1. Blog
 2. Open-source boekhoudpakket? De voor- en nadelen op een rij
 1. Blog
 2. Open-source boekhoudpakket? De voor- en nadelen op een rij

Boekhouden met een open-source boekhoudprogramma?

Boekhouding 15 september 2018 Leestijd 5 minuten
Arjan

Arjan

Appwiki expert

Tegenwoordig zijn er grofweg twee type boekhoudprogramma's. Dit zijn online boekhoudprogramma's en open-source boekhoudpakketten. Maar wat zijn de voor- en nadelen van type programma's?

Open-source betekent dat je gebruik kunt maken van een boekhoudpakket die je vervolgens met enige programmeerkennis zelf kunt doorontwikkelen of aanpassen zodat het voldoet aan jouw wensen. Daarvoor maken deze programma's gebruik van een API of open source broncode. 

In dit artikel vergelijken we beide type programma's en gaan we dieper in op de voor- en nadelen. Daarnaast zetten we een aantal programma's van beide typen voor je op een rij.

Wat is open-source boekhouden en API?

Laten we beginnen bij het begin, wat houdt open-source precies in? Met open-source software maak je gebruik van een open broncode. Met deze broncode kan jezelf aan de slag om je eigen boekhoudprogramma op te bouwen en ontwikkelen. Handig als je goed kan programmeren, want je kan het volledig naar eigen idee inrichten. Dit kost vaak veel tijd, maar zo is het de beste match voor jouw organisatie.

Met API wordt application programming interface bedoeld. Dit is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel (bron Wikipedia). 

Gratis open source boekhoudpakket?

De meeste open source software is gratis op het internet te verkrijgen. Het is echter een misvatting dat aan het gebruiken van open source software gratis is. Wanneer je niet voldoende (IT) kennis in huis hebt, kan het installeren, configureren, aanpassen of integreren van open source software toch de nodige kosten met zich mee brengen doordat je een programmeur of developer moet inschakelen.

Online boekhouden met een API

Kun je wel zelf programmeren? Dan kun je beter online boekhouden met een boekhoudpakket met een API. Je kunt de API uitlezen en het je administratieve processen zo inrichten zoals je zelf wilt. Zeker wanneer het een online boekhoudpakket betreft, kun je heel veel winst boeken op het gebied van boekhouden en facturatie.

Bij de softwarepakketten die een open API hebben zijn goede handleidingen beschikbaar over het algemeen. Het aanpassen, configureren en integreren van diverse software via een API kan enige expertise vragen. Wellicht zul je dan moeten investeren (betaalde) ondersteuning. Vaak kan de helpdesk van de aanbieder je ook goed helpen.

Voor- vs nadelen open-source boekhoudprogramma's

Het is duidelijk dat open-source boekhoudprogramma's handig zijn omdat je het perfect kan laten aansluiten op je wensen. Zo zie je precies wat je wil zien in je boekhoudpakket. Maar het is al een stuk lastiger om open-source software te gebruiken wanneer je weinig technische kennis hebt en niet kan programmeren. Dat hoeft niet perse een probleem te zijn. Je kunt namelijk iemand inhuren die dit voor jou doet. Dat betekent echter wel dat het pakket niet meer gratis of zelfs goedkoop is. Daarnaast bestaan er veel open-source boekhoudprogramma's die geschreven zijn in een andere taal, niet zo handig als je gericht bent op de Nederlands markt. 

Nederlandse open-source boekhoudpakketten

Een groot aantal open-source programma's richt zich dus op de internationale markt. Je zult dan goed moeten kijken of ondersteuning voor de Nederlandse taal en het Nederlandse belasting- en BTW-stelsel aanwezig is.

