Gratis boekhoudprogramma's

Vergelijk de top 3 boekhoudprogramma's voor starters en zzp'ers. Probeer ze gratis en vrijblijvend.

Bedrijfsvorm
Branche
Medewerkers
Hoe boekhouden?
BTW-aangifte
Bankmutaties
Inkomsten & uitgaven
Extra functies
Aanvullingen

Bekijk alle boekhoudsoftware aanbieders

Dit zijn de beste boekhoudprogramma's voor zzp'ers en starters. Veel aanbieders hebben een gratis en vrijblijvende proefperiode of zijn zelfs geheel gratis voor starters. Gebruik het filter en selecteer de functies die je nodig hebt. Maak een top 3, vergelijk deze 3 boekhoudpakketten met elkaar en probeer ze gratis uit.

We berekenen nu welke apps het beste bij jou passen.

De Appwiki Score geeft aan hoe goed een app past bij jouw wensen en bedrijf. We passen de altijd score aan op jouw laatste invoer.

Maak je persoonlijke top 3 met de keuzehulp

Iris
Iris
Appwiki expert

Vergelijk en probeer de beste boekhoudprogramma's gratis

Voordat je een gratis boekhoudprogramma gaat gebruiken is het natuurlijk goed om te weten of dit pakket wel bij jouw bedrijf past. Heeft het boekhoudpakket de opties die je zoekt en is het gebruiksvriendelijk? Om deze reden hebben veel aanbieders van bedrijfssoftware een (gratis) proefabonnement. Het is hiermee bijvoorbeeld mogelijk om de software 30 dagen gratis te kunnen gebruiken. Je kan dan kijken of het aansluit bij jouw behoeften.

Gratis boekhoudprogramma voor thuis

Op het moment dat je thuis aan het werk bent, kun je met een gratis boekhoudprogramma binnen no time aan het werk. Met een gratis boekhoudprogramma voor thuis heb je geen kennis nodig. Boekhoudsoftware heeft een gemakkelijke werkwijze en daarnaast is er altijd een helpdesk die jou te hulp kan schieten, waardoor het maken van fouten heel gering is. 

Gratis boekhoudsoftware voor ZZP en eenmanszaak

Daarnaast bieden sommige softwareleveranciers een gratis variant aan van hun boekhoudsoftware. Dit is dan een versie van de betaalde software, waarbij vaak minder functionaliteiten beschikbaar zijn. Het kan dus zijn dat je in de gratis boekhoudsoftware geen BTW overzicht kan terugvinden, of dat het alleen in de betaalde versie mogelijk is om bankmutaties te importeren. Maar dat is niet altijd het geval. Ben je bijvoorbeeld starter dan kun je in het eerste ondernemersjaar ook gebruik maken van een aantal gratis boekhoudpakketten met alle functionaliteiten. Na het eerste jaar betaal je dan wel een x bedrag per maand voor het pakket. Dus zeker als starter is gratis boekhoudsoftware een goede optie.

Gratis boekhoudpakket, bekijk de keuzemonitor

Kortom, een gratis programma biedt de mogelijkheid om te kijken of het alle functionaliteiten heeft die je zoekt in een boekhoudpakket. Je kan bekijken of alle gegevens weergegeven worden zoals jij dat graag wilt en of het programma gebruiksvriendelijk is.

Bekijk ook eens onze Boekhoudsoftware Keuzemonitor. Hierin wordt periodiek de behoefte van Nederlandse ZZP’ers en MKB’ers op het gebied van boekhoudsoftware onderzocht. In de resultaten kun je bijvoorbeeld zien waar andere zzp'ers en andere ondernemers hun keuze baseren.

Wat zijn de voordelen van een gratis boekhoudprogramma?

