worden. De vervaldatum geeft aan voor wanneer de factuur uiterlijk betaald moet worden. Deze bovenstaande gegevens kun je in je factuurvoet (helemaal onderaan de factuur) benoemen.

Maak je rekening dus zo compleet en duidelijke mogelijk. Dan verhoog je tevens de kans dat de afnemer of klant snel betaald.

Voldoet het document aan al deze gegevens? Dan kan deze als complete factuur worden beschouwd. Meer weten? Aanvullende informatie kun je vinden op de site van de Belastingdienst.

Waarom professionele facturen opstellen?

Facturen maken en facturen sturen is een goed teken, dit betekent inkomsten. Dit moet je dan ook professioneel aanpakken. Met een net en gestructureerd factuurproces zal jouw boekhouding goed op orde zijn en je inkomsten stijgen. Stijgen? Ja, want wanneer je professionele facturen maakt en snel verstuurt naar je klanten, zullen zij eerder geneigd zijn te betalen! Een professionele factuur opstellen loont dus!

Hoe kan ik de betaling van een factuur versnellen?

Nu heb je de factuur (bijna) helemaal compleet. Wat je als extraatje nog kunt doen is een betaallink van bijvoorbeeld iDeal of PayPal toevoegen. Dit kun je toevoegen als extra service om het betalen gemakkelijker te maken voor je klant. Hij of zij hoeft alleen op de link de klikken en wordt direct doorverwezen naar een betaalpagina. De klant kan dus snel en eenvoudig betalen en jij hebt op deze manier misschien ook je geld net even wat sneller binnen.

  Hoe maak ik een factuur? Welke tools zijn er om facturen te maken?

  Factureren kan op verschillende manieren. Grofweg zijn er 2 belangrijke tools te onderscheiden: facturen maken in Excel of met een online boekhoud- of factuurprogramma.

  Hoogstwaarschijnlijk zijn de verschillende manieren niet allemaal voor jou toepasbaar. Je kunt direct starten met factureren met onze gratis online facturatietool of je kunt facturen maken met een slim factuurprogramma.

  Handmatig factuur maken in Excel/Word

  Een factuur maken in Excel bevat de mogelijkheid om met een vaste template snel facturen te maken. Op een aantal websites kun je eenvoudig een voorbeeld factuur vinden. Zelfs op de pagina van Excel of Google spreadsheets is een gratis template te downloaden.

  Met deze vaste templates kun je in snel een factuur opstellen. Een rekening opstellen met gratis programma's als Excel is een prima manier om te factureren, maar als je bedrijf groter wordt, komen er snel nadelen om de hoek kijken. Facturen opstellen in Excel is namelijk niet zo handig want een foutje is zo gemaakt.

  Factuur maken met factuurprogramma of boekhoudsoftware

  Uit onderzoek van het CBS blijkt dat van de kleinere ondernemers, met 10 - 20 werknemers, slechts 9% een e-factuur of elektronische factuur stuurt. Dit terwijl, een factuurprogramma of boekhoudprogramma met facturatie module zal jou helpen razendsnel facturen te maken en te versturen. Lees hieronder welke manier van factureren bij jou past en wat de verschillen tussen Excel en een factuurprogramma zijn.

  Waarom facturen maken met een online programma?

  Als ondernemer doe je veel meer dan alleen een rekening opstellen en sturen. Je ontvangt vele rekeningen die betaalt moeten worden en je zult ook te maken krijgen met betalingsherinneringen, periodiek facturen sturen en misschien zelfs facturen sturen naar het buitenland in vreemde valuta.

  Omdat een factuur sturen slechts het begin is, deze moet immers dan nog betaald worden, is het belangrijk om overzicht te bewaren. Het hele facturatieproces moet dus gestroomlijnd lopen. In andere woorden: Je moet je facturatieproces professioneel aanpakken! Facturen opstellen en beheren met software is dan de oplossing.

  Wat zijn de voordelen van een online factuur opstellen?

  Met een factuurprogramma kan je professionele online facturen maken, en snel versturen. Je brengt structuur aan in je administratie, omdat openstaande facturen genoteerd worden en nog te versturen facturen ook allemaal geadministreerd staan.

  Bovendien houd je overzicht en voldoe je met de software voor facturen maken eenvoudig aan alle factuur eisen. Alle factuurgegevens en je administratie staan daarnaast online opgeslagen. De volgende keer bij het factuur opstellen hoef je je geen zorgen meer te maken of je gegevens kwijt raakt of niet meer hebt. Met een factuurprogramma kan je dus een hoop tijd besparen op je facturatieproces.

  Daarnaast kun je met de scan-en-herken functie razendsnel foto's maken met je smartphone van je bonnetjes en deze opslaan in je factuur overzicht en boekhouding.

  Een modern factuurprogramma biedt de mogelijkheid om meerdere processen te automatiseren. Automatiseer abonnementsfacturen, betalingsherinneringen en offerteprocedures. Je hoeft maar eenmalig gegevens in te voeren, hierdoor maak je minder snel fouten en ben je sneller klaar. Daarnaast kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een iDeal link op je factuur om deze sneller betaald te krijgen.

  Je factuur wordt 3 keer zo snel betaald met een iDeal betaallink dan zonder

  Welke ondernemer wil geen facturen snel betaalt krijgen? Voeg een online betalingslink aan je factuur toe met behulp van een online betaalsysteem. Een online betaalsysteem, ook wel payment service provider (PSP) genoemd, regelt en verwerkt de transactie. Klanten ontvangen jouw factuur met daarin een betaallink, wanneer ze daarop klikken kunnen ze eenvoudig betalen met een betaalmethode naar keuze. 