Boekhouden heeft een internationaal karakter, overal moet men een boekhouding bijhouden. De nationale wetgever heeft echter in elk land gezorgd voor eigen specifieke regels en verplichtingen. Je open-source boekhoudprogramma zal dit moeten ondersteunen. Typisch Nederlandse kenmerken zijn bijvoorbeeld:

 • Digitale betalingsopdrachten / bankmutaties. De door banken gehanteerde standaarden (voor bijv. export bestanden) in Nederland, zullen verschillen met andere landen. Wanneer je je betalingsopdrachten (automatisch) wilt verwerken in je boekhoudprogramma moet je hier zelf een oplossing voor vinden.
 • Auditfiles. Een auditfile is een bestand waarin alle gegevens van de administratie staan opgeslagen. De Belastingdienst kan hierom vragen wanneer zij een controle wil van de financiële gegevens. Bijna elk Nederlands boekhoudpakket zal dit bevatten. Buitenlandse pakketten niet altijd.
 • (Electronische) BTW aangifte. Elk land heeft zijn eigen BTW regels. Een groot aantal Nederlandse boekhoudpakketten ondersteunen de electronische aangifte bij de Belastingdienst. Wanneer je open source pakket gebruikt, is de kans groot dat je dit handmatig moet doen.

In Nederland kennen we specifieke termen en begrippen binnen het boekhouden. Wanneer je een pakket gebruikt dat niet in het Nederlands kan worden gebruikt, kan het een hele speurtocht zijn de juiste velden en onderdelen te vinden. 

Wat is de beste oplossing: online of open-source boekhouden?

We zullen eerlijk zijn, open-source boekhouden is niet de oplossing die wij zouden adviseren. En dat is niet zomaar. Het grootste nadeel aan open-source boekhoudprogramma's is dat deze niet snel worden doorontwikkeld. Als er dan veranderingen komen in je boekhouding dan is je boekhoudpakket hierop vaak niet voorbereidt. Denk aan bijvoorbeeld ontwikkelingen in de wetgeving voor op administratief gebied, wijzigingen in het belastingstelsel, maar ook de ontwikkeling van je bedrijf. Bijvoorbeeld doordat je bedrijf groeit en de boekhouding complexer wordt.

En wil je wel het pakket zelf verder ontwikkelen dan heb je al snel een relatief dure programmeur nodig. Uiteindelijk kan dit niet uit ten opzichte van de online boekhoudpakketten. Deze pakketten worden juist constant geupdate en voorzien van de nieuwste automatiseringfuncties. Dit betekent dat de programma's:

 • optimaal gebruikersgemak bieden (ook voor de leek)
 • uitstekende support bieden
 • met je bedrijf kunnen meegroeien (door bijvoorbeeld aanvullende modules)
 • altijd aan Nederlandse regelgeving voldoen
 • altijd en overal inzichtelijk zijn

Hierdoor kun je veel tijd en dus kosten besparen. Je bent dan een aantal tientjes per maand kwijt. Maar dat kan heel snel uit bij een gemiddeld uurtarief. 

En naast het bovengenoemde zijn er nog tal van voordelen van online boekhouden

Het beste boekhoudprogramma kiezen als ZZP'er

Hoe vind je het juiste boekhoudprogramma met de functies die je echt nodig hebt? Er zijn een aantal checks die je hierbij helpen. Zo weet je zeker dat jouw boekhoudprogramma voldoet aan je wensen zonder dat je teveel betaalt. 

Download de checklist!

Na het invullen van je gegevens ontvang je direct de gratis checklist.

Overzicht van online boekhoudprogramma's

Benieuwd naar de mogelijkheden van online boekhouden? Om je op weg te helpen hebben we hier de beste online boekhoudprogramma's op een rij gezet.

e-Boekhouden.nl

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van uw onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, automatische bankkoppelingen en meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Meest gekozen pakket!
15 maanden gratis!
Best beoordeeld!

Prijs: Gratis
Proefperiode: 15 maanden gratis! Daarna €7,95. Wordt niet automatisch verlengd!
Reviews: 9.3/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Exact Online

Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau! Daarnaast is Exact Online dé keuze van ruim 9000 accountants.

