Boekhoudprogramma met bankkoppeling

Bij bankkoppeling is het goed om in gedachten te houden dat er twee verschillende manieren zijn om je software te koppelen aan een bank: de automatische bankkoppeling en handmatig afschriften importeren. Bij beide koppelingen heb je een zakelijke rekening nodig. Ten eerste is er de automatische bankkoppeling waarbij automatisch dagelijks al je banktransacties in je boekhoudpakket worden ingeladen. Wanneer dit is gebeurd, worden betalingen automatisch gekoppeld aan je debiteuren en afgeletterd. Kortom, je hoeft niet meer betalingen te verwerken in je debiteurenbeheer. Eventueel niet gekoppelde betalingen krijg je dan in een overzicht te zien van je boekhoudprogramma zodat je deze eenvoudig zelf kunt controleren en koppelen aan de juiste debiteur.

Betalen vanuit je boekhoudprogramma

Daarnaast is zelfs ook mogelijk om inkoopfacturen direct vanuit je boekhoudprogramma te betalen (zonder in te loggen in je bankomgeving). Je selecteert in je boekhoudsoftware dan de inkoopfacturen die je wilt betalen. Vervolgens betaal je deze factuur, waarna de bank je, meestal in de vorm van een e-mail of appje, direct een notificatie stuurt waarin staat dat je een betaling moet goedkeuren. Je bevestigt de betalingen, de facturen worden betaald en de bankadministratie is direct bijgewerkt.

Met welke banken kun je het boekhoudprogramma koppelen?

De meest voorkomende automatische koppelingen zijn met Rabobank, ABN Amro en ING. Maar sinds kort biedt een aantal software-aanbieders ook een koppeling met Bunq. De koppeling lijkt heel veel op de automatische koppeling met het verschil dat je vanuit je boekhoud omgeving kunt betalen en dus niet hoeft te switchen naar de bankomgeving om te betalen.

Handmatig afschriften importeren

Heb je geen rekening bij de bovengenoemde banken? Dan is er ook de mogelijkheid om bij- en afschrijvingen vanuit de bank te handmatig te importeren en in je software te plaatsen. De meeste Nederlandse banken bieden de mogelijkheid om via internetbankieren een exportbestand (MT940, CSV of XML) te maken van je bankafschriften. Dit bestand importeer je direct in je boekhoudsoftware. Zodra je gegevens in je boekhoudprogramma zitten, kun je automatische verwerking instellen. De huur die elke maand wordt afgeschreven, komt automatisch in de categorie 'vaste lasten'. De pinbetalingen bij een tankstation vallen automatisch onder 'vervoerskosten'. En openstaande facturen worden automatisch weggestreept zodra ze zijn betaald.

Wat zijn de voordelen van een bankkoppeling

Benieuwd welke boekhoudprogramma's deze functie hebben? Kijk dan hier voor een compleet overzicht van boekhoudsoftware met bankkoppeling.

Products