1. Facturatie
 2. Factuur maken

Eenvoudig factuur maken?

Een factuur maken en versturen doe je eenvoudig en snel met software. Vergelijk daarom de beste factuurprogramma's op prijs, functies en reviews. En probeer ze gratis en vrijblijvend!

47% stijging
Automatiseer facturen
Goedkeuringsflow

Neem controle over je zakelijke uitgaven. Minder papierwerk, meer controle over uitgaven, een snellere maandafsluiting en accuratere rapportage.

Ga naar website
#1 in Factureren!
GRATIS voor starters
Onbeperkt factureren

Een compleet facturatieprogramma! Maak, beheer en verstuur je facturen met e-Boekhouden.nl. Factureer in eigen huisstijl en laat klanten direct betalen via iDeal.

Ga naar website
#1 volgens accountants
Handige dashboards
Probeer 1 maand gratis

Een compleet online facturatieprogramma voor Ondernemers? Ja, dat bestaat! Met AFAS SB maak je niet alleen gemakkelijk offertes en facturen, maar wordt ook je btw-aangifte een makkie. Gebruiksvriendelijke en compleet!

Ga naar website
Van uur tot factuur
Debiteuren overzicht
Koppel je boekhouding

Teamleader maakt factureren makkelijk voor mkb'ers: koppel je boekhouding aan je CRM, zet offertes en uren eenvoudig om in een factuur in jouw eigen huisstijl en laat je klanten moeiteloos online betalen.

Ga naar website
IDEAL link op factuur
Incl. boekhouding
Gratis ondersteuning

Maak in een handomdraai offertes en facturen aan in eigen huisstijl. Startersactie: 15 maanden gratis! Maak hier het gratis account aan!

Ga naar website
Makkelijk boekhouden
Onbeperkt factureren
30 dagen gratis

In minder tijd je administratie gedaan, zonder kennis van boekhouden? Het kan met SnelStart. Onbeperkt offertes en facturen sturen. Je btw-aangifte is zo gedaan. En dat voor een vast bedrag per maand + de eerste 30 dagen gratis.

Ga naar website
Tot 85% tijdbesparing
Met boekhoudkoppeling
Financiële rapportages

Bespaar tot wel 85% tijd op je facturatie met Simplicate software. Koppel je boekhoudpakket, en genereer automatisch facturen die je met één druk op de knop verstuurd. En real-time bijgewerkt worden in je boekhouding.

Ga naar website
Onbeperkt factureren
met basisboekhouding
opstart consult

Na aanmelden kun je snel beginnen met online factureren. Doe je boekhouding zelf, of samen met je boekhouder. Na inloggen zie je op je dashboard meteen handige kengetallen en grafiekjes (omzet en kosten bijvoorbeeld).

Ga naar website
Betalingsherinneringen
Voorraadbeheer
9.7/10 (300+ reviews)

Facturen versturen in uw eigen huisstijl. Inclusief periodieke facturatie, betalingsherinneringen, product- en voorraadbeheer en meer!

Ga naar website
Offertes en facturen
Voor uren en producten
Factureer in huisstijl

Met enkele simpele handelingen is een factuur zo gemaakt en direct per e-mail (als PDF en UBL) verstuurd. DigiBTW biedt facturatie- en boekhoudsoftware speciaal voor zzp'ers. Incl. facturatie, uren- en rittenregistratie en meer!

Ga naar website
Appwiki logo

We berekenen nu welke apps het beste bij jou passen.

De Appwiki Score geeft aan hoe goed een app past bij jouw wensen en bedrijf. We passen de altijd score aan op jouw laatste invoer.
Bedrijfsvorm
Branche
Medewerkers
Hoe factureren?
Aanvullingen
Factuur maken
Administratie
Betaling
Extra functies
Bekijk resultaten
Jouw vergelijking
0

Eenvoudig facturen maken als:

Appwik expert

Online facturen maken als zzp'er?

Download gratis onze checklist om het beste facturatieprogramma voor zzp'ers te kiezen. Aan de hand van een aantal simpele vragen, ontdek je waar je op moet letten en welke functies je echt nodig hebt.

Download gratis checklist

Maak het jezelf niet te moeilijk

Een factuur maken hoeft niet moeilijk te zijn, dus waarom zou je het moeilijker maken dan nodig? Elk bedrijf heeft te maken met facturen en facturatie en het maken van een factuur dient aan eisen te voldoen.

