1. Blog
  2. Een strategische personeelsplanning

Strategische personeelsplanning maken: hoe en waarom?

Bedrijven zijn altijd in beweging. Verschillende trends en factoren zorgen ervoor dat bedrijven gedwongen worden om te investeren in effectiviteit, efficiëntie en flexibiliteit. Bij trends en factoren kun je bijvoorbeeld denken aan economische onzekerheden, een groeiende concurrentie en vergrijzing.

Een strategisch plan met het oog op de toekomst is dan van essentieel belang. Niet alleen het bedrijf moet hierin worden opgenomen, maar ook het personeel. Een personeelsplanning is daarom onderdeel van het strategisch plan en moet aansluiten bij de dagelijkse praktijk. Als een strategische personeelsplanning wordt verankerd in de bedrijfsvoering, is het een essentieel middel dat leidt tot een optimale personeelsbezetting nu en in de toekomst.

Wat is een personeelsplanning?

Het begrip personeelsplanning is erg breed en beslaat zowel werkgever als werknemer. Een personeelsplanner heeft betrekking op de hele organisatie, elke dag. Op alle afdelingen binnen een bedrijf worden keuzes en beslissingen gemaakt die van invloed zijn op de personeelsplanning. De personeelsplanning kan dus worden omschreven als het verband tussen personeelsbehoefte en personeelsbeschikbaarheid. Dit klinkt makkelijker dan dat het daadwerkelijkheid is. Het vinden van de balans tussen beide wordt vaak als moeilijk ervaren. Dit is vooral het geval wanneer een bedrijf parttime medewerkers in dienst heeft. Dé manier om personeelsbehoefte en personeelsbeschikbaarheid goed op elkaar af te stemmen, is door inzicht te krijgen in beide.

Personeelsplanning

Een strategische personeelsplanning met planning software!

Personeelsbehoefte en personeelsbeschikbaarheid

De personeelsbehoefte ontstaat bij het inventariseren en inplannen van de verschillende werkzaamheden en taken. Vervolgens kan een inschatting worden gemaakt betreft het aantal in te zetten uren aan personeel. Daarna kan een verdeling worden gemaakt van het personeel over de verschillende afdelingen, teams en werkzaamheden. Naast de personeelsbehoefte is de personeelsbeschikbaarheid van het personeel van essentieel belang. De personeelsbeschikbaarheid omvat het personeel dat een bedrijf ter beschikking heeft. Dit is al lastiger wanneer medewerkers in verschillende dienstverbanden werken zoals fulltime of parttime werk, maar ook een bijbaan of oproepbasis. Verder zijn ziekmeldingen, vakanties en wisselende openingstijden (verplichte vrije dagen) van belang bij de personeelsbeschikbaarheid. Kortom, veel verschillende aspecten, die allemaal op elkaar afgestemd moeten zijn. Met personeelsplanning software kun je dit eenvoudig handhaven en onder controle houden.

Voordelen van een personeelsplanning

Het maken en bijhouden van een strategische personeelsplanning kent vele voordelen:

  • Een personeelsplanning geeft inzicht. Inzicht in de huidige situatie en de gewenste kwaliteit en kwantiteit van het personeel.
  • Een planning draagt bij aan de effectiviteit, efficiëntie en flexibiliteit. Nu en in de toekomst.
  • Met een personeelsplanner heb je een duidelijk overzicht van de beschikbaarheid en de afwezigheid van personeel.
  • Vaak kun je in de personeelsplanning, aan de hand van de ingeplande uren, ook de personeelskosten bijhouden en eenvoudig hiervan een overzicht opvragen.
  • Met een online personeelsplanning kan het personeel, overal waar toegang is tot het internet, de planning raadplegen. Veel personeelsplanning software werkt namelijk in de cloud en is voorzien van een mobiele app voor op de smartphone of tablet.
  • Mochten er veel en vaak herhalende diensten plaatsvinden, dan kun je de planning van deze taken automatiseren een personeelsplanning systeem. Elke week weer opnieuw dezelfde planning samenstellen is dan overbodig.

Personeelsplanning tools

Tegenwoordig bestaan er verschillende personeelsplanning tools. Bekijk verschillende personeelsplanning voorbeelden of probeer personeelsplanning software gratis. Je kunt bijvoorbeeld een papieren versie opmaken als planningtool voor je personeel, een Excel bestand opzetten, een whiteboard aan de muur hangen of personeelsplanning software aanschaffen. Deze laatste is zowel betaald als gratis verkrijgbaar. Kortom, er zijn vele verschillende mogelijkheden voor het maken van een personeelsrooster; kies wat het beste bij jou past. Mocht de ene tool toch niet helemaal bij je passen, dan kun je eenvoudig switchen naar één van de andere personeelsplanning tools.

Kortom, een planning maken en bijhouden kan eenvoudig en snel aan de hand van personeelsplanning software. Op deze manier bespaar je als werkgever een hoop tijd en geld.

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Gerelateerde artikelen

5 maart 2019

Eenvoudig een weekplanning maken

Planning

Je wordt gek van je dagelijkse to do lijst, maar een maandplanning maken lijkt ook niet te lukken. Een weekplanning is dan de oplossing. Een weekplanning heeft een aantal essentiële voordelen...

9 augustus 2018

Een planning maken? Vergelijk de verschillende tools

Planning

Heb jij ook weleens meegemaakt dat een kleine verandering ineens je hele agenda in de war schopt en onoverzichtelijk maakt? Voorkom dit eenvoudig met online planning software!

1 oktober 2017

Hoe hou je eenvoudig een planning bij?

Planning

Je hebt een overzichtelijke planning gemaakt voor een langere termijn? Hoe hou je deze bij?

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products