1. Blog
  2. Zelf Boekhouden? 7 stappen om zelf de boekhouding te doen
  1. Blog
  2. Zelf Boekhouden? 7 stappen om zelf de boekhouding te doen

Zelf boekhouden in 7 eenvoudige stappen

Boekhouding 24 december 2014 Leestijd 5 minuten
Iris

Iris

Appwiki expert

Zelf boekhouden heeft enorme voordelen. Je bespaart geld, maar belangrijker nog, je hebt zelf grip op cijfers. En als je een succesvol bedrijf wilt runnen, kan dat alleen als je zelf weet hoe je bedrijf er in financieel opzicht voor staat. Boekhouden is wel een techniek die je moet leren. Zelf boekhouding doen vergt tijd en energie. Zelf boekhouden kan heel succesvol zijn, in dit artikel legt Femke Hogema (Financienvoorzzpers.nl) in zeven stappen de basis uit. Weet je nu al zeker dat je graag zelf wilt boekhouden? Kies dan een boekhoudpakket waarin je zelf de controle hebt!

1. Pak het document wat je gaat inboeken

Boekhouden betekent:

Het systematisch vastleggen van financiële gegevens met als doel het verschaffen van inzicht in de financiën en het afleggen van verantwoordelijkheid over de financiën

Financiële gegevens zijn zaken als omzet, kosten, te betalen of te vorderen btw, te betalen schulden aan leveranciers, te vorderen bedragen van klanten, het banksaldo etc. Over het algemeen heb je een volledig beeld van de financiën als je de volgende documenten in je boekhouding administreert:

  • Inkoopfacturen
  • Verkoopfacturen
  • Bankafschriften
  • Voorraadmutaties
  • Kasmutaties
  • Loonjournalen

Ga je zelf boekhouden, pak dan in stap 1 het document wat je gaat inboeken.

2. Bepaal wat er verandert

Vervolgens stel je vast wat er verandert in je cijfers door dit specifieke document. Dat zijn per definitie 2 of meer zaken (dit komt doordat we wereldwijd werken met het systeem ‘dubbel boekhouden’). Zelf de boekhouding doen, betekent meer dan alleen een factuur versturen. Neem bijvoorbeeld een verkoopfactuur; het verwerken van deze factuur heeft 3 gevolgen: 1. De omzet stijgt; 2. je moet btw afdragen; 3. je hebt een vordering op een klant. Bij de inkoopfactuur heb je bijvoorbeeld de volgende 3 gevolgen: 1. Er zijn kosten gemaakt; 2: je mag btw terugvragen; 3. er is een schuld aan een leverancier.

3. Bepaal welke onderdelen van je financiële overzichten hierdoor beïnvloed worden

Zelf boekhouding doen heeft als voordeel inzicht te verschaffen in de financiën. Specifieker: in de balans en de winst-en-verliesrekening. Op de balans staan in grote lijnen de bezittingen, de schulden en het eigen vermogen. Op de winst-en-verliesrekening staan de omzet en de kosten. In stap 3 stel je vast welke onderdelen van de financiële overzichten beïnvloed worden door de boeking. Zijn het kosten of omzet? Dan betreft het posten van de winst- en verliesrekening. Schulden aan leveranciers; vorderingen op klanten en btw-posten betreffen o.a. onderdelen op de balan.

4. Stel vast of de posten toe of afnemen

Vervolgens stel je vast of de post toe- of afneemt. Ontvang je een factuur van een leverancier; dan nemen de kosten toe, de btw vordering neemt toe en de schuld aan de leverancier neemt toe. Betaal je deze factuur, dan neemt het banksaldo af en de schuld aan de crediteur neemt af. Zelf boekhouden laat je direct zien welke facturen nog openstaan en welke al betaald zijn. 

5. Maak de boeking

De toe-of afname verwerk je door het maken van de boeking (in vakjargon: journaalpost). Deze boeking bevat debetboekingen en creditboekingen. Of je iets debet of credit boekt, hangt af van twee zaken. 1. Waar 'woont' de post en 2. Neemt de post toe of af. Bijvoorbeeld: De post 'bank' woont debet op de balans. Wanneer er geld bijkomt, moet je dus een debetboeking maken. De boeking moet in balans zijn. Dat betekent dat het totale bedrag aan de creditzijde gelijk is aan het totale bedrag aan de debetzijde.

6. Zelf boekhouden betekent regelmatig de balans en de winst-en-verliesrekening checken

Een goede boekhouding staat of valt met een regelmatige analyse. Loop dus regelmatig (liefst maandelijks) door je cijfers heen. Zie je gekke dingen? Mis je dingen? Op deze manier krijg je grip op cijfers en haal je gemaakte fouten snel uit je boekhouding. Zelf boekhouden vergt wel tijd en energie maar op deze manier heb je goed inzicht in je financiële status. 

7. Volg een training

Zelf boekhouden is een vak op zich. Heb je boekhouden op school gehad, dan kan je wellicht aan de hand van bovenstaande 6 stappen zelf je boekhouding voeren. Duizelt het je na het lezen van bovenstaande? Dan doe je er goed aan een training te volgen. Bij financienvoorzzpers.nl kun je in één dag leren boekhouden volgens een unieke methode. In één dag leer je voldoende om zelf de boekhouding in ieder (online) boekhoudprogramma te voeren. We gaan in op journaalposten, debet en credit, afschrijvingen, correctieboekingen, eindejaarsboekingen, tussenrekeningen en meer. Je kan daarna in ieder online programma zelf je boekhouding doen.

Zelf boekhouding doen met Excel of met een online boekhoudprogramma

Vergelijk hier boekhoudprogramma's die je kunnen helpen bij jouw boekhouding of bekijk hoe je zelf de boekhouding kunt doen in Excel

Gratis zelf boekhouden of goedkoop zelf boekhouding doen

Zelf boekhouden met Excel is gratis, op deze manier krijg je heel snel met deze zeven stappen de boekhouding op orde. Je kunt ook kiezen voor zelf boekhouding doen in een goedkoop boekhoudprogramma. Een goedkoop boekhoudprogramma zodat je sowieso de basale functies hebt en daar een goed begin mee kunt maken. Merk je dat je bedrijfsprocessen groeien en de geldstromen toenemen, dan kun je overwegen een uitgebreider boekhoudpakket te nemen. Wist je dat je ook een boekhoudprogramma gratis kan proberen? Zo kom je er kosteloos achter of het boekhoudsoftware iets voor jou onderneming is.

Populaire software

Gerelateerde artikelen

17 september 2018

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware?

Boekhouding Excel

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

14 januari 2019

5 tijdbesparende boekhouding tips die je niet mag missen

tijd besparen Boekhouding

Als ondernemer ben je veel tijd kwijt aan de boekhouding. Tijd die je liever in je zaak steekt. Het kan veel sneller. Lees in deze blog hoe.

2 januari 2019

De beste jaarafsluiting tips van 4 boekhouding experts

Boekhouding

De beste tips voor een goede jaarafsluiting van je boekhouding. Vier experts aan het woord, die jou op weg helpen met je boekhouding en de aangifte inkomstenbelasting.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products