No hands accounting
Verbind al je software
Met gratis mobiele app

Prijs: maandelijks €39,00
Proefperiode: 30
Reviews: 8.3/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

MoneyMonk

Start 2018 met een goede administratie! Klanten waarderen ons om onze eenvoud en fantastische support. Je kan met ons mailen, chatten en bellen. Persoonlijk, daar houden we van. Hulp nodig? We helpen je graag op weg. TIP: lees hieronder ook de reviews van onze klanten, daar zijn we namelijk best trots op :-)

4x als beste getest
iOS & Android App
Telefonische Helpdesk

Prijs: maandelijks €10,00
Proefperiode: 30 dagen gratis
Reviews: 9.6/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Visma eAccounting

Visma eAccounting is het meest complete online boekhoudpakket. Boekhouden én factureren is altijd onbeperkt. Voor maar €15 per maand heb je je boekhouding en facturatie geregeld, inclusief mobiele app, gebruiksvriendelijke software en uitstekende klantenservice. Maak vrijblijvend een gratis account aan en probeer het zelf!

#1 Gebruiksvriendelijk
Uitstekende helpdesk
Met bankkoppeling

Prijs: maandelijks €15,00
Proefperiode: 30 dagen / 1 jaar gratis voor starters
Reviews: 8.6/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Minox

Minox ontwikkelt en verkoopt producten voor de finance professional, waarin 30+ jaar aan ervaring, passie en innovatie bij elkaar komen. Minox biedt ondernemers en hun accountants een unieke totaaloplossing. De oplossing bestaat uit hyper-efficiënte en compliant accounting software, een vernieuwende business app en een revolutionair ERP systeem.

Realtime Scan & Herken
Innovatief
Vaste lage prijs

Prijs: maandelijks €0,00
Proefperiode: 30
Reviews: geen
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Arjan

Gratis checklist: het beste boekhoudprogramma kiezen

Met 10 vragen die je als ZZP'er moet stellen om het juiste boekhoudprogramma te kiezen. Met deze checklist weet je zeker dat jouw boekhoudprogramma voldoet aan je wensen zonder dat je te veel betaalt.

Download checklist

Overzicht open-source boekhoudprogramma's

Wil je toch liever een open-source boekhoudpakket? Hieronder vind je een overzicht van een aantal open source boekhoudprogramma's, geschikt voor de Nederlandse markt.

osFinancials

osFinancials is een uitgebreid open source boekhoudpakket dat werkt op Windows. Het pakket is gratis te downloaden en te gebruiken. Het boekhoudprogramma is redelijk stabiel, maar de gebruiksvriendelijkheid laat wat te wensen over. Betaalde support is wel mogelijk. osFinancials wordt in Nederland uitgegeven door Delphidreams uit Amsterdam. Enkele standaard features zijn:

 • Onbeperkt aantal administraties bijhouden
 • Debiteuren en crediteuren beheer
 • Orderadministraties & voorraadbeheer
 • Winst & verliesrekening opstellen
 • Urenregistratie
 • Offertes maken

Voor optionele modules moet wel worden betaald. In de webshop vindt je onderdelen zoals een Bankimport plug-in, BTW aangifte, Auditfiles, koppelingen met kassa systemen en multi-user support. Ook voor ondersteuning kan een service pakket worden afgesloten. Wat wij een groot nadeel vinden is dat voor een Nederlandse handleiding ook moet worden betaald.

Ga naar osFinancials

GnuCash

GnuCash is een (gratis) open source boekhoudpakket. De software draait op alle systemen (Windows, Mac OS X, Linux), is beschikbaar in het Nederlands en is geschikt voor zelfstandigen en kleine ondernemingen. De broncode is openbaar (Geschreven in C en Scheme), dus is het mogelijk het programma zelf aan te passen. Enkele features zijn:

 • Balans
 • Winst-en-verliesrekening
 • Waardebepaling portefeuille
 • Transacties uit voeren in verschillende valuta’s
 • Import vanuit QIF-bestanden & online bankieren (OFX/HCBI), herkenning van bestaande boekingen
 • Ondersteuning aandelen, obligaties en beleggingsfondsen

Veel van de handleidingen zijn in het Engels geschreven. Het opstarten met GnuCash kan dus enige tijd kosten.

Ga naar GnuCash

Banana Boekhouding

Banana Boekhouding wordt uitgegeven door de Zwitserse firma Banana.ch SA, dat met diverse boekhoudsoftware actief is op de Zwitserse markt. Het pakket is beschikbaar in het Nederlands en werkt op alle Windows versies. Er zijn ook uitgebreide (Nederlandse) handleidingen aanwezig. Het pakket bevat o.a. de volgende features:

 • Winst-en-verliesrekening
 • Balans, Kasboeken en BTW rapporten
 • Debiteuren / Crediteuren beheren
 • Diverse import en export features

Het werken met SpeedBalance is gemakkelijk en lijkt veel op het werken met Excel.

