1. Blog
  2. Verschillen CRM en ERP van elkaar?

Kiezen tussen een CRM en ERP systeem

Wat is het verschil tussen CRM en ERP systeem?

Een ERP systeem en een CRM systeem dragen beide bij aan een optimale organisatie. In elk van de systemen wordt informatie verzameld, georganiseerd en gedeeld ten behoeve van efficiency en winstgevendheid. Hoewel ERP en CRM elkaar dus op punten overlappen en het uiteindelijk verstandig is om de twee programma's volledig met elkaar te integreren, zijn er ook duidelijke verschillen aan te wijzen. Deze verschillen maken het belangrijk om de software in eerste instantie los van elkaar te zien en in te richten. Lees hier wat het verschil is tussen een ERP systeem en een CRM programma en wat deze samen kunnen betekenen voor jouw organisatie.

Waarom kiezen voor CRM?

Of je nu veel klanten hebt of weinig, een organisatie kan niet zonder zijn klanten. Zonder klanten geen resultaten en dus geen winst. CRM, oftewel Customer Relationship Management, waarborgt de relatie tussen jou als onderneming en jouw klanten. Het draait allemaal om de ondersteuning van de commerciële processen om klanttevredenheid te waarborgen. Hierbij kun je denken aan interacties met klanten op het gebied van marketing, sales en planning. Wanneer CRM optimaal werkt, ervaar je dat klanten langer en tevreden zullen blijven. Daarnaast verdien je meer aan bestaande klanten, doordat ze bij je blijven voor andere zaken. Bovendien leer je hierdoor de klanten en de doelgroep goed kennen en kun je hier op inspelen bij het werven van nieuwe klanten. Zijn hier raakvlakken tussen CRM en ERP?

Kies eenvoudig het beste CRM systeem

Heb je moeite met kiezen tussen alle CRM aanbieders? Download onze gratis CRM checklist en vind het pakket dat bij je past.

CRM tool checklist

Beste CRM systemen op een rij

Hieronder vind je de drie beste CRM systemen die je helpen bij het waarborgen van jouw klantrelaties.

monday.com

monday.com is het meest gebruiksvriendelijke platform om ieder team en project te beheren. Maak gebruik van één van de sjablonen of bouw gemakkelijk je eigen workflow. Synchroniseer, plan en organiseer groepsprojecten vanuit een helikopteroverzicht tot in de kleinste details. Start je gratis trial en ontdek - net als 2,8 mln anderen - monday.com.

100% customizable
E-mail integraties
Intuïtieve interface

Prijs: per licentie €8,00
Proefperiode:
Reviews: 9.2/10
Bekijk meer info  Ga naar de website 

Freshworks CRM

Freshsales is speciaal ingericht op snelgroeiende bedrijven en onderscheidt zichzelf door intelligentie en context te leveren die nodig is om jouw prospect te kwalificeren en deze beter te converteren. Freshsales voldoet aan de AVG en zijn markplaats bevat meer dan 60 apps die naadloos geïntegreerd kunnen worden om productiviteit te verbeteren.

Online CRM
Bomvol Features
Prijzen vanaf €0,-

Prijs: vanaf €0,00
Proefperiode: 30 dagen
Reviews: geen
Bekijk meer info  Ga naar de website 

Lime

Het marktleidende CRM-systeem voor wie op zoek is naar een naadloze totaalervaring én een slimmere manier om zaken te doen. We passen ons systeem altijd aan conform jouw wensen & behoeften om zo een efficiëntere werkdag voor jou & jouw collega's te creëren. Ontwikkeld op eigen bodem en met liefde gemaakt!

Gebruiksvriendelijk
Lokaal & betaalbaar
Aanpasbaar naar wensen

Prijs: per licentie €45,00
Proefperiode:
Reviews: geen
Bekijk meer info  Ga naar de website 

Benieuwd welke aanbieders er nog meer zijn? Bekijk hier het complete overzicht van CRM software.

Waarom kiezen voor een ERP?

ERP systeem, ook wel Enterprise Resource Planning genoemd. Dit is het integreren van alle bedrijfsprocessen tot één gestroomlijnd informatiesysteem. Bij ERP draait het dus voornamelijk om het proces. In de verschillende modules van een ERP wordt informatie van verschillende afdelingen verzameld en op elkaar afgestemd. Hierdoor lopen processen tussen verschillende partijen snel en optimaal. Informatiestromen zijn op elkaar afgestemd en worden automatisch bijgewerkt. Zo hoef je maar één keer de gegevens in te voeren en zal het ERP systeem alle processen automatisch bijwerken. Deze software wordt gebruikt om te bepalen hoe de bedrijfsvoering sneller en efficiënter kan verlopen, bovendien worden de kosten zo laag mogelijk te houden. De productkwaliteit wordt verbeterd doordat het productieproces is gestandaardiseerd.

Beste ERP systemen op een rij

Hieronder vind je drie ERP systemen die je helpen bij het integreren van bedrijfsprocessen.

AFAS Software

AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. Een beetje gek, een tikkeltje eigenwijs, maar vooral vol passie als het gaat om klanten en het inspireren van ondernemers. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Voor iedere branche
>12.000 klanten
Eén totaaloplossing

Prijs: Op aanvraag
Proefperiode:
Reviews: 7.8/10
Bekijk meer info  Ga naar de website 

Exact

Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau! Daarnaast is Exact dé keuze van ruim 9000 accountants.

Grip op je processen
Hogere productiviteit
370+ koppelingen

Prijs: Op aanvraag
Proefperiode:
Reviews: 6.1/10
Bekijk meer info  Ga naar de website 

KING Software

KING Software is sinds 1 juli 2020 de handelsnaam voor online boekhoudpakket MUIS Software, accountancy platform ctrl en ERP-oplossing King Business Software. In de toekomst vormen wij samen hét ERP-platform voor handel, productie en zakelijke dienstverlening in het midden- en kleinbedrijf.

Gebruiksvriendelijk
Compleet
Eigen WMS Apps

Prijs: Op aanvraag
Proefperiode: 30 dagen
Reviews: 8.6/10
Bekijk meer info  Ga naar de website 

Wrike

Wrike is het veelzijdigste werkbeheerplatform op de markt, vertrouwd door 20.000+ organisaties wereldwijd. Gebruik aanpasbare workflows, dashboards, aanvraagformulieren en sjablonen om processen te stroomlijnen en tijdige levering te verhogen. Word 50% productiever, verminder e-mail met 90% en pas uw ervaring aan met meer dan 400 integraties.

Super eenvoudig
krachtige tool
Gratis proefaccount

Prijs: maandelijks €9,80
Proefperiode:
Reviews: 5.8/10
Bekijk meer info 

Gripp

Gripp is hét alles-in-één pakket wat het overzicht weer terugbrengt in jouw organisatie. Of het nu gaat om die perfecte offertes met een druk op de knop, het overzicht van wie wat aan het doen is, of het strakke debiteurenbeheer: het kan allemaal met Gripp. ✓ Meer dan 1500+ tevreden klanten ✓ Jarenlange ervaring ✓ Korting vanaf 4 gebruikers

Gebruiksvriendelijk
Flexibel in te stellen
Maatwerk mogelijk

Prijs: maandelijks €30,00
Proefperiode:
Reviews: 8/10
Bekijk meer info 

Unit4 Bedrijfssoftware

Unit4 Bedrijfssoftware is dé leverancier van administratieve software voor meer dan 3.000 accountants en 100.000 ondernemers. Jarenlange ervaring zorgt ervoor dat we begrijpen wat je nodig hebt. 350 experts staan dagelijks klaar zodat jij zorgeloos kan ondernemen. Met Unit4 Bedrijfssoftware, heb je alles onder controle!

Flexibele ERP software
Eén complete oplossing
Voor dienstverleneners

Prijs: Op aanvraag
Proefperiode:
Reviews: 7.4/10
Bekijk meer info 

Microsign Bedrijfssoftware

Met onze ERP-software optimaliseert u, naast uw interne processen, ook uw klantgerichtheid door geïntegreerde portalen, mobiele oplossingen en Apps. Door de modulaire opzet kunt u klein beginnen. Groeit uw organisatie, dan groeit onze software met u mee.

Alles-in-één software
Flexibel
Gebruiksvriendelijk

Prijs: eenmalig €0,00
Proefperiode:
Reviews: geen
Bekijk meer info 

Logic4 bedrijfssoftware

Logic4 biedt groothandels en detailhandels dé totaaloplossing voor webshop & ERP: PIM, CRM, WMS, POS en meer. De volledige integratie tussen ‘frontoffice’ en ‘backoffice’ maakt het een uniek en enorm krachtig systeem. Webshop bestellingen rollen zo de boekhouding binnen. Orderpickers kunnen aan de slag en de voorraad wordt automatisch bijgewerkt.

Echt alles-in-één
Meer efficiëntie
400+ functies

Prijs: Op aanvraag
Proefperiode:
Reviews: geen
Bekijk meer info 

Newbase

Uw klant gelukkig maken. Méér zijn dan een voldoende. Efficiënter werken. Grip hebben op al uw bedrijfsprocessen in combinatie met Twinfield. In één oogopslag zien wat speelt in uw organisatie. Geen kans missen. Allemaal zakelijke uitdagingen binnen het MKB die Newbase oplost. Breng al je processen samen in één systeem en verbeter je rendement!

Alles in één systeem
Beter rendement
Koppel met Twinfield

Prijs: vanaf €225,00
Proefperiode:
Reviews: geen
Bekijk meer info 

SAP

Groeien zonder toename van complexiteit en kosten? Beheer uw bedrijf dan met een ERP in de cloud. SAP Business ByDesign is een oplossing voor al uw processen. Speciaal voor middelgrote bedrijven die willen opschalen zonder dat de complexiteit toeneemt. Voor kleine ondernemingen is SAP Business One de oplossing om de kerprocessen te stroomlijnen.

Stroomlijn processen
Betere beslissingen
Verlaag bedrijfskosten

Prijs: Op aanvraag
Proefperiode:
Reviews: geen
Bekijk meer info 

Microsoft Dynamics 365

Van het betrekken van je klanten, het optimaliseren van bedrijfsactiviteiten, het empoweren van je medewerkers of het transformeren van je producten en services, Dynamics 365 biedt alle inzichten die je hiervoor nodig hebt. Zodat je digitaal kunt transformeren en succes kunt behalen op jouw eigen voorwaarden. Je kunt inzichten afleiden en omzetten

Integreer je data
Slimmere beslissingen
Stimuleer groei

Prijs: Op aanvraag
Proefperiode:
Reviews: geen
Bekijk meer info 

Oracle

Bedrijven kunnen vertrouwen op de Oracle ERP-oplossingen voor het beheer van boekhouding, financiële planning en analyse, omzetverantwoording, risicobeheer, inkoop, projecten, financiële afsluiting, rapportage en nog veel meer. Oracle ERP in de cloud opent de deur naar hogere snelheden, schaalbaarheid, nieuwe technologieën en moderne toepassingen.

Automatiseer taken
Focus op strategie
Realtime data

Prijs: Op aanvraag
Proefperiode:
Reviews: geen
Bekijk meer info 

Netsuite

NetSuite is de #1 keuze voor middelgrote bedrijven om hun boekhouding/ERP-, CRM- en e-commerce-applicaties in de cloud uit te voeren. Sinds 1998 hebben groeiende bedrijven gekozen voor NetSuite om hun IT-kosten te halveren, de financiële sluitingstijden met 20% tot 50% te verminderen en de offerte tot cash cyclustijden met 50% e verbeteren.

Volledig schaalbaar
Één uniforme oplossing
De #1 Cloud ERP

Prijs: Op aanvraag
Proefperiode:
Reviews: geen
Bekijk meer info 

Unit4 Business Software N.V.

Unit4 ERP biedt het gebruiksgemak dat consumenten eisen gecombineerd met bedrijfsmatige functionaliteit. Uw mensen en bedrijfsprocessen hoeven zich niet langer aan te passen aan uw software. Met Unit4 ERP bepaalt u de regels en anticipeert u sneller, goedkoper en zonder onderbrekingen op nieuwe kansen en mogelijkheden.

Flexibele ERP software
Eén complete oplossing
Mensgericht

Prijs: Op aanvraag
Proefperiode:
Reviews: geen
Bekijk meer info 

Cubus

Cubus is het Enterprise Resource Planning (ERP) systeem van Clearis. Gebruiksvriendelijk, cloud based en helemaal tailored voor jou, maar zónder de kosten van maatwerk. Projectadministratie, facturering, HRM, CRM, voorraad- en magazijnbeheersing, Cubus kan het allemaal. En veel méér, als jij dat wilt.

Snelle implementatie
Eenvoudige integratie
Past als maatwerk

Prijs: per licentie €0,00
Proefperiode:
Reviews: geen
Bekijk meer info 

Odoo

Odoo is de beste management software voor een bedrijf. Miljoenen blije werknemers werken beter met onze geïntegreerde apps.

Overal toegankelijk
Uniek waardevoorstel
Zorgeloze integratie

Prijs: Op aanvraag
Proefperiode:
Reviews: geen
Bekijk meer info 

HUSS BV

Bij HUSS wordt krachtige techniek ingezet om software, apps, platforms en websites te ontwikkelen. We maken gebruiksvriendelijke oplossingen en we staan technisch gezien in de frontlinie van de markt. Hierdoor stijgen de productiviteit en klantbeleving. En dat is precies wat we willen: je onderneming succesvoller maken. 078 691 1140 HUSS.nl

Op maat gemaakt
Kostenefficiente basis
Korte time to market

Prijs: Op aanvraag
Proefperiode:
Reviews: geen
Bekijk meer info 

Clientbox

Met Clientbox kan jij in één eenvoudige omgeving je klant- en bedrijfsprocessen stroomlijnen. Zo heb je meer tijd voor je business en zorg je voor blijere klanten en tevreden medewerkers. Dit kun je met Clientbox: - Klanten beheren - Offertes maken - Uren registreren - Opdrachten beheren - Abonnementen beheren - Facturen maken - Tickets beheren

Medewerkers koppelen
Kosten boeken
Statistieken

Prijs: vanaf €10,00
Proefperiode:
Reviews: geen
Bekijk meer info 

Meer weten over de verschillen tussen deze aanbieders? Vergelijk hier de ERP systemen met elkaar.

Wat is het verschil tussen ERP en CRM?

Het grootste verschil tussen deze twee systemen is de focus: klant of proces. Een ERP systeem draagt bij aan de winstgevendheid van een organisatie door standaardisatie en optimalisering van processen met kostenreductie als gevolg. De verzamelde gegevens in een CRM systeem worden gebruikt om nieuwe kansen bloot te leggen en bestaande contacten meer winstgevend te maken door een groter sales volume.

Kort gezegd: vergroot je je winst door kostenreductie en optimalisering binnen je organisatie of door in te spelen op nieuwe kansen en bestaande relaties te optimaliseren? Twee zeer verschillende manieren van groeien. Maar wat is dan de beste manier?

ERP en CRM integreren?

Wanneer beide systemen optimaal werken, wordt er efficiënt gewerkt en de winstgevendheid verhoogd. Het is niet vanzelfsprekend dat wanneer je goed werkende CRM software hebt, je een ERP systeem moet aanschaffen of andersom. Het hangt af van de bedrijfsvoering, organisatiegrootte, kansen, verwachtingen en nog meer factoren. Ben je een startende ondernemer, zorg dan eerst dat je goede CRM software implementeert in je organisatie. Een sterk en betrouwbaar klantenbestand zal uiteindelijk groei opleveren. Zodra je bedrijf erg begint te groeien, dan kun je altijd nog besluiten om alle processen binnen je onderneming centraal te stellen en ERP software aan te schaffen. Belangrijk is dat je goed uitzoekt welke opties er voor jou gunstig en winstgevend zullen uitpakken. Nu je het verschil weet tussen CRM en ERP kun je gaan kijken wat het beste past bij jouw organisatie.

Henk Jan

Hulp nodig bij het kiezen van de beste CRM tool?

Download gratis onze checklist om de beste CRM tool te kiezen. Aan de hand van een aantal vragen ontdek je waar je op moet letten en welke functies je echt nodig hebt.

Download gratis checklist

En nu? Een ERP systeem aanschaffen?

Of toch een CRM pakket kiezen? Of beide? Dat is geen eenvoudige keuze. Meer praktisch vertaald zou je de volgende keuze moeten maken: kies je voor een soepel lopende motor of een goed stuur voor je onderneming? CRM is de motor die een onderneming doet voortbewegen. Zonder klanten en sterke klantrelaties zou jouw bedrijf immers geen bestaansrecht hebben. ERP is het stuur dat ervoor zorgt dat alle neuzen van alle afdelingen dezelfde kant op wijzen. Een ERP systeem geeft sturing aan je organisatie en helpt om de juiste route te bepalen.

Heeft dan elke organisatie beide nodig? Nee. Leid je een beginnende of startende onderneming? Dan is de kans groot dat alle afdelingen zich in één ruimte bevinden. Mondeling overleg werkt dan misschien beter dan het invoeren van gegevens in een ERP systeem. De kans is groot dat er nog geen ingewikkelde processen zijn om te stroomlijnen en ook kan er geen kostenreductie worden behaald, wanneer er nog geen winst wordt gemaakt.

Dit betekent niet dat een ERP systeem slechts is weggelegd voor grote, internationaal opererende ondernemingen. Groeit jouw bedrijf? Dan is het combineren van een CRM en ERP systeem de beste oplossing. Toch geldt in de meeste gevallen dat het beste eerst een CRM systeem geïmplementeerd kan worden. Een loyaal, optimaal klantenbestand is immers voor organisaties van elk formaat essentieel.

Vind jouw CRM systeem

Wil je jouw klanten leren kennen en de klantrelatie verbeteren om uiteindelijk meer uit je onderneming en contacten te kunnen halen? Begin dan nu met CRM software vergelijken.

Gerelateerde artikelen

10 november 2020

Hoe CRM jouw sales een boost geeft

Crm Offerte Crm Crm

CRM software kan voor meer sales zorgen, lees gauw hoe! Een CRM systeem biedt je de mogelijkheid om je klantrelaties verder op te bouwen en te onderhouden.

15 februari 2021

10 best practices. Plaats een chat op je website

Helpdesk Chat Support Crm

Ontdek de 10 best practices van het gebruiken van chat op jouw website

27 januari 2021

Optimaal relatiebeheer voor nu en de toekomst

Crm

CRM relatiebeheer voor optimale klantrelaties Relatiebeheer is in veel bedrijven een ondergeschoven kindje. Zonde!

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products