Gratis boekhoudprogramma's vergelijken

Bekijk alle boekhoudprogramma's die je gratis kunt proberen

Dit zijn de boekhoudprogramma's voor de administratie van zzp'ers en starters. De programma's zijn of volledig gratis voor starters, of hebben een gratis proefabonnement. Benieuwd hoe je het beste boekhoudprogramma als zzp'er kiest? Download de gratis boekhouding checklist en ontdek in 10 vragen welk boekhoudprogramma het beste bij je past.

Starter / ZZP'er 15 maanden gratis! (Best getest)
#1 Boekhoudsoftware
Belastingdienst erkend
Helpdesk, Cursus & App
Proefperiode
15 maanden
Meer informatie
Hét makkelijkste boekhoudprogramma voor ZZP'ers
100% voor ZZP'ers
Makkelijk & Compleet
Maak gratis je account
Proefperiode
30 dagen
Meer informatie
Boekhouden voor zzp'er. Probeer Nu Gratis!
Speciaal voor zzp'ers
Inclusief facturatie
Slechts €10,- p.m.!
Proefperiode
30 dagen
Meer informatie
Boekhoudpakket voor Zzp'ers
Gratis en vrijblijvend
Gratis helpdesk
Belastingdienst-Link
Proefperiode
35 dagen
Meer informatie
Ideaal samenwerken met je boekhouder
#1 Gebruiksvriendelijk
Uitstekende helpdesk
Met bankkoppeling
Proefperiode
30 dagen
Meer informatie
(0)
Best gewaardeerd 2020
Scan & Herken
Bankenkoppeling
Proefperiode
30 dagen
Meer informatie
Betaalbaar
Uitgebreid
Al 15 jaar online!
Proefperiode
1 maand
Meer informatie
Appwiki logo

We berekenen nu welke apps het beste bij jou passen.

De Appwiki Score geeft aan hoe goed een app past bij jouw wensen en bedrijf. We passen de altijd score aan op jouw laatste invoer.
Bedrijfsvorm
Branche
Medewerkers
Hoe boekhouden?
Aanvullingen
BTW-aangifte
Bankmutaties
Inkomsten & uitgaven
Extra functies
Bekijk resultaten
Jouw vergelijking
0

Maak je persoonlijke top 3 met de keuzehulp

Vergelijk en probeer de beste boekhoudprogramma's gratis

Voordat je een gratis boekhoudprogramma gaat gebruiken is het natuurlijk goed om te weten of dit pakket wel bij jouw bedrijf past. Heeft het boekhoudpakket de opties die je zoekt en is het gebruiksvriendelijk? Om deze reden hebben veel aanbieders van bedrijfssoftware een (gratis) proefabonnement. Het is hiermee bijvoorbeeld mogelijk om de software 30 dagen gratis te kunnen gebruiken. Je kan dan kijken of het aansluit bij jouw behoeften.

Gratis boekhoudprogramma voor thuis

Op het moment dat je thuis aan het werk bent, kun je met een gratis boekhoudprogramma binnen no time aan het werk. Met een gratis administratie programma voor thuis heb je geen kennis nodig. Boekhoudsoftware heeft een gemakkelijke werkwijze en daarnaast is er altijd een helpdesk die jou te hulp kan schieten, waardoor het maken van fouten heel gering is. 

Gratis boekhoudsoftware voor ZZP en eenmanszaak

Daarnaast bieden sommige softwareleveranciers een gratis variant aan van hun administratiesoftware. Dit is dan een versie van de betaalde software, waarbij vaak minder functionaliteiten beschikbaar zijn. Het kan dus zijn dat je in de gratis boekhoudsoftware geen BTW overzicht kan terugvinden, of dat het alleen in de betaalde versie mogelijk is om bankmutaties te importeren. Maar dat is niet altijd het geval. Ben je bijvoorbeeld starter dan kun je in het eerste ondernemersjaar ook gebruik maken van een aantal gratis boekhoudpakketten met alle functionaliteiten. Na het eerste jaar betaal je dan wel een x bedrag per maand voor het pakket. Dus zeker als starter is gratis administratiesoftware een goede optie.

Gratis en goedkope boekhoudprogramma's voor ZZP'ers

Wij zetten de top 5 hieronder voor je op een rij.

