1. Blog
  2. HR Dashboard

Hoe maak je HRM meetbaar met een HR dashboard?

In het bedrijfsleven wordt steeds meer meetbaar gemaakt. Marketing, sales en andere bedrijfsresultaten wil je als ondernemer graag inzichtelijk hebben gemaakt. De HR-afdeling vormt hierop geen uitzondering.

Nu talent een schaars goed wordt, passen steeds meer ondernemers HR analytics toe op hun personeelsgegevens en gaan aan de slag met een HR dashboard.

Maar hoe pak je dit nu aan? Wat is een HRM dashboard en waaruit bestaat deze. Misschien wil je wel een voorbeeld HR dashboard zien of denk je erover om je HR te automatiseren en wil je verschillende hrm software vergelijken. Ontdek hoe je HRM meetbaar maakt in dit artikel over dashboarding.

Maite Bouhali
Software expert

    Wat is een HR dashboard?

    Het verwerven, ontwikkelen en behouden van talent wordt steeds moeilijker. Steeds meer ondernemers en daarmee de HR-afdelingen lopen hier tegenaan in het dagelijks leven. Van rekrutering tot prestatiemanagement, bedrijven vertrouwen steeds meer op technologie om de stand van zaken binnen het bedrijf te helpen bewaken. Van salarisadministratie, prestatiemetingen, verzuim- en verlof beleid tot doelgerichtheid van je medewerkers, HR-software biedt veel informatie over en van werknemers.

    Helemaal als de software gekoppeld wordt aan hr analytics en je hiermee bedrijfsprocessen en opbrengsten aan elkaar kunt koppelen. Het helpt bedrijven om werknemersgegevens op een zinvolle manier te verzamelen en te presenteren. 

    Met goede HR dashboarding krijg je antwoord op vragen als:

    • Hoe en waaraan moet ik tijd en geld besteden aan het werven van nieuwe kandidaten?
    • Waar zitten de verschillen in de top functionerende medewerkers en die onderaan staan en hoe kun je deze nader tot elkaar brengen?
    • Hoeveel potentiële leiders heeft het bedrijf en wat is het risico om ze te verliezen?

    Een HR-dashboard verzamelt de meest relevante informatie - de rapporten en KPI's waar je daadwerkelijk om geeft - en organiseert deze op één scherm. Door de gegevens grafisch te presenteren, kun je alles in één oogopslag volgen en de voortgang van het bedrijf meten. Je hebt met een HRM dashboard altijd zelf de keuze welke KPI’s je wilt meten.

    HR dashboard voorbeeld

    Je hebt veel mogelijkheden tot het inrichten van je dashboard voor HRM. Heb je een HR dashboard voorbeeld nodig? Veel softwareleveranciers geven je een gratis proefperiode van de hrm software. Hier kun je dan vaak al zien welke data je allemaal inzichtelijk hebt gemaakt. 

    Deze data kun je in een dashboard gieten. Denk aan cijfers, maar maak het ook visueel met grafieken, tabellen en cirkeldiagrammen. De meest voorkomende HR-metrics om bij te houden en dus visueel te rapporteren zijn, bijvoorbeeld: 

    • Senioriteit: welke senioriteit heb je in een team en is het in balans ten opzichte van andere teams?
    • Leeftijd: Leeftijd is vaak een belangrijk aandachtspunt voor organisaties die willen innoveren en reorganiseren.
    • Functietype: Een voorbeeld hiervan is het top management, het middenkader, het productiepersoneel en het ondersteunend personeel.
    • FTE: Een Full-Time Equivalent is het aantal uren dat een medewerker fulltime werkt. FTE is een nauwkeurige maatstaf voor de totale werkdruk in de organisatie. 
    • Doorloop: Het aantal medewerkers dat in de voorgaande periode is vertrokken.
    • Kosten van arbeid: Arbeidskosten is het totale bedrag dat een organisatie betaalt aan haar personeel. 

    HR Dashboard Voorbeeld

    Uiteraard zijn er nog meer metrics die je kunt bijhouden. Veel HR software biedt je de mogelijkheid om eerst een voorbeeld van een HR dashboard te bekijken. 

    KPI’s voor HR

    Een KPI is een afkorting voor key performance indicator (KPI). Een KPI is een statistiek die de prestatie van een bepaalde activiteit of proces toont of bijhoudt. KPI’s kun je bijhouden op vele verschillende manieren en voor verschillende afdelingen. KPI’s koppel je aan een dashboard zodat je inzicht hebt in je data en daar doelstellingen en activiteiten aan kunt koppelen.

    Elke afdeling heeft andere KPI’s binnen een organisatie. Uiteraard bepaal je zelf als ondernemer welke jij wilt tonen op een HR dashboard. Meestal is het een aantal van onderstaande KPI’s voor de Human Resources afdeling.

    #1 Van vacature naar nieuw personeel

    Het vervangen van personeel kost geld. Niet alleen het uitwerken en vinden van nieuw personeel. Ook het inwerken en operationeel hebben van personeel kost tijd en geld. Van vacatur naar nieuw personeel is waardevolle informatie om toe te voegen aan je dashboard. Helemaal als je het koppelt aan je omzet. 

