1. Facturatie
 2. Factuur maken

Factuur maken leer je eenvoudig bij Appwiki

Een factuur maken en versturen doe je eenvoudig en snel met software. Vergelijk daarom de beste factuurprogramma's op prijs, functies en reviews. En probeer ze gratis en vrijblijvend!

#1 in Factureren!
GRATIS voor starters
Onbeperkt factureren

Gratis voor alle starters: Maak, beheer n verstuur uw facturen met e-Boekhouden.nl. Factureer online in eigen huisstijl, waardoor uw uitstraling en identiteit behouden blijft. Klanten kunnen uw factuur direct betalen via iDeal.

Ga naar website
IDEAL link op factuur
Incl. boekhouding
Gratis ondersteuning

Maak in een handomdraai offertes en facturen aan in eigen huisstijl. Startersactie: 15 maanden gratis! Maak hier het gratis account aan!

Ga naar website
Eenvoudig factureren
Win tijd
220+ koppelingen

Wil je geld besparen en je cashflow verbeteren? Ga digitaal factureren met het online factuurprogramma van Exact. Niet voor niets vertrouwen meer dan 500.000 bedrijven voor hun zakelijke cijfers op de slimme software van Exact.

Ga naar website
Onbeperkt factureren
Scan & Herken en UBL
iDEAL link op factuur

Met Gripp verlies je facturen nooit meer uit het oog! Gripp houdt je op de hoogte van de status van een factuur zodat je precies weet wanneer er een factuur, herinnering of aanmaning verstuurd moet worden.

Ga naar website

Teamleader

Van uur tot factuur
Debiteuren overzicht
Koppel je boekhouding

Teamleader maakt factureren makkelijk voor mkb'ers: koppel je boekhouding aan je CRM, zet offertes en uren eenvoudig om in een factuur in jouw eigen huisstijl en laat je klanten moeiteloos online betalen.

Meer informatie

PerfectView CRM

Alles-in-één systeem
Eén pakket, één prijs
Nederlandse Helpdesk

Verhoog je omzet met PerfectView CRM Online. Houd offertes, facturen en klantrelaties overzichtelijk in één systeem. PerfectView biedt 14 dagen onbeperkt proberen en daarna een scherpe prijs van €12,50 per licentie!

Meer informatie

Reeleezee

Eigen templates
app voor onderweg
Herinnering instellen

Makkelijk offertes/facturen maken, versturen en beheren zowel op web als app en automatisch verwerkt in je boekhouding (eigen of bij accountant). Factureren is onderdeel van alle Reeleezee abonnementen variërend van €7,50 tot €50.

Meer informatie
Appwiki logo

We berekenen nu welke apps het beste bij jou passen.

De Appwiki Score geeft aan hoe goed een app past bij jouw wensen en bedrijf. We passen de altijd score aan op jouw laatste invoer.
Bedrijfsvorm
Branche
Medewerkers
Hoe factureren?
Aanvullingen
Factuur maken
Administratie
Betaling
Extra functies
Bekijk resultaten
Jouw vergelijking
0

Eenvoudig facturen maken als:

Appwik expert

Online facturen maken als zzp'er?

Download gratis onze checklist om het beste facturatieprogramma voor zzp'ers te kiezen. Aan de hand van een aantal simpele vragen, ontdek je waar je op moet letten en welke functies je echt nodig hebt.

Download gratis checklist

Maak je persoonlijke top 3 met de keuzehulp

Een factuur maken hoeft niet moeilijk te zijn, dus waarom zou je het moeilijker maken dan nodig? Wij snappen bij Appwiki dat het in eerste instantie wel moeilijk lijkt en helpen je daarom graag met het opstellen van je eerste factuur. Het maken van een factuur kan op verschillende manieren.

Welke manier voor jouw bedrijf het beste is, hangt af van een aantal factoren. Om facturen te maken is het ook belangrijk om te weten aan welke eisen je moet voldoen. Wij vertellen je hier graag meer over. Nadat wij je hebben bijgepraat, maak jij binnen no-time je eigen facturen.

Wat is een factuur?

Factuur is eigenlijk een andere benaming voor rekening. Een factuur is een overeenkomst met een betalingsverplichting van de klant aan een leverancier. Hier staan onder andere de uitgevoerde taken vermeld en het te betalen bedrag. Waar een offerte vóór de uitgevoerde werkzaamheden wordt gestuurd, volgt de factuur vaak ná de geleverde dienst of product. Dit heet nafactureren. Wanneer een factuur wordt betaald voordat de producten of diensten zijn geleverd, spreken we van voorfactureren.

