1. Blog
 2. Hoe CRM software jouw verkopen een boost geeft

Hoe CRM software jouw verkopen een boost geeft

Dat CRM essentieel is voor een bedrijf staat buiten kijf. Klantgericht opereren is een vast onderdeel geworden binnen het bedrijfsleven. Zonder een focus op je klanten kun je niet goed (blijven) concurreren binnen je markt.

Een CRM ondersteunt klantgericht werken door meerdere processen te integreren zoals: relatiebeheer, klantenservice, marketing en zelfs projectmanagement. Maar een CRM wordt nog altijd het meest gebruikt voor het verkoopproces.

In dit blog gaan we in op hoe CRM software de verkoop kan ondersteunen en je sales een boost geeft.

Arjan
Appwiki expert

  CRM helpt bij gehele verkoopproces

  Hoe kan software mij nou helpen bij verkoop? Dat kan toch helemaal niet? Dat kan CRM zeker wel. Kijk, de software zal niet zelf de belletjes doen naar de klanten of zal niet naar een afspraak gaan met een klant. Wat een CRM systeem wel doet, is ondersteuning bieden aan salesteams. Dit doet de software vanaf het begin tot het eind van dit proces.

  CRM software geeft inzicht in interesses van klant

  Nadat de marketingafdeling met behulp van CRM software potentiële klanten voor je heeft gevonden -meer hierover in het blog over CRM en marketing- werft het systeem leads en helpt het jouw klanten beter leren kennen. De software doet meer dan alleen de NAW-gegevens voor je op een rijtje zetten. Het geeft inzicht in de interesses van een lead of klant.

  Maar hoe?

  Het CRM systeem houdt, naast demografische data, bijvoorbeeld ook de e-mails die een klant heeft geopend bij. Wanneer je bijvoorbeeld een e-mail stuurt met een aanbieding voor een spijkerbroek en de klant opent deze, dan wordt dat opgeslagen in het CRM.

  Ook wanneer de klant klikt op de link die naar jouw website gaat, wordt dat bijgehouden. Mocht de klant rond blijven kijken op de website en andere items bekijken; u raadt het al: CRM slaat het op. Alles bij elkaar zorgt voor een totaalbeeld van een klant en doordat de salesafdeling een goed inzicht heeft, stijgt de kans op een sale.

  CRM software zorgt voor een totaalbeeld van een klant

  Kies eenvoudig de beste CRM software verkoop 

  Heb je moeite met kiezen tussen alle CRM aanbieders? Download onze gratis CRM checklist via de afbeelding hieronder.

  CRM tool checklist

  Welke klant is warm?

  Salesmedewerkers willen hun tijd zo efficiënt mogelijk besteden en een zo goed mogelijk resultaat behalen. Het helpt dan om eenvoudig inzicht te hebben in wie de moeite waard is om op te volgen, en wie nog niet warm genoeg is. Een CRM verkoop software met leadscoring neemt hierbij veel werk uit handen. Door een score te geven aan een interactie die een lead heeft met je bedrijf, zoals een geopende mail of een download van een whitepaper, wordt in kaart gebracht welke lead warm is en welke nog niet verkoop klaar is. Hierdoor wordt de kans op verkoop groter en kunnen leads beter en gerichter opgevolgd worden.

  Hoe kwalificeer je een lead?

  Op basis van de leadscore kun je met behulp van het CRM systeem de leads kwalificeren. Met uitgebreide selectiecriteria kan je bepalen welke contacten gekwalificeerde leads zijn. Leadkwalifiactie doe je op basis van persoonlijke gegevens, specifieke interacties en de al genoemde leadscores.

  Globaal gezien zijn er twee manieren om een lead te kwalificeren:

  • de SPIN-methode (situatie, probleem, implicatie, nood)
  • de BANT-methode (budget, autoriteit, nood, timing)

  Beide methoden helpen je inzicht te krijgen in de pijnpunten van de lead en de praktische zaken zoals budget en timing. Wanneer de je leads het gekwalificeerd, kun je ze met CRM automatisch up-to-date houden. Zo weet de salesafdeling wie er moet worden gecontacteerd.

  CRM software legt de respons van klanten op aanbiedingen vast

  Alle leads worden door de marketingafdeling op een centraal punt opgeslagen, waar elke medewerker bij kan komen en informatie aan kan toevoegen. Er is zo ook een overzicht over wanneer bijvoorbeeld de klant voor het laatst is benaderd. Zo voorkom je dat een lead of klant wordt gebeld met hetzelfde aanbod of dezelfde vragen door verschillende medewerkers. Dit scheelt tijd en geld voor jou en voorkomt irritatie bij de klant.