    HR KPI

    Omzet is een item om te volgen in je hele organisatie. Als je als ondernemer groeit in omzet en klanten heb je vaak ook meer personeel nodig. Het bijhouden van deze gegevens op een HRM dashboard kan zeer nuttig zijn. Als ondernemer wil je weten hoe lang het duurt tot een vacature gevuld is. Dan kun je er namelijk in de toekomst rekening mee houden en het werven van nieuw personeel (nog meer) stroomlijnen. 

    #2 Verzuim 

    Waar mensen met elkaar werken, worden er mensen ziek. Met deze KPI kun je inzichtelijk maken hoe het met de afwezigheid van je werknemers staat.Verzuim kan voor elk bedrijf een probleem zijn. Je zou de beste mensen ter wereld kunnen rekruteren, maar als ze niet aan het werk zijn, wat dan? Afgezien van geplande vrije tijd kan een werknemer afwezig zijn wegens ziekte, een familiaire noodsituatie of om minder 'legitieme' redenen.

    Voordat je een passende strategie kunt bedenken, moet je weten wie er niet 'op kantoor' is en waarom. Met goede HR-software heb je hier inzicht in. 

    Bovendien is het, zonder gebrek aan onderzoek, relatief eenvoudig om de kosten van verzuim te berekenen. De huidige prestaties te benchmarken en vervolgens meetbare verbeteringen op te volgen. Deze KPI is niet om jouw werknemers op de vingers te tikken. Maar kan je helpen om de impact te berekenen van de gewerkte uren versus het verzuim. Op die manier kun je de bedrijfskosten voor jouw onderneming uit- en doorberekenen.

    #3 Personeelsverloop 

    Een hoog personeelsverloop betekent vaak ook hoge kosten voor de werkgever. Als werknemers het gevoel krijgen dat ze geen groeimogelijkheden hebben, zoeken ze al gauw naar nieuwe kansen buiten het bedrijf. Je kunt berekenen hoelang het duurt voordat werknemers promotie maken.

    #4 Educatie en training

    Cursussen voor werknemers hebben een directe impact op de bedrijfsactiviteit. De productiviteit van werknemers neemt toe. Daarnaast zorgt het aanbieden van trainingen ervoor dat de loyaliteit en tevredenheid van werknemers stijgt.

    #5 Personeelstevredenheid & onderzoek

    Uit onderzoek blijkt dat de betrokkenheid van werknemers een positief en tastbaar effect heeft op de bedrijfsresultaten. Door middel van regelmatige kleine enquêtes kun je het moreel van je medewerkers in de gaten houden en de resultaten op het dashboard bijhouden. Dat verhoogt de betrokkenheid van het personeel. 

    Complete overzicht HRM software leveranciers

    De beste HRM software kiezen voor het meetbaar maken van de HR resultaten van jouw bedrijf? Bekijk het complete aanbod van hr software leveranciers voor het mkb passend bij jouw branche, wensen en eisen. 

    Bekijk het HR software overzicht

    HRM meetbaar maken, dashboards en meer

    In feite kun je alles bijhouden op een HRM dashboard.Bovenstaande vijf KPI’s worden het vaakst gebruikt en zie je ook terugkomen op de meeste dashboards die wij hebben bekeken. Wat jij wilt meten en bijhouden is aan jou. Hierin ben je helemaal vrij. Jij weet als ondernemer wat belangrijk is voor jouw organisatie. Deze HR analytics kun je dan bijhouden op het dashboard. 

    Het bijhouden van gegevens is een goed uitgangspunt voor elke organisatie, maar het is belangrijk om op te merken dat HR dashboards zeer aanpasbaar zijn. Hiermee kun je HR-rapporten op maat maken van vrijwel alle beschikbare prestatiemetingen binnen jouw organisatie. Gekoppeld aan goede HR-software weet je zeker dat jij de data op een goede manier ordent, inzichtelijk maakt en bijhoudt.

    Vergelijk de verschillende HR software leveranciers bij Appwiki en maak je eigen top drie van beste pakketten. Zo maak je HR meetbaar en heb je als ondernemer inzicht in kosten en baten. Kun je hiermee jouw organisatie verder ontwikkelen.

    Gerelateerde artikelen

    12 december 2024

    Strategische personeelsplanning maken? Bekijk waarom en hoe!

    Planning Hrm

    Een personeelsplanning is onderdeel van een strategisch plan en moet aansluiten bij de praktijk. Lees hier alles over een strategische personeelsplanning.

    29 november 2024

    Ga je zelf de salarisadministratie doen of toch uitbesteden?

    Hrm Salarisadministratie

    In deze blog vind je een aantal voor- en nadelen van de salarisadministratie zelf doen en van uitbesteden. Zo vind je de manier die het beste bij je past.

    5 november 2024

    Wat is e-HRM en wat heb je er aan?

    Hrm

    Alles weten over e-HRM en wat het kan betekenen voor jouw onderneming? Ontdek het hier!

    Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

    Dit is Appwiki

    Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

    Appwiki werkt voor jou

    Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

    En zo werkt Appwiki

    We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

    Products