Gratis boekhoudprogramma’s vergelijken

Als starter moet je ergens beginnen. Je administratie bouw je het snelste en beste op met een gratis boekhoudprogramma. Vergelijk hier boekhoudpaketten op prijs, functies en reviews!

Top 5 met gratis boekhoudprogramma's of gratis proefaccount

De onderstaande boekhoudpakketten zijn volledig gratis voor startende ondernemers of hebben een gratis proefaccount. Wil je het beste boekhoudprogramma vinden dat bij jouw situatie en manier van werken past? Probeer dan meerdere pakketten gratis uit. Alle onderstaande pakketten bieden namelijk een gratis en vrijblijvende proefperiode!

#1 Boekhoudpakket
Belastingdienst erkend
Gratis Helpdesk & App

Eerste 15 maanden geheel gratis en vrijblijvend! Een compleet én eenvoudig online boekhoudpakket. Vraag nu je gratis startersaccount aan en profiteer!

Ga naar website
Gratis en vrijblijvend
Eenvoudig in gebruik
Uitstekende helpdesk

Alles in 1 software voor starters! Boekhouden, factureren, uren- en rittenregistratie. Direct starten zonder boekhoudkennis. Maak een gratis account aan!

Ga naar website
Compleet en eenvoudig
Uitstekende support
Maandelijks opzegbaar

Met dit toegankelijke pakket zet je eenvoudig een complete zzp administratie op. Zeker als je net start met ondernemen. Inclusief handige opstartservice en kickstart korting.

Ga naar website
Makkelijk boekhouden
Onbeperkt factureren
Eerste 30 dagen gratis

Boekhoudprogramma voor zzp, mkb en boekhouders. 100.000+ ondernemers gebruiken SnelStart. Onbeperkt offertes en facturen sturen, eenvoudig btw-aangiftes doen, bankkoppeling maken en meer. Probeer SnelStart nu 30 dagen gratis!

Ga naar website
Met Scan & Herken
CRM & Bankkoppeling
Complete oplossing

Slim online boekhouden als startende ondernemer? Met AFAS SB+ als boekhoudsoftware kan het. Minder administratie, meer tijd voor je onderneming.

Ga naar website
Appwiki logo

We berekenen nu welke apps het beste bij jou passen.

De Appwiki Score geeft aan hoe goed een app past bij jouw wensen en bedrijf. We passen de altijd score aan op jouw laatste invoer.
Bedrijfsvorm
Branche
Medewerkers
Hoe boekhouden?
Aanvullingen
BTW-aangifte
Inkomsten & uitgaven
Extra functies
Bekijk resultaten
Jouw vergelijking
0

De beste boekhoudprogramma's voor starters en zzp'ers:

Moneymonk boekhoudprogramma voor ZZP

MoneyMonk

Bekijk review

Visma eAccounting

Visma eAccounting

Bekijk review

e-Boekhouden.nl

Bekijk review

Begin met gratis boekhoudpakket als startende ondernemer

Een gratis boekhoudpakket is ideaal wanneer je starter bent. Er komt namelijk veel op je af: de inschrijving bij de KvK, het opbouwen van een klantenbestand én het opzetten van je boekhouding en administratie. Dat laatste wil je natuurlijk niet moeilijker en duurder maken dan nodig. Maak daarom gebruik van een gratis boekhoudprogramma, dit scheelt je een investering. Met een gratis boekhoudprogramma heb jij je boekhouding en administratie eenvoudig op orde, dit scheelt je veel stress wanneer je voor het eerst aangifte moet doen bij de Belastingdienst.

Als zzp’er met een lopende administratie is een volledig gratis boekhoudprogramma niet mogelijk. De boekhoudprogramma's zijj alleen echt gratis voor startende ondernemers. Wil je toch gratis beginnen met boekhouden? Maak dan gebruik van boekhoudsoftware met een gratis proefperiode of doe je boekhouding in Excel.

Is een gratis boekhoudprogramma écht gratis?

Een gratis boekhoudprogramma: het lijkt haast te mooi om waar te zijn, maar is dat het ook? Als starter is een gratis boekhoudprogramma zeker een goede optie. Online boekhouden gratis biedt voldoende functionaliteiten om in het eerste jaar als ondernemer je boekhouding en administratie bij te houden. Je wilt natuurlijk niet te veel tijd aan kwijt zijn aan boekhouding als starter. Je wilt namelijk alle tijd in je bedrijf stoppen of combineert je onderneming met een parttime functie in loondienst.

Gratis boekhoudprogramma voor starters

Na het eerste jaar is het tijd om over te stappen van een eenvoudig boekhoudprogramma gratis naar betaalde boekhoud software. Het voordeel van een jaar gratis boekhouden is dat jij na een jaar precies weet van welke functionaliteiten jij gebruik wilt maken. Zo betaal je nooit voor functionaliteiten die je niet gebruikt. Daarnaast heb je tijdens het gebruik van een boekhoudprogramma gratis een jaar lang omzet gedraaid waardoor je kunt investeren in een boekhoudprogramma. Na een gratis boekhoudprogramma downloaden kun je direct aan de slag met gratis boekhouden.

