De beste gratis boekhoudprogramma's in 2024

Als starter moet je ergens beginnen met je boekhouding. Dit doe je eenvoudig met een gratis boekhoudprogramma. Bekijk hier de reviews van gratis boekhoudprogramma's!

De 4 beste gratis boekhoudprogramma's (of met gratis proefaccount)

Iets wat je als startende ondernemer zeker niet mag vergeten, is je boekhouding. Word je al duizelig wanneer je aan al die cijfertjes denkt? Logisch, want de kans is groot dat dit jouw vakgebied helemaal niet is! Toch is het echt belangrijk om je boekhouding goed bij te houden.

Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze mogelijkheden om dit te doen. Je kunt natuurlijk een boekhouder inschakelen, maar hier is wel een prijskaartje aan verbonden. En als startende ondernemer zit je daar niet bepaald op te wachten.

Daarom profiteer je met online boekhoudprogramma’s vaak van gratis pakketten. Gratis?! Ja, je leest het goed. Helemaal gratis en voor niets, in ieder geval het eerste jaar van je bedrijf. Het enige dat jij nog hoeft te doen, is een keuze maken uit de verschillende opties!

Dit zijn de 4 beste gratis boekhoudprogramma's van dit moment:

 • #1 - e-Boekhouden.nl - De eeste 15 maanden gratis voor starters, daarna hele betaalbare pakketten. 
 • #2 - Visma eAccounting - Een jaar lang gratis de standaard module gebruiken. Eenvoudig boekhouden en onbeperkt factureren. 
 • #3 - Gekko - Het Basic abonnement is altijd gratis. Gratis factureren, bonnen scannen, offertes maken, uren schrijven en ritten bijhouden. 
 • #4 - Rompslomp - Gratis gebruiksvriendelijke module Factureren en Offertes. Overige functionaliteiten binnen een betaald pakket. 

Populaire boekhoudpakketten op dit moment:

Wat mag niet ontbreken bij een boekhoudprogramma?

Met alle verschillende aanbieders is het niet heel gek als jij door de bomen het bos niet meer ziet. Maar wat mag nou écht niet ontbreken aan een goed boekhoudprogramma? De eerste stap is bedenken welke functionaliteiten voor jou van belang zijn.

Heb je een webshop die automatisch facturen verstuurd via het e-commerce programma? Dan zullen geïntegreerde factuur templates voor jouw onderneming iets minder belangrijk zijn. En denk bijvoorbeeld aan een bankkoppeling, waarmee automatisch al jouw betalingen worden bijgehouden. Maar ook de mogelijkheid om bonnetjes te bewaren, urenregistratie, een btw-overzicht en een eventuele meekijkfunctie voor je boekhouder.

Naast functionaliteiten is gebruiksvriendelijkheid één van de belangrijkste aspecten van een goed boekhoudprogramma is. Je wilt immers zo snel en efficiënt mogelijk te werk kunnen gaan wanneer het aankomt op jouw administratie. Een ingewikkeld programma draagt daar niet echt aan bij. Maar je kunt natuurlijk niet alle programma’s zelf uittesten. Het is daarom altijd slim om je goed in te lezen en verschillende reviews van experts te checken, voordat je een keuze maakt. 

Als laatste is de aanwezigheid van een goede - en gratis! - customer support altijd een enorme pré voor (startende) zzp'ers. Heb je vragen over je boekhouding, gaan bepaalde dingen mis of heb je gewoon ergens hulp bij nodig? Dan is het fijn om snel een medewerker te kunnen spreken die jou verder kan helpen.

Waar hebben we de pakketten op beoordeeld?

Wij hebben een aantal gratis boekhoudpakketten getest en de 4 beste softwarepakketten op een rijtje gezet. Bij het beoordelen van deze pakketten hebben we gekeken naar: 

 • De mogelijkheden en functionaliteiten binnen het gratis pakket
 • Plus en minpunten
 • Reviews van gebruikers
 • De klantenservice
 • Mogelijkheden wanneer je bedrijf groeit

#1 - e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden.nl staat wat ons betreft met stip op 1. Dit programma is namelijk mega gebruiksvriendelijk en eenvoudig te begrijpen. Geen kennis van boekhouding? Geen probleem! Je krijgt dit programma echt binnen no time onder de knie. En helemaal top: wanneer je net als zzp’er werkzaam bent, zijn de eerste 15 maanden bij e-Boekhouden.nl volledig gratis! Let op: dat betekent dus wel dat het pakket na deze 15 maanden niet meer gratis is, maar de prijzen zijn echt heel betaalbaar en je krijgt echt waar voor je geld.

Functies e-Boekhouden.nl

Als startende zzp’er moet je een hoop regelen. Ik kan het weten, want ik ben zelf al een aantal jaar werkzaam als zelfstandig ondernemer. Het is dan ook niet voor niets dat ik zo razend enthousiast ben over dit praktische boekhoudprogramma! Nadat ik het proefabonnement had aangevraagd, kon ik direct aan de slag. Factureren, bonnetjes inscannen, offertes aanmaken, relaties beheren en uren registreren. Het is in een handomdraai gepiept. Bovendien is het programma beschikbaar in diverse talen. 