Zoals genoemd heeft het veel voordelen om gebruik te maken van een gratis boekhoudpakket. De mogelijkheid om een gratis boekhoudpakket uit te proberen zorgt ervoor dat je precies weet waar je aan begint. Je komt dus niet voor verrassingen te staan nadat je de investering hebt gedaan. Enkele voordelen van een gratis boekhoudprogramma:

 • Het is eenvoudig om zelf je boekhouding bij te houden
 • Je kan tijdrovend administratief werk automatiseren
 • Met een online boekhoudpakket is het mogelijk je bedrijfsgegevens overal en altijd met je mee te nemen
 • Je kan makkelijk online samenwerken met je boekhouder of accountant
 • Een boekhoudpakket geeft realtime inzicht in je financiële gegevens

Maar hou niet enkel rekening met de prijs van een boekhoudprogramma. Kijk ook of het boekhoudprogramma gebruiksvriendelijk is en prettig werkt. Immers, een programma dat niet intuïtief en eenvoudig werkt, kost uiteindelijk meer tijd en dus geld.

Wanneer je een proefabonnement hebt afgesloten zit hier altijd een termijn aan verbonden. Het kan dus zijn dat je, wanneer de termijn is verstreken, automatisch overgaat op een betaalde versie van de boekhoudsoftware. In een ander geval zou je handmatig moeten bevestigen dat je over wilt op een betaalde variant.

Welke opties ontbreken vaak in een gratis boekhoudpakket?

Bij het gebruiken van gratis boekhoudsoftware is het altijd mogelijk om een aantal boekingen te doen. Maar het verschilt per aanbieder welke functies dit gratis pakket nog meer heeft. Heb je uitgebreidere functies nodig? Dan dien je toch over te stappen op een betaald pakket tenzij je nog in het eerste ondernemersjaar zit. Zo niet, dan moet je met deze beperkingen rekening houden bij het gebruik van een gratis boekhoudprogramma:

 • Er zit vaak een beperking aan het aantal boekingen dat je kan doen per maand
 • Het is niet altijd mogelijk om een winst- en verliesrekening te laten uitdraaien
 • Het BTW overzicht is niet altijd beschikbaar
 • Het importeren van bankmutaties kan vaak niet met een gratis boekhoudpakket
 • Het samenwerken met je accountant is meestal niet mogelijk

Vergelijk de software op de functies die jij nodig hebt en vind op deze manier de boekhoudsoftware die bij jouw past!

Gratis boekhouden met Excel of Google spreadsheet?

Het is mogelijk om je boekhouding te doen zonder gebruik te maken van een boekhoudpakket. Met programma’s als Excel of Google Spreadsheet is het mogelijk om zelf een volledige boekhouding te maken. Het voordeel hiervan is dat je een boekhouding kan maken en inrichting zoals jij dat wilt. Daarnaast zijn er gratis templates te downloaden waarin je direct aan de slag kan. Het is echter enorm tijdrovend en wordt niet automatisch aangepast wanneer er wijzigingen doorgevoerd worden door bijvoorbeeld de Belastingdienst. Wanneer er zo’n wijziging doorgevoerd wordt, dien je dus alles handmatig aan te passen. Om deze reden is het doen van je boekhouding in programma’s als Excel niet geheel zonder risico. Enkele aandachtspunten bij het boekhouden vanuit programma’s als Excel:

 • Het is niet mogelijk om meerdere boekjaren in één bestand te hebben, door de vele boekingen wordt het snel onoverzichtelijk.
 • Het is niet mogelijk om samen te werken met bijvoorbeeld je accountant.
 • Denk erom dat je het overzicht niet verliest. Doordat je steeds meer bestanden krijgt wordt je administratie steeds minder overzichtelijk over de jaren heen. De Belastingdienst verplicht je om je administratie zeven jaar goed en geordend te bewaren.
 • Het is niet mogelijk om automatisch facturen te versturen vanuit Excel.
 • Je moet beschikken over boekhoudkennis, er is geen helpdesk van Excel waar je terecht kan voor boekhoudkundige vragen.

Om deze reden kiezen veel ondernemers ervoor om zich te oriënteren op boekhoudsoftware door eerst gebruik te maken van een gratis boekhoudprogramma

Wist je dat je een boekhoudprogramma ook eenvoudig kan koppelen?

