voordelen-erp.png
Erp

Top vijf voordelen van ERP software

Twijfel je nog of je ERP software wilt aanschaffen voor jouw onderneming? Of wil je de voordelen van een ERP systeem gewoon eens lezen? Ik zet de pluspunten allemaal op een rijtje. Al een hoop organisaties kiezen er al voor om een ERP in hun organisatie toe te passen. Bij sommige organisaties resulteert het in efficiënte workflow wat kostenbesparing op de langere termijn oplevert. Zijn deze voordelen van ERP software ook op jouw organisatie van toepassing?

Hoe werkt een ERP systeem?

ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Hoe werkt ERP precies? ERP is een systeem dat verschillende bedrijfsapplicaties integreert en automatisch op elkaar afstemt tot één management- en informatiesysteem. Gegevens en informatie sla je dan centraal op en worden automatisch bijgewerkt. ERP software bestaat uit verschillende modules. Elke module vertegenwoordigd een bepaald bedrijfsaspect. Deze modules worden allen op elkaar afgestemd in een ERP. Je zult dan uiteindelijk werken met een centrale database waar alle informatiestromen samenkomen.

Waarom kiezen voor een ERP systeem?

Wat maakt het dat een bedrijf kiest voor ERP software? De verschillende informatiestromen worden centraal gesteld. Financiële gegevens, maar ook gegevens van administratieve, logistieke processen en personeelsgegevens zijn samengevoegd in één systeem. Je kunt op deze manier goed onderling verbanden leggen. Door het bundelen van de bedrijfsprocessen tot één systeem wordt het verwerken van gegevens versnelt en vergemakkelijkt. Ook heb je een compleet en duidelijk overzicht van alle processen en zie je snel waar moeilijkheden opduiken.

Wat zijn de vijf grootste voordelen van ERP software?

Een ERP systeem heeft heel veel voordelen. Ik ga ze niet allemaal opnoemen. Daarom zet ik de vijf grootste voordelen voor je op een rij:

Voordeel 1: Eén keer invoeren

Alle verschillende modules, binnen een ERP, breng je onder in één gezamenlijke database. Het handige hiervan is dat je alle gegevens maar één keer in het systeem hoeft in te voeren. De financiële administratie, de inkoopgegevens, de gegevens over de voorraad of de persoonsgegevens voeg je samen en stem je op elkaar af. Hierdoor staan alle gegevens geordend en levert dit tijdwinst op bij het invoeren en verwerking ervan. Een hogere productiviteit is de uitkomst.

Voordeel 2: Afstemming gegevens

Dit brengt ons bij het tweede voordeel van een ERP systeem. Namelijk alle gegevens stem je nauwkeurig op elkaar af. Dit resulteert in een efficiëntere procesverwerking. Daarnaast krijg je kortere doorlooptijden en een betere service. Dit levert je geld op op de lange termijn. Ook worden op deze manier door het ERP systeem minder fouten in de bedrijfsprocessen gemaakt.

Voordeel 3: Managementrapportages

Een ander groot voordeel door de consistente manier van gegevens invoeren, is dat je managementrapportages kunt opstellen. Deze rapporten laten een prachtige samenhang zien van de gegevens, waardoor de gegevens met één druk op de knop kunnen worden bijgewerkt. Dit levert een enorme tijdwinst op. Bovendien is het betrouwbaarder in vergelijking met het handmatig invoeren van alle gegevens.

Voordeel 4: Financieel overzicht

ERP software geeft een goed overzicht van het totaalbeeld van je bedrijf. Door een gestructureerd overzicht te hebben, is in één oogopslag te zien hoe het bedrijf er financieel voor staat. De financiële gegevens van de organisatie zijn altijd up to date. Tevens kunnen opvallende gebeurtenissen zelf ontdekt worden. Zo detecteer je in een vroeg stadium fouten en onzekerheden. Dit levert je eveneens tijd en geld op.

Voordeel 5: Online ook mogelijk

Tot slot is er ook de mogelijkheid om online het ERP systeem, vanaf alle locaties waar een internetverbinding is en op elk moment van de dag, bij te werken. Ook is deze versie van het systeem altijd up-to-date met de nieuwste softwareversies. Bovendien is het net als de offline versie betrouwbaar en snel, waardoor er meer tijd is voor je eigen bedrijfsproces.

Wat kost ERP software?

Het is een grote investering in je organisatie. Er hangt toch een aardig prijskaartje aan ERP software en de installatie ervan. De prijs is echter wel afhankelijk van de hoeveelheid processen dat je wilt automatiseren. Hoe meer automatisering, hoe hoger de prijs. Daarentegen brengt een ERP systeem deze voordelen met zich mee en kan het dus kostenbesparing opleveren op de lange termijn. Het is van groot belang dat je jezelf en je organisatie goed voorbereidt op deze veranderingen.

Zoek de juiste ERP software leverancier

Zodra je weet welke processen je centraal wilt stellen en wilt automatiseren, zul je een keuze moeten maken uit ERP software leveranciers. Ga in dit proces ook zorgvuldig te werk zodat je de juiste ERP software aanschaft. Nu je deze voordelen van ERP software weet, kun je besluiten of dit ook voor jou winstgevend kan zijn.

Populaire software

Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 68
CRM
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Kassa

Het beginpunt voor je online software

Ontdek, vergelijk & vind de beste business apps met de selectietool
Vergelijk & probeer
Erp
Anne Hoekman - Appwiki expert
Geschreven door:
Anne Hoekman
Appwiki expert

Anne maakt jouw bedrijfsprocessen graag slimmer, flexibeler en sneller. Dit doet zij door je te helpen met het vinden van de beste software. Software die het beste past bij jouw bedrijf en bedrijfsprocessen. Op basis van je bedrijf, je wensen en de software die je gebruikt, maakt zij een persoonlijke software top 3 voor jou.

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Onderzoek: ondernemer kan de helft aan tijd besparen op facturen maken

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Appwiki expert
Iris Kluin
Appwiki expert
blog-boekhoudmanieren-excel-vs-software.png

Doe je de boekhouding in Excel of met boekhoudsoftware?

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Over het algemeen houden startende ondernemers...

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Lees het in deze blog.

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
Products