Koppelingen

Een extra pré is hoe snel en eenvoudig je koppelingen met andere externe systemen kunt maken. Heb je een webshop? Maak je gebruik van een specifiek betaalsysteem? Of wil je graag een koppeling met je bankrekening maken? Dit is allemaal mogelijk. Je kunt je e-Boekhouden.nl account zelfs met de Belastingdienst koppelen! Zo hoef jij je niet snel meer zorgen te maken over het indienen van je omzetbelasting. Een andere koppeling nodig? Deze voeg je eenvoudig toe met een eigen API-koppeling.

Gratis mogelijkheden

Alle functies van e-Boekhouden.nl zijn gratis uit te proberen. Ben je startende ondernemer? Dan is de module zelfs de eerste 15 maanden gratis te gebruiken. Nadat je door een wizard stap voor stap door het programma heen wordt geloodst, heb je de mogelijkheid een aantal video tutorials te kijken. Done? Dan ben jij helemaal klaar om een flitsende start te maken met jouw boekhouding! 

Prijzen overige pakketten en modules

Als startende ondernemer profiteer je dus van 15 maanden gratis gebruik maken van alle functies! Zijn de 15 maanden voorbij of ben je simpelweg geen startende ondernemer meer? Het zzp-pakket is perfect voor kleine administraties. Voor slechts €9,95 per maand maak je gebruik van alle functies tot wel 240 boekingen per jaar. Behoefte aan meer boekingen? Dan zou ik het standaard-pakket aanbevelen. Hierbij heb je de keuze uit de boekhoudmodule (€14,50 per maand) en de facturatiemodule (€9,50 per maand). E-Boekhouden.nl leent zich overigens ook perfect voor een vereniging of stichting. De kosten bedragen in dat geval voor de boekhoudmodule €9,50 per maand en voor de ledenadministratie €8,50 per maand.

Pluspunten e-Boekhouden.nl

 • Eerste 15 maanden gratis voor startende ondernemers
 • Een handige mobiele app
 • Snel en makkelijk op te starten
 • Enorm gebruiksvriendelijk, ook voor degenen die net starten met hun administratie
 • Veel moderne functionaliteiten 
 • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Mogelijkheid tot facturatie met iDEAL-koppeling
 • De boekhoudmodule is tegen een relatief lage prijs aan te vullen met de facturatiemodule, waardoor je van een breed scala aan functionaliteiten profiteert

Minpunten e-Boekhouden.nl

 • Voor degenen met een uitgebreide en/of complexe boekhouding is e-Boekhouden.nl iets minder geschikt
 • Voor urenregistratie is het helaas niet mogelijk je agenda te koppelen of de tijd bij te houden met een timer, echter faciliteert de mobiele app hierin uitstekend

Bekijk volledige review

Reviews

Gemiddeld scoort e-Boekhouden.nl 4,7 van de 5 sterren op Trustpilot. In de reviews las ik dat ondernemers met name zeer te spreken zijn over het gebruiksgemak, de prijs-kwaliteitverhouding en de goede support. Verder kwam ik tegen dat ook degenen zonder boekhoudervaring goed uit te voeten konden dankzij de uitgebreide uitleg en het eenvoudige systeem. Zelfs wanneer men nog erg moest wennen aan het eigenhandig uitvoeren van de administratie, wisten ze hun weg te vinden. Dit kwam met name door de fijne klantenservice en de gebruiksvriendelijkheid.

Natuurlijk zijn niet alle reviews even positief. Wat me voornamelijk opviel, was dat bij het scannen van facturen of bonnen niet altijd alle gegevens goed worden overgenomen. Verder zag ik dat sommige gebruikers moeite hebben met het maken van de juiste factuursjablonen. e-Boekhouden.nl biedt echter wel altijd een gepaste oplossing en reageert actief op dit soort reviews. 

Eindoordeel

Wat mij betreft is e-Boekhouden.nl een echte aanbeveling voor alle zzp’ers, starters en ondernemers met een klein MKB-bedrijf. Vooral wanneer je de kosten in het begin laag wilt houden en wil starten met een gratis pakket. De uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, moderne functionaliteiten, hoge gebruiksvriendelijkheid en uitgebreide support mogelijkheden maken dit boekhoudprogramma de perfecte basis voor het snel en eenvoudig regelen van de boekhouding. 

Ongeacht welke module je kiest, je profiteert altijd van een basic relatiebeheermodule en een extra nieuwsbrief-functie. Op kleine schaal beheer jij je boekhouding en facturen zelfs voor minder dan 10 euro per maand! En ook het uitgebreidere pakket biedt voor een lage prijs talloze mogelijkheden. Het programma ziet er dan misschien niet heel fancy uit, maar het is snel en makkelijk in gebruik voor elke soort ondernemer. In mijn ogen een echte aanwinst voor jouw onderneming!

e-Boekhouden.nl krijgt van Appwiki een score van 5/5 sterren.

