1. Blog
  2. Open-source boekhoudpakketten

Boekhouden met een open-source boekhoudprogramma?

Boekhoudsoftware is bijna een noodzaak als het gaat om het beheer van facturen, schulden, voorraden, facturen en alle andere soorten financiële transacties. Er zijn grofweg twee type boekhoudprogramma's. Dit zijn online boekhoudprogramma's en open-source boekhoudpakketten.

Maar wat zijn de voor- en nadelen van type programma's om mee te kunnen boekhouden? En welke kun je nu het beste kiezen als ondernemer?

In dit artikel vergelijken we beide type programma's en gaan we dieper in op de voor- en nadelen. Daarnaast zetten we een aantal programma's van beide typen voor je op een rij.

Arjan
Appwiki expert

    Open-source boekhouden en API

    Open-source betekent dat je gebruik kunt maken van een boekhoudpakket die je vervolgens met enige programmeerkennis zelf kunt doorontwikkelen of aanpassen zodat het voldoet aan jouw wensen. Daarvoor maken deze open source programma's gebruik van een API of open source broncode.

    Met open-source software maak je dus gebruik van een open broncode. Met deze broncode kan jezelf aan de slag om je eigen boekhoudprogramma op te bouwen en ontwikkelen. Handig als je goed kan programmeren, want je kan het volledig naar eigen idee inrichten. Dit kost vaak veel tijd, maar zo is het de beste match voor jouw organisatie.

    Met API wordt application programming interface bedoeld. Dit is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel.

    De voor- en nadelen van open-source boekhoudprogramma's

    Het is duidelijk dat open-source boekhoudprogramma's handig zijn omdat je het perfect kan laten aansluiten op je wensen. Zo zie je precies wat je wil zien in je boekhoudpakket. Groot voordeel van open source programma’s is dat het gratis software is.

    De meeste open source software is gratis op het internet te verkrijgen. Het is echter een misvatting dat aan het gebruiken van open source software gratis is. Het is al een stuk lastiger om open-source software te gebruiken wanneer je weinig technische kennis hebt en niet kan programmeren.

    Dat hoeft echter niet perse een probleem te zijn. Je kunt namelijk iemand inhuren die dit voor jou doet!

    Dat betekent echter wel dat het pakket niet meer gratis of zelfs goedkoop is. Het grootste nadeel aan open-source boekhoudprogramma's is dat deze niet snel worden doorontwikkeld. Als er dan veranderingen komen in je boekhouding dan is je boekhoudpakket hierop vaak niet voorbereid. Daarnaast bestaan er veel open-source boekhoudprogramma's die geschreven zijn in een andere taal, niet zo handig als je gericht bent op de Nederlands markt.

    Programmeren en frustratie bij open-source boekhouden

    Nederlandse open-source boekhoudpakketten

    Een groot aantal open-source programma's richt zich dus op de internationale markt. Je zult dan goed moeten kijken of ondersteuning voor de Nederlandse taal en het Nederlandse belasting- en BTW-stelsel aanwezig is.

    Boekhouden heeft een internationaal karakter, overal moet men een boekhouding bijhouden. De nationale wetgever heeft echter in elk land gezorgd voor eigen specifieke regels en verplichtingen. Je open-source boekhoudprogramma zal dit moeten ondersteunen. Je wilt immers voldoen aan de regels die de Belastingdienst aan jouw administratie stelt.

    Typisch Nederlandse kenmerken zijn bijvoorbeeld:

    • Digitale betalingsopdrachten / bankmutaties. De door banken gehanteerde standaarden (voor bijv. export bestanden) in Nederland, zullen verschillen met andere landen. Wanneer je je betalingsopdrachten (automatisch) wilt verwerken in je boekhoudprogramma moet je hier zelf een oplossing voor vinden.
    • Auditfiles. Een auditfile is een bestand waarin alle gegevens van de administratie staan opgeslagen. De Belastingdienst kan hierom vragen wanneer zij een controle wil van de financiële gegevens. Bijna elk Nederlands boekhoudpakket zal dit bevatten. Buitenlandse pakketten niet altijd.
    • (Elektronische) BTW aangifte. Elk land heeft zijn eigen BTW regels. Een groot aantal Nederlandse boekhoudpakketten ondersteunen de elektronische aangifte bij de Belastingdienst. Wanneer je open source pakket gebruikt, is de kans groot dat je dit handmatig moet doen.

