Wat is het beste boekhoudprogramma voor de zzp'er?

Eenvoudig, goedkoop en overzichtelijk. Dat zijn de belangrijkste kenmerken voor het beste boekhoudprogramma voor zzp'ers. Wij hebben de populairste ZZP boekhoudpakketten opnieuw getest in 2023!

De beste ZZP boekhoudprogramma's in 2023:

 • e-Boekhouden.nl - Beste ZZP boekhoudprogramma & 15 maanden gratis voor startende zzp'ers. Daarnaast zeer compleet in functionaliteiten en eenvoudig in gebruik. Heb je vragen, dan is er een uitstekende helpdesk die je met boekhouden helpt!
 • DigiBTW - Meest voordelige keuze voor eenvoudige BTW administratie. DigiBTW is super eenvoudig in gebruik en heeft alle basisfuncties uitstekend voor elkaar voor slechts €10 per maand. Je bent hiermee in no-time up and running!
 • Rompslomp.nl - Beste oplossing voor facturatie en urenregistratie. Factureer je op basis van uren? Dan is het dit het het meest eenvoudige administratiepakket. Facturen en offertes kan zelfs gratis, urenregistratie is slechts 5 euro inclusief handige app. Voor €15 per maand, meer heb je niet nodig!

Hoe het beste boekhoudpakket voor zzp'ers kiezen?

Als zzp'er heb je allerlei rollen binnen jouw bedrijf. Jij bent de ondernemer, verkoper, marketing manager, maar ook de financiële afdeling. Dat betekent dat jij door de systemen die je gebruikt ontzorgd wil worden. Met alle functionaliteiten waar jij echt wat aan hebt. Welk boekhoudprogramma ZZP moet je dan kiezen?

Wij hebben in 2023 opnieuw een aantal populaire boekhoudpakketten in Nederland getest. Hierbij hebben we gekeken naar:

 • Functionaliteiten
 • Prijs
 • Reviews van gebruikers
 • Plus- en minpunten

Benieuwd naar de bevindingen? Bekijk hieronder welke top 5 aanbieders voor jou als zzp'er het overwegen waard zijn!

#1 - e-Boekhouden.nl 

Ben je op zoek naar een intuïtief en eenvoudig boekhoudprogramma, dan heeft e-Boekhouden.nl alles wat je zoekt. Je hebt geen boekhoudkennis nodig om het programma te gebruiken. En ben je net begonnen als ZZP, dan zijn de eerste 15 maanden bij e-Boekhouden.nl volledig gratis. Wij beoordelen het als een van de beste allround boekhoudprogramma voor zzp'ers.

Functies e-Boekhouden.nl

Het boekhoudprogramma van e-Boekhouden.nl heeft alles wat je als ZZP nodig hebt. Voor de test van 2023 heb ik een proefabonnement aangevraagd. Ik kon direct beginnen met offertes maken, factureren, uren registreren en mijn relaties beheren in een CRM. Het is ook niet moeilijk om bonnetjes in te scannen, dit kan in de bijbehorende app. Er is ondersteuning voor verschillende talen.

Verder heeft e-Boekhouden.nl koppelingen met andere externe systemen. Hierbij kun je denken aan koppelingen met je webshop, bank of betaalsysteem. Ook is een koppeling met de Belastingdienst mogelijk. Heb je een andere koppeling nodig? Dan is het ook mogelijk om met e-Boekhouden.nl een eigen API-koppeling te maken.

Tot slot vind ik de support van e-Boekhouden.nl uitstekend. De helpdesk is tijdens kantooruren telefonisch en per chat bereikbaar. Wanneer je als startende ZZP nog niet zoveel boekhoudkennis hebt, is het fijn dat je met vragen bij de support terecht kunt.

Om dezelfde reden is het fijn dat er bij het boekhoudprogramma allerlei handleidingen en videotrainingen inbegrepen zijn. Je kunt dus zelf kiezen wat je fijner vindt: tekst of video-uitleg. Hieronder vind je een voorbeeld video van e-boekhouden − en kun je meteen zien hoe het boekhoudpakket eruitziet:

Prijs

Alle functies van het e-Boekhouden.nl boekhoudprogramma zijn volledig gratis en vrijblijvend uit te proberen. Na aanmelden kan je meteen aan de slag. Als startende zzp'er kun je e-Boekhouden zelfs 15 maanden gratis uitproberen. Daarna betaal je 9,95 per maand en is het maandelijks opzegbaar.

Reviews

Gebruikers beoordelen e-Boekhouden.nl gemiddeld met 4,7 van 5 sterren op Trustpilot. In de reviews kwam ik tegen dat ondernemers vooral tevreden zijn over het gebruiksgemak, de goede ondersteuning en de prijs/kwaliteitsverhouding. Er wordt genoemd dat het best wennen kan zijn om als zzp'er een administratie te voeren, maar dat het met e-boekhouden heel goed te doen is. Ook mensen zonder boekhoud ervaring laten weten dat ze er blij mee zijn. Hieruit maak ik op dat veel mensen het boekhoudprogramma gebruiksvriendelijk vinden. Ook lees ik veel positieve ervaringen over de medewerkers van de klantenservice.