 

#2- Visma eAccounting

Visma eAccounting heeft een verdiende tweede plaats in dit lijstje. Dit programma staat namelijk voor eenvoudig boekhouden en onbeperkt factureren voor iedere ondernemer. Inclusief een gratis app, een uitstekende klantenservice en verschillende e-learnings. Als starter kun je een jaar lang gratis gebruikmaken van Visma eAccounting, waarbij jij zelf de keuze maakt welke functies je nodig hebt. Na dit jaar kun je, voor een betaalbare prijs, overstappen op naar het betaalde Visma eAccounting standaard pakket.

Functies Visma eAccounting

Na het afsluiten van je Visma eAccounting abonnement, heb je direct toegang tot verschillende functionaliteiten om snel en eenvoudig controle te houden over je financiële administratie. Je kunt onbeperkt facturen maken en verzenden, waarna je btw-aangifte automatisch klaarstaat. Wat ik enorm fijn vond, was dat je een directe bankkoppeling kan toevoegen, waarmee je eenvoudig inzicht kunt houden in actuele cijfers en betalingen. Er is een mogelijkheid tot periodieke facturatie, maar helaas kun je dit nog niet via een iDEAL-koppeling uit laten voeren.

Op zoek naar meer mogelijkheden? Dan kun je jouw Visma eAccounting abonnement uitbreiden met een webshop module. Helaas was deze niet bij het proefabonnement inbegrepen, dus heb ik het niet kunnen testen.

Ook wanneer je een accountant hebt, biedt Visma eAccounting de uitkomst. Het programma maakt het namelijk mogelijk om eenvoudig samen te werken en de boekhouding overzichtelijk te verdelen. Dankzij het online dashboard heb je 24/7 inzicht in de cijfers van jouw onderneming.

Gebruiksvriendelijkheid

Wat mij direct opviel is dat het zzp boekhoudprogramma een duidelijke en rustige vormgeving heeft. Dit draagt enorm bij aan de gebruiksvriendelijkheid, aangezien je zonder problemen overzichtelijk kunt starten zonder meteen door de bomen het bos niet meer te zien. Als ik er even niet uitkwam, had ik de keuze uit talloze handleidingen, video tutorials en zelfs dagcursussen. Kortom, meer dan genoeg hulpmiddelen binnen handbereik om snel en makkelijk de functionaliteiten van het programma onder de knie te krijgen!

Gratis mogelijkheden

Visma eAccounting is de eerste 30 dagen gratis uit te proberen. Helemaal fijn is dat startende ondernemers maar liefst een jaar lang gratis gebruik kunnen maken van de standaard boekhoudmodule. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat je niet van alle functionaliteiten gebruik kunt maken wanneer je van de proefversie gebruikmaakt. Zo kon ik bijvoorbeeld geen gebruik maken van bankkoppelingen en is het ook niet mogelijk om de Scanner-app uit te proberen.

Prijzen overige pakketten en modules

De standaard boekhoudmodule bedraagt na de proefperiode per gebruiker €22,- per maand bij een looptijd van een jaar. Elke extra gebruiker kost €2,50 per maand. Dit geldt tevens voor alle andere modules. Op zoek naar een uitgebreidere versie? Dan is het Pro pakket perfect voor jou, deze bedraagt €31,- per maand. Voor factureren betaal je slechts €8,- per maand. Ga je na de proefperiode liever geen jaarcontract aan? Ook dat is mogelijk! Je kunt er namelijk ook voor kiezen om een abonnement van drie maanden af te sluiten. In dat geval betaal je voor de facturatiemodule €11,- per maand, kost de standaard boekhoudmodule €25,- per maand en het Pro abonnement €34,- per maand.

Pluspunten Visma eAccounting

 • Veel handleidingen, video tutorials en zelfs dagcursussen
 • Deskundige en vriendelijke klantenservice
 • Veel uitbreiding in functionaliteiten mogelijk
 • Overzichtelijk design
 • Altijd en overal inzicht in jouw financiële situatie

Minpunten Visma eAccounting

 • Geen mogelijkheid tot urenregistratie
 • Je hebt meerdere apps nodig voor facturen en scanner functies
 • iDEAL-koppelingen maken zijn niet mogelijk
 • Bepaalde functionaliteiten kunnen in de proefversie niet worden getest
 • Om gebruik te maken van alle functionaliteiten moet je extra abonnementen afsluiten

Bekijk volledige review

Reviews

Visma eAccounting scoort op Trustpilot relatief laag: 3,6 van de 5 sterren. Als ik de reviews zo lees, heeft dit met name te maken met het feit dat je extra betaalt voor bepaalde functionaliteiten. Ook botsen sommigen tegen de gebruiksvriendelijkheid aan, waarbij ze soms net even wat extra hulp nodig hadden om verder te komen. Hierdoor gaven sommige mensen aan dat enige ervaring met boekhouding het gebruik van dit pakket wel wat makkelijker maakt.  Men is over het algemeen zeer positief over de klantenservice en vinden het pakket, mits goed ingeregeld, een goede aanwinst. Een extra positief punt is dat er regelmatig nieuwe functionaliteiten worden toegevoegd op basis van suggesties van gebruikers.