    In Nederland kennen we specifieke termen en begrippen binnen het boekhouden. Wanneer je een pakket gebruikt dat niet in het Nederlands kan worden gebruikt, kan het een hele speurtocht zijn de juiste velden en onderdelen te vinden.

    Overzicht open-source boekhoudprogramma's

    Hieronder vind je een overzicht van een aantal open source boekhoudprogramma's, geschikt voor de Nederlandse markt.

    osFinancials

    osFinancials is een uitgebreid open source boekhoudpakket dat werkt op Windows. Het pakket is gratis te downloaden en te gebruiken. Het boekhoudprogramma is redelijk stabiel, maar de gebruiksvriendelijkheid laat wat te wensen over. Betaalde support is wel mogelijk. osFinancials wordt in Nederland uitgegeven door Delphidreams uit Amsterdam. Enkele standaard features zijn:

    • Onbeperkt aantal administraties bijhouden
    • Debiteuren en crediteuren beheer
    • Orderadministraties & voorraadbeheer
    • Winst & verliesrekening opstellen
    • Urenregistratie
    • Offertes maken

    Voor optionele modules moet wel worden betaald. In de webshop vindt je onderdelen zoals een Bankimport plug-in, BTW aangifte, Auditfiles, koppelingen met kassa systemen en multi-user support. Ook voor ondersteuning kan een service pakket worden afgesloten. Wat wij een groot nadeel vinden is dat voor een Nederlandse handleiding ook moet worden betaald.

    Ga naar osFinancials

    GnuCash

    GnuCash is een (gratis) open source boekhoudpakket. De software draait op alle systemen (Windows, Mac OS X, Linux), is beschikbaar in het Nederlands en is geschikt voor zelfstandigen en kleine ondernemingen. De broncode is openbaar (Geschreven in C en Scheme), dus is het mogelijk het programma zelf aan te passen. Enkele features zijn:

    • Balans
    • Winst-en-verliesrekening
    • Waardebepaling portefeuille
    • Transacties uit voeren in verschillende valuta’s
    • Import vanuit QIF-bestanden & online bankieren (OFX/HCBI), herkenning van bestaande boekingen
    • Ondersteuning aandelen, obligaties en beleggingsfondsen

    Veel van de handleidingen zijn in het Engels geschreven. Het opstarten met GnuCash kan dus enige tijd kosten.

    Ga naar GnuCash

    Banana Boekhouding

    Banana Boekhouding wordt uitgegeven door de Zwitserse firma Banana.ch SA, dat met diverse boekhoudsoftware actief is op de Zwitserse markt. Het pakket is beschikbaar in het Nederlands en werkt op alle Windows versies. Er zijn ook uitgebreide (Nederlandse) handleidingen aanwezig. Het pakket bevat o.a. de volgende features:

    • Winst-en-verliesrekening
    • Balans, Kasboeken en BTW rapporten
    • Debiteuren / Crediteuren beheren
    • Diverse import en export features

    Het werken met SpeedBalance is gemakkelijk en lijkt veel op het werken met Excel.

    Ga naar Banana Boekhouding

    EekBoek

    EekBoek is een boekhoudprogramma bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf, dat werkt op Linux, MacOSX en Windows. EekBoek is bedacht en ontwikkeld door de Nederlandser Johan Vromans (Squirrel Consultancy). Er is een beknopte Wiki aanwezig met uitleg over de installatie en werking. In het programma zelf zit een uitgebreide hulp-browser. Het pakket bevat o.a. de volgende features:

    • Winst-en-verliesrekening
    • Export van diverse rapporten
    • Openingsbalans en jaarafsluiting
    • Onbeperkt aantal administraties
    • Multi-user ondersteuning (tegelijkertijd boekhouden)
    • Ondersteuning BTW aangifte (per jaar, per kwartaal of per maand)

    Het boekhoudpakket is wat spartaans, maar kan voor een kleine ondernemer of ZZP-er voldoende zijn. Dit heeft als voordeel dat het programma snel te beheersen is. Met name Linux gebruikers zullen goed uit de voeten kunnen met EekBoek.

