1. Blog
  2. Strategische personeelsplanning maken

Strategische personeelsplanning maken? Bekijk waarom en hoe!

Bedrijven zijn altijd in beweging. Verschillende trends en factoren zorgen ervoor dat bedrijven gedwongen worden om te investeren in effectiviteit, efficiëntie en flexibiliteit. Bij trends en factoren kun je bijvoorbeeld denken aan economische onzekerheden, een groeiende concurrentie en vergrijzing.

Een strategisch plan met het oog op de toekomst is dan van essentieel belang. Niet alleen het bedrijf moet hierin worden opgenomen, maar ook het personeel. Een personeelsplanning is daarom onderdeel van het strategisch plan en moet aansluiten bij de dagelijkse praktijk. Als een strategische personeelsplanning wordt verankerd in de bedrijfsvoering, is het een essentieel middel dat leidt tot een optimale personeelsbezetting nu en in de toekomst.

Wat is een personeelsplanning?

Het begrip personeelsplanning is erg breed en beslaat zowel werkgever als werknemer. Een personeelsplanner heeft betrekking op de hele organisatie, elke dag. Op alle afdelingen binnen een bedrijf worden keuzes en beslissingen gemaakt die van invloed zijn op de personeelsplanning.

De personeelsplanning kan dus worden omschreven als het verband tussen personeelsbehoefte en personeelsbeschikbaarheid. Dit klinkt makkelijker dan dat het daadwerkelijkheid is. Het vinden van de balans tussen beide wordt vaak als moeilijk ervaren. Dit is vooral het geval wanneer een bedrijf parttime medewerkers in dienst heeft. Dé manier om personeelsbehoefte en personeelsbeschikbaarheid goed op elkaar af te stemmen, is door inzicht te krijgen in beide.

personeelsplanning

Personeelsbehoefte en personeelsbeschikbaarheid

De personeelsbehoefte ontstaat bij het inventariseren en inplannen van de verschillende werkzaamheden en taken. Vervolgens kan een inschatting worden gemaakt betreft het aantal in te zetten uren aan personeel. Daarna kan een verdeling worden gemaakt van het personeel over de verschillende afdelingen, teams en werkzaamheden. Naast de personeelsbehoefte is de personeelsbeschikbaarheid van het personeel van essentieel belang. De personeelsbeschikbaarheid omvat het personeel dat een bedrijf ter beschikking heeft.

Dit is al lastiger wanneer medewerkers in verschillende dienstverbanden werken zoals fulltime of parttime werk, maar ook een bijbaan of oproepbasis. Verder zijn ziekmeldingen, vakanties en wisselende openingstijden (verplichte vrije dagen) van belang bij de personeelsbeschikbaarheid. Kortom, veel verschillende aspecten, die allemaal op elkaar afgestemd moeten zijn. Met personeelsplanning software kun je dit eenvoudig handhaven en onder controle houden.

Voordelen van een personeelsplanning

Het maken en bijhouden van een strategische personeelsplanning kent vele voordelen:

  • Een personeelsplanning geeft inzicht. Inzicht in de huidige situatie en de gewenste kwaliteit en kwantiteit van het personeel.
  • Een planning draagt bij aan de effectiviteit, efficiëntie en flexibiliteit. Nu en in de toekomst.
  • Met een personeelsplanner heb je een duidelijk overzicht van de beschikbaarheid en de afwezigheid van personeel.
  • Vaak kun je in de personeelsplanning, aan de hand van de ingeplande uren, ook de personeelskosten bijhouden en eenvoudig hiervan een overzicht opvragen.
  • Met een online personeelsplanning kan het personeel, overal waar toegang is tot het internet, de planning raadplegen. Veel personeelsplanning software werkt namelijk in de cloud en is voorzien van een mobiele app voor op de smartphone of tablet.
  • Mochten er veel en vaak herhalende diensten plaatsvinden, dan kun je de planning van deze taken automatiseren een personeelsplanning systeem. Elke week weer opnieuw dezelfde planning samenstellen is dan overbodig.

Welke personeelsplanning tools zijn er?

Tegenwoordig bestaan er verschillende personeelsplanning tools. We zetten hieronder een aantal handige online tools voor een personeelsplanning op een rij. 

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Exact

Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau! Daarnaast is Exact dé keuze van ruim 9000 accountants.

Geïntegreerd pakket
Grip op je planning
370+ koppelingen

Prijs: vanaf €239,00
Proefperiode:
Reviews: 7.3/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Simplicate

Jij wilt doen waar jij de beste in bent. Ondernemen, adviseren en mooie dingen creëren. Simplicate geeft jou de ruimte om te ondernemen met CRM- en projectmanagementsoftware. Ontdek de eenvoudige flow van CRM, sales, projectmanagement, planning, urenregistratie en facturatie. Verbeter je klantrelaties en krijg overzicht van alle projecten.

Alles-in-1-pakket
Planning en facturatie
Keep it simple

Prijs: vanaf €26,00
Proefperiode:
Reviews: 8.6/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Bedrijfsrooster

Bedrijfsrooster helpt u eenvoudig uw personeelsplanning geheel online af te handelen. Het maken van een rooster wordt zeer eenvoudig doordat in één oogopslag duidelijk is wie u het best op welke dienst kunt inzetten. Zijn alle diensten eenmaal ingeroosterd, dan deelt u het rooster met twee klikken met al uw personeelsleden.

Personeelsplanning
Makkelijke verlof tool
Gratis demo

Prijs: vanaf €3,00
Proefperiode:
Reviews: 8.2/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Kortom, een planning maken en bijhouden kan eenvoudig en snel aan de hand van personeelsplanning software. Op deze manier bespaar je als werkgever een hoop tijd en geld.

Welke tool past bij jou?

Dit is voor ieder bedrijf verschillend. Belangrijk is dat je eerst je wensen scherp hebt. Oftewel, wat wil je kunnen doen met de tool? Om dit te ontdekken kun je:

  • verschillende personeelsplanning voorbeelden bekijken
  • eerst een personeelsplanning starten in Excel of Google Spreadsheet
  • beginnen op een whiteboard aan de muur

Gaandeweg ontdek je dan wat je nodig hebt om efficient planningen te maken en beheren. Wanneer je jouw wensen duidelijk hebt, kun je verschillende tools proberen. Dit kan overigens vaak gratis. Veel aanbieders bieden een gratis en vrijblijvende proefperiode van 14 tot 30 dagen. Gebruik deze dan ook om te ontdekken of de tool voor jou lekker werkt.

Kortom, er zijn vele verschillende mogelijkheden voor het maken van een personeelsrooster; kies wat het beste bij jou past. Mocht de ene tool toch niet helemaal bij je passen, dan kun je eenvoudig switchen naar één van de andere personeelsplanning tools.

Gerelateerde artikelen

13 januari 2021

Hoe hou je eenvoudig een planning bij?

Planning

Je hebt een overzichtelijke planning gemaakt voor een langere termijn? Hoe hou je deze bij?

11 december 2020

Hoe maak je een werkrooster?

Planning

Een werkrooster maken? Ontdek hoe je eenvoudig en snel een werkrooster kunt maken.

13 oktober 2020

Een planning maken? Welke tool ga je gebruiken?

Planning

Hoe maak je jouw planning? Gebruik je een Excel template of toch liever een online tool. We zetten de voor- en nadelen op een rij.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products