Eindoordeel

Ik vind Visma eAccounting een uitgebreid en overzichtelijk boekhoudprogramma. Echter zal je als zzp’er bij lange na niet van alle functionaliteiten gebruikmaken. Maar het is fijn dat de mogelijkheid er is, mochten jouw ambities verder groeien. Een van de grootste voordelen is dat je als startende ondernemer een jaar lang gratis gebruik kunt maken van de standaard module. In mijn ogen zijn echter de afwezigheid van urenregistratie en de mogelijkheid tot een iDEAL-koppeling wel wat onhandig. Mocht je hier echt naar op zoek zijn, kun je misschien beter voor een ander programma kiezen. 

Visma eAccounting krijgt van Appwiki een score van 4.5/5 sterren.

 

#3 - Gekko

Gekko Basic is hét gratis boekhoudprogramma voor zzp’ers. Onbeperkt facturen sturen, bonnen scannen, offertes maken, uren schrijven en ritten bijhouden. Het kan allemaal! En dat gratis en voor niets. Meer halen uit je boekhouding? Voor slechts €12,- per maand maak je gebruik van het Gekko Premium abonnement. Wat ik zo fantastisch aan de Basic module vind, is dat je in principe gebruik kunt maken van alles wat je nodig hebt als startende ondernemer. Het systeem is makkelijk te begrijpen én gebruiken, met alle functionaliteiten binnen handbereik.

Functies Gekko

Het Gekko Basic abonnement biedt veel voordelen, dat je zeker als startende ondernemer niet eens na hoeft te denken over de Premium variant. Zo kon ik direct gebruikmaken van de urenregistratie en had ik inzicht in een overzichtelijke tijdlijn. Maar dat is nog lang niet alles waar ik gratis gebruik van kan maken met het Gekko Basic abonnement. Denk aan onkosten registratie, bonnen scannen met de mobiele app, ritten bijhouden, onbeperkt facturen sturen, iDEAL betaallinks toevoegen (maximaal 5) en offertes opmaken. Bovendien is er geen limiet in het aantal transacties en kun je een maand lang gratis profiteren van automatische real-time integratie en integratie met de mobiele app. Inzicht in je cijfers? Het Gekko Basic abonnement biedt gratis inzicht in je winst en verlies en je urenregistratie.

Toch behoefte aan meer functionaliteiten? Het Gekko Premium abonnement biedt daarin de uitkomst! Zo kun je bijvoorbeeld automatisch afstanden berekenen en adressen vinden tijdens het bijhouden van je ritten. Ook heb je de mogelijkheid om facturen in te plannen, bijlages toe te voegen, eigen kostensoorten bij te houden, urenrapportages aan facturen toe te voegen en meerdere bankrekeningen te koppelen. Je hebt tevens inzicht in rapportages met betrekking tot de cashflow en btw. 

Gratis mogelijkheden

Het gratis Gekko Basic abonnement is ideaal wanneer je op zoek bent naar een snelle en makkelijke manier om je boekhouding bij te houden. Zeker als zzp’er heb je alle benodigde functionaliteiten binnen handbereik. Zo kun je onbeperkt facturen sturen, onkosten registreren, ritten bijhouden, uren registreren, offertes opmaken en bonnen scannen. Zijn dingen onduidelijk of kom je er niet helemaal uit? Dan kun je eenvoudig contact opnemen met het support team!

Prijzen overige pakketten en modules

Het Gekko Basic abonnement is volledig onbeperkt gratis te gebruiken. Heb je toch behoefte aan meer functionaliteiten? Dan kun je kiezen voor het Gekko Premium abonnement. Je betaalt in dat geval slechts €12,- per maand voor een heleboel extra handige mogelijkheden. Met het Premium abonnement kun je ritten bijvoorbeeld uitgebreider bijhouden, bijlages aan je facturen toevoegen, eigen kostensoorten bijhouden en meerdere bankrekeningen koppelen. Ook heb je een uitgebreider aanbod aan rapportages, wat handig kan zijn voor grotere ondernemingen.

Pluspunten Gekko

 • Gekko Basic is volledig gratis te gebruiken
 • Toegang tot talloze functionaliteiten
 • Compleet boekhoudsysteem 
 • Makkelijk in gebruik
 • Fijne interface
 • Koppelingen met bankrekeningen
 • Uitdraaien van rapportages
 • Basic abonnement is voor een relatief lage prijs uit te breiden met het Premium abonnement

Minpunten Gekko

 • Voor grote ondernemers die een uitgebreide of complexe boekhouding hebben, kan het Basic abonnement net te weinig functionaliteiten bieden

Bekijk volledige review

Reviews

Op Trustpilot scoort Gekko 4,4 van de 5 sterren. Er zijn helaas nog niet heel veel reviews van dit boekhoudprogramma, maar over het algemeen lees ik vooral veel tevredenheid over de gebruiksvriendelijkheid en het snelle en vriendelijke support team. De app werkt volgens velen perfect en de prijs-kwaliteitverhouding wordt door velen geprezen. Verder lees ik dat het een simpele interface is, die snel te begrijpen is. Negatieve reviews zijn er (tot nu toe) niet.

