1. Facturatie
  2. Factuur maken
  1. Facturatie
  2. Factuur maken

Online facturen maken begint hier

Een factuur maken en versturen doe je eenvoudig en snel met software. Vergelijk daarom de beste factuurprogramma's op prijs, functies en reviews. En probeer ze gratis en vrijblijvend!

Eenvoudig facturen maken als:

De beste facturatieprogramma's voor jou:

Maak je persoonlijke top 3 met de keuzehulp

Eenvoudig software kiezen in 5 stappen

1. Vertel ons over je bedrijf We willen graag je bedrijfsvorm, branche en bedrijfsgrootte weten zodat we eenvoudig een voorselectie kunnen maken op basis van onze data.

2. Jouw wensenlijst Wij inventariseren jouw wensen en bedrijfsprocessen en vertalen dit naar de functies die je nodig hebt. Ook de oplossingen die je nu gebruikt nemen we mee.

3. Bekijk je persoonlijke top 3 Op basis van je bedrijf, je wensen en de software die je gebruikt, maken wij een persoonlijke top 3 van de beste software voor jou.

4. Probeer de beste oplossingen Probeer gratis en vrijblijvend jouw software top 3. Door meerdere oplossingen te ervaren, weet je welke het beste bij je past.

5. Evalueer en maak je keuze Vergelijk en beoordeel van jouw top 3 de functies, gebruiksgemak en support. Kies dan de software die het beste bij je past. Zo maakt Appwiki softwareselectie eenvoudig.

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Wij kunnen ons voorstellen dat je, net als veel andere ondernemers, vragen hebt over het maken van facturen...

Wij brengen de gegevens van de belangrijkste facturatie software leveranciers bij elkaar en bieden jou een gratis selectietool aan. Zodat jij makkelijk het beste factuurprogramma vindt voor jouw bedrijf.

Wat is een factuur?

Een factuur is een overeenkomst met een betalingsverplichting van de klant aan een leverancier. Er zijn verschillende soorten facturen die je kunt maken en versturen. Een factuur kun je hardcopy versturen maar tegenwoordig is een digitale factuur maken niet meer weg te denken. Zo ook een e-factuur of een elektronische factuur. Een simpele factuur is niet altijd professioneel, dus zorg dat je snel en professioneel facturen maakt als particulier. Facturatie opstellen met software maakt het nog eenvoudiger. 

Waarom professionele facturen maken?

Facturen maken en facturen sturen is een goed teken, dit betekent inkomsten. Dit moet je dan ook professioneel aanpakken. Met een net en gestructureerd factuurproces zal jouw boekhouding goed op orde zijn en je inkomsten stijgen. Stijgen? Ja, want wanneer je professionele facturen maakt en snel verstuurt naar je klanten, zullen zij eerder geneigd zijn te betalen! Een factuur opstellen kan dus makkelijk uit.

Als ondernemer doe je veel meer dan alleen een rekening opstellen en sturen. Je ontvangt vele rekeningen die betaalt moeten worden en je zult ook te maken krijgen met betalingsherinneringen, periodiek facturen sturen en misschien zelfs facturen sturen naar het buitenland in vreemde valuta. Omdat een factuur sturen slechts het begin is, deze moet immers dan nog betaald worden, is het belangrijk om overzicht te bewaren. Het hele facturatieproces moet dus gestroomlijnd lopen. In andere woorden: Je moet je facturatieproces professioneel aanpakken! Facturatie opstellen met software is dan de oplossing.

Zelf een factuur maken, wat zijn de factuur eisen?

Een nota maken, dit moet er op de factuur staan!

Hoe maak ik een factuur? Het kan zijn dat je nog maar net bent begonnen of dat je gewoon even wil informeren wat er ook alweer precies op de factuur moet staan. Hieronder bespreek ik alle wettelijke bepaalde onderdelen die de Belastingdienst heeft opgesteld die je moet vermelden op je factuur en hoe deze moeten worden weergegeven. Vergeet niks te noteren tijdens je rekeningen maken.

Een handige tips:​

  • De factuur moet authentiek (door de afzender is gestuurd) en integer (niet veranderd) zijn.
  • Bij kleine bedrijven kan dit door de vergelijking van documenten, grote bedrijven werken met bijvoorbeeld een e-mailhandtekening.
  • Facturen moeten kunnen worden gecontroleerd in de vorm waarin deze verstuurd zijn. Voor e-facturen is dit dus digitaal, overige facturen moeten geprint worden bewaard.

Welke tools voor factuur maken zijn er?

Factureren kan op verschillende manieren. Hoogstwaarschijnlijk zijn de verschillende manieren niet allemaal voor jou toepasbaar. Je kunt direct starten met factureren met onze gratis online facturatietool of je kunt facturen maken met een slim factuurprogramma.

Handmatig factuur maken in Excel/Word

Een factuur maken in Excel bevat de mogelijkheid om met een vaste template heel snel facturen te maken, dit is een factuur maken voorbeeld. Ook op de pagina van Excel is een gratis template te downloaden. Met deze vaste templates kun je in no time een factuur opstellen. Een rekening opstellen met gratis programma's als Excel is een prima manier om te factureren, maar als je bedrijf groter wordt, komen er snel nadelen om de hoek kijken. Facturatie opstellen in Excel is namelijk niet zo handig want een foutje is zo gemaakt.

E-facturatie met factuurprogramma of boekhoudsoftware

Uit onderzoek van het CBS blijkt van de kleinere ondernemers, met 10 - 20 werknemers, dat slechts 9% een e-factuur stuurt. E-factuur? E-facturatie? Online facturen maken met software? Factureren in de cloud? Ja, een factuurprogramma of boekhoudprogramma met facturatie module zal jou helpen razendsnel facturen te maken en te versturen. Lees hieronder welke manier van factureren bij jou past en wat de verschillen tussen Excel en een factuurprogramma zijn.

