1. Blog
  2. Onderzoek: ondernemer kan de helft aan tijd besparen op facturen maken

Tijd winnen op het maken van facturen

Facturen maken is een continue en aanmoedigend proces. Dit wil je als ondernemer gestructureerd maar snel afhandelen. Hoe eerder je een factuur maken kan, hoe eerder je deze betaling binnen krijgt van je klanten. Voor jou als ondernemer is dit erg belangrijk. Maar op welke manieren kun je facturen maken? Wat is de beste en snelste manier om een factuur te maken? Wij zochten het uit!

Hoe factureren ondernemers?

Wij waren benieuwd hoe ondernemers hun facturen maken en hoeveel tijd ze hier kwijt aan zijn. Daarom hebben wij een onderzoek gedaan onder 162 ondernemers. En de resultaten zijn best schokkend!

60% van de ondernemers kan namelijk de helft aan tijd besparen bij het factureren!

Want bijna 60% van de ondernemers hun facturen nog in Word of Excel maakt. Dit is een hoog percentage. Niet dat facturen maken in Excel verkeerd is (als je slechts enkele facturen verstuurt per maand), maar er valt nog veel tijd te winnen. Het blijkt namelijk dat er grote verschillen bestaan in tijd bij het maken van een nota in Excel en facturen maken met een boekhoud- of factuurprogramma. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten:

  • Facturatie software is 50% sneller dan handmatig factureren in Word of Excel.
  • Er zijn kansen voor de ZZP'er, slechts eenderde van de ZZP'ers geeft aan facturatie software te gebruiken.
  • Jonge ondernemers factureren nog veelal handmatig terwijl de leeftijdscategorie 46-55 veel gebruik maakt van facturatie software.
Arjan
Arjan
Appwiki expert

Facturen maken ondernemers

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Eenvoudig de beste facturatie software kiezen?

Wij helpen je het factuurprogramma te vinden die bij je past. Start de keuzehulp waarin je ons vertelt over je bedrijf en je wensen aangeeft. Wij vertalen dit naar jouw persoonlijke software top 3. Benieuwd welke aanbieders er zijn? Bekijk dan het overzicht.

Start de keuzehulp Bekijk alle aanbieders

 

Facturen maken, hoe doen ZZP’ers en MKB’ers dit?

Ook benieuwd hoe andere ondernemers hun facturen maken? Uit de cijfers blijkt dat ongeveer 40% van de ondernemers gebruikt maakt van software pakketten om een factuur te maken. De andere 60% blijkt dus nog steeds handmatig te factureren in Word of Excel. Weet jij al hoe je snel facturen maken kan? In dit stappenplan gaan we stap voor stap door het facturatieproces.

Verschillen ZZP’ers en MKB’ers in hun facturatieproces? 

Ben jij een MKB’er? Grote kans dat je al efficiënt factureert met facturatie software. Tweederde van de MKB’ers blijkt namelijk al gebruik te maken van facturatie software. Een factuur maken met software is een stuk gemakkelijk en bespaard tijd doordat vele handmatige processen automatisch verwerkt worden. Waar MKB’ers goed op weg zijn, liggen er nog kansen voor de ZZP facturatie om tijd te besparen. Deze groep ondernemers gebruikt namelijk voor minder dan eenderde facturatiesoftware.

Sneller factureren? 

Klinkt sneller factureren ook als muziek in jouw oren? Ons onderzoek toont aan dat je als ondernemer gemakkelijk meer dan 50% van de tijd kan besparen door software te gebruiken voor het maken van een factuur. Zo blijkt dat ondernemers er gemiddeld meer dan 10 minuten over doen om een rekening handmatig op te stellen. Daarnaast kost een factuur maken je maar 5 minuten wanneer je software gebruikt. Als zelfstandig ondernemer heb je het al druk genoeg. Een factuur maken kan heel snel met e-facturatie met een factuurprogramma. Daarnaast zijn er nog meer handelingen die je kunt automatiseren door gebruik te maken van cloud software. Dus ben je benieuwd naar andere manieren om tijd te besparen? Wij geven je uitgebreid tips over hoe je tijd kan besparen op je administratie.  

E-facturatie

Heel eenvoudig en snel factureren doe je met e-facturatie. Met e-factureren wordt jouw facturatieproces geautomatiseerd. Een e-factuur is een is een online bestand waarbij de factuurgegevens vaststaan en automatisch worden ingevuld in je factuurprogramma. Dit zal jou als ondernemer veel tijd besparen, helemaal op het moment dat jouw facturenstroom toeneemt en het facturen maken jou te veel tijd gaat kosten. Veel handelingen worden je uit handen genomen, waardoor jij meer tijd hebt om andere zaken te regelen.

Hoe kies je de beste facturatie software?

Wat is jouw wensenlijst bij het kiezen van een factuurprogramma, welke functies heb je nodig om snel en efficiënt te kunnen werken? Gebruik je daarnaast al andere software en apps? Start hieronder de keuzehulp en wij vergelijken voor jou de beste software. Zo vinden we de software die bij jou past.

Vergelijk de beste software & probeer gratis

 

Wat zijn de voordelen van bedrijfssoftware?

Naast dat facturatie software tijd bespaart op je administratie, biedt het nog meer voordelen voor jou als ondernemer. Ten eerste is de software altijd op orde want het onderhoud is voor de leverancier. Zo heb je altijd de meeste up-to-date versie en een automatische backup. Met een online facturatieprogramma maakt het niet uit waar je bent, onderweg, thuis of op kantoor, overal heb je toegang tot je facturen. Ook is facturatie software erg betrouwbaar. Het minimaliseert de kans op fouten en alle gegevens van je klanten staan opgeslagen. Handig als je niet alle bankrekeningnummers van je klanten uit je hoofd weet. Veel facturatie software is geïntegreerd in een breder boekhoudpakket zodat je gemakkelijk alles met elkaar kan afstemmen.  

Factuur sneller betaald krijgen

Facturen met daarin een betaallink van bijvoorbeeld iDeal worden sneller betaald dan facturen zonder betaallink. Hoe werkt dit precies? Diverse facturatieprogramma's kun je koppelen aan een payment service provider (psp). Met behulp van deze psp kun je een betaallink opnemen in je online facturen. Wanneer een klant de factuur ontvangt, kan hij/zij de factuur eenvoudig online voldoen met de betaalmethode naar keuze. Bekijk de beste payment service providers en krijg facturen sneller betaald.

Leeftijd ondernemers bepaalt gebruik facturatie software

Uit de cijfers blijkt dat jonge of al ervaren ondernemers nog relatief veel handmatig factureren. Grote kans dat veel ondernemers terugvallen op of beginnen met het maken van facturen in Word of Excel, omdat dit een makkelijke en gratis manier is. Maar wist je dat er ook gratis software pakketten zijn om te proberen? Twijfel jij als startend ondernemer dus tussen het gebruik van software of Excel? Op basis van onze uitkomsten kan het zeker geen kwaad om een kijkje te nemen bij de verschillende software pakketten. Op deze manier kun je een factuur maken op de snelste en eenvoudigste wijze.

Gerelateerde artikelen

10 december 2020

Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Wat past bij jou?

Excel Boekhouding

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

10 november 2020

Hoe CRM jouw sales een boost geeft

Offerte Crm

CRM software kan voor meer sales zorgen, lees gauw hoe! Een CRM systeem biedt je de mogelijkheid om je klantrelaties verder op te bouwen en te onderhouden.

2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

Administratie Boekhouding

Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products