Een strategische personeelsplanning

Een strategische personeelsplanning

Bedrijven zijn altijd in beweging. Verschillende trends en factoren zorgen ervoor dat bedrijven gedwongen worden om te investeren in effectiviteit, efficiëntie en flexibiliteit. Bij trends en factoren kun je bijvoorbeeld denken aan economische onzekerheden, een groeiende concurrentie en vergrijzing. Een strategisch plan met het oog op de toekomst is dan van essentieel belang. Niet alleen het bedrijf moet hierin worden opgenomen, maar ook het personeel. Een personeelsplanning is daarom onderdeel van het strategisch plan en moet aansluiten bij de dagelijkse praktijk. Als een strategische personeelsplanning wordt verankerd in de bedrijfsvoering, is het een essentieel middel dat leidt tot een optimale personeelsbezetting nu en in de toekomst.

Wat is een personeelsplanning?

Het begrip personeelsplanning is erg breed en beslaat zowel werkgever als werknemer. Een personeelsplanning heeft betrekking op de hele organisatie, elke dag. Op alle afdelingen binnen een bedrijf worden keuzes en beslissingen gemaakt die van invloed zijn op de personeelsplanning. De personeelsplanning kan dus worden omschreven als het verband tussen personeelsbehoefte en personeelsbeschikbaarheid. Dit klinkt makkelijker dan dat het daadwerkelijkheid is. Het vinden van de balans tussen beide is vaak een uitdagende taak. Dit is vooral het geval wanneer een bedrijf parttime medewerkers in dienst heeft. Dé manier om personeelsbehoefte en personeelsbeschikbaarheid goed op elkaar af te stemmen, is door inzicht te krijgen in beide.

Personeelsplanning

Een strategische personeelsplanning met planning software!

Personeelsbehoefte en personeelsbeschikbaarheid

De personeelsbehoefte ontstaat bij het inventariseren en inplannen van de verschillende werkzaamheden en taken. Vervolgens kan een inschatting worden gemaakt betreft het aantal in te zetten uren aan personeel. Daarna kan een verdeling worden gemaakt van het personeel over de verschillende afdelingen, teams en werkzaamheden. Naast de personeelsbehoefte is de personeelsbeschikbaarheid van het personeel van essentieel belang. De personeelsbeschikbaarheid omvat het personeel dat een bedrijf ter beschikking heeft. Dit is al lastiger wanneer medewerkers in verschillende dienstverbanden werken zoals fulltime of parttime werk, maar ook een bijbaan of oproepbasis. Verder zijn ziekmeldingen, vakanties en wisselende openingstijden (verplichte vrije dagen) van belang bij de personeelsbeschikbaarheid. Kortom, veel verschillende aspecten, die allemaal op elkaar afgestemd moeten zijn. Met personeelsplanning software kun je dit eenvoudig handhaven en onder controle houden.

Voordelen van een personeelsplanning

Het maken en bijhouden van een strategische personeelsplanning kent vele voordelen:

  • Een personeelsplanning geeft inzicht. Inzicht in de huidige situatie en de gewenste kwaliteit en kwantiteit van het personeel.
  • Een planning draagt bij aan de effectiviteit, efficiëntie en flexibiliteit. Nu en in de toekomst.
  • Met een personeelsplanning heb je een duidelijk overzicht van de beschikbaarheid en de afwezigheid van personeel.
  • Vaak kun je in de personeelsplanning, aan de hand van de ingeplande uren, ook de personeelskosten bijhouden en eenvoudig hiervan een overzicht opvragen.
  • Met een online personeelsplanning kan het personeel, overal waar toegang is tot het internet, de planning raadplegen. Veel personeelsplanning software werkt namelijk in de cloud en is voorzien van een mobiele app voor op de smartphone of tablet.
  • Mochten er veel en vaak herhalende diensten plaatsvinden, dan kun je de planning van deze taken automatiseren met software. Elke week weer opnieuw dezelfde planning samenstellen is dan overbodig.

Kortom, een planning maken en bijhouden kan eenvoudig en snel aan de hand van personeelsplanning software. Op deze manier bespaar je als werkgever een hoop tijd en geld.

Anne Hoekman - Online marketeer
Geschreven door:
Anne Hoekman
Online marketeer

Anne is online marketeer bij Appwiki. Ze zorgt ervoor dat onze websites van de juiste informatie zijn voorzien en up to date zijn. Naast haar werk studeert Anne communicatie- en informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Verder is ze gek op sporten en reizen. Heb je vragen? Stuur dan een mailtje naar anne@appwiki.nl!

Anne Hoekman - Online marketeer
Anne Hoekman
Online marketeer

Leestijd 5 minuten

Up-to-date blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de nieuwste business apps!

  • Uitschrijven voor de nieuwsbrief is altijd weer mogelijk.

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Facturen maken: er is tijd te winnen

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Online marketeer
Iris Kluin
Online marketeer
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Je ontkomt er als ZZP’er niet aan: de...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
urenregistratie-app-excel.png

7 handige apps als alternatief voor urenregistratie in Excel

Uren registreren voelt vaak als een verplichting. Maar waarom doe jij je urenregistratie dan nog in Excel...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
Products