Natuurlijk zijn er ook minder gunstige beoordelingen te vinden over e-Boekhouden.nl. Wat me opviel, was dat het scannen van bonnen of facturen soms niet soepel verloopt, wat betekent dat niet alle gegevens correct worden overgenomen. Daarnaast geven sommige gebruikers aan dat het maken van de juiste factuursjablonen niet altijd vlekkeloos verloopt. Gelukkig reageert e-Boekhouden.nl actief op deze beoordelingen en komen ze meestal met een gepaste oplossing.

Pluspunten e-Boekhouden.nl

 • 15 maanden gratis voor startende ZZP
 • daarna een betaalbare maandelijkse prijs
 • eenvoudig om te gebruiken
 • ook als je geen boekhoudkennis hebt
 • support wordt goed beoordeeld
 • geschikt voor zzp’ers en mkb’ers
 • veel koppelingen mogelijk
 • toegang tot mobiele app

Minpunten e-Boekhouden.nl

 • de vormgeving is vrij simpel
 • in het begin soms onoverzichtelijk door de vele opties 
 • minder geschikt voor complexe, uitgebreide boekhoudingen

 

Bekijk volledige review

 

Eindoordeel

e-Boekhouden.nl heeft een goed boekhoudprogramma voor iedere zzp’er met een basisboekhouding. Gezien alle functionaliteiten die je krijgt, vind ik de prijs-kwaliteitverhouding uitstekend. Het boekhoudprogramma ZZP heeft geen spannende vormgeving, maar dat is ook positief: boekhouden blijft zo gebruiksvriendelijk en betaalbaar voor iedereen. 

e-Boekhouden.nl krijgt van Appwiki een score van 5/5 sterren.

#2 - DigiBTW

Het boekhoudprogramma speciaal ontworpen voor zzp’ers, dat is DigiBTW. Compleet met facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Dat je direct je IB-aangifte kunt indienen vind ik een groot voordeel van dit programma. Het is gebruiksvriendelijk en dat maakt het eenvoudig om zelf je boekhouding te doen. Daarmee is DigiBTW wat ons betreft een van de beste boekhoudprogramma’s voor ZZP.
 

Functies DigiBTW

Het opzetten van je eerste boekhouding gaat vlot met het boekhoudprogramma van DigiBTW. Ik kan eenvoudig mijn weg vinden in het programma, het werkt allemaal erg intuïtief. De menustructuur is overzichtelijk en duidelijk. 

digibtw demo

Kom je ergens niet uit? Geen probleem, op de website staan allerlei handleidingen om je verder te helpen. En anders kan je altijd nog de hulp inschakelen van de helpdesk.

Veel zzp’ers werken op uurbasis voor hun klanten. In het boekhoudprogramma van DigiBTW vind ik het eenvoudig om uren bij te houden en te factureren. Daarnaast kun je ook periodieke facturen genereren en automatisch facturen versturen. Ben je regelmatig onderweg, dan is het handig dat je met het boekhoudprogramma ook autoritten en kilometers kunt verwerken. Dit kan gewoon via een mobiele app die je kunt downloaden. 

Dit heb ik niet zelf kunnen testen, maar DigiBTW zorgt ervoor dat je btw-aangifte elk kwartaal automatisch voor je klaarstaat. Het indienen ervan wordt je heel gemakkelijk gemaakt door een koppeling met de Belastingdienst. Wil je de IB-aangifte zonder hulp van een boekhouder indienen? Dan is het handig dat DigiBTW een eigen wizard voor de inkomstenbelasting heeft.

Prijs

DigiBTW is alles wat een zzp’er nodig heeft voor boekhouden en facturatie. Voor slechts €10 per maand. Kies je ervoor om per jaar te betalen, dan krijg je 2 maanden gratis. Wil je alleen facturen versturen? Dan kun je DigiBTW gratis gebruiken.

Reviews

Er zijn niet veel reviews van DigiBTW te vinden in 2023. De enkele reviews die er zijn, beoordelen het programma als goed. Ik lees dat gebruikers vooral tevreden zijn over de betaalbaarheid van het zzp boekhoudprogramma. Ook zijn de ervaringen met de helpdesk positief. Er wordt regelmatig gezegd dat het programma voordelig is en weinig geld kost. Het enige minpuntje dat wordt genoemd is dat er geen uitgebreide handleidingen beschikbaar zijn, maar gezien de gebruiksvriendelijkheid van het boekhoudprogramma is dat geen groot punt.

