1. Blog
  2. Verschil tussen ERP en CRM

Verschil tussen ERP en CRM

Wat is het verschil tussen CRM en ERP systeem?

Een ERP en een CRM dragen beide bij aan een optimale organisatie. In elk van de systemen wordt informatie verzameld, georganiseerd en gedeeld ten behoeve van efficiency en winstgevendheid. Hoewel ERP en CRM elkaar dus op punten overlappen en het uiteindelijk verstandig is om de twee programma's volledig met elkaar te integreren, zijn er ook duidelijke verschillen aan te wijzen. Deze verschillen maken het belangrijk om de software in eerste instantie los van elkaar te zien en in te richten.

Lees hier wat het verschil is tussen ERP en CRM en wat ze kunnen betekenen voor jouw organisatie.

ERP vs CRM

Of je nu veel klanten hebt of weinig, een organisatie kan niet zonder zijn klanten. Zonder klanten geen resultaten en dus geen winst. CRM, oftewel Customer Relationship Management, waarborgt de relatie tussen jou als onderneming en jouw klanten. Het draait allemaal om de ondersteuning van de commerciële processen om klanttevredenheid te waarborgen. Hierbij kun je denken aan interacties met klanten op het gebied van marketing, sales en planning.

Wanneer CRM optimaal werkt, ervaar je dat klanten langer en tevreden zullen blijven. Daarnaast verdien je meer aan bestaande klanten, doordat ze bij je blijven voor andere zaken. Bovendien leer je hierdoor de klanten en de doelgroep goed kennen en kun je hier op inspelen bij het werven van nieuwe klanten.

ERP systeem, ook wel Enterprise Resource Planning genoemd. Dit is het integreren van alle bedrijfsprocessen tot één gestroomlijnd informatiesysteem. Bij ERP draait het dus voornamelijk om het proces. In de verschillende modules van een ERP wordt informatie van verschillende afdelingen verzameld en op elkaar afgestemd. Hierdoor lopen processen tussen verschillende partijen snel en optimaal.

Informatiestromen zijn op elkaar afgestemd en worden automatisch bijgewerkt. Zo hoef je maar één keer de gegevens in te voeren en zal het ERP systeem alle processen automatisch bijwerken. Deze software wordt gebruikt om te bepalen hoe de bedrijfsvoering sneller en efficiënter kan verlopen, bovendien worden de kosten zo laag mogelijk te houden. De productkwaliteit wordt verbeterd doordat het productieproces is gestandaardiseerd.

Wat is het grootste verschil tussen ERP en CRM?

Het grootste verschil tussen deze twee systemen is de focus: klant of proces. Een ERP systeem draagt bij aan de winstgevendheid van een organisatie door standaardisatie en optimalisering van processen met kostenreductie als gevolg. De verzamelde gegevens in een CRM systeem worden gebruikt om nieuwe kansen bloot te leggen en bestaande contacten meer winstgevend te maken door een groter sales volume.

Kort gezegd: vergroot je je winst door kostenreductie en optimalisering binnen je organisatie of door in te spelen op nieuwe kansen en bestaande relaties te optimaliseren? Twee zeer verschillende manieren van groeien. Maar wat is dan de beste manier?

ERP en CRM integreren

Wanneer beide systemen optimaal werken, wordt er efficiënt gewerkt en de winstgevendheid verhoogd. Het is niet vanzelfsprekend dat wanneer je goed werkende CRM software hebt, je een ERP systeem moet aanschaffen of andersom. Het hangt af van de bedrijfsvoering, organisatiegrootte, kansen, verwachtingen en nog meer factoren.

Ben je een startende ondernemer, zorg dan eerst dat je goede CRM software implementeert in je organisatie. Een sterk en betrouwbaar klantenbestand zal uiteindelijk groei opleveren. Zodra je bedrijf erg begint te groeien, dan kun je altijd nog besluiten om alle processen binnen je onderneming centraal te stellen en ERP software aan te schaffen. Belangrijk is dat je goed uitzoekt welke opties er voor jou gunstig en winstgevend zullen uitpakken.