    Ga naar EekBoek

    Odoo

    Oodoo (voorheen bekend als OpenERP) is een online open source enterprise resource planning (ERP) pakket, ontwikkeld door de belg Fabien Pinckaers (OpenERP s.a.). Het pakket is in ontwikkeling sinds 2005 en wordt gebruikt in een groot aantal landen. In al deze landen zijn er partners die ondersteuning kunnen bieden.

    Omdat het een ERP systeem betreft, kun je met Odoo veel meer dan alleen boekhouden.
    Denk daarbij aan features zoals:

    • Personeeladministratie (HRM)
    • Financiële administratie
    • Projectadministratie/beheer
    • Relatiebeheer
    • Inkoop- en verkoop ondersteuning voorraadbeheer
    • Documentbeheer
    • Urenregistraties
    • Koppelingen met webshops en kassasystemen
    • Mobiele versie

    Er zijn meer dan 500 verschillende modules beschikbaar, die alle mogelijke bedrijfsprocessen ondersteunen. Daarnaast is er een zeer grote community van gebruikers aanwezig. De basisversie is gratis, maar bevat geen support. Voor een enterprise editie met meer mogelijkheden en ondersteuning moet wel worden betaald.

    Wil je een eenvoudige boekhouding bijhouden, dan is dit pakket wellicht te veel van het goede. Wil je investeren in een voordelig ERP pakket (als bijv. een alternatief op SAP), dan is Odoo zeker de moeite waard. Zie ook de Wikipedia pagina over Odoo voor meer informatie.

    Ga naar Odoo

    Appwik expert

    Jouw ideale boekhoudpakket?

    Download onze gratis boekhouding checklist en ontdek in 10 vragen welk programma bij je past. Met behulp van deze checklist weet je zeker dat het boekhoudprogramma voldoet aan jouw wensen en situatie.

    Download de checklist

    Online boekhouden met een API

    Kun je zelf programmeren? Dan kun je ook kiezen voor  online boekhouden met een boekhoudpakket met een API. Je kunt de API uitlezen en het je administratieve processen zo inrichten zoals je zelf wilt. Zeker wanneer het een online boekhoudpakket betreft, kun je heel veel winst boeken op het gebied van boekhouden en facturatie.

    Bij de softwarepakketten die een open API hebben zijn goede handleidingen beschikbaar over het algemeen. Het aanpassen, configureren en integreren van diverse software via een API kan enige expertise vragen. Wellicht zul je dan moeten investeren in (betaalde) ondersteuning. Vaak kan de helpdesk van de aanbieder je ook goed helpen.

    Online boekhouden met API koppeling

    Overzicht van online boekhoudprogramma's

    Benieuwd naar de mogelijkheden van online boekhouden? Om je op weg te helpen hebben we hier de beste online boekhoudprogramma's op een rij gezet.

    e-Boekhouden.nl

    Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

    500.000 gingen je voor
    Snelle btw-aangifte
    15 maanden gratis

    Prijs: maandelijks €9,95
    Proefperiode: 15 maanden gratis! Daarna €7,95. Wordt niet automatisch verlengd!
    Reviews: 9.4/10
    Bekijk reviews  Ga naar de website 

    Exact

    MKB'ers helpen toekomstbestendig te groeien, dat is waar wij voor gaan. We staan voor je klaar met slimme softwareoplossingen die jou helpt om efficiënter te werken. Ruim 675.000 organisaties vertrouwen voor hun cijfers op de software van Exact.