Pluspunten DigiBTW

 • specifiek gemaakt voor zzp’ers
 • lage kosten per maand
 • support is super
 • helpt je ook bij de IB-aangifte
 • modern en duidelijk design
 • boekhouding opstarten gaat eenvoudig en snel
 • nuttige feedback om fouten te voorkomen

Minpunten DigiBTW

 • geen voorraadadministratie mogelijk
 • er zijn betere opties voor complexe boekhoudingen
 • koppelingen met andere systemen zijn beperkt

 

Bekijk volledige review

 

Eindoordeel

DigiBTW heeft als missie om een simpel en voordelig boekhoudprogramma te zijn. Loze woorden zijn dat zeker niet. Voor een betaalbare prijs biedt DigiBTW je alle functionaliteiten die je nodig hebt voor je administratie. Ik vind het boekhoudpakket intuïtief om te gebruiken en het heeft een modern en overzichtelijk design. In 2023 blijft DigiBTW een uitstekende keuze voor iedere zzp’er. 

DigiBTW krijgt van Appwiki een score van 4.6/5 sterren.

#3 - Rompslomp.nl

Rompslomp.nl staat voor aangenaam boekhouden. Rompslomp wil hét meest eenvoudige facturatie en boekhoudprogramma zijn. Na het testen van Rompslomp, vind ik dat ze dat ruimschoots waarmaken. Het is een overzichtelijk programma met goede basisfuncties en handige extra’s. Je kunt het gratis uitproberen!

 

Functies Rompslomp

Ook in 2023 heeft Rompslomp.nl één van de beste factuur oplossingen in de markt. Zeker voor de startende zzp'er biedt het hele voordelige pakketten aan. Zo kun je volledig gratis facturen en offertes maken als je net begint. Om je een indruk te geven van hoe dit werkt vind je hieronder een korte uitleg video:

Wil je vervolgens iets meer kunnen zoals:

 • bonnetjes opslaan,
 • uren en ritten bijhouden
 • uren omzetten naar facturen
 • facturen en offerte direct vanuit het pakket sturen?

Dan is er een voordelig PLUS pakket voor €5 per maand. 

Voor de volledige boekhouding heb je het PRO pakket nodig, maar daar zitten alle basisfuncties voor zzp'ers in: btw overzicht, balans, automatich betalingsherinneringen sturen. Zelfs het maken van pakbonnen, voorraadbeheer of het digitaal laten ondertekenen van offertes, zit in dit PRO pakket van €15 per maand.

Voor mkb’ers is er ook een Premium-pakket van €25 per maand met extra opties, waaronder SEPA-incasso en koppelingen met externe software. Ik denk dat de meeste zzp'ers genoeg hebben aan het basis boekhoudprogramma van Rompslomp. Dit biedt je immers de functionaliteiten die je nodig hebt om als zzp’er zelf je boekhouding te doen.

Prijs

Wil je onbeperkt facturen en offertes kunnen maken, dan is dit bij Rompslomp gratis. Voor het inboeken van uitgaven en urenregistratie betaal je 5 euro per maand. Verder heeft Rompslomp Pro en Premium pakketten met extra functies voor €15 of €25 per maand. Je krijgt 2 maanden gratis als je in één keer voor een jaar betaalt. Je kunt alle functies van Rompslomp PRO gratis uitproberen.

Reviews

Op Google krijgt Rompslomp een gemiddelde beoordeling van 4,6 uit de 5 sterren. Ik lees dat gebruikers overwegend tevreden zijn; zowel de website als de app worden overzichtelijk genoemd. Van de facturen vinden gebruikers het prettig dat ze vlot gemaakt zijn en professioneel worden opgemaakt. Betalingen zijn snel geregeld via IDeal. Dat de helpdesk niet telefonisch bereikbaar is, wordt genoemd als een minpunt. Een ander minpunt is dat Rompslomp relatief duur is als je gebruik wil maken van functionaliteiten als de bankkoppeling en de btw-aangifte. Dit zit niet in het standaard pakket. 

Pluspunten Rompslomp

 • facturen en offertes maken is gratis
 • urenregistratie en uitgaven inboeken in het basispakket
 • eenvoudig mee te beginnen zonder ervaring 
 • duidelijke en gebruiksvriendelijke mobiele app 
 • boekhoudprogramma heeft een prettig design

Minpunten Rompslomp 

 • klantenservice is niet telefonisch bereikbaar
 • als je alle functies wil is het een stuk duurder


Bekijk volledige review

Eindoordeel

Rompslomp is duidelijk gemaakt met de zzp’er in gedachten. Ook in onze test van 2023 blijft het een eenvoudig boekhoudprogramma voor zzp’ers die hun eigen boekhouding willen doen. Rompslomp heeft een speels design, is gemakkelijk te gebruiken. Wat duurder als je alle functies wilt gebruiken, maar nog steeds met een prima prijs-kwaliteitverhouding. Het boekhoudprogramma biedt je alle ondersteuning die je nodig hebt om als zelfstandige snel en eenvoudig je boekhouding te regelen. Bovendien is het gratis voor de zzp’er die enkel de factuurmodule nodig heeft. 

Rompslomp.nl krijgt van Appwiki een score van 4.7/5 sterren.