Eindoordeel

Gekko is het ideale boekhoudprogramma voor kleine of startende ondernemers. Het is volledig gratis te gebruiken, waardoor je op je gemak bekend kunt worden met het bijhouden van je eigen administratie. Het is een gebruiksvriendelijk programma met enorm veel functionaliteiten. Zo kun je eenvoudig je gehele administratie bijhouden en heb je inzicht in verschillende cijfers. Dankzij de mobiele app heb je altijd en overal toegang tot jouw boekhouding. Ideaal! 

Toch behoefte aan een uitgebreider pakket aan functionaliteiten en mogelijkheden? Voor een kleine prijs van €12,- per maand maak je al gebruik van het Premium abonnement. Perfect voor ondernemers met een complexere boekhouding.

Gekko krijgt van Appwiki een score van 4.5/5 sterren.

 

#4 - Rompslomp

Rompslomp is speciaal ontworpen voor kleine ondernemers en zzp’ers. Een erg gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma waar je als startende ondernemer een goede start mee kunt maken voor jouw boekhouding. Binnen het gratis pakket kun je onbeperkt factureren, offertes maken en je boekhouding beheren. De informele interface maken boekhouden een makkie en met een beperkt aantal knoppen is de kans klein dat je in de war raakt door allerlei gekke functies die je toch niet nodig hebt. Eenvoudig, snel in gebruik en alle functionaliteiten die je nodig hebt! Dat is Rompslomp.

Functies Rompslomp

Binnen no time had ik mijn proefaccount voor Rompslomp aangemaakt met behulp van een koppeling met de KvK. Dankzij de geïntegreerde handleiding begin je direct met het indelen van de tool terwijl je stapsgewijs leert hoe alles werkt. Dit vond ik echt een grote pré, omdat je binnen een mum van tijd helemaal up and running bent om het programma echt in gebruik te nemen. 

Met slechts één druk op de knop maak je een factuur aan. De layout heeft een professionele uitstraling en is eenvoudig te personaliseren. Tijdens gebruik krijg je continu aanwijzingen, waardoor je eigenlijk bijna geen fouten kunt maken. Superfijn als je een beginnend gebruiker bent die nog zijn/haar wegwijs moet vinden binnen de wereld van boekhouding. 

Aan de hand van uitgebreide handleidingen wist ik me vrij eenvoudig wegwijs te maken binnen de tool. In principe heb je het support team niet eens nodig! Toch had ik over het maken van een bankkoppeling een vraag waarvoor ik contact op heb genomen met de support. Helaas zijn ze niet telefonisch bereikbaar, en kun je ze alleen via de mail een bericht sturen. Nadat ik ’s avonds mijn mail had verstuurd, had ik de volgende ochtend om 11 uur alweer een reactie. Enorm snel dus!

Gratis mogelijkheden

Rompslomp biedt een gratis pakket aan voor een basis boekhouding waarbij je facturen en offertes kunt maken. Heel prettig en een goede start van je bedrijf. Maar ik merkte wel dat, vooral wanneer je een beetje begint te groeien, deze functionaliteiten niet meer voldoende zijn. Je zult daardoor na een tijdje alsnog willen overstappen op een van de betaalde pakketten. Hiervoor hebben ze een heel fijn 'tussenpakket' voor als je nog niet echt een uitgebreide boekhouding hebt: Rompslomp Puur Factuur. En groei je daarna nog verder door, dan kun je overstappen op het Boekhouding pakket. Oftewel, bij Rompslomp betaal je nooi te veel, je schaalt op zodra je dit nodig hebt. 

Prijzen overige pakketten en modules 

Ben je op zoek naar een programma waarmee je alleen facturen en offertes aan kunt maken? Dan is Rompslomp perfect! Deze module is namelijk onbeperkt gratis te gebruiken. Verder bieden ze de volgende pakketten aan:

 • Puur Factuur: € 7,50 per maand
 • Professional: € 25,00 per maand
 • Master: € 37,50 per maand

Pluspunten Rompslomp

 • Het maken van offertes en facturen is volledig gratis (onbeperkt)
 • Eenvoudig interface
 • Makkelijk te gebruiken zonder ervaring
 • Gebruiksvriendelijke mobiele app
 • Fijne handleidingen waarmee je jezelf wegwijs kunt maken
 • Een prettig en informeel design
 • Uitgaven inboeken en urenregistratie zijn bij het basispakket inbegrepen

Minpunten Rompslomp

 • Wanneer je op zoek bent naar een uitgebreid aanbod aan functionaliteiten, is het relatief duur
 • De klantenservice is niet telefonisch bereikbaar

Bekijk volledige review

Reviews

Op Google krijgt Rompslomp 4,6 van de 5 sterren. Een goede beoordeling dus! Over het algemeen lees ik veel positieve reacties. Gebruikers zijn tevreden met de overzichtelijkheid van zowel de website als de app. De facturen hebben een professionele uitstraling en zijn zeer eenvoudig op te maken. Verder kunnen betalingen snel worden geregeld met behulp van iDEAL. Een van de minpunten die ik veel voorbij zie komen is dat het support team niet telefonisch bereikbaar is. Ik kan me voorstellen dat dit bij dringende vragen onhandig kan zijn, maar gelukkig reageren ze wel vrij snel op de e-mails. Wanneer je gebruik wilt maken van btw-aangifte en bankkoppelingen wordt Rompslomp als relatief duur beschouwd. Dit is dus een tweede minpunt.