Maar terug naar gratis boekhouden. Want wat kun je nou precies met een eenvoudig boekhoudprogramma gratis? En wat is het beste gratis boekhoudprogramma? Je wilt natuurlijk wel zeker weten dat online boekhouden gratis over alle functionaliteiten beschikt die je nodig hebt. Bij het gebruiken van een gratis boekhoudprogramma is het altijd mogelijk om een aantal boekingen te doen. Maar het verschilt per aanbieder welke functies dit gratis boekhouding programma nog meer heeft. Heb je uitgebreidere functies nodig? Dan dien je toch over te stappen op een betaald pakket tenzij je nog in het eerste ondernemersjaar zit. Zo niet, dan moet je met deze beperkingen rekening houden bij het gebruik van een gratis boekhoudprogramma:

  • Er zit vaak een beperking aan het aantal boekingen/facturen die je per maand kan maken bij een online boekhoudprogramma gratis
  • Het is met een boekhoudpakket gratis niet altijd mogelijk om een winst- en verliesrekening te laten uitdraaien
  • Het btw-overzicht is niet altijd beschikbaar in een gratis boekhoudprogramma
  • Het importeren van bankmutaties kan vaak niet met boekhoudprogramma gratis
  • Het samenwerken met je accountant is meestal niet mogelijk in een boekhoudpakket  gratis

Het beste gratis boekhoudprogramma voor starters kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende pakketten voor boekhouding starter via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk gratis boekhoudprogramma's voor starters

Ik ben geen starter, kan ik dan gebruikmaken van een gratis boekhoudsoftware?

Je bent ZZP’er en bent al even aan de weg aan het timmeren. De periode als starter ligt achter je. Jouw boekhouding en administratie is opgezet. Toch wil je de kosten voor boekhouden zo laag mogelijk houden. Kun je dan gebruikmaken van een gratis boekhoudprogramma? Nee, je kunt niet boekhouden in gratis boekhouding software. Er zijn echter wel andere manieren voor gratis boekhouden dan alleen een boekhoudpakket gratis.

Je kunt voor een boekhoudprogramma met een gratis proefperiode kiezen. Het is hiermee bijvoorbeeld mogelijk om de software 30 dagen gratis te kunnen gebruiken. Je kan dan kijken of de software aansluit bij jouw behoeften. Zo kun je toch gratis online boekhouden.

Boekhouding gratis is ook mogelijk zonder gebruik te maken van online boekhoudprogramma gratis. Met een gratis boekhoudprogramma als Excel of Google Spreadsheet is het mogelijk om zelf een volledige boekhouding te maken. Het voordeel van boekhouding Excel gratis is dat je een boekhouding kan maken en inrichting zoals jij dat wilt. Daarnaast zijn er gratis templates te downloaden waarin je direct aan de slag kan met gratis boekhouden in gratis boekhoudprogramma Excel.

Excel boekhouding  gratis is echter enorm tijdrovend en wordt niet automatisch aangepast wanneer er wijzigingen doorgevoerd worden door bijvoorbeeld de Belastingdienst. Wanneer er zo’n wijziging doorgevoerd wordt, dien je dus alles handmatig aan te passen. Je moet hiervoor wel enige kennis hebben van boekhouding. Om deze reden is het doen van je boekhouding in programma’s als Excel niet geheel zonder risico. Ook kun je in deze programma’s niet samenwerken met je accountant of boekhouder.

Gratis boekhouden in Excel

Haal op deze manier alles uit je gratis proefaccount

Een gratis proefaccount van een boekhoudprogramma kun je vaak 14 tot 30 dagen gebruiken. Voor je het weet zijn deze dagen om, je wilt er daarom alles uithalen. Maar waar let je dan op? Begin eerst met het testen van het belangrijkste: de basishandelingen, bijvoorbeeld het maken van een factuur. Bedenk voor het gebruik van het gratis boekhoudprogramma welke basishandelingen voor jou belangrijk zijn. Zo verlies je geen tijd wanneer je gratis proefperiode al loopt. De basishandelingen zal je het meest gebruiken, dus het is belangrijk dat deze voor jou fijn werken.

Waarom een boekhoudprogramma gebruiken voor je boekhouding?

Wanneer je overweegt om je boekhouding in een boekhoudprogramma bij te houden, is het goed om te weten wat het je kan bieden. Kortom: waarom is een boekhoudprogramma beter dan programma’s als Excel en Google spreadsheets?

Allereerst is een boekhoudprogramma erg laagdrempelig. Je hoeft geen expert te zijn op het gebied van boekhouding om er gebruik van te maken. Zo wordt het bijhouden van je boekhouding en administratie een stuk makkelijker en kun je eenvoudig je boekhouding zelf bijhouden als starter. Facturen kun je eenvoudig opstellen, versturen en verwerken zonder alle rompslomp. Waar je eerder tijd te kort kwam, heb je nu tijd over om te besteden aan je bedrijf. Zo kun je je echt focussen op het verder opzetten van je business zonder na te denken over alle boekhouding en administratie die nog op je ligt te wachten.