Vind eenvoudig jouw oplossing met de boekhouding keuzehulp

#4 - MoneyMonk

Online boekhoudprogramma MoneyMonk helpt dienstverlenende zzp’ers online boekhouden zonder gedoe. Je houdt grip op je financiën en zet snel een professionele administratie op. Het programma werkt intuitief, maar wat vooral opvalt is de strakke vormgeving. Voor beginnende zzp’ers biedt MoneyMonk een gratis opstartservice aan. Ideaal als je net begint, maar ook voor de gevorderde zelfstandige is het een handige tool.

Functies MoneyMonk

Wat onderscheid MoneyMonk van eerdergenoemde concurrenten? Voor de dienstverlenende zzp’er is het heel handig dat MoneyMonk automatisch de btw uit facturen en bonnen haalt. De btw-aangifte wordt vlot voor je uitgerekend en aan het eind van het kwartaal zet MoneyMonk deze voor je klaar. Na een snelle controle kan ik de aangifte direct naar de Belastingdienst versturen.

Ook valt me tijdens het testen van Moneymonk op dat ze niet iets verder gaan in het automatiseren en het besparen van handelingen dan concurrenten. En dat maakt het, zeker voor de dienstverlenende zzp'ers, een heel prettig en snel pakket.

Daarnaast heb je in MoneyMonk een ingebouwde timer, zodat je precies weet hoeveel uren er zijn gemaakt. Deze koppel je dan aan een klant en een bepaald tarief, waarna je met één druk op de knop de factuur verstuurt. Verder heb ik de mobiele app bekeken, waarmee je overal je boekhouding kunt regelen. De app is inclusief rittenregistratie, urenregistratie, dashboard en bonnen scannen. 

Benieuwd hoe Moneymonk werkt? Bekijk dan onderstaande video voor een heldere uitleg.

Prijs

MoneyMonk hanteert verschillende prijscategorieën, afhankelijk van de omzet die je genereert. Als startende zzp’er krijg je 70% korting op het maandtarief en betaal je €7,50 per maand (voor de eerste €10.000 aan omzet). De normale prijs van is €25 per maand. Daarmee is MoneyMonk niet het goedkoopste boekhoudprogramma voor zzp'ers. Daartegenover staat dat het programma je veel tijd bespaart, bijvoorbeeld als je gebruikmaakt van de gratis opstartservice. Ook is er een gratis proefmaand, hoewel je daarmee geen onbeperkte toegang hebt tot alle boekhoudfuncties.

Reviews

Op Trustpilot wordt MoneyMonk beoordeeld met 4,8 van 5 sterren. Wat vooral in het oog springt is het mooie en gebruiksvriendelijke design van het programma. Gebruikers zijn vooral enthousiast over de gratis opstartservice en de helpdesk. De opstartservice zorgt ervoor dat je via een telefoongesprek van ongeveer 30 minuten kennismaakt met het hele programma. Desondanks lees ik ook wat minder positieve punten. Zo is de web app van MoneyMonk niet responsive, wat jammer is omdat niet alle functies beschikbaar zijn in de app. Ook missen er wat boekhoudkundige functies die je in uitgebreidere pakketten wel terugvindt. 

Pluspunten MoneyMonk

 • compleet pakket boekhouden en projectmanagement
 • eenvoudige urenregistratie en bonnen scannen
 • mobiele app voor iOS en Android
 • gratis opstartservice voor zzp’ers
 • snelle support via telefoon en e-mail

Minpunten MoneyMonk

 • er zijn goedkopere boekhoudprogramma’s
 • extra kosten voor meer gebruikers
 • enkel geschikt voor eenvoudige administraties
   

Bekijk volledige review

 

Eindoordeel

MoneyMonk biedt je als zzp’er alle ondersteuning en functionaliteiten die je nodig hebt. In de test heb ik het boekhoudprogramma ervaren als zeer gebruiksvriendelijk, in een mum van tijd had ik een goed overzicht van mijn administratie. Verder is MoneyMonk het overwegen waard voor de startende zzp’er vanwege de gratis opstartservice en aantrekkelijke kortingen. Zonder enige boekhoudkennis, kun je met dit zzp boekhoudprogramma snel aan de slag.

MoneyMonk krijgt van Appwiki een score van 5/5 sterren.

#5 - Visma eAccounting

Wil je eenvoudig boekhouden en onbeperkt factureren? Visma eAccounting biedt een online boekhoudprogramma voor elk type ondernemer. Voor een freelancer of zzp’er is de administratie overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Bovendien kun je als starter het boekhoudprogramma een jaar lang gratis gebruiken. Je kiest de functies die jij als zzp’er nodig hebt. Per uitbreiding betaal je vervolgens een paar euro extra per maand. Kortom, het pakket groeit mee met jouw ambities als ondernemer.

Functies Visma

Als je een Visma abonnement afsluit, heb je verschillende functionaiteiten om snel online te factureren en controle te houden over je financiele administratie. Zo is het prettig dat je onbeperkt facturen kunt maken en verzenden en dat je btw aangifte automatisch klaar staat. Ook kon ik een directe bankkoppeling toevoegingen om inzicht te houden in actuele cijfers en betalingen. Periodieke facturatie is wel beschikaar, maar helaas nog niet via een iDEAL-koppeling.

