1. Blog
 2. Beste ERP systeem kiezen

Hoe kies je het beste ERP systeem?

De juiste ERP software vinden voor jou bedrijf is een grote opgave. Een paar honderd aanbieders met allemaal de beste ERP software en oplossing: 

 • Welke ERP systemen zijn er allemaal?
 • Wat is het beste ERP systeem?
 • Hoe kies je als ondernemer nou de software die perfect past bij jouw bedrijfsdoelstellingen en op welke aspecten moet je letten?

Een goed begin is het halve werk. Lees deze blog door als je een beetje hulp nodig hebt en het kiezen tussen de vele ERP systemen zal gemakkelijker worden.

  Wat is het beste ERP systeem?

  Een ERP kan alleen maar succesvol zijn als het perfect aansluit bij je bedrijfsvoering. Je kunt al een eerste keuze maken of je kiest voor een branchespecifieke ERP of een iets algemenere ERP software. Vaak wordt er door ondernemers toch gekozen voor ERP software dat gespecialiseerd in binnen je branche.

  Bedrijfsprocessen kunnen namelijk verschillen per branche. Voor groothandelaren bijvoorbeeld zal de ERP software meer gericht zijn naar voorraadbeheer, en voor de machinebouw is materiaalplanning een must voor het ERP systeem. Het is dus logisch dat ERP software ook verschilt per branche. Op deze zal de ERP het beste passen bij jouw bedrijfsvoering.

  Branchespecifieke ERP software

  Voor branchespecifieke ERP systemen moet je rekening houden met een aantal punten.

  • ERP leveranciers moeten beschikken over functionaliteiten die specifiek zijn voor je branche
  • Gespecialiseerde ERP leveranciers weten de laatste ontwikkelingen in je branche. Blijf op deze manier je concurrentie voor.
  • Doe de ERP implementatie samen met een ervaren partner of support desk van de ERP leverancier.
  • Algemenere ERP systemen kunnen worden aangepast op jouw bedrijfsvoering, maar vaak is dit duur en incompleet.

  Is ERP geschikt voor iedereen?

  Ja, alleen ZZP’ers of startende ondernemers hebben vaak (nog) geen ERP nodig, omdat die bedrijfsvoering nog prima te overzien is. Niet alleen voor grotere organisaties en multinationals is er ERP software. Er zijn namelijk tegenwoordig veel ERP leveranciers die gespecialiseerd zijn in ERP systemen voor MKB’ers in verschillende branches. Ook als MKB’er kun je dus de beste ERP software krijgen.

  De opbouw van ERP voor MKB’ers is gelijk aan andere ERP systemen. Het systeem bestaat uit verschillende modules die je kunt samenvoegen. Denk hierbij aan ondersteuning van financiële zaken, personeelszaken en inkoopfuncties. Daarentegen hebben kleinere organisaties wel andere behoeften dan grotere organisaties. Het is dus wel slim om een ERP leverancier te kiezen die gespecialiseerd is in kleinere organisaties.

  Welke ERP systemen zijn er?

  Om tot de beste ERP pakket te komen, zul je de keuze moeten maken of je cloud ERP software kiest, een on-premise ERP of een hybride ERP oplossing. Zorg dat je beide soorten software begrijpt en tegen elkaar afweegt, want de keuze heeft invloed op de kosten, de implementatie, de IT-supportmogelijkheden en de beschikbaarheid van het systeem. Beide systemen zal ik uitleggen met beide de voor- en nadelen.

  De beste ERP software zoeken en vinden

  On-premise ERP systemen

  Hoewel clouddiensten en het aantal leveranciers dat ERP cloud software aanbieden tegenwoordig enorm toeneemt, is er ook nog de mogelijkheid van on-premise ERP software. Veel bedrijven kiezen nog steeds voor deze ERP oplossing. Dit is software dat op je eigen hardware wordt geïmplementeerd.

  Voor- en nadelen van on-premise ERP software

  In tegenstelling tot cloud ERP moet je investeren in de licenties van de software. Dit is een grote kostenpost. Daarnaast moet je IT-afdeling en structuur goed ontwikkeld zijn om dit ERP systeem aan te kunnen en soepel te laten verlopen. Een voordeel van on-premise ERP is dat ze vaak flexibeler zijn in de aanpassing en uitbreiding van de software. Veel productiebedrijven verkiezen on-premise ERP als beste ERP systeem.

  Cloud ERP software

  Daarnaast zijn er cloud, SaaS of online ERP systemen. Installatie van de software vindt plaats op de server van je leverancier. Je betaalt dan een maandelijks bedrag om via de ERP leverancier gebruik te maken van de software diensten. De ERP leveranciers kunnen ook de zorg van de hardware op zich en daardoor hoeft jouw IT-afdeling deze zorg niet te dragen.

  Voor- en nadelen van cloud ERP software

  Doordat de leverancier de zorg van de hardware op zich neemt, hoef je hier geen tijd en geld in te investeren. Wel zijn dus de maandelijkse kosten hoger omdat de leverancier deze diensten van je overneemt. Daarnaast ben je gebonden aan de leverancier wanneer je aanpassingen en uitbreiding wilt in de software.

  Hybride ERP oplossing

  Dan is er nog de derde mogelijkheid. Wil je niet al je diensten online op elkaar hebben afgestemd en uitbesteed, dan kun je ook nog kiezen voor de hybride oplossing. Deze ERP software oplossing zal dan verschillende functies op de on-premise manier verwerken en een deel op de cloud ERP manier. Vaak wordt dan de niet-cruciale data in de cloud verwerkt. Zo heb je dus ‘the best of both worlds’.

  Keuze voor de beste ERP software

  Of je nu kiest voor cloud, on-premise of hybride ERP software, het hangt samen met de achtergrond van je bedrijf. Denk hierbij aan de branche waar je werkzaam bent, je bedrijfsvoering en wat je uiteindelijk wilt bereiken met het ERP pakket. Wanneer je dit allemaal in gedachten houdt, kies je het beste ERP systeem dat past bij jouw organisatie en het toekomstbeeld.

  Arjan
  Arjan
  Appwiki expert

  Gerelateerde artikelen

  15 oktober 2017

  Alles wat je moet weten over ERP implementatie

  Erp

  Als ondernemer wil je het liefst goed inzicht hebben in alle bedrijfsprocessen van je onderneming. Hier vind je daarom handige tips en weetjes over een ERP implementatieplan.

  30 mei 2017

  Kiezen tussen een CRM en ERP systeem

  Crm systeem Erp

  Wat is het verschil tussen CRM en ERP systeem? Ja, CRM en ERP lijken op elkaar. In beide systemen wordt informatie verzameld, georganiseerd en gedeeld met als uiteindelijke doel efficiënter te w...

  29 mei 2017

  Valkuilen bij het kiezen van ERP software!

  Erp

  Ontwijk deze valkuilen bij het selecteren van ERP software! Sta je op het punt te kiezen tussen twee of meer ERP pakketten? Of heb je in het verleden fouten gemaakt tijdens de selectie van het juiste...

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products