Wat zijn de voordelen van online factuur opstellen?

Met een factuurprogramma kan je dus een hoop tijd besparen op je facturatieproces. Hiermee kan je namelijk professionele online facturen maken, en snel versturen. Je brengt structuur aan in je administratie, omdat openstaande facturen genoteerd worden en nog te versturen facturen ook allemaal geadministreerd staan. Bovendien houd je overzicht en voldoe je met de software voor facturen maken eenvoudig aan de online facturatie eisen. Alle facturatiegegevens en je administratie staan daarnaast online opgeslagen. De volgende keer bij het factuur opstellen hoef je je geen zorgen meer te maken of je gegevens kwijt raakt of niet meer hebt.

Daarnaast kun je met de scan-en-herken functie razendsnel foto's maken met je smartphone van je bonnetjes en deze opslaan in je factuur overzicht en boekhouding.

Een modern factuurprogramma biedt de mogelijkheid om meerdere processen te automatiseren. Automatiseer abonnementsfacturen, betalingsherinneringen en offerteprocedures. Je hoeft maar eenmalig gegevens in te voeren, hierdoor maak je minder snel fouten en ben je sneller klaar. Daarnaast kun je bijvoorbeeld gemakkelijk een iDeal link op je factuur om deze sneller betaald te krijgen.

Je factuur wordt 3 keer zo snel betaald als een factuur zonder iDEAL-betaallink.

Lees deze blog om achter nog meer voordelen van factuur online maken te komen.

Hoe veilig is online facturen maken?

Wij kunnen ons goed voorstellen als je je afvraagt hoe veilig bedrijfssoftware in de cloud is. Je bent ook zeker niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat drie op de tien bedrijven in Nederland al gebruikt maakt van een betaalde cloud-dienst, voor o.a. facturatie opstellen. Ook al kunnen SaaS-leveranciers uiteraard nooit 100% garantie geven, ze doen er alles voor om te zorgen dat de bedrijfsgevoelige informatie van jouw bedrijf zo goed mogelijk beschermd is. Veel softwareleveranciers voldoe aan het normenkader en betalen veel geld om te bezitten over het Keurmerk Zeker-Online. Een aantal leveranciers zet de hulp van externe specialisten in om de beveiliging van data aan uit te besteden. Door al deze maatregelen hoef je je als ondernemer geen zorgen te maken over de veiligheid van het gebruik van facturatie software. Facturen sturen met software is dus niet alleen handig maar ook veilig.

Wil je graag meer lezen over de veiligheid van werken in de cloud? In dit blog vertellen we je alles over de veiligheid van cloud software.

Wat kost online factuur maken?

Factuurprogramma starters

Voor de meeste factuurprogramma’s voor starters, zzp'ers en MKB tot 5 werknemers kun je 10 à 15 facturen per maand sturen en hiervoor betaal je dan zo'n 5 tot 10 euro. Je bent dus met een paar tientjes per jaar klaar om 120 facturen te versturen. Voor deze paar tientjes heb je razendsnel professionele facturen en houdt je nauwkeurig je openstaande facturen bij.

Uitgebreidere software voor facturen maken

Er zijn factuurprogramma's met uiteenlopende mogelijkheden en functies. Over het algemeen geldt: hoe meer functies en koppelingen, hoe duurder het pakket is. Kies je alleen voor een factuurmodule dan betaal je rond de 10 euro per maand. Kies je daarnaast een koppeling met je boekhouding en CRM dan betaal je rond de 100 euro per maand. Daarnaast zijn er ook facturatie programma's met eenmalige aanschafkosten.

Gratis software voor factuur opstellen?

Gratis pakketten voor starters

Wil je graag gratis online facturen maken? Voor startende ondernemers is er vaak een periode van 12 tot 15 maanden om gratis een factuur maken programma te proberen. Om starters op weg te helpen in hun eerste ondernemingsjaar bieden softwareleveranciers daarom facturen maken gratis aan. Zo kunnen startende ondernemers leren werken met de software en versturen ze hun eerste facturen kosteloos naar hun klanten. Een online factuur maken in gratis programma's heeft wel beperkingen, want niet alle modules en mogelijkheden zijn beschikbaar in de gratis pakketten voor starters.

Gratis proefabonnementen van 14 à 30 dagen

De kans is groot dat je meer dan één programma vindt dat geschikt lijkt om facturen te maken. Daarom kun je het gebruik gemakkelijk testen in een proefperiode. Je merkt dan vanzelf of de manier van een online facturatie opstellen voor je ZZP bedrijf of MKB bedrijf bij jou past. Zo hoef je nog niet te betalen en kun je gratis rekeningen maken. In de meeste gevallen heb je 14 of 30 dagen de tijd om een factuurprogramma uit te proberen en te testen met facturen sturen. Vaak is dit geheel vrijblijvend, je kunt gewoon even 14 dagen rondsnuffelen in de software. Het wordt meestal niet automatisch verlengd maar let er wel goed op dat je dit goed nakijkt.

Relevante artikelen

charles-deluvio-456508-unsplash.jpg
26 september 2018

Uren bijhouden met Excel of met de app?

Urenregistratie Excel Apps

Gebruik je Excel of de app voor je urenregistratie? Uren registreren. Het is onontkoombaar voor veel ZZP’ers, maar niemand doet het voor zijn plezier. Toch is het bijhouden van je gewerkte uren...

Lees meer 

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products