Wil je meer mogelijkheden, dan is Visma eAccounting uit te breiden met een urenregistratie- en webshop module. Dit zat niet in het proefabonnement en heb ik dus niet kunnen testen. Heb je een accountant, dan is het eenvoudig om samen te werken en het werk van de boekhouding samen te verdelen. Het online dashboard van Visma eAccounting geeft je 24/7 inzicht in de cijfers van jouw onderneming.

Wat betreft de gebruiksvriendelijkheid vind ik dat het zzp boekhoudprogramma een duidelijke, rustige vormgeving heeft. Dat maakt het programma overzichtelijk om mee te starten. Als ik niet weet hoe ik iets moet doen, heb ik de keuze uit handleidingen, video tutorials en zelfs dagcursussen. Kortom, hulpmiddelen genoeg om je aan de hand mee te nemen in alle functionaliteiten van het programma.

Prijs

Visma eAccounting heeft een trial van 30 dagen waarbij je het boekhoudprogramma gratis kunt uitproberen. Voor startende ZZP’ers is het eerste jaar zelfs gratis. Een standaard abonnement voor boekhouden en factureren kost €18,- per maand voor een jaar. Voor extra gebruikers betaal je €2.50 extra per maand per gebruiker. Er is ook een Visma eAccounting Pro abonnement voor €25,- per maand. Met Pro krijg je nog meer tools zoals uitgebreide dashboards, het opstellen van budgetten, het maken van periode vergelijkingen en een gedetailleerde resultatenrekening. Ook kan je met een Pro abonnement een onbeperkt aantal gebruikers toevoegen.

Reviews

Op Trustpilot krijgt Visma eAccounting een gemiddelde beoordeling van 3,6 uit de 5 sterren. Dat is lager dan andere zzp boekhoudprogramma's in deze lijst. Als ik de reviews nader bekijk, heeft dit vooral te maken met de gebruiksvriendelijkheid en dat je extra betaalt om gebruik te maken van sommige functionaliteiten.

Als je al enige ervaring met boekhouden hebt, werkt het programma wel gemakkelijk en intuïtief. Gebruikers zijn positief over de klantenservice en vinden dat het programma veel ingebouwde handigheden heeft wanneer alles is ingesteld. Er worden regelmatig nieuwe functionaliteiten toegevoegd op basis van suggesties van gebruikers. 

Pluspunten Visma eAccounting

 • intuïtief en overzichtelijk design
 • handige handleidingen en video tutorials
 • vele functionele uitbreidingen mogelijk
 • deskundige ondersteuning 
 • 24/7 inzicht in jouw financiële situatie

Minpunten Visma eAccounting

 • offerte- en urenregistratie module zit niet in het basispakket
 • meerdere apps nodig voor uren, facturen en scanner functies
 • geen koppeling met een timer of agenda voor de urenregistratie
 • iDEAL-koppeling voor facturen aanmaken niet mogelijk


Bekijk volledige review

Eindoordeel

Met Visma eAccounting heb je vele mogelijkheden. Een gemiddelde zzp’er zal waarschijnlijk geen gebruik maken van alle functionaliteiten, maar het is fijn dat er uitbreidingen met extra modules mogelijk zijn. De interface is vlot en overzichtelijk in gebruik. Verder is het prettig dat startende zzp’ers ook in 2023 het boekhoudprogramma één jaar lang gratis kunnen proberen. Echter is niet alles mogelijk. Zo zijn de urenregistratie mogelijkheden beperkt. En wil je periodiek factureren of een iDEAL integratie op je factuur? Dan zijn er andere tools die waarschijnlijk beter aansluiten op je wensen.

Visma eAccounting krijgt van Appwiki een score van 4.5/5 sterren. 

 

Appwik expert

Het ZZP boekhoudprogramma die bij je past?

Download onze gratis boekhouding checklist en ontdek in 10 vragen welke boekhoudsoftware bij je past. Met behulp van deze checklist weet je zeker dat het boekhoudprogramma voldoet aan jouw wensen en situatie.

Download checklist

Expert tips: hoe vind je het beste boekhoudprogramma?

Misschien twijfel je nog over welk boekhoudprogramma voor jou als ZZP de beste keuze is. Het is niet eenvoudig kiezen en vergelijken tussen de verschillende opties, die ook nog eens veel op elkaar lijken. Daarom hebben we bij Appwiki aan andere experts en zzp’ers gevraagd hoe zij dit hebben aangepakt.

Belangrijke eigenschappen boekhoudprogramma

Zo vroegen we Elma de Bruijn, boekhouder en oprichtster van zelfboekhouden.org, welke eigenschappen volgens haar belangrijk zijn voor een boekhoudprogramma. Volgens haar zou het opstarten in ieder geval ‘simpel, snel en moeiteloos’ moeten zijn. Zij noemde daarbij ook de volgende eigenschappen:

 • Overzichtelijk / intuïtief
 • Facturen maken
 • Bankboek dus bankkoppeling 
 • Overzicht openstaande facturen
 • Eenvoudig BTW aangifte overzicht
 • Weinig werk opleverend
   

Waar moeten ZZP’ers op letten

Er zijn ook dingen om op te letten voor de ZZP'er. Elma waarschuwt voor intuïtief boekhouden: 'Intuïtief boekhouden is mooi, maar als er veel lastige correcties gemaakt moeten worden dan wordt de ondernemer niet blij, wegens de hoge rekening die hier uitvloeit.'  