Ga naar Banana Boekhouding

EekBoek

EekBoek is een boekhoudprogramma bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf, dat werkt op Linux, MacOSX en Windows. EekBoek is bedacht en ontwikkeld door de Nederlandser Johan Vromans (Squirrel Consultancy). Er is een beknopte Wiki aanwezig met uitleg over de installatie en werking. In het programma zelf zit een uitgebreide hulp-browser. Het pakket bevat o.a. de volgende features:

 • Winst-en-verliesrekening
 • Export van diverse rapporten
 • Openingsbalans en jaarafsluiting
 • Onbeperkt aantal administraties
 • Multi-user ondersteuning (tegelijkertijd boekhouden)
 • Ondersteuning BTW aangifte (per jaar, per kwartaal of per maand)

Het boekhoudpakket is wat spartaans, maar kan voor een kleine ondernemer of ZZP-er voldoende zijn. Dit heeft als voordeel dat het programma snel te beheersen is. Met name Linux gebruikers zullen goed uit de voeten kunnen met EekBoek.

Ga naar EekBoek

Odoo

Oodoo (voorheen bekend als OpenERP) is een online open source enterprise resource planning (ERP) pakket, ontwikkeld door de belg Fabien Pinckaers (OpenERP s.a.). Het pakket is in ontwikkeling sinds 2005 en wordt gebruikt in een groot aantal landen. In al deze landen zijn er partners die ondersteuning kunnen bieden.

Omdat het een ERP systeem betreft, kun je met Odoo veel meer dan alleen boekhouden.
Denk daarbij aan features zoals:

 • Personeeladministratie (HRM)
 • Financiële administratie
 • Projectadministratie/beheer
 • Relatiebeheer
 • Inkoop- en verkoop ondersteuning voorraadbeheer
 • Documentbeheer
 • Urenregistraties
 • Koppelingen met webshops en kassasystemen
 • Mobiele versie

Er zijn meer dan 500 verschillende modules beschikbaar, die alle mogelijke bedrijfsprocessen ondersteunen. Daarnaast is er een zeer grote community van gebruikers aanwezig. De basisversie is gratis, maar bevat geen support. Voor een enterprise editie met meer mogelijkheden en ondersteuning moet wel worden betaald.

Wil je een eenvoudige boekhouding bijhouden, dan is dit pakket wellicht te veel van het goede. Wil je investeren in een voordelig ERP pakket (als bijv. een alternatief op SAP), dan is Odoo zeker de moeite waard. Zie ook de Wikipedia pagina over Odoo voor meer informatie.

Ga naar Odoo

Conclusie open-source vs online boekhouden

Werken met een open-source boekhoudpakket kan een goedkope manier van boekhouden zijn. Wanneer je bereid bent zelf enige tijd te steken in het aanpassen, configureren en integreren kan het ook uitstekend werken. Hier staat tegenover dat voor support meestal wel moet worden betaald. Daarnaast is ook de ondersteuning voor de Nederlandse taal en -markt soms beperkt.

Wil je gewoon direct en eenvoudig starten met je boekhouding? En wil je graag profiteren van de nieuwste automatiseringsfuncties en optimaal gebruikersgemak? Dan is een online boekhoudpakket iets voor jou. Bekijk dan hier het volledige aanbod van boekhoudpakketten

Gerelateerde artikelen

17 september 2018

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware?

Boekhouding Excel

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

14 januari 2019

5 tijdbesparende boekhouding tips die je niet mag missen

tijd besparen Boekhouding

Als ondernemer ben je veel tijd kwijt aan de boekhouding. Tijd die je liever in je zaak steekt. Het kan veel sneller. Lees in deze blog hoe.

2 januari 2019

De beste jaarafsluiting tips van 4 boekhouding experts

Boekhouding

De beste tips voor een goede jaarafsluiting van je boekhouding. Vier experts aan het woord, die jou op weg helpen met je boekhouding en de aangifte inkomstenbelasting.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products