Nu je het verschil weet tussen CRM en ERP kun je gaan kijken wat het beste past bij jouw organisatie. Hieronder vind je een aantal van onze suggesties.

Beste CRM systemen op een rij

Hieronder vind je de drie beste CRM systemen die je helpen bij het waarborgen van jouw klantrelaties.

Arjan
Appwiki expert

Gripp

Gripp is hét alles-in-één pakket wat overzicht brengt in jouw organisatie. Of het nu gaat om die perfecte offertes met een druk op de knop, het overzicht van wie wat aan het doen is, of het strakke debiteurenbeheer: het kan allemaal met Gripp. ✓ Niet tevreden, geld terug ✓ Ruim 2000+ tevreden klanten ✓ 16.000+ users

Ruim 16.000 gebruikers
Gebruiksvriendelijk
Krachtige Timeline

Prijs: vanaf €110,00
Proefperiode:
Reviews: 8.2/10
Bekijk meer info  Ga naar de website 

Simplicate

Meer dan 1.300 dienstverleners zijn succesvoller gaan werken door de gebruiksvriendelijke CRM- en projectsoftware van Simplicate. Ervaar de meest efficiënte flow in jouw bedrijf van eerste klantcontact tot en met factuur. Vergroot jouw succes door efficiënt werken, de juiste inzichten, tot 80% sneller factureren en gelukkigere medewerkers

Alles-in-1 pakket
100% realtime inzicht
Koppel je applicaties

Prijs: vanaf €20,00
Proefperiode: 14 dagen
Reviews: 8.6/10
Bekijk meer info  Ga naar de website 

Silvasoft

Silvasoft biedt onbeperkt boekhouden, factureren, urenregistratie en meer in Nederland en Begië tegen eerlijke en duidelijke, all-in prijzen! Dankzij onze aantrekkelijke prijzen en flexibele indeling van uw eigen administratie portal zijn we uitermate geschikt voor zowel de ZZP-er als het MKB en grootbedrijf.

Compleet relatiebeheer
Eigen velden
Dynamische lijsten

Prijs: maandelijks €3,95
Proefperiode:
Reviews: 9.2/10
Bekijk meer info  Ga naar de website 

Beste ERP systemen op een rij

Hieronder vind je drie ERP systemen die je helpen bij het integreren van bedrijfsprocessen.

Gripp

Gripp is hét alles-in-één pakket wat overzicht brengt in jouw organisatie. Of het nu gaat om die perfecte offertes met een druk op de knop, het overzicht van wie wat aan het doen is, of het strakke debiteurenbeheer: het kan allemaal met Gripp. ✓ Niet tevreden, geld terug ✓ Ruim 2000+ tevreden klanten ✓ 16.000+ users

Gebruiksvriendelijk
Complete oplossing
Eenvoudig overstappen

Prijs: vanaf €110,00
Proefperiode:
Reviews: 8.2/10
Bekijk meer info  Ga naar de website 

Exact

MKB'ers helpen toekomstbestendig te groeien, dat is waar wij voor gaan. We staan voor je klaar met slimme softwareoplossingen die jou helpt om efficiënter te werken. Ruim 675.000 organisaties vertrouwen voor hun cijfers op de software van Exact.

Grip op je processen
Hogere productiviteit
370+ koppelingen

Prijs: maandelijks €245,00
Proefperiode:
Reviews: 8.2/10
Bekijk meer info  Ga naar de website 

AFAS Software

AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. Een beetje gek, een tikkeltje eigenwijs, maar vooral vol passie als het gaat om klanten en het inspireren van ondernemers. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Voor iedere branche
> 14.000 klanten
Eén totaaloplossing

Prijs: Op aanvraag
Proefperiode:
Reviews: 