1. e-Boekhouden.nl Starter / ZZP'er 15 maanden gratis! (Best getest)

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

#1 Boekhoudsoftware
Belastingdienst erkend
Helpdesk, Cursus & App

Prijs: Gratis
Proefperiode: 15 maanden gratis en vrijblijvend voor startende zzp'ers. Daarna €7,95. Wordt niet automatisch verlengd!
Reviews: 9.6/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

2. Rompslomp.nl Hét makkelijkste boekhoudprogramma voor ZZP'ers

Rompslomp is hét meest eenvoudige boekhoudprogramma, speciaal gemaakt voor ZZP'ers en kleine ondernemers. Boekhouden wordt aangenaam met Rompslomp.nl! Probeer het gewoon zelf gratis uit op Rompslomp.nl

100% voor ZZP'ers
Makkelijk & Compleet
Maak gratis je account

Prijs: maandelijks €5,00
Proefperiode: Proefaccount: 30 dagen gratis
Reviews: 9.2/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

3. DigiBTW Boekhouden voor zzp'er. Probeer Nu Gratis!

Online boekhouden speciaal voor zzp'ers. Het meest gebruiksvriendelijke en voordeligste systeem. Zelf boekhouden, zonder boekhouder. Zonder beperkingen, compleet met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Probeer gratis.

Speciaal voor zzp'ers
Inclusief facturatie
Slechts €10,- p.m.!

Prijs: maandelijks €10,00
Proefperiode: 1 maand gratis
Reviews: 10/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

4. Ficsus.nl Boekhoudpakket voor Zzp'ers

Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!

Gratis en vrijblijvend
Gratis helpdesk
Belastingdienst-Link

Prijs: Gratis
Proefperiode:
Reviews: 9.5/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

5. Visma Ideaal samenwerken met je boekhouder

Visma eAccounting is het meest complete online boekhoudpakket. Boekhouden én factureren is altijd onbeperkt. Voor maar €16 per maand heb je je boekhouding en facturatie geregeld, inclusief mobiele app, gebruiksvriendelijke software en uitstekende klantenservice. Maak vrijblijvend een gratis account aan en probeer het zelf!

#1 Gebruiksvriendelijk
Uitstekende helpdesk
Met bankkoppeling

Prijs: maandelijks €16,00
Proefperiode: Ja, 30 dagen / 1 jaar gratis voor starters
Reviews: 8.4/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Appwik expert

Hoe vind je het beste boekhoudprogramma als zzp'er?

Download onze gratis boekhouding checklist en ontdek in 10 vragen welk programma bij je past. Met behulp van deze checklist weet je zeker dat het boekhoudprogramma voldoet aan jouw wensen en situatie.

Download gratis checklist

Gratis administratieprogramma, bekijk de keuzemonitor

Kortom, een gratis programma biedt de mogelijkheid om te kijken of het alle functionaliteiten heeft die je zoekt in een boekhoudpakket. Je kan bekijken of alle gegevens weergegeven worden zoals jij dat graag wilt en of het programma gebruiksvriendelijk is.

Bekijk ook eens onze Boekhoudsoftware Keuzemonitor. Hierin wordt periodiek de behoefte van Nederlandse ZZP’ers en MKB’ers op het gebied van boekhoudsoftware onderzocht. In de resultaten kun je bijvoorbeeld zien waar andere zzp'ers en andere ondernemers hun keuze baseren.

Wat zijn de voordelen van een gratis administratieprogramma?

Zoals genoemd heeft het veel voordelen om gebruik te maken van een gratis boekhoudpakket. De mogelijkheid om een gratis boekhoudpakket uit te proberen zorgt ervoor dat je precies weet waar je aan begint. Je komt dus niet voor verrassingen te staan nadat je de investering hebt gedaan. Enkele voordelen van een gratis boekhoudprogramma:

 • Het is eenvoudig om zelf je boekhouding bij te houden
 • Je kan tijdrovend administratief werk automatiseren
 • Met een online boekhoudpakket is het mogelijk je bedrijfsgegevens overal en altijd met je mee te nemen
 • Je kan makkelijk online samenwerken met je boekhouder of accountant
 • Een boekhoudpakket geeft realtime inzicht in je financiële gegevens

Maar hou niet enkel rekening met de prijs van een administratie programma. Kijk ook of het boekhoudprogramma gebruiksvriendelijk is en prettig werkt. Immers, een programma dat niet intuïtief en eenvoudig werkt, kost uiteindelijk meer tijd en dus geld.

Wanneer je een proefabonnement hebt afgesloten zit hier altijd een termijn aan verbonden. Het kan dus zijn dat je, wanneer de termijn is verstreken, automatisch overgaat op een betaalde versie van de boekhoudsoftware. In een ander geval zou je handmatig moeten bevestigen dat je over wilt op een betaalde variant.