  CRM zorgt voor een goede communicatie

  CRM software zorgt er verder voor dat er een duidelijke communicatie is tussen de marketingafdeling en de salesafdeling. De marketingafdeling heeft met behulp van CRM software dus al een duidelijk beeld van leads gekregen en heeft dit vastgelegd.

  Stel, er komt een lead binnen, dan kun je direct een salesmedewerker aan de lead toewijzen. De salesafdeling kan zich hierna inlezen in de verzamelde informatie.

  Hoe sneller er tot actie wordt overgegaan hoe groter de kans is dat je daadwerkelijk de sales binnenhaalt

  Nu is het de beurt aan de verkoopafdeling om deze leads om te zetten naar sales. Voor hen geldt dat hoe sneller er tot actie wordt overgegaan, hoe groter de kans is dat ze daadwerkelijk de sales binnenhaalt.

  Uit onderzoek blijkt dat leads vaak niet snel (binnen 24 uur) worden opgevolgd door het salesteam. Leads worden dan snel ‘koud’. Houd de lead dus warm. Doordat de lead in het CRM systeem staat en je de lead constant kunt volgen, vergroot je de kans de lead warm blijft en uiteindelijk ook daadwerkelijk een klant wordt.

  Snel en efficiënt verkoopdocumenten beheren

  Mocht er een product worden verkocht aan een klant, dan helpt de CRM software je met het snel en efficiënt opstellen en versturen van een factuur. Je werkt bovendien niet meer met losse documenten, alle facturen en offertes worden opgeslagen op één centraal punt.

  Offertes kun je bij akkoord van een klant eenvoudig in een paar klikken omzetten naar een factuur. Scheelt veel tijd en de kans op invoerfouten is minimaal. Verder zijn er in het CRM mooie templates voor offertes en facturen, dit zorgt weer voor een professionele uitstraling. Indien een factuur niet is betaald door een klant, dan stuurt CRM software automatisch een betalingsherinnering.

  CRM zorgt voor gestroomlijnder follow-up proces

  Leads vanuit de site kunnen automatisch worden geïmporteerd in het CRM. Vervolgens kan er een accountmanager aan een klant worden gekoppeld en een workflow worden gestart. Een workflow? Ja, een workflow zorgt ervoor dat de accountmanagers een vaste serie van (verkoop)acties volgen. Met workflows automatiseer en stroomlijn je bedrijfsprocessen zodat deze zo efficiënt mogelijk verlopen.

  Voorbeeld van een sales workflow

  Wanneer er een lead is gegenereerd, kan deze gebeld worden door iemand van de support om te polsen. Het gesprek kan vervolgens worden samengevat in het CRM. Wanneer de commercieel medewerker toestemming heeft van de klant voor de vervolgstap, kan de salesafdeling aan de slag.

  Dit gebeurt dus in een vaste volgorde bij elke lead. Zo doorgaat elke lead hetzelfde proces en wordt elke lead gelijk behandeld. Overigens kun je leads wel segmenteren in groepen zodat je per (lead)groep een aparte workflow kunt instellen. Dit maakt je verkoopproces flexibel en effectiever.

  Het automatiseren van je verkoopproces kan de efficiency van sales drastisch verbeteren. De processen verlopen namelijk altijd volgens een vaste structuur. Hierdoor is betere bewaking van de doorlooptijd mogelijk en is duidelijk wie wat en wanneer doet.

  Handige notificaties: nooit meer kansen missen

  Ook helpt CRM verkopers of accountmanagers om prioriteiten te stellen na een sale. Ze worden herinnerd aan bel- en vervolgafspraken. Zo hoeven ze niet elke dag weer na te denken over wie gebeld of gemaild moet worden. Alles staat in CRM, wat tijd en moeite bespaart. Doordat CRM software alle communicatie met klanten bijhoudt, en verkopers precies weten wanneer zij contact met de klant moeten opnemen, kunnen ze bijvoorbeeld nieuwe producten of diensten of vervanging hiervan aanbieden. Zo mis je geen verkoopkansen bij bestaande klanten of voorkom je dat je een follow-up actie vergeet.

  Al overtuigd van de voordelen? Bekijk dan hier alle CRM aanbieders

  Verkoopprognose

  Wanneer dit naar tevredenheid is verlopen, helpt CRM software je met verkoopprognoses opstellen. Verwacht je dat de verkoop toe- of afneemt? Dan kan je dit verwerken met de CRM software. Ook kun je overzichtelijk de prognosecijfers bekijken en inzien in hoeverre deze worden behaald. Liggen de cijfers achter op de prognose? Dan weet je als manager of verkoper waar je je op korte termijn op moet richten.