  Factureren integreren met andere systemen

  Door het factuurprogramma te koppelen aan bijvoorbeeld een CRM systeem kunnen persoonsgegevens automatisch toegevoegd en verstuurd worden naar de betreffende klant. Reageert een klant niet op tijd op de factuur? Dan kun je met het systeem ook betaalherinneringen instellen. Krijg je vervolgens ook geen reactie hierop? Dan kan je met een integratie tussen een incassobureau eenvoudig de factuur naar het bureau doorsturen. Een facturatiesysteem geeft je dus de mogelijkheid om snel facturen te maken, te versturen en betaald te krijgen.

  Lees deze blog met meer voordelen van facturen online maken of bekijk de onderstaande video.

  Hoe veilig is online facturen maken?

  Wij kunnen ons goed voorstellen als je je afvraagt hoe veilig bedrijfssoftware in de cloud is. Je bent ook zeker niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat drie op de tien bedrijven in Nederland al gebruikt maakt van een betaalde cloud-dienst, voor o.a. facturatie opstellen. Ook al kunnen SaaS-leveranciers uiteraard nooit 100% garantie geven, ze doen er alles voor om te zorgen dat de bedrijfsgevoelige informatie van jouw bedrijf zo goed mogelijk beschermd is.

  Veel softwareleveranciers voldoen aan het normenkader en betalen veel geld om te bezitten over het Keurmerk Zeker-Online. Een aantal leveranciers zet de hulp van externe specialisten in om de beveiliging van data aan uit te besteden. Door al deze maatregelen hoef je je als ondernemer geen zorgen te maken over de veiligheid van het gebruik van facturatie software. Facturen sturen met software is dus niet alleen handig maar ook veilig.

  Wil je graag meer lezen over de veiligheid van werken in de cloud? In dit artikel vertellen we je alles over de veiligheid van cloud software.

  Wat kost online facturen maken?

  Met de meeste factuurprogramma’s voor starters en zzp'ers kun je 10 à 15 facturen per maand maken en sturen. Hiervoor betaal je dan zo'n 5 tot 10 euro per maand. Je bent dus met een paar tientjes per jaar klaar om ongeveer 120 facturen te versturen (afhankelijk van de aanbieder). Wil je meer facturen kunnen maken en versturen? Bij sommige aanbieders moet je dan extra module of een uitgebreider pakket kopen. Vaak kost dit tussen de 5 en 15 euro per maand. Kortom, voor een paar tientjes heb je razendsnel professionele facturen en houdt je nauwkeurig je openstaande facturen bij. 

  Uitgebreidere software voor facturen maken

  Er zijn factuurprogramma's met uiteenlopende mogelijkheden en functies. Over het algemeen geldt: hoe meer functies en koppelingen, hoe duurder het pakket is. Kies je alleen voor een factuurmodule dan betaal je rond de 10 euro per maand. Kies je daarnaast een koppeling met je boekhouding en CRM dan betaal je al snel 20 tot 50 euro per maand (afhankelijk van de aanbieder). Je hebt dan een tool die meerdere processen waaronder facturatie integreert. Bedenk dus goed of je de facuratie een losse tool wilt doen of juist liever één tool hebt voor je boekhouding, urenregistratie en relatiebeheer.

  Welk factuurprogramma past bij mijn situatie?

  Twijfel je nog? Download gratis onze checklist om het beste factuurprogramma voor zzp'ers te kiezen. Aan de hand van een aantal simpele vragen, ontdek je waar je op moet letten en welke functies het beste bij je passen.

  Download gratis

  Gratis factuur software proberen?

  Gratis facturen maken als starters

  Wil je graag gratis online facturen maken? Voor startende ondernemers is er vaak een periode van 12 tot 15 maanden om gratis een factuurprogramma te proberen. Om starters op weg te helpen in hun eerste ondernemingsjaar bieden softwareleveranciers daarom gratis proefabonnementen s aan. Zo kunnen startende ondernemers leren werken met de software en versturen ze hun eerste facturen kosteloos.

  Gratis proefabonnementen van 14 tot 30 dagen

  De kans is groot dat je meer dan één programma vindt dat geschikt lijkt om facturen te maken. Daarom kun je het gebruik gemakkelijk testen in een proefperiode. Je merkt dan vanzelf of de manier van een online facturatie opstellen voor je ZZP bedrijf of MKB bedrijf bij jou past. Zo hoef je nog niet te betalen en kun je gratis rekeningen maken.

  In de meeste gevallen heb je 14 of 30 dagen de tijd om een factuurprogramma uit te proberen en te testen met facturen sturen. Vaak is dit geheel vrijblijvend, je kunt gewoon even 14 dagen rondsnuffelen in de software. Het wordt meestal niet automatisch verlengd maar let er wel goed op dat je dit goed nakijkt.

  Relevante artikelen

  brooke-cagle-195777-unsplash.jpg
  26 maart 2019

  Gratis facturatie in Excel of online?

  Facturatie

  Gratis facturen maken en versturen met Excel of met facturatie software? Bekijk alle voor- en nadelen van beide methoden. Ontdek zo welke manier van factureren bij jou past!

  Lees meer 
  5 februari 2019

  De beste tips om je factuurtijd te halveren!

  tijd besparenFacturatie
  14 november 2018

  Wat zijn de beste zakelijke apps?

  BoekhoudingUrenregistratieCrm systeemFacturatie
  26 september 2018

  Uren bijhouden met Excel of met de app?

  ExcelUrenregistratieApps
  5 juni 2018

  Van offerte opstellen tot offerte accepteren!

  FacturatieOfferte
  Products