1. Blog
 2. Voordelen van ERP software

De top 5 voordelen van ERP software

Al een hoop organisaties kiezen ervoor om een ERP in de organisatie te implementeren. Bij veel organisaties resulteert het in efficiënte workflows en daarmee kostenbesparing op de langere termijn.

Maar jouw organisatie kan ook profiteren van de voordelen van ERP software!

Twijfel je nog of je ERP software wilt aanschaffen voor jouw onderneming? Of wil je de voordelen van een ERP systeem gewoon eens lezen? Hieronder vind je de belangrijkste voordelen op een rijtje.

Arjan
Arjan
Appwiki expert

  Hoe werkt een ERP systeem?

  ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Hoe werkt ERP precies? ERP is een systeem dat verschillende bedrijfsapplicaties integreert en automatisch op elkaar afstemt tot één management- en informatiesysteem. Gegevens en informatie sla je dan centraal op en worden automatisch bijgewerkt. ERP software bestaat uit verschillende modules. Elke module vertegenwoordigd een bepaald bedrijfsaspect. Deze modules worden allen op elkaar afgestemd in een ERP. Je zult dan uiteindelijk werken met een centrale database waar alle informatiestromen samenkomen.

  Waarom kiezen voor een ERP systeem?

  Wat maakt het dat een bedrijf kiest voor ERP software? De verschillende informatiestromen worden centraal gesteld. Financiële gegevens, maar ook gegevens van administratieve, logistieke processen en personeelsgegevens zijn samengevoegd in één systeem. Je kunt op deze manier goed onderling verbanden leggen. Door het bundelen van de bedrijfsprocessen tot één systeem wordt het verwerken van gegevens versnelt en vergemakkelijkt. Ook heb je een compleet en duidelijk overzicht van alle processen en zie je snel waar moeilijkheden opduiken.

  Benieuwd welke ERP systemen er zijn? Bekijk hier de aanbieders

  Wat zijn de vijf grootste voordelen van ERP software?

  Een ERP systeem heeft heel veel voordelen. Ik ga ze niet allemaal opnoemen. Daarom zet ik de vijf grootste voordelen voor je op een rij:

  Voordeel 1: Eén keer invoeren

  Alle verschillende modules, binnen een ERP, breng je onder in één gezamenlijke database. Het handige hiervan is dat je alle gegevens maar één keer in het systeem hoeft in te voeren. De financiële administratie, de inkoopgegevens, de gegevens over de voorraad of de persoonsgegevens voeg je samen en stem je op elkaar af. Hierdoor staan alle gegevens geordend en levert dit tijdwinst op bij het invoeren en verwerking ervan. Een hogere productiviteit is de uitkomst.

  Voordeel 2: Afstemming gegevens

  Dit brengt ons bij het tweede voordeel van een ERP systeem. Namelijk alle gegevens stem je nauwkeurig op elkaar af. Dit resulteert in een efficiëntere procesverwerking. Daarnaast krijg je kortere doorlooptijden en een betere service. Dit levert je geld op op de lange termijn. Ook worden op deze manier door het ERP systeem minder fouten in de bedrijfsprocessen gemaakt.

  Voordeel 3: Managementrapportages

  Een ander groot voordeel door de consistente manier van gegevens invoeren, is dat je managementrapportages kunt opstellen. Deze rapporten laten een prachtige samenhang zien van de gegevens, waardoor de gegevens met één druk op de knop kunnen worden bijgewerkt. Dit levert een enorme tijdwinst op. Bovendien is het betrouwbaarder in vergelijking met het handmatig invoeren van alle gegevens.

   

  Henk-Jan Kosse
  Henk-Jan Kosse
  Founder

  Eenvoudig de beste ERP software kiezen?

  Bekijk het overzicht met alle ERP software aanbieders. Maak eenvoudig een voorselectie door je wensen aan te geven. Vergelijk de aanbieders vervolgens op prijs, functies en reviews. Hulp van een expert nodig bij het kiezen? Plan dan een gratis adviesgesprek.

  Bekijk alle aanbieders Plan gratis adviesgesprek

   

  Voordeel 4: Financieel overzicht

  ERP software geeft een goed overzicht van het totaalbeeld van je bedrijf. Door een gestructureerd overzicht te hebben, is in één oogopslag te zien hoe het bedrijf er financieel voor staat. De financiële gegevens van de organisatie zijn altijd up to date. Tevens kunnen opvallende gebeurtenissen zelf ontdekt worden. Zo detecteer je in een vroeg stadium fouten en onzekerheden. Dit levert je eveneens tijd en geld op.

  Voordeel 5: Online ook mogelijk

  Tot slot is er ook de mogelijkheid om online het ERP systeem, vanaf alle locaties waar een internetverbinding is en op elk moment van de dag, bij te werken. Ook is deze versie van het systeem altijd up-to-date met de nieuwste softwareversies. Bovendien is het net als de offline versie betrouwbaar en snel, waardoor er meer tijd is voor je eigen bedrijfsproces.

  Wat kost ERP software?

  Het is een grote investering in je organisatie. Er hangt toch een aardig prijskaartje aan ERP software en de installatie ervan. De prijs is echter wel afhankelijk van de hoeveelheid processen dat je wilt automatiseren. Hoe meer automatisering, hoe hoger de prijs. Daarentegen brengt een ERP systeem deze voordelen met zich mee en kan het dus kostenbesparing opleveren op de lange termijn. Het is van groot belang dat je jezelf en je organisatie goed voorbereidt op deze veranderingen.

  Benieuwd naar de kosten? Bekijk hier de prijzen van ERP aanbieders.

  Zoek de juiste ERP software leverancier

  Zodra je weet welke processen je centraal wilt stellen en wilt automatiseren, zul je een keuze moeten maken uit ERP software leveranciers. Ga in dit proces ook zorgvuldig te werk zodat je de juiste ERP software aanschaft. Nu je deze voordelen van ERP software weet, kun je besluiten of dit ook voor jou winstgevend kan zijn.

  Gerelateerde artikelen

  6 oktober 2022

  Wat zijn de beste ERP leveranciers voor het MKB?

  Erp

  De beste ERP leveranciers voor jouw organisatie? Hier vind je de 5 beste leveranciers voor het MKB op een rij.

  14 juni 2020

  Trap niet in deze valkuilen | ERP implementatie

  Erp

  Als ondernemer wil je het liefst goed inzicht hebben in alle bedrijfsprocessen. Hier vind je handige tips en weetjes over een ERP implementatieplan.

  8 juni 2020

  ERP. Dit zijn de kosten en baten

  Erp

  Geen organisatie is hetzelfde en daarom verschillen de kosten per ERP systeem ook. Want hoe meer modules je nodig hebt, hoe hoger de kosten komen te liggen.

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products