Eindoordeel

Rompslomp is het ideale boekhoudprogramma voor zzp’ers en freelancers. Op basis van mijn eigen ervaring en de reviews die ik gelezen heb, is deze tool enorm gebruiksvriendelijk. Het maken van offertes en facturen is geheel gratis. Wat tegelijkertijd misschien ook wel weer wat beperkt omdat je alsnog voor een betaald pakket moet kiezen wanneer je meer functionaliteiten wilt.

Rompslomp is verder een gebruiksvriendelijk pakket. Wanneer je geen ervaring hebt met het bijhouden van je administratie, biedt Rompslomp alle ondersteuning om de functionaliteiten onder de knie te krijgen. 

Voor een complexere boekhouding kun je beter een ander boekhoudprogramma kiezen. Rompslomp is echt een tool voor de startende, kleine ondernemer. Zeker wanneer je in functionaliteiten uit wilt breiden, kan een andere oplossing een stuk voordeliger zijn. Echter kost een volwaardige boekhouding slechts €25,- per maand en kom je daar ook al een heel eind mee. De speelse interface is heerlijk wanneer je op zoek bent naar een laagdrempelige manier om je boekhouding bij te houden.

Rompslomp krijgt van Appwiki 3.5/5 sterren.

 

De beste boekhoudprogramma's voor starters en zzp'ers:

Moneymonk boekhoudprogramma voor ZZP

MoneyMonk

Bekijk review

Visma eAccounting

Visma eAccounting

Bekijk review

e-Boekhouden.nl

Bekijk review

Begin met gratis boekhoudpakket als startende ondernemer

Een gratis boekhoudpakket is ideaal wanneer je starter bent. Er komt namelijk veel op je af: de inschrijving bij de KvK, het opbouwen van een klantenbestand én het opzetten van je boekhouding en administratie. Dat laatste wil je natuurlijk niet moeilijker en duurder maken dan nodig. Maak daarom gebruik van een gratis boekhoudprogramma, dit scheelt je een investering.

Met een gratis boekhoudprogramma heb jij je boekhouding en administratie eenvoudig op orde, dit scheelt je veel stress wanneer je voor het eerst aangifte moet doen bij de Belastingdienst. Als zzp’er met een lopende administratie is een volledig gratis boekhoudprogramma niet mogelijk. De boekhoudprogramma's zijn alleen echt gratis voor startende ondernemers. Wil je toch gratis beginnen met boekhouden? Maak dan gebruik van boekhoudsoftware met een gratis proefperiode of doe je boekhouding in Excel.

Is een gratis boekhoudprogramma écht gratis?

Een gratis boekhoudprogramma: het lijkt haast te mooi om waar te zijn, maar is dat het ook? Als starter is een gratis boekhoudprogramma zeker een goede optie. Online boekhouden gratis biedt voldoende functionaliteiten om in het eerste jaar als ondernemer je boekhouding en administratie bij te houden. Je wilt natuurlijk niet te veel tijd aan kwijt zijn aan boekhouding als starter. Je wilt namelijk alle tijd in je bedrijf stoppen of combineert je onderneming met een parttime functie in loondienst.

Gratis boekhoudprogramma voor starters

Na het eerste jaar is het tijd om over te stappen van een eenvoudig boekhoudprogramma gratis naar betaalde boekhoud software. Het voordeel van een jaar gratis boekhouden is dat jij na een jaar precies weet van welke functionaliteiten jij gebruik wilt maken. Zo betaal je nooit voor functionaliteiten die je niet gebruikt. Daarnaast heb je tijdens het gebruik van een boekhoudprogramma gratis een jaar lang omzet gedraaid waardoor je kunt investeren in een boekhoudprogramma. Na een gratis boekhoudprogramma downloaden kun je direct aan de slag met gratis boekhouden.