  Met CRM software kan je inzien of prognoses worden behaald

  De CRM software houdt ook de cijfers bij van de verkopers. Zo kun je achterhalen wie het best verkoopt en hoe lang het duurt om een lead om te zetten tot en sale. Duurt deze conversie te lang? Dan weet je bij wie je moet zijn en waar je je aandacht op moet vestigen. Op deze manier kun je ook bepalen of er bijvoorbeeld bijscholing of een extra training nodig is voor het verkooppersoneel.

  Henk Jan

  Hulp nodig bij het kiezen van de beste CRM tool?

  Download gratis onze checklist om de beste CRM tool te kiezen. Aan de hand van een aantal vragen ontdek je waar je op moet letten en welke functies je echt nodig hebt.

  Download gratis checklist

  CRM zorgt voor klantenbinding

  Nu je van de lead een klant hebt gemaakt, komt misschien nog wel het lastigste: de klant aan je binden en tevreden houden. Ook hierbij helpt een CRM pakket. CRM helpt de verkoper attent te zijn door bijvoorbeeld in te haken op ontwikkelingen bij de klant, alle interacties zijn immers vastgelegd. Dit kan zowel op professioneel als persoonlijk gebied zijn. Heeft de klant een nieuwe baan? Feliciteer hem of haar. Een goede binding met de klant zorgt namelijk voor loyaliteit van de klant. Loyaliteit is alleen niet te koop. Het vergt inspanning en interesse van jouw kant, maar het betaalt zich uit. De retentie bij trouwe klanten is steevast hoger.

  Tip: koppel je CRM aan Linkedin zodat je op de hoogte blijft van ontwikkelingen bij klanten waarmee je een Linkedin connectie hebt.

  CRM altijd en overal beschikbaar via de app

  Tegenwoordig heeft bijna iedereen een mobiele telefoon. Zolang je maar WiFi of genoeg mb’s hebt, kun je er alles mee. Je kunt dus ook bij je CRM systeem komen. Zit je in de trein en wil je een klant bellen? Via de app kan je in een oogwenk in het CRM systeem komen om te checken wanneer bijvoorbeeld voor het laatst contact is geweest met de klant en wat er toen is besproken.

  Je moet zelf ook input geven

  Maar, let op. CRM software is geen zelfdenkende robot. Vanuit jou en je medewerkers zal dus ook input moeten komen, als je wil dat de software optimaal werkt en er klantgericht wordt gewerkt. Zorg er daarom voor dat het gebruik van CRM software binnen je organisatie voldoet aan de volgende eisen:

  • Zorg voor pro-actieve verkoop.
   CRM software heeft de behoeften van je klanten voor je in beeld gebracht. Zorg ervoor dat de klanten in deze behoeften worden voorzien door middel van een pro-actieve verkoop. Worden deze behoeften namelijk over het hoofd gezien, dan is er kans dat de concurrentie er met de klant er vandoor gaat.
  • Verzamel alle informatie in een database.
   Niet alleen de salesafdeling beschikt over nuttige informatie van een klant. Ook de klantenservice heeft bijvoorbeeld contact gehad met een klant. Alle afdelingen kunnen dus beschikken over nuttige informatie. Zorg ervoor dat deze informatie niet apart wordt opgeslagen, maar zorg dat het op één punt wordt verzameld.
  • Verkoopprocessen dienen helder te zijn.
   Het moet voor iedere medewerker van je bedrijf duidelijk zijn wanneer, met wie en hoe er contact is geweest met een klant. Afstemming is cruciaal. Mocht een klant refereren aan een eerder gesprek met een collega en een andere medewerker is hiervan niet op de hoogte, dan komt dit uiterst onprofessioneel over.

  CRM software voor de verkoop verdient zich terug

  Verkoop is een onmisbaar gedeelte binnen een bedrijf. Je hebt sales nodig om winst te kunnen maken, nietwaar? Om je verkoop te verbeteren is het nuttig om als bedrijf te investeren in CRM software. Maar verdien ik een investering in CRM software wel terug? Want als ondernemer vind je het belangrijk dat je als je ergens in investeert, je investering terugverdient.

  Een investering in een CRM systeem verdien je terug door het behalen van meer sales en het besparen van tijd. CRM software helpt je namelijk in het hele proces van leads vinden tot het maken van een verkoop. Zorg er alleen wel voor dat je een pro-actieve verkoopstijl hanteert, alle informatie in één database verzamelt en een helder proces hebt. Wanneer je dit toepast binnen je bedrijf, verdien je een investering in CRM software dubbel en dwars terug.

  Gerelateerde artikelen

  27 februari 2024

  Zo ondersteund een CRM jouw marketingcampagnes

  Marketing automation Crm

  CRM software is tegenwoordig van cruciaal belang voor marketing.

  1 oktober 2023

  CRM: van definitie tot implementatie

  Crm

  Wat is een CRM en wat zijn de voordelen? Hoe werkt de implementatie als ik met een CRM ga werken? Je leest er hier alles over.

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products