In sommige branches is voorfactureren heel gewoon, bijvoorbeeld als er sprake is van handelsgoederen die in een magazijn komen te liggen.

Factuur maken als ondernemer

Je bent verplicht om een factuur te maken wanneer je goederen en diensten aan een andere ondernemer, vereniging of stichting levert. Dit is vastgesteld door de Belastingdienst. Facturen heb je nodig voor je bedrijfsadministratie. Je boekhouder heeft deze informatie nodig om bijvoorbeeld een jaarrekening op te stellen en  de btw-aangifte en de aangifte inkomstenbelasting te doen. Zonder factuur volgt er ook geen betaling. Goede redenen om je facturatie op orde te houden.

Wacht niet te lang met een factuur maken nadat je het product of de dienst hebt geleverd. Als je lang wacht met het maken en versturen van de factuur loop je het risico dat je klant langer wacht met betalen omdat het niet meer vers in zijn geheugen zit. Je wilt de betaling natuurlijk zo snel mogelijk ontvangen. Daarnaast ben je volgens de Belastingdienst verplicht om de factuur vóór de 15e van de volgende maand te versturen. Voorbeeld: Je hebt de goederen of diensten op 10 augustus 2020 geleverd, de factuur dient dan vóór 15 september worden gemaakt en verstuurd.

Er zijn verschillende soorten facturen die je kunt maken en versturen. Een factuur kun je hardcopy versturen maar tegenwoordig is een online factuur niet meer weg te denken. Zo ook een e-factuur of een elektronische factuur. Wist je dat wanneer je producten en diensten aan een overheidsinstantie hebt geleverd, je verplicht bent om een e-factuur op te stellen? Een pdf voldoet in dat geval niet, de overheid werkt vanwege veiligheidsvoorschriften enkel met elektronische facturen.

Als ondernemer wil je natuurlijk graag professioneel overkomen op klanten en opdrachtgevers. Een professionele factuur maak je eenvoudig met een factuurprogramma.

Wat zijn de factuureisen als je zelf een factuur gaat opstellen?

Een factuur is meer dan alleen een betaalspecificatie. Natuurlijk vermeld je hier de uitgevoerde werkzaamheden en de daarbij horende kosten. Maar een aantal gegevens kunnen absoluut niet op een factuur ontbreken. De Belastingdienst heeft factuureisen opgesteld welke nageleefd moeten worden:

Kop van de factuur

 • Btw-nummer;
 • KvK-nummer;
 • Factuurdatum;
 • Uniek factuurnummer.

Factuurregels

 • Goederen en/of diensten;
 • Aantallen;
 • Leverdatum;
 • Kosten per product of dienst;
 • Totaalbedrag exclusief btw;
 • Btw-tarief;
 • Btw-bedrag.

Deze eisen gelden voor bijna alle facturen, er zijn namelijk uitzonderingen. In sommige gevallen is er namelijk sprake van een ‘vereenvoudigde factuur’. Een factuur wordt een vereenvoudigde factuur wanneer er een bedrag van maximaal €100,- wordt gefactureerd of wanneer de factuur een wijziging is van de oorspronkelijke factuur. De volgende gegevens moeten op een vereenvoudigde factuur vermeld worden:

 • Datum van (uitreiking van) de factuur;
 • Naam en adres;
 • De geleverde goederen en/of diensten;
 • De btw;
 • Indien nodig: een verwijzing naar de oorspronkelijke factuur.

Naast de verplichte onderdelen van een factuur, zijn er ook een aantal gegevens die wellicht belangrijk zijn om te vermelden. Wil je bijvoorbeeld dat de factuur binnen een bepaalde termijn wordt voldaan? Vermeld de betalingsvoorwaarden dan op de factuur. De betalingsvoorwaarden bestaan uit een betalingstermijn en een vervaldatum. De betalingstermijn geeft aan binnen welke termijn de betaling volbracht dient te worden.

De vervaldatum geeft aan voor wanneer de factuur uiterlijk betaald moet worden. Deze bovenstaande gegevens kun je in je factuurvoet (helemaal onderaan de factuur) benoemen. Ook kun je aangeven welke betalingsomschrijving moet worden toegevoegd, zodat het facturatiesysteem de factuur herkent en automatisch verwerkt.

Factuur maken met factuurprogramma? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende online facturatie software via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk factuur programma's

Welke manieren zijn er om een factuur te maken?