Een ander belangrijk voordeel van online boekhoud software is dat je het kan koppelen met bijvoorbeeld je facturatie software, offerte programma of debiteuren beheer. Heb je een webwinkel? Dan kan je de boekhouding vaak koppelen aan webshopsoftware. Maar ook als je een fysieke winkel hebt, is er een mogelijkheid je boekhouding te koppelen aan je kassa software bijvoorbeeld. Zo kan je eenvoudig je administratie op orde.

Waar let je op wanneer je kiest voor een gratis boekhoudprogramma?

Boekhouden moeten alle ondernemers in een bepaalde mate doen. En het liefst wil je daar als ondernemer niet of helemaal niks aan uitgeven. En dat kan ook want er zijn verschillende manieren om een gratis boekhoudprogramma te gebruiken. In Excel houden veel ondernemers gratis hun boekhouding en administratie bij. Maar op een gegeven moment wil je toch iets dat efficiënter werkt en nog minder tijd kost. Want vooral wanneer het goed gaat met je bedrijf zal je meer moeten boekhouden. Maar je wilt dan juist er minder tijd aan besteden. Dan is het goed om je te oriënteren op allerlei gratis boekhoudprogramma's.

Gratis boekhoudpakket proberen

Vooral als je op zoek bent naar een boekhoudprogramma dat past bij je bedrijf is het erg handig om gebruik te maken van gratis boekhoudsoftware. De meeste aanbieders van online boekhoudsoftware bieden je vaak aan, om voor een bepaalde periode een programma te gebruiken met alle functies. Na deze periode kun je het programma betaald voortzetten wanneer je tevreden bent. Zo kun je op je gemak verschillende pakketten testen zonder kosten te maken en kies je het boekhoudprogramma dat het beste bij jezelf en je bedrijf past.


Daarnaast zijn er ook offline boekhoudpakketten beschikbaar die altijd gratis zijn. Hier zijn de functies niet erg uitgebreid. Vaak zijn ze geschikt voor kleine ondernemers. Maar gaat het goed met je bedrijf en heb je veel administratieve taken, dan kan zo een programma vaak niet meer voldoen. Met een betaalde versie bespaar je meer tijd en dus ook geld.

Verschil tussen betaald en gratis boekhoudprogramma

Naast dat verschillende online programma's een proefversie hebben, zodat je kunt nagaan of het pakket bij jezelf en je bedrijf past, bestaan er dus ook een aantal offline programma's die gewoon gratis zijn en blijven. Voor een bedrijf dat niet veel facturen verstuurd en geen zaken doet met het buitenland, dus niet echt een ingewikkelde boekhouding moet voeren kan zo een gratis of goedkoop boekhoudprogramma voldoende zijn. Want vaak heb je niet zoveel functies tot je beschikking en kan het programma alleen gebruikt worden voor een beperkt aantal contacten. Voor een wat grotere onderneming kan een gratis boekhoudprogramma vaak niet gebruikt worden. De betaalde versies zijn dan een betere keuze omdat je dan kunt kiezen uit de functionaliteiten die nodig zijn voor je bedrijf. Zodat je boekhouding zo efficiënt mogelijk wordt gedaan en het niet meer tijd kost dan echt nodig is.

Houd bij je keuze voor (gratis) boekhoudsoftware ook rekening met de nieuwe trends op het gebied van boekhouding. Wat speelt er allemaal en met welke functionaliteiten moet ik rekening houden? Lees de blog voor de laatste trends op het gebied van boekhouding.

Voor wie is een boekhoudprogramma geschikt?

Boekhoudsoftware is geschikt voor iedereen en zal de administratie verbeteren van elke bedrijfsvorm. Heb je een eenmanszaak, of ben je een ZZP’er, MKB’er, stichting, vereniging? Of werk je bij een administratiekantoor, accountantskantoor, of een andere bedrijfsvorm. Het beste boekhoudprogramma vergelijken doe je hier en kan razendsnel. Maak je eigen software top 3 en probeer minstens drie softwareleveranciers gratis uit.

Relevante artikelen

andrew-neel-609847-unsplash.jpg
17 september 2018

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware?

Boekhouding Excel

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

Lees meer 

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products