Eisen die de Belastingdienst je stelt en waaraan je moet voldoen. Maar dat niet alleen, je wilt ook dat je factuur betaald wordt toch? Of je nu aan de slag gaat met je eerste factuur of er al veel hebt verstuurd, het kan altijd makkelijker met een goed facturatie programma. 

Wat is een factuur?

Factuur is een andere benaming voor rekening. Een factuur is een overeenkomst met een betalingsverplichting van de klant aan een leverancier. Hier staan onder andere de uitgevoerde taken vermeld en het te betalen bedrag. Jouw gewerkte uren of geleverde product zijn immers geld waard.

Facturen heb je nodig voor je bedrijfsadministratie. Je hebt deze informatie nodig om bijvoorbeeld een jaarrekening op te stellen en de btw-aangifte en de aangifte inkomstenbelasting te doen. Zonder factuur volgt er ook geen betaling voor je geleverde dienst of product.

Je bent verplicht om een factuur te maken wanneer je goederen en diensten aan een andere ondernemer, vereniging of stichting levert. Dit is vastgesteld door de Belastingdienst. Zij verplicht je ook om de factuur vóór de 15e van de volgende maand te versturen. Voorbeeld: Je hebt de goederen of diensten op 10 augustus geleverd, de factuur dient dan vóór 15 september worden gemaakt en verstuurd.

De bewaartermijn van facturen is zeven jaar. Zorg ervoor dat je die handig bewaart in bijvoorbeeld een online pakket zodat je er altijd bij kunt.

Factuur maken als ondernemer

 

Er zijn verschillende soorten facturen die je kunt maken en versturen. Een factuur kun je hardcopy versturen maar tegenwoordig is een online factuur niet meer weg te denken. Zo ook een e-factuur of een elektronische factuur die je via e-mail kunt versturen.

Wist je dat wanneer je producten en diensten aan een overheidsinstantie hebt geleverd, je verplicht bent om een e-factuur op te stellen? Een pdf voldoet in dat geval niet, de overheid werkt vanwege veiligheidsvoorschriften enkel met elektronische facturen binnen hun facturatie.

Als ondernemer wil je natuurlijk graag professioneel overkomen op klanten en opdrachtgevers. Een professionele factuur maak je eenvoudig met een factuurprogramma.

Maak je persoonlijke top 3 met de keuzehulp

Wat zijn de factuureisen als je zelf een factuur gaat opstellen?

Een factuur is meer dan alleen een betaalspecificatie. Natuurlijk vermeld je hier de uitgevoerde werkzaamheden en de daarbij horende kosten. Maar een aantal gegevens kunnen absoluut niet op een factuur ontbreken. Hieronder vind je wat er op elke factuur moet staan.

De Belastingdienst heeft factuureisen opgesteld die nageleefd moeten worden:

Kop van de factuur

 • Btw-nummer;
 • KvK-nummer;
 • Factuurdatum;
 • Uniek factuurnummer.

Factuurregels

 • Goederen en/of diensten;
 • Aantallen;
 • Leverdatum;
 • Kosten per product of dienst;
 • Totaalbedrag (inclusief btw en exclusief btw);
 • Btw-tarief;
 • Btw-bedrag.

Deze eisen gelden voor bijna alle facturen. Voor facturen van maximaal €100,- of wanneer de factuur een wijziging is van de oorspronkelijke factuur, wordt vaak een uitzondering gemaakt. Dan heb je voldoende aan de volgende gegevens:

 • Datum van (uitreiking van) de factuur;
 • Naam en adres;
 • De geleverde goederen en/of diensten;
 • De btw;
 • Indien nodig: een verwijzing naar de oorspronkelijke factuur.

Naast de verplichte onderdelen van een factuur, zijn er ook een aantal gegevens die wellicht belangrijk zijn om te vermelden. Zoals de betalingsvoorwaarden, -termijn en de vervaldatum. Ook kun je aangeven welke betalingsomschrijving moet worden toegevoegd, zodat het facturatiesysteem de factuur herkent en automatisch verwerkt.

Factuur maken met factuurprogramma? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende online facturatie software via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk factuur programma's

Welke manieren zijn er om een factuur te maken?