Andere zaken om op te letten zijn:

 • iDEAL betaallink, zodat klanten sneller betalen
 • Integraties met webshop, debiteurenbeheer en payment providers
 • Jaarrekening voor de aangifte inkomstenbelasting moet makkelijk te controleren en corrigeren zijn door een boekhouder of accountant


Boekhoudprogramma ZZP aanraders

Op de vraag welk boekhoudprogramma zij zou aanraden, gaf Elma het volgende antwoord:

“Als men de jaarlijkse aangifte uitbesteedt, stem dan af met de boekhouder, omdat je hiermee vaak de kosten in de hand houdt. Afhankelijk van de branche en ondernemer. Belangrijker is wat ik afraad: offline boekhoudsoftware, ook al snap ik de bezwaren van online boekhouden.” 

Nog meer weten over deze boekhoudpakketten?

Hieronder vind je de volledige reviews per aanbieder met meer informatie over prijzen, scores (per onderdeel) en meer reviews van gebruikers.

e-Boekhouden.nl

Bekijk review

DigiBTW review

DigiBTW

Bekijk review

Rompslomp.nl boekhoudprogramma voor ZZP

Rompslomp.nl

Bekijk review

Moneymonk boekhoudprogramma voor ZZP

MoneyMonk

Bekijk review

Visma eAccounting

Visma eAccounting

Bekijk review

Snelstart

Snelstart

Bekijk review

De voordelen van een boekhoudprogramma

Als zzp’er heb je geen keuze. Je zult je boekhouding en administratie moeten bijhouden. Dat kan je doen door dit op verschillende manieren bij te houden. Veel startende zzp'ers gaan eerst zelf aan de slag met het bijhouden van de boekhouding in Excel, maar ontgroeien het snel. In het begin heb je wellicht nog niet zoveel klanten en kun je het handmatig nog bijhouden. Toch zul je zodra je als zzp’er groeit, moeite kunnen krijgen om je boekhouding zelf bij te houden zonder hulp. En die hulp kan uit verschillende hoeken komen.

Als zzp'er kun je kiezen om geheel zelfstandig de boekhouding te doen met een online programma. Daarnaast kun je ook kiezen voor een boekhoudprogramma met meekijkfunctie, de hybride vorm. Bij de hybride vorm doet de boekhouder de laatste controles. Daarnaast is er ook nog een totaaloplossing. Dit is een online oplossing voor het geheel uitbesteden van je boekhouding.

Hoe jij jouw boekhouding ook wilt bijhouden is aan jou. Onderschat echter niet wat en hoeveel je moet vastleggen voor een kloppende boekhouding van jouw onderneming.

Een ZZP boekhoudprogramma is een systeem waarmee jij op een laagdrempelige manier jouw boekhouding als zzp’er kunt bijhouden. Dit systeem houdt er namelijk rekening mee dat jij als zzp’er alle zaken zelf moet doen. Online boekhouden voor de ZZP is niet altijd makkelijk. Belangrijk is om een goed boekhoudpakket te gebruiken die aansluit bij al je eisen en wensen. Op deze manier is boekhouden ook minder vervelend.

Benieuwd hoe je meer grip krijgt op je ZZP administratie en boekhouding? Bekijk de onderstaande video van de Kamer van Koophandel.

Als zzp’er wil je het boekhoudprogramma dat het beste bij jouw onderneming past. Maak via Appwiki je eigen persoonlijke top drie pakketten en kies uiteindelijk het boekhoudprogramma ZZP dat geschikt is. Vergelijk de verschillende online boekhoudingprogramma's voor ZZP via de Appwiki vergelijker.

Een online boekhoudprogramma ZZP is dus een goed instrument om de administratie op orde te hebben en te blijven bijhouden. Op die manier houd je tijd over voor andere zaken. Nu horen we je denken: ‘Wat is dan het beste ZZP boekhoudprogramma?’ Als zzp’er stel je andere eisen aan een boekhoudpakket dan een groot bedrijf. Dat is logisch. Een boekhoudprogramma ZZP ziet er dan in de basis ook anders uit als een programma voor het MKB. Dit heeft in de basis te maken met de gebruiksvriendelijkheid van een ZZP boekhoudprogramma. 

Ook interessant voor zzp'ers:

Ontzorging en eenvoud

Je wilt als zzp’er ontzorgd worden. Dat houdt in dat je een boekhoudprogramma wilt die jou helpt met eenvoudig boekhouden. Een eenvoudig boekhoudprogramma zzp houdt in dat je geholpen wordt met het opstellen, versturen en verantwoorden van facturen. Gemak dient hierbij echt de mens. Daarnaast zul je jouw BTW aangifte moeten verzorgen. Hiervoor moet je alle bonnen die je hebt overhandigen. Uiteraard is dat niet het enige dat je moet verantwoorden binnen je administratie programma zzp. Hoe handig is het als je deze gegevens allemaal met een druk op de knop naar boven kunt halen?