    220+ zakelijke apps
    73% efficiënter
    Gratis trainingen

    Prijs: maandelijks €44,00
    Proefperiode: 30
    Reviews: 8.2/10
    Bekijk reviews  Ga naar de website 

    SnelStart

    SnelStart maakt boekhouden en factureren makkelijk! Voor elke administratieve vraag hebben wij een slimme oplossing. Eenvoudig zelf je boekhouding doen, bonnetjes inscannen, online factureren. Onze software groeit mee met jouw bedrijf! Al ruim 120.000 slimme ondernemers gingen je voor.

    Onbeperkt factureren
    Eenvoudig in gebruik
    Persoonlijke support

    Prijs: maandelijks €18,00
    Proefperiode: 30 dagen gratis proberen. Gratis klantondersteuning. Wordt niet automatisch verlengd!
    Reviews: 9/10
    Bekijk reviews  Ga naar de website 

    DigiBTW

    Online boekhouden speciaal voor zzp'ers. Het meest gebruiksvriendelijke en voordeligste systeem. Zelf boekhouden, zonder boekhouder. Zonder beperkingen, compleet met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Probeer gratis.

    Speciaal voor zzp'ers
    Gebruiksvriendelijk
    Super voordelig

    Prijs: maandelijks €10,00
    Proefperiode: 1 maand gratis
    Reviews: 9.8/10
    Bekijk reviews  Ga naar de website 

    Ficsus.nl

    Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!

    Gratis en vrijblijvend
    Gratis helpdesk
    Belastingdienst-Link

    Prijs: Gratis
    Proefperiode:
    Reviews: 9.5/10
    Bekijk reviews  Ga naar de website 

    Wat is de beste oplossing: online of open-source boekhouden?

    We zullen eerlijk zijn, open-source boekhouden is niet de oplossing die wij zouden adviseren. En dat is niet zomaar. Je hebt er veel kennis van programmeren voor nodig, de opensource software sluiten niet altijd aan bij de nederlandse wetgeving en het systeem wordt vaak niet meer ondersteund als je het omgebouwd hebt.

    Uiteindelijk kan dit niet uit ten opzichte van de online boekhoudpakketten. Deze pakketten worden juist constant geupdate en voorzien van de nieuwste automatiseringsfuncties. Dit betekent dat de programma's:

    • Optimaal gebruikersgemak bieden (ook voor de leek)
    • Uitstekende support bieden
    • Met je bedrijf kunnen meegroeien (door bijvoorbeeld aanvullende modules)
    • Altijd aan Nederlandse regelgeving voldoen
    • Altijd en overal inzichtelijk zijn

    Hierdoor kun je veel tijd en dus kosten besparen. Je bent dan een aantal tientjes per maand kwijt. Maar dat kan heel snel uit bij een gemiddeld uurtarief. En naast het bovengenoemde zijn er nog tal van voordelen van online boekhouden.

    Werken met een open-source boekhoudpakket kan een goedkope manier van boekhouden zijn. Wanneer je bereid bent zelf enige tijd te steken in het aanpassen, configureren en integreren kan het ook uitstekend werken. Hier staat tegenover dat voor support meestal wel moet worden betaald. Daarnaast is ook de ondersteuning voor de Nederlandse taal en -markt soms beperkt.

    Wil je gewoon direct en eenvoudig starten met je boekhouding? En wil je graag profiteren van de nieuwste automatiseringsfuncties en optimaal gebruiksgemak? Dan is een online boekhoudpakket iets voor jou. Bekijk dan hier het complete aanbod.

    Gerelateerde artikelen

    30 september 2023

    Administratie bijhouden als zzp'er?

    Administratie Boekhouding

    Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

    10 december 2020

    Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Wat past bij jou?

    Excel Boekhouding

    Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

    11 januari 2024

    Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte?

    Boekhouding

    Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Hier vind je de vijf administratie apps waarmee je eenvoudig en snel BTW-aangifte doet.

    Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

    Dit is Appwiki

    Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

    Appwiki werkt voor jou

    Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

    En zo werkt Appwiki

    We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

    Products