Je bent zelf vrij om te bepalen op welke manier je een factuur maakt. Als jij een factuur graag met pen en papier maakt, dan ben je vrij om dit op deze manier te doen. Een factuur maken kan op verschillende manieren. Welke manier voor jouw bedrijf geschikt is, hangt af van verschillende factoren; zoals het aantal facturen. Sommige ondernemers gebruiken Excel voor het opstellen van een factuur. Als startende ondernemer is Excel een prima programma voor het maken van facturen. In het begin is het aantal facturen vaak nog te overzien en is Excel een goede optie. Wanneer je bedrijf groeit, zal het aantal facturen ook omhoog gaan. In dat geval zal Excel niet meer voldoende zijn.

Wanneer je vaker een factuur moet opstellen is het verstandig om over te stappen op een (gratis) factuurprogramma. Je bespaart hierdoor namelijk veel tijd en loopt minder risico op het maken van fouten. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je regelmatig een creditfactuur moet maken als je per ongeluk een te hoog bedrag hebt gefactureerd. Waarom zou je het jezelf moeilijker maken dan nodig?

We vertellen je in onderstaande video graag in één minuut hoe jij eenvoudig een factuur kunt maken en versturen.

Factuur maken met online programma

Met een online factuurprogramma kun je eenvoudig zelf professionele facturen maken en versturen. Een online facturatiesysteem is overal toegankelijk, je hebt daarom altijd en overal toegang en bent niet afhankelijk van één computer. Ook heeft een online factuurprogramma vaak een mobiele app, waardoor je zelfs op je smartphone toegang hebt tot je facturen.

Je facturen voldoen met een facturatiesysteem automatisch aan de gestelde factuureisen.

De gegevens van je onderneming en debiteuren kunnen in het facturatiesysteem worden opgeslagen. Hierdoor hoef jij de volgende keer alleen maar de uitgevoerde taken en de kosten in te vullen en is de factuur binnen een paar minuten verstuurd.

Ook zorgt een factuurprogramma ervoor dat je factuur er gestructureerd uitziet. Het opmaken van de factuur is daardoor een stuk makkelijker. Doordat je eenvoudig het logo van je bedrijf kan toevoegen, valt de factuur direct op bij de klant. Wist je dat klanten sneller geneigd zijn om te betalen wanneer de factuur er professioneel uitziet? Een professionele factuur opstellen loont dus!

Het is ook mogelijk om extra’s toe te voegen aan je factuur, bijvoorbeeld een betaallink van iDeal of Paypal. Zo maak je het nog eenvoudiger, en dus aantrekkelijker, voor de klant om de betaling te voldoen, wat inhoudt dat jij de betaling sneller ontvangt.

Daarnaast zie je in een factuurprogramma in één oogopslag welke facturen nog betaald moeten worden. Bij veel factuurprogramma’s kun je een bankkoppeling maken, hierdoor worden betalingen automatisch verwerkt in het facturatiesysteem. Zo is je factuuroverzicht altijd up-to-date. Wist je dat de bewaartermijn van facturen 7 jaar is? Doordat je facturen in een factuurprogramma staan, zijn deze facturen altijd binnen handbereik, ideaal toch?

Direct aan de slag met een factuur maken

Wil je gelijk aan de slag met facturen maken met een factuurprogramma? Dan is het belangrijk om een factuurprogramma te kiezen dat bij je bedrijf past. Welke functionaliteiten vind je bijvoorbeeld belangrijk en wil je terugzien in facturatiesoftware? Wil je bijvoorbeeld een iDeal of Paypal integratie of gebruikmaken van een factuur app? Ook kun je aangeven of je een ZZP’er, MKB’er, stichting of vereniging bent. Zo zie je alleen factuurprogramma’s die voor jouw bedrijfsvorm geschikt zijn.

Appwiki tip: test de facturatiesoftware tijdens een gratis proefperiode, zo betaal je alleen voor een facturatiesysteem waar je 100% tevreden over bent.

Het beste factuurprogramma voor jouw bedrijf vind je eenvoudig via Appwiki. Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende online facturatie software via de Appwiki vergelijker. Zo kun jij direct je eerste professionele factuur maken!

Factuur maken met factuurprogramma? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende online facturatie software via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk factuur programma's

Relevante artikelen

rawpixel-267082-unsplash.jpg
31 januari 2019

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware?

ExcelBoekhouding

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

Lees meer 
26 september 2018

Uren bijhouden met Excel of met de app?

ExcelUrenregistratieApps
20 maart 2018

Project management: in Excel of met online software?

ProjectmanagementExcel
2 augustus 2017

Hoe je op vakantie grip op de zaak houdt met business apps

BoekhoudingCrm systeemUrenregistratieUitgelicht
Products