Een ZZP boekhoudprogramma biedt je die druk op de knop.

Ook je inkomstenbelasting doe je jaarlijks. Hiervoor is het handige als je jouw administratie hebt bijgehouden je jouw boekhouding programma zzp daarvoor kunt inzetten. Het zelf doen van jouw boekhouding kan zeker, een boekhoudprogramma voor ZZP zorgt er daarbij voor dat je geen onnodige risico’s loopt op boetes. Immers, je bent geen boekhouder en hebt waarschijnlijk ook niet de ambitie om dit te worden. Maar een kloppende boekhouding en administratie is wel een must en een boekhoudprogramma ZZP helpt je hierbij.

Wat gebruiken andere zzp'ers voor hun boekhouding?

Welke functies zijn belangrijk voor ZZP?

Voor jou als zelfstandige is vooral urenregistratie en debiteuren- en crediteurenbeheer belangrijk. Uren houd je bij om te voldoen aan het urencriterium van de Belastingdienst en de eventuele voordelen die je hiermee kunt krijgen. Koppelingen met je urenregistratie voorkomen dat je gewerkte uren vergeet te noteren. Het debiteuren- en crediteurenbeheer gaat over de facturen die je klanten jou betalen en de facturen die jij nog moet betalen.

Een goede verwerking en verantwoording hiervan is ontzettend belangrijk om succes te hebben als ondernemer.

Een ander groot voordeel van online boekhouden met behulp van een boekhoudprogramma ZZP is dat je de facturen digitaal kunt versturen. In je online administratie verwerk je de facturen en deze stuur je snel en gemakkelijk naar jouw klanten. Dit levert je veel op, namelijk:

 • Tijd
 • Geld
 • Gemak

Bovendien hebben veel leveranciers ook een boekhouding zzp applicatie ontwikkeld die te gebruiken is met een smartphone of tablet. Op deze manier kun je onderweg ook nog voor jouw bedrijf aan de slag. Zo kan je ook je boekhouding bijwerken op je smartphone of tablet met een mobiele app. Waar je je ook bevindt.

Onderweg ZZp boekhouden met app

Sowieso kun je als ZZP ondernemer wel wat handvatten en hulp gebruiken als je jouw boekhouding aan het doen bent. Het beste boekhoudprogramma ZZP is het systeem dat bij jouw bedrijf past, maar ook een die koppelingen met andere systemen legt.

Koppelingen maken, gebruiksvriendelijk en support

Denk aan een koppeling met de bank, je urenregistratie tool die we hierboven al zeiden of de manier dat je direct bonnen in kunt scannen. Voor elke zzp’er is het aan te raden om je te verdiepen in de mogelijkheden en voordelen die een boekhoudprogramma jou kan bieden bij het bijhouden en opzetten van je administratie.

Voordelen als:

 • Snelle implementatie en snel up and running
 • Snelle en elektronische BTW-aangifte in 3 minuten
 • Inspelen op tegenslagen en voorspellen hoe het verder financieel gaat
 • Automatische eenvoudige betalingsherinneringen per e-mail versturen is mogelijk
 • Integratie met andere bedrijfssoftware zodat je je gehele administratie gekoppeld hebt en automatiseert
 • Alle gegevens veilig online opgeslagen, zodat als er wat gebeurd met je tablet of computer je alle gegevens zo terug kan halen.
 • Automatisch betalingen verwerken. Door een koppeling te maken met je bank, worden dagelijks de betalingen automatisch verwerkt in je boekhouding.

Populaire boekhoudpakketten voor zzp'ers op dit moment:

Als zzp’er wil en kun je veel zelf doen, maar je wilt vaak toch even de bevestiging dat je goed bezig bent. Een boekhoudprogramma ZZP biedt je vaak een handige meekijkfunctie voor bijvoorbeeld je boekhouder. Deze kan de ingewikkelde vragen voor je beantwoorden en de final check doen voordat je jouw verantwoording aflegt bij de Belastingdienst. Met een goed boekhoudprogramma eenmanszaak kun je bovendien vaak bouwen op de supportafdeling van het systeem. Zij kunnen de minder ingewikkelde vragen rondom de tool en het systeem voor jou beantwoorden. Zo weet je zeker dat jij altijd jouw administratie goed bijhoudt en geen onnodige risico’s loopt.

Appwiki tip! Zet niet direct je hele administratie in één programma, maar vraag een of twee proefaccounts aan en test een aantal belangrijke basishandelingen. Zo test je eerst de verschillende systemen en functionaliteiten en kun je kijken of het boekhoudprogramma ZZP bij jou past of dat een ander meer geschikt is. Vergelijk de systemen en ontdek of je een proefperiode kunt krijgen.