Je bent zelf vrij om te bepalen op welke manier je een factuur maakt. Als jij een factuur graag met pen en papier maakt, dan ben je vrij om dit op deze manier te doen. Welke manier voor jouw bedrijf geschikt is, hangt af van verschillende factoren; zoals het aantal facturen en aantal klanten waarvoor je werkt.

Sommige ondernemers gebruiken Excel voor het opstellen van een factuur. Als startende ondernemer is dit een prima programma voor het maken van facturen. Wanneer je bedrijf groeit, zal het aantal facturen ook omhoog gaan. In dat geval zal Excel niet meer voldoende zijn.

Wanneer je vaker een factuur moet opstellen is het verstandig om over te stappen op een (gratis) factuurprogramma. Je bespaart hierdoor namelijk veel tijd en loopt minder risico op het maken van fouten. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je regelmatig een creditfactuur moet maken als je per ongeluk een te hoog bedrag hebt gefactureerd.

Waarom zou je het jezelf moeilijker maken dan nodig?

Ontdek in één minuut hoe jij eenvoudig een factuur kunt maken en versturen.

Factuur maken met online programma

Met een online programma kun je eenvoudig zelf professionele facturen maken. En dat niet alleen je vergeet nooit meer een factuur te sturen. Een online facturatiesysteem is overal toegankelijk, je hebt daarom altijd en overal toegang en bent niet afhankelijk van één computer. Ook heeft een online factuurprogramma vaak een mobiele facturatie app, waardoor je zelfs op je smartphone toegang hebt tot je facturen.

Je facturen voldoen met een facturatiesysteem automatisch aan de gestelde factuureisen.

De gegevens van je onderneming en debiteuren kunnen in het facturatiesysteem worden opgeslagen. Hierdoor hoef jij de volgende keer alleen maar de uitgevoerde taken en de kosten in te vullen en is de factuur binnen een paar minuten verstuurd.

Ook zorgt een factuurprogramma ervoor dat je factuur er gestructureerd uitziet. Het opmaken van de factuur is daardoor een stuk makkelijker. Doordat je eenvoudig het logo van je bedrijf kan toevoegen, valt de factuur direct op bij de klant.

Wist je dat klanten sneller geneigd zijn om te betalen wanneer de factuur er professioneel uitziet? Een professionele factuur opstellen loont dus!

Het is ook mogelijk om extra’s toe te voegen aan je factuur, bijvoorbeeld een betaallink van iDeal of Paypal. Maak hiervoor gebruik van een bankkoppeling binnen jouw pakket. Zo maak je het nog eenvoudiger, en dus aantrekkelijker, voor de klant om de betaling te voldoen. Zo heb jij er nog minder werk aan!

Bovendien geeft het systeem je handige informatie over openstaande facturen en voor welk project je nog facturen moet maken.

Direct aan de slag met een factuur maken

Wil je gelijk aan de slag met facturen maken met een factuurprogramma? Dan is het belangrijk om een factuurprogramma te kiezen dat bij je bedrijf past. Welke functionaliteiten vind je bijvoorbeeld belangrijk en wil je terugzien in facturatiesoftware?

Wil je bijvoorbeeld een iDeal of Paypal integratie of gebruikmaken van een factuur app? Kies het systeem dat bij jouw bedrijf en bedrijfsvorm past, of je nu ZZP’er, MKB’er, stichting of vereniging bent. Zo zie je alleen factuurprogramma’s die voor jouw bedrijfsvorm geschikt zijn.

Appwiki tip: test de facturatiesoftware tijdens een gratis proefperiode, zo betaal je alleen voor een facturatiesysteem waar je 100% tevreden over bent.

Het beste factuurprogramma voor jouw bedrijf vind je eenvoudig via Appwiki. Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende online facturatie software via de Appwiki vergelijker. Zo kun jij direct je eerste professionele factuur maken!

Factuur maken met factuurprogramma? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende online facturatie software via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk factuur programma's

Relevante artikelen

annie-spratt-604126-unsplash.jpg
5 januari 2024

5 scan en herken apps voor het scannen van facturen

Scan & herkenBonnetjesFacturatie

Met een scan en herken app bespaar je een hoop tijd op facturen scannen en boeken. Met de slimme OCR software worden de gegevens automatisch uitgelezen.

Lees meer 
23 mei 2023

Beste online factuur templates

Facturatie
8 december 2022

Factuurverwerking: tips & tricks voor volledige automatisering

AdministratieFacturatieBoekhouding
Products