Maar terug naar gratis boekhouden. Want wat kun je nou precies met een eenvoudig boekhoudprogramma gratis? En wat is het beste gratis boekhoudprogramma? Je wilt natuurlijk wel zeker weten dat online boekhouden gratis over alle functionaliteiten beschikt die je nodig hebt. Bij het gebruiken van een gratis boekhoudprogramma is het altijd mogelijk om een aantal boekingen te doen. Maar het verschilt per aanbieder welke functies dit gratis boekhouding programma nog meer heeft. Heb je uitgebreidere functies nodig? Dan dien je toch over te stappen op een betaald pakket tenzij je nog in het eerste ondernemersjaar zit. Zo niet, dan moet je met deze beperkingen rekening houden bij het gebruik van een gratis boekhoudprogramma:

 • Er zit vaak een beperking aan het aantal boekingen/facturen die je per maand kan maken bij een online boekhoudprogramma gratis
 • Het is met een boekhoudpakket gratis niet altijd mogelijk om een winst- en verliesrekening te laten uitdraaien
 • Het btw-overzicht is niet altijd beschikbaar in een gratis boekhoudprogramma
 • Het importeren van bankmutaties kan vaak niet met boekhoudprogramma gratis
 • Het samenwerken met je accountant is meestal niet mogelijk in een boekhoudpakket  gratis

Het beste gratis boekhoudprogramma voor starters kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende pakketten voor boekhouding starter via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk gratis boekhoudprogramma's voor starters

Ik ben geen starter, kan ik dan gebruikmaken van een gratis boekhoudsoftware?

Je bent ZZP’er en bent al even aan de weg aan het timmeren. De periode als starter ligt achter je. Jouw boekhouding en administratie is opgezet. Toch wil je de kosten voor boekhouden zo laag mogelijk houden. Kun je dan gebruikmaken van een gratis boekhoudprogramma? Nee, je kunt niet boekhouden in gratis boekhouding software. Er zijn echter wel andere manieren voor gratis boekhouden dan alleen een boekhoudpakket gratis.

Je kunt voor een boekhoudprogramma met een gratis proefperiode kiezen. Het is hiermee bijvoorbeeld mogelijk om de software 30 dagen gratis te kunnen gebruiken. Je kan dan kijken of de software aansluit bij jouw behoeften. Zo kun je toch gratis online boekhouden.

Boekhouding gratis is ook mogelijk zonder gebruik te maken van online boekhoudprogramma gratis. Met een gratis boekhoudprogramma als Excel of Google Spreadsheet is het mogelijk om zelf een volledige boekhouding te maken. Het voordeel van boekhouding Excel gratis is dat je een boekhouding kan maken en inrichting zoals jij dat wilt. Daarnaast zijn er gratis templates te downloaden waarin je direct aan de slag kan met gratis boekhouden in gratis boekhoudprogramma Excel.

Excel boekhouding  gratis is echter enorm tijdrovend en wordt niet automatisch aangepast wanneer er wijzigingen doorgevoerd worden door bijvoorbeeld de Belastingdienst. Wanneer er zo’n wijziging doorgevoerd wordt, dien je dus alles handmatig aan te passen. Je moet hiervoor wel enige kennis hebben van boekhouding. Om deze reden is het doen van je boekhouding in programma’s als Excel niet geheel zonder risico. Ook kun je in deze programma’s niet samenwerken met je accountant of boekhouder.

Gratis boekhouden in Excel

Haal op deze manier alles uit je gratis proefaccount

Een gratis proefaccount van een boekhoudprogramma kun je vaak 14 tot 30 dagen gebruiken. Voor je het weet zijn deze dagen om, je wilt er daarom alles uithalen. Maar waar let je dan op? Begin eerst met het testen van het belangrijkste: de basishandelingen, bijvoorbeeld het maken van een factuur. Bedenk voor het gebruik van het gratis boekhoudprogramma welke basishandelingen voor jou belangrijk zijn. Zo verlies je geen tijd wanneer je gratis proefperiode al loopt. De basishandelingen zal je het meest gebruiken, dus het is belangrijk dat deze voor jou fijn werken.

Waarom een boekhoudprogramma gebruiken voor je boekhouding?

Wanneer je overweegt om je boekhouding in een boekhoudprogramma bij te houden, is het goed om te weten wat het je kan bieden. Kortom: waarom is een boekhoudprogramma beter dan programma’s als Excel en Google spreadsheets?

Allereerst is een boekhoudprogramma erg laagdrempelig. Je hoeft geen expert te zijn op het gebied van boekhouding om er gebruik van te maken. Zo wordt het bijhouden van je boekhouding en administratie een stuk makkelijker en kun je eenvoudig je boekhouding zelf bijhouden als starter. Facturen kun je eenvoudig opstellen, versturen en verwerken zonder alle rompslomp. Waar je eerder tijd te kort kwam, heb je nu tijd over om te besteden aan je bedrijf. Zo kun je je echt focussen op het verder opzetten van je business zonder na te denken over alle boekhouding en administratie die nog op je ligt te wachten.

Waar je normaal gesproken de bui al ziet hangen wanneer de btw-aangifte er weer aan komt, is het nu een fluitje van een cent. Doordat je de belastingaangifte niet meer uitstelt, loop je ook minder risico op boetes van de Belastingdienst.

