1. Blog
 2. Boekhouding kosten besparen op je boekhouder

Zo bespaar je boekhouding kosten van je boekhouder

Je bent ondernemer in hart en nieren. Jouw bedrijf is je kindje. Ooit heb je, net als vele anderen, besloten om van het geijkte pad van de loondienst af te wijken. Je volgt je hart en droomt van succes met je eigen bedrijf.

Een eigen onderneming starten begint vaak met een droom of een passie. Of je nu net begonnen bent als ondernemer of dat je al een doorgewinterde ondernemer bent, je zult ervaren dat de weg van het ondernemen er één is van pieken en dalen. Vlieguren maken is een onderdeel van de route naar succes. Het huidige economische klimaat draagt er aan bij dat je extra creatief, assertief en innovatief te werk zult moeten gaan. Als ondernemer wil je ook niet te veel kosten maken en al helemaal niet als het gaat om je administratie! Toch is een goede boekhouding uiterest belangrijk. In dit artikel nemen we je mee langs de belangrijke aspecten zodat jij kan besparen op je boekhouder!

De mythe van boekhouding

Boekhouden is een vak apart en ondernemers zien er vaak tegen op. Met als gevolg dat men achterloopt met de administratie of dat er heel veel geld wordt verspild aan een dure boekhouder of accountant.

STOP!

Boekhouding is vaak helemaal niet zo lastig als je wellicht zou denken. Natuurlijk zul je jezelf er even in moeten verdiepen, maar geloof me, daar zul je zeer zeker de vruchten van plukken.

De basis is gemakkelijk te leren en zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in hoe jouw bedrijf 'onder aan de streep' presteert. Door dit inzicht kun je jouw bedrijf sturen en vergroot je de kans op een succesvolle carrière als ondernemer. Inzicht in de boekhouding zorgt ervoor dat je controle hebt over je bedrijf. Controle en overzicht zorgen er voor dat je jouw bedrijf kunt sturen op de weg naar succes.

Signaleer niet-declareerbare uren

Cash is King! Uiteindelijk draait het allemaal om de centen. Het is toch zonde wanneer je deze hard verdiende centen voor een groot deel weer kwijt raakt aan een duurbetaalde boekhouder? Natuurlijk is de rol van een boekhouder of accountant erg belangrijk. Maar zorg er dan wel voor dat deze een echte toegevoegde waarde is voor je bedrijf. Laat hem/haar dus geen werkzaamheden verrichten die je prima zelf kunt uitvoeren.

Een bijgewerkte administratie zorgt voor overzicht. Hoe vaak komt het niet voor dat er 'niet-declareerbare uren' worden gewerkt. Deze uren kun je niet doorbelasten aan de opdrachtgever omdat deze niet geoffreerd zijn. Pas aan het einde van het project kom je daar achter en dan is het reeds te laat. Als je tijdens het project signaleert dat een project meer tijd kost dan gepland, kun je dit met je opdrachtgever overleggen. Tijdig zorgen voor een overzicht zorgt er in dat geval voor dat je minder uren voor niets werkt.

Overzicht = controle

Overzicht betekent ook dat je weet hoe jouw bedrijf er financieel voorstaat. Maken we winst? Hoeveel geld krijg ik nog van mijn klanten en hoeveel geld moet ik nog betalen? Een goede administratie in combinatie met goede rapportages zorgt voor deze antwoorden.

De voordelen van online boekhouding

Door de komst van internet bestaan er vandaag de dag vele online oplossingen om je organisatie te ondersteunen. Door het grote aanbod zit er altijd eentje tussen die aansluit op jouw behoeften en bedrijfsactiviteiten. Waarom online? Omdat deze pakketten altijd en overal via het internet toegankelijk zijn kan je boekhouder altijd met je meekijken. Door de komst van deze online oplossingen is het een stuk eenvoudiger om zelf (een deel van) de boekhouding in handen te nemen. Wist je bijvoorbeeld ook dat er online pakketten zijn die je eerst gratis kan proberen? Zo bespaar je dus ook kosten!

Samenwerken met boekhouder

Zelf voer je de basiswerkzaamheden uit. Je boekhouder of accountant controleert en adviseert. Hiermee bespaar op je boekhouder, doordat jouw boekhouder zich alleen richt op zaken waarmee hij/zij van toegevoegde waarde kan zijn. Je kunt er ook voor kiezen om te samenwerken met je boekhouder in een boekhoudprogramma

Daarnaast hoef je jezelf niet meer bezig te houden met de beveiliging en updates van de boekhoudsoftware en de bedrijfsgegevens. Deze zaken zitten in het online pakket verwerkt, waardoor je jezelf volledig kan focussen op de hoofdactiviteiten van je bedrijf.

Eén van de paketten die wordt aangeboden is Bizzcounter. Tijdens de ontwikkeling van Bizzcounter hebben wij vele uren gesproken met ondernemers. Door te luisteren naar hun behoeftes en te anticiperen op de zaken die frustratie en hoge kosten met zich meebrengen, zijn wij in staat geweest een online oplossing te bouwen. Compleet, eenvoudig, laagdrempelig en goedkoop. Ontwikkeld voor, door en samen met ondernemers.

Nogmaals de voordelen van een online boekhouding op een rijtje:

 • Altijd en overal online overzicht en toegang tot de boekhouding.
 • Kostenbesparing en altijd de laatste versie van de software.
 • De boekhouder of accountant kan op afstand meekijken.
 • Door automatisering hoef je veel minder handmatig administratief werk uit te voeren.
 • Dagelijkse back-up van je gegevens.

Zo’n online boekhoudpakket hoeft helemaal niet duur te zijn. Ter illustratie, Bizzcounter kun je al gebruiken vanaf 10 euro per maand.

Een nog niet eerder genoemd voordeel van een online pakket is dat processen vaak gekoppeld zijn. Zo kun je online facturen opmaken en versturen. Deze worden dan gelijk in de boekhouding verwerkt. Dit scheelt tijd en verhoogt de kwaliteit en accuratesse. Dit is slechts een voorbeeld.

Andere voorbeelden van koppelingen zijn:

 • Planning, urenregistratie met facturatie;
 • Facturatie met BTW aangifte;
 • Facturatie met boekhouding;
 • Banktransacties met verwerkte inkoop- en verkoopfacturen;
 • Data input met rapportages;
 • Facturatie en boekhouding.

Investeer in je bedrijf!

Wees dus verstandig en investeer in de binnenkant van je bedrijf. Je zult ervaren dat deze investering zijn geld meer dan waard is. De investering hoeft niet prijzig of tijdrovend te zijn en zal een sleutelrol spelen in het succesvol ondernemen.

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Populaire software

Gerelateerde artikelen

10 december 2020

Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Wat past bij jou?

Excel Boekhouding

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

Administratie Boekhouding

Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

16 december 2022

Alles over de BTW-aangifte doen

Belasting Administratie Boekhouding

Alles wat je moet weten over BTW-aangifte doen voor ZZP'ers. Een complete gids.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products