Wat kost een boekhoudprogramma ZZP?

Een goede en logische vraag die elke ondernemer zich zal afvragen. Een relatief eenvoudige vraag, maar niet met een eenvoudig antwoord. De kosten van een boekhoudprogramma ZZP is namelijk afhankelijk van een aantal factoren en functionaliteiten. We spraken hierboven al dat een boekhoudprogramma ZZP handig is als deze ook koppelingen kan maken met de bank, met een urenregistratie tool of andere zaken. Hoe meer van deze koppelingen je nodig hebt, hoe duurder het pakket kan worden. We zeggen hier bewust KAN. Dat is namelijk niet in beton gegoten, want geen bedrijf is hetzelfde en daarmee ook de verschillende aanbieders niet.

Gratis boekhouden ZZP in Excel

Gratis boekhoudprogramma zzp gebruiken?

Als starter kun je gebruikmaken van een gratis boekhoudprogramma. Dan krijg je bijvoorbeeld een jaar gratis, zodat jij jouw organisatie kunt opbouwen. Na een jaar zou je de kosten van een boekhoudprogramma moeten kunnen dragen, omdat je anders in de basis geen bestaansrecht hebt als ondernemer. Als ZZP’er kun je daarom over het algemeen niet gratis boekhouden. Wel kun je gebruikmaken van gratis proefperiodes en kies je daarmee voor een goedkoop boekhoudprogramma ZZP. Op die manier kun jij ontdekken of het geteste programma ook het beste boekhoudprogramma ZZP voor jouw onderneming is. Na de proefperiode blijven je gegevens bewaard of je kunt ze exporteren naar Excel en later importeren in een ander boekhoudpakket. Daardoor loop je nooit het risico dat je voor een langere periode vast zit aan een ZZP boekhoudpakket dat toch niet goed bevalt.

Hoe kies je een online boekhoudprogramma zzp?

Geen bedrijf is hetzelfde. Het verschilt dan ook per bedrijf welk boekhoudpakket het beste bij je past. Iedere ZZP’er heeft andere eisen en wensen wat betreft een boekhoudprogramma ZZP.  Geen bedrijf is immers hetzelfde, dus waarom zou het boekhoudprogramma dat wel zijn? Appwiki helpt je bij het maken van een keuze voor het boekhoudprogramma voor ZZP. Heb je jouw administratie opgezet en de keuze gemaakt om zelf te gaan boekhouden? Dan ben je klaar voor de volgende stap, het kiezen van een boekhoudprogramma dat bij jou past!

Om ervoor te zorgen dat je de beste keuze maakt raden wij aan om de verschillende boekhoudprogramma’s met elkaar te vergelijken. Vergelijk de verschillende boekhoudpakketten via Appwiki en maak zelf de keuze voor het beste boekhoudprogramma voor jouw ZZP-onderneming. We helpen je graag bij de selectie van het pakket dat het beste bij jouw bedrijf past.

Boekhoudprogramma's vergelijken?

Ontdek welke het beste bij jouw bedrijf past en vergelijk de verschillende pakketten met elkaar.

Vergelijken

Relevante artikelen

bench-accounting-49906-unsplash.jpg
16 december 2022

Alles over de BTW-aangifte doen

BelastingAdministratieBoekhouding

Alles wat je moet weten over BTW-aangifte doen voor ZZP'ers. Een complete gids.

Lees meer 
8 december 2022

Factuurverwerking: tips & tricks voor volledige automatisering

AdministratieFacturatieBoekhouding
29 november 2022

Hoe moet je de administratie bewaren en beheren?

AdministratieBoekhouding
19 juli 2022

5 handige declaratie apps voor je onkosten

DeclaratiesBoekhouding
2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

AdministratieBoekhouding

Veelgestelde vragen boekhouding zzp

✅  Waarom online boekhouden als zzp’er?

Online boekhouding ZZP betekent dat jij vanaf elke locatie waar jij werkt jouw boekhouding kunt inzien, aanpassen en opsturen. Met een online boekhouding programma voor ZZP weet jij zeker dat jij aan de laatste eisen van de Belastingdienst voldoet. 

✅  Wat is het verschil tussen een boekhouding voor ZZP en MKB

In de basis zit er geen verschil tussen een boekhoudprogramma voor ZZP en een boekhoudprogramma voor MKB. Als ZZP-ondernemer heb je echter vaak minder functionaliteiten nodig dan een ondernemer in het MKB. Hierdoor kan het zijn dat een boekhouding programma voor ZZP makkelijker is dan een boekhouding programma voor het MKB.

✅ Hoe kun je een online boekhoudprogramma zzp het beste vergelijken?

Geen bedrijf is hetzelfde. Daarom kun je als ZZP’er de boekhouding programma’s het beste vergelijken via een online vergelijker. Vertel Appwiki over je bedrijf en geef aan welke functies je nodig hebt om jouw boekhouding bij te houden. Dankzij de filters krijg je de drie beste boekhoudpakketten voor ZZP die jij met elkaar kunt gaan vergelijken. 

Products