hoe-factureren-ondernemers-2.png

Facturen maken: er is tijd te winnen

Facturen maken is een continue en aanmoedigend proces. Dit wil je als ondernemer gestructureerd maar snel afhandelen. Hoe eerder je een factuur maken kan, hoe eerder je deze betaling binnen krijgt van je klanten. Voor jou als ondernemer is dit erg belangrijk. Maar op welke manieren kun je facturen maken? Wat is de beste en snelste manier om een factuur te maken? Wij zochten het uit!

Hoe factureren ondernemers?

Wij waren benieuwd hoe ondernemers hun facturen maken en hoeveel tijd ze hier kwijt aan zijn. Daarom hebben wij een onderzoek gedaan onder 162 ondernemers. En de resultaten zijn best schokkend!

60% van de ondernemers kan namelijk de helft aan tijd besparen bij het factureren!

 

Want bijna 60% van de ondernemers hun facturen nog in Word of Excel maakt. Dit is een hoog percentage. Niet dat facturen maken in Excel verkeerd is (als je slechts enkele facturen verstuurt per maand), maar er valt nog veel tijd te winnen. Het blijkt namelijk dat er grote verschillen bestaan in tijd bij het maken van een nota in Excel en facturen maken met een boekhoud- of factuurprogramma. De belangrijkste uitkomsten zijn hieronder te zien in een infographic. 

infographic factuur maken

Facturen maken, hoe doen ZZP’ers en MKB’ers dit?

Ook benieuwd hoe andere ondernemers hun facturen maken? Uit de cijfers blijkt dat ongeveer 40% van de ondernemers gebruikt maakt van software pakketten om een factuur te maken. De andere 60% blijkt dus nog steeds handmatig te factureren in Word of Excel. Weet jij al hoe je snel facturen maken kan? In dit stappenplan gaan we stap voor stap door het facturatieproces.

Verschillen ZZP’ers en MKB’ers in hun facturatieproces? 

Ben jij een MKB’er? Grote kans dat je al efficiënt factureert met facturatie software. Tweederde van de MKB’ers blijkt namelijk al gebruik te maken van facturatie software. Een factuur maken met software is een stuk gemakkelijk en bespaard tijd doordat vele handmatige processen automatisch verwerkt worden. Waar MKB’ers goed op weg zijn, liggen er nog kansen voor de ZZP facturatie om tijd te besparen. Deze groep ondernemers gebruikt namelijk voor minder dan eenderde facturatiesoftware.

Sneller factureren? 

Klinkt sneller factureren ook als muziek in jouw oren? Ons onderzoek toont aan dat je als ondernemer gemakkelijk meer dan 50% van de tijd kan besparen door software te gebruiken voor het maken van een factuur. Zo blijkt dat ondernemers er gemiddeld meer dan 10 minuten over doen om een rekening handmatig op te stellen. Daarnaast kost een factuur maken je maar 5 minuten wanneer je software gebruikt. Als zelfstandig ondernemer heb je het al druk genoeg. Een factuur maken kan heel snel met e-facturatie met een factuurprogramma. Daarnaast zijn er nog meer handelingen die je kunt automatiseren door gebruik te maken van cloud software. Dus ben je benieuwd naar andere manieren om tijd te besparen? Wij geven je uitgebreid tips over hoe je tijd kan besparen op je administratie.  

E-facturatie

Heel eenvoudig en snel factureren doe je met e-facturatie. Met e-factureren wordt jouw facturatieproces geautomatiseerd. Een e-factuur is een is een online bestand waarbij de factuurgegevens vaststaan en automatisch worden ingevuld in je factuurprogramma. Dit zal jou als ondernemer veel tijd besparen, helemaal op het moment dat jouw facturenstroom toeneemt en het facturen maken jou te veel tijd gaat kosten. Veel handelingen worden je uit handen genomen, waardoor jij meer tijd hebt om andere zaken te regelen.
online factuur maken

Wat zijn de voordelen van bedrijfssoftware?

Naast dat facturatie software tijd bespaard op je administratie, biedt het nog meer voordelen voor jou als ondernemer. Ten eerste is de software altijd op orde want het onderhoud is voor de leverancier. Zo heb je altijd de meeste up-to-date versie en een automatische backup. Met een online facturatieprogramma maakt het niet uit waar je bent, onderweg, thuis of op kantoor, overal heb je toegang tot je facturen. Ook is facturatie software erg betrouwbaar. Het minimaliseert de kans op fouten en alle gegevens van je klanten staan opgeslagen. Handig als je niet alle bankrekeningnummers van je klanten uit je hoofd weet. Veel facturatie software is geïntegreerd in een breder boekhoudpakket zodat je gemakkelijk alles met elkaar kan afstemmen.  
Voordelen facturatie software

Leeftijd ondernemers bepaald gebruik facturatie software

Uit de cijfers blijkt dat jonge of al ervaren ondernemers nog relatief veel handmatig factureren. Grote kans dat veel ondernemers terugvallen op of beginnen met het maken van facturen in Word of Excel, omdat dit een makkelijke en gratis manier is. Maar wist je dat er ook gratis software pakketten zijn om te proberen? Twijfel jij als startend ondernemer dus tussen het gebruik van software of Excel? Op basis van onze uitkomsten kan het zeker geen kwaad om een kijkje te nemen bij de verschillende software pakketten. Op deze manier kun je een factuur maken op de snelste en eenvoudigste wijze.

Iris Kluin - Online marketeer
Geschreven door:
Iris Kluin
Online marketeer

Iris is afgestudeerd MSc Marketing in Groningen en werkt als online marketeer bij Appwiki. Zij zorgt dat de site is voorzien van leuke stukken en onderzoeken. Daarnaast danst ze graag en houdt ze van koken. Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar iris@appwiki.nl.

Verder lezen


btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Je ontkomt er als ZZP’er niet aan: de...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
urenregistratie-app-excel.png

7 handige apps als alternatief voor urenregistratie in Excel

Uren registreren voelt vaak als een verplichting. Maar waarom doe jij je urenregistratie dan nog in Excel...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
beste-zakelijke-apps.png

Wat zijn de beste zakelijke apps?

Is de treincoupé ook jouw tweede huis geworden? Gaan de zaken goed en zit je hierdoor vaak in het buitenland?...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
Products