Als starter kun je vaak het eerste jaar gebruikmaken van een gratis boekhoudsoftware. Dit scheelt veel geld die jij kunt investeren in de groei van je bedrijf. De gedachte is dat je na dit jaar jouw bedrijf dusdanig op de kaart hebt gezet dat je daarna een (minimale) bijdrage kunt investeren in een betaalde variant van het gratis boekhoudprogramma. Als je dit als starter niet kunt betalen, dan zul je je achter je oren moeten krabben of jouw bedrijf wel bestaansrecht heeft na een jaar ondernemen.

Het beste gratis boekhoudprogramma voor starters kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende pakketten voor boekhouding starter via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk gratis boekhoudprogramma's voor starters

Houd hier rekening mee bij het kiezen van een boekhoudprogramma

We snappen dat je door de verschillende aanbieders van boekhoudprogramma’s door de bomen het bos niet meer ziet. Je wilt natuurlijk wel het beste boekhoudpakket voor jouw onderneming kiezen. Daarom is het goed om op een aantal dingen te letten bij het kiezen van jouw boekhoudprogramma.

Bedenk goed over welke functionaliteiten het boekhoud pakket moet beschikken. Denk hierbij aan een bankkoppeling waardoor je betalingen automatisch worden bijgehouden. Maar ook urenregistratie, een btw-overzicht of de mogelijkheid om bonnetjes te bewaren in een app zijn handige functionaliteiten. En werk je samen met een boekhouder? Kies dan voor een boekhoudprogramma met een meekijkfunctie voor je boekhouder. Je boekhouder kan je helpen met ingewikkelde zaken. Heb je basisvragen over boekhouding, dan is het fijn dat de boekhoud software over support beschikt. Deze service is namelijk gratis.

Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Maak dan gebruik van de checklist voor het kiezen van gratis boekhoudsoftware. Als starter (en daarmee vaak ZZP'er) kun je alle hulp gebruiken om het beste boekhoudprogramma voor jouw onderneming te kiezen.

Ook wil je zeker weten dat het boekhoudprogramma gebruiksvriendelijk is. Lees daarom de expert reviews. Je kunt natuurlijk niet alle software zelf testen. Op basis van hun ervaringen krijg je een goede indruk van de gebruiksvriendelijkheid van het boekhoud pakket. Ook kun je de top 10 boekhoudpakketten raadplegen, dit maakt de keuze voor boekhoudsoftware een stuk makkelijker.

Waar moet ik beginnen bij boekhouding en administratie opzetten?

Je wilt gaan starten met het bijhouden van je administratie, maar waar begin je? En ga je gebruikmaken van een betaald of gratis boekhoudprogramma? Het is goed om je te verdiepen in de basis elementen van administratie bij het opzetten van je administratie.

Heb je bijvoorbeeld al een zakelijke rekening? Weet je welke vijf boeken je moet bijhouden in je boekhouding? En hoe ga je je urenregistratie en rittenregistratie bijhouden? Als ZZP’er ben je eigen baas, dit betekent ook dat je de administratie voor je eenmanszaak zelf moet doen.

Heb je van boekhouding geen kaas gegeten? Dan is het goed om een boekhouding cursus te volgen. Tijdens deze stoomcursus leer je alles over boekhouding zodat jij makkelijk van start kan als (beginnende) ondernemer.

Beste gratis boekhoudprogramma voor starters kiezen?

Veelgestelde vragen

Kun je boekhouding programma's gratis kopen?

De meeste boekhouding programma's bieden een gratis proefversie aan, maar zijn niet gratis, tenzij het een open-source programma is. Uiteraard hangen de kosten van het boekhoudprogramma af van de functionaliteiten die je binnen het pakket afneemt. Hoe groter je pakket, hoe duurder.

Waarom zou je een boekhouding programma gratis willen testen?

Het gratis testen van een boekhouding programma geeft inzicht. Tijdens deze gratis proefperiode kun jij testen of het gekozen boekhouding programma bij jouw bedrijf, wensen en eisen past. Zo weet jij zeker dat het programma het beste bij jouw bedrijf past. 

Zijn er boekhouding programma's die altijd gratis zijn?

Open-source boekhoudprogramma’s zijn gratis. Voor een open-source programma heb je programmeerkennis nodig. Je gaat namelijk zelf je programma bouwen middels een API of open source broncode.

Is boekhouden gratis?

Je kunt gratis boekhouden. Je kunt bijvoorbeeld gratis boekhouden door je administratie bij te houden in een Excel sheet. Daarnaast kun je gebruik maken van gratis boekhoudsoftware waarin je online kunt boekhouden, factureren en onder meer BTW aangifte doet. 

Relevante artikelen

annie-spratt-604126-unsplash.jpg
19 juni 2024

Inkoopfacturen inboeken: hoe verwerk je inkoopfacturen?

Facturatie

Een inkoopfactuur boeken: hoe doe je dat? In dit artikel leggen we uit wat een inkoopfactuur is en geven we je handige tips om inkoopfacturen in te boeken.

Lees meer 
11 juni 2024

Wat zijn de wettelijke eisen voor facturen?

BelastingFacturatie
30 september 2023

Administratie bijhouden als zzp'er?

AdministratieBoekhouding
Products