Welke opties ontbreken vaak in een gratis boekhoudpakket?

Bij het gebruiken van gratis boekhoudsoftware is het altijd mogelijk om een aantal boekingen te doen. Maar het verschilt per aanbieder welke functies dit gratis pakket nog meer heeft. Heb je uitgebreidere functies nodig? Dan dien je toch over te stappen op een betaald pakket tenzij je nog in het eerste ondernemersjaar zit. Zo niet, dan moet je met deze beperkingen rekening houden bij het gebruik van een gratis boekhoudprogramma:

 • Er zit vaak een beperking aan het aantal boekingen dat je kan doen per maand
 • Het is niet altijd mogelijk om een winst- en verliesrekening te laten uitdraaien
 • Het BTW overzicht is niet altijd beschikbaar
 • Het importeren van bankmutaties kan vaak niet met een gratis boekhoudpakket
 • Het samenwerken met je accountant is meestal niet mogelijk

Vergelijk de software op de functies die jij nodig hebt en vind op deze manier de software die bij jouw administratie past!

Gratis boekhouden met Excel of Google spreadsheet?

Het is mogelijk om je boekhouding te doen zonder gebruik te maken van een boekhoudpakket. Met programma’s als Excel of Google Spreadsheet is het mogelijk om zelf een volledige boekhouding te maken. Het voordeel hiervan is dat je een boekhouding kan maken en inrichting zoals jij dat wilt. Daarnaast zijn er gratis templates te downloaden waarin je direct aan de slag kan.

Het is echter enorm tijdrovend en wordt niet automatisch aangepast wanneer er wijzigingen doorgevoerd worden door bijvoorbeeld de Belastingdienst. Wanneer er zo’n wijziging doorgevoerd wordt, dien je dus alles handmatig aan te passen. Om deze reden is het doen van je boekhouding in programma’s als Excel niet geheel zonder risico. Enkele aandachtspunten bij het boekhouden vanuit programma’s als Excel:

 • Het is niet mogelijk om meerdere boekjaren in één bestand te hebben, door de vele boekingen wordt het snel onoverzichtelijk.
 • Het is niet mogelijk om samen te werken met bijvoorbeeld je accountant.
 • Denk erom dat je het overzicht niet verliest. Doordat je steeds meer bestanden krijgt wordt je administratie steeds minder overzichtelijk over de jaren heen. De Belastingdienst verplicht je om je administratie zeven jaar goed en geordend te bewaren.
 • Het is niet mogelijk om automatisch facturen te versturen vanuit Excel.
 • Je moet beschikken over boekhoudkennis, er is geen helpdesk van Excel waar je terecht kan voor boekhoudkundige vragen.

Om deze reden kiezen veel ondernemers ervoor om zich te oriënteren op boekhoudsoftware door eerst gebruik te maken van een gratis boekhoudprogramma

Wist je dat je een boekhoudprogramma ook eenvoudig kan koppelen?

Een ander belangrijk voordeel van online boekhoud software is dat je het kan koppelen met bijvoorbeeld je facturatie software, offerte programma of debiteuren beheer. Heb je een webwinkel? Dan kan je de boekhouding vaak koppelen aan webshopsoftware. Maar ook als je een fysieke winkel hebt, is er een mogelijkheid je boekhouding te koppelen aan je kassa software bijvoorbeeld. Zo kan je eenvoudig je administratie op orde.

Waar let je op wanneer je kiest voor een gratis boekhoudprogramma?

Boekhouden moeten alle ondernemers in een bepaalde mate doen. En het liefst wil je daar als ondernemer niet of helemaal niks aan uitgeven. En dat kan ook want er zijn verschillende manieren om een gratis boekhoudprogramma te gebruiken. In Excel houden veel ondernemers gratis hun boekhouding en administratie bij. Maar op een gegeven moment wil je toch iets dat efficiënter werkt en nog minder tijd kost. Want vooral wanneer het goed gaat met je bedrijf zal je meer moeten boekhouden. Maar je wilt dan juist er minder tijd aan besteden. Dan is het goed om je te oriënteren op allerlei gratis administratie programma's.