Waar je normaal gesproken de bui al ziet hangen wanneer de btw-aangifte er weer aan komt, is het nu een fluitje van een cent. Doordat je de belastingaangifte niet meer uitstelt, loop je ook minder risico op boetes van de Belastingdienst.

Als starter kun je vaak het eerste jaar gebruikmaken van een gratis boekhoudsoftware. Dit scheelt veel geld die jij kunt investeren in de groei van je bedrijf. De gedachte is dat je na dit jaar jouw bedrijf dusdanig op de kaart hebt gezet dat je daarna een (minimale) bijdrage kunt investeren in een betaalde variant van het gratis boekhoudprogramma. Als je dit als starter niet kunt betalen, dan zul je je achter je oren moeten krabben of jouw bedrijf wel bestaansrecht heeft na een jaar ondernemen.

Het beste gratis boekhoudprogramma voor starters kiezen? Maak je eigen persoonlijke top drie en vergelijk de verschillende pakketten voor boekhouding starter via de Appwiki vergelijker.

Vergelijk gratis boekhoudprogramma's voor starters

Houd hier rekening mee bij het kiezen van een boekhoudprogramma

We snappen dat je door de verschillende aanbieders van boekhoudprogramma’s door de bomen het bos niet meer ziet. Je wilt natuurlijk wel het beste boekhoudpakket voor jouw onderneming kiezen. Daarom is het goed om op een aantal dingen te letten bij het kiezen van jouw boekhoudprogramma.

Bedenk goed over welke functionaliteiten het boekhoud pakket moet beschikken. Denk hierbij aan een bankkoppeling waardoor je betalingen automatisch worden bijgehouden. Maar ook urenregistratie, een btw-overzicht of de mogelijkheid om bonnetjes te bewaren in een app zijn handige functionaliteiten. En werk je samen met een boekhouder? Kies dan voor een boekhoudprogramma met een meekijkfunctie voor je boekhouder. Je boekhouder kan je helpen met ingewikkelde zaken. Heb je basisvragen over boekhouding, dan is het fijn dat de boekhoud software over support beschikt. Deze service is namelijk gratis.

Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Maak dan gebruik van de checklist voor het kiezen van gratis boekhoudsoftware. Als starter (en daarmee vaak ZZP'er) kun je alle hulp gebruiken om het beste boekhoudprogramma voor jouw onderneming te kiezen.

Ook wil je zeker weten dat het boekhoudprogramma gebruiksvriendelijk is. Lees daarom de expert reviews. Je kunt natuurlijk niet alle software zelf testen. Op basis van hun ervaringen krijg je een goede indruk van de gebruiksvriendelijkheid van het boekhoud pakket. Ook kun je de top 10 boekhoudpakketten raadplegen, dit maakt de keuze voor boekhoudsoftware een stuk makkelijker.

Waar moet ik beginnen bij boekhouding en administratie opzetten?

Je wilt gaan starten met het bijhouden van je administratie, maar waar begin je? En ga je gebruikmaken van een betaald of gratis boekhoudprogramma? Het is goed om je te verdiepen in de basis elementen van administratie bij het opzetten van je administratie.

Heb je bijvoorbeeld al een zakelijke rekening? Weet je welke vijf boeken je moet bijhouden in je boekhouding? En hoe ga je je urenregistratie en rittenregistratie bijhouden? Als ZZP’er ben je eigen baas, dit betekent ook dat je de administratie voor je eenmanszaak zelf moet doen.

Heb je van boekhouding geen kaas gegeten? Dan is het goed om een boekhouding cursus te volgen. Tijdens deze stoomcursus leer je alles over boekhouding zodat jij makkelijk van start kan als (beginnende) ondernemer.

Beste gratis boekhoudprogramma voor starters kiezen?

Veelgestelde vragen

✅  Kun je boekhouding programma's gratis kopen?

De meeste boekhouding programma's bieden een gratis proefversie aan, maar zijn niet gratis, tenzij het een open-source programma is. Uiteraard hangen de kosten van het boekhoudprogramma af van de functionaliteiten die je binnen het pakket afneemt. Hoe groter je pakket, hoe duurder.

✅  Waarom zou je een boekhouding programma gratis willen testen?

Het gratis testen van een boekhouding programma geeft inzicht. Tijdens deze gratis proefperiode kun jij testen of het gekozen boekhouding programma bij jouw bedrijf, wensen en eisen past. Zo weet jij zeker dat het programma het beste bij jouw bedrijf past. 

✅  Zijn er boekhouding programma's die altijd gratis zijn?

Open-source boekhoudprogramma’s zijn gratis. Voor een open-source programma heb je programmeerkennis nodig. Je gaat namelijk zelf je programma bouwen middels een API of open source broncode.

Relevante artikelen

charles-deluvio-456508-unsplash.jpg
5 augustus 2023

Hou grip op de zaak met de beste business apps

Uitgelicht

Op vakantie ondernemen en grip op de zaak houden? Het kan met business apps!

Lees meer 
23 mei 2023

Factuur template

Facturatie
10 november 2020

Hoe CRM jouw sales een boost geeft

OfferteCrm
2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

AdministratieBoekhouding
Products