Kies het beste boekhoudprogramma voor ZZP'ers

Geen bedrijf is hetzelfde. Het verschilt dan ook per bedrijf welk boekhoudpakket het beste bij je past. Gebruik onze gratis boekhouding checklist en stel jezelf 10 vragen om het beste zzp boekhoudprogramma voor jou te kiezen. Je krijgt inzicht in:

 • welke manier van boekhouden het beste is
 • hoe je BTW aangifte wil doen
 • hoe je bankmutaties wil verwerken
 • hoe je inkomsten en uitgaven wil verwerken
 • hoe je bonnetjes en inkoopfacturen wil verwerken
 • welke handige functies voor jou echt belangrijk zijn

Download gratis

Gratis boekhoudpakket proberen

Vooral als je op zoek bent naar een boekhoudprogramma dat past bij je bedrijf is het erg handig om gebruik te maken van gratis boekhoudsoftware. De meeste aanbieders van online boekhoudsoftware bieden je vaak aan, om voor een bepaalde periode een programma te gebruiken met alle functies. Na deze periode kun je het programma betaald voortzetten wanneer je tevreden bent. Zo kun je op je gemak verschillende pakketten testen zonder kosten te maken en kies je het boekhoudprogramma dat het beste bij jezelf en je bedrijf past.

Daarnaast zijn er ook offline boekhoudpakketten beschikbaar die altijd gratis zijn. Hier zijn de functies niet erg uitgebreid. Vaak zijn ze geschikt voor kleine ondernemers. Maar gaat het goed met je bedrijf en heb je veel administratieve taken, dan kan zo een programma vaak niet meer voldoen. Met een betaalde versie bespaar je meer tijd en dus ook geld.

Verschil tussen betaald en gratis boekhoudprogramma

Naast dat verschillende online programma's een proefversie hebben, zodat je kunt nagaan of het pakket bij jezelf en je bedrijf past, bestaan er dus ook een aantal offline programma's die gewoon gratis zijn en blijven. Voor een bedrijf dat niet veel facturen verstuurd en geen zaken doet met het buitenland, dus niet echt een ingewikkelde boekhouding moet voeren kan zo een gratis of goedkoop boekhoudprogramma voldoende zijn. Want vaak heb je niet zoveel functies tot je beschikking en kan het programma alleen gebruikt worden voor een beperkt aantal contacten.

Voor een wat grotere onderneming kan een gratis administratieprogramma vaak niet gebruikt worden. De betaalde versies zijn dan een betere keuze omdat je dan kunt kiezen uit de functionaliteiten die nodig zijn voor je bedrijf. Zodat je boekhouding zo efficiënt mogelijk wordt gedaan en het niet meer tijd kost dan echt nodig is.

Houd bij je keuze voor (gratis) boekhoudsoftware ook rekening met de nieuwe trends op het gebied van boekhouding. Wat speelt er allemaal en met welke functionaliteiten moet ik rekening houden? Lees de blog voor de laatste trends op het gebied van boekhouding.

Voor wie is een boekhoudprogramma geschikt?

Boekhoudsoftware is geschikt voor iedereen en zal de administratie verbeteren van elke bedrijfsvorm. Heb je een eenmanszaak, of ben je een ZZP’er, MKB’er, stichting, vereniging? Of werk je bij een administratiekantoor, accountantskantoor, of een andere bedrijfsvorm. Het beste boekhoudprogramma vergelijken doe je hier en kan razendsnel. Maak je eigen software top 3 en probeer minstens drie softwareleveranciers gratis uit.

Veelgestelde vragen

✅ Kun je boekhouding programma's gratis kopen?

De meeste boekhouding programma's bieden een gratis proefversie aan, maar zijn niet gratis, tenzij het een open-source programma is. Uiteraard hangen de kosten van het boekhoudprogramma af van de functionaliteiten die je binnen het pakket afneemt. Hoe groter je pakket, hoe duurder.

✅ Waarom zou je een boekhouding programma gratis willen testen?

Het gratis testen van een boekhouding programma geeft inzicht. Tijdens deze gratis proefperiode kun jij testen of het gekozen boekhouding programma bij jouw bedrijf, wensen en eisen past. Zo weet jij zeker dat het programma het beste bij jouw bedrijf past. 

✅ Zijn er boekhouding programma's die altijd gratis zijn?

Open-source boekhoudprogramma’s zijn gratis. Voor een open-source programma heb je programmeerkennis nodig. Je gaat namelijk zelf je programma bouwen middels een API of open source broncode.

Relevante artikelen

brooke-cagle-195777-unsplash.jpg
Gisteren

Online boekhouden. De feiten en fabels ontrafeld

Boekhouding

Als ondernemer kom je er niet onderuit; je moet een sluitende boekhouding voeren. Een online boekhoudprogramma zou hiervoor een goede investering zijn. Maar hoe goed zijn online programma’s nu echt?

Lees meer 
17 maart 2020

Hoe CRM jouw sales een boost geeft

OfferteCrm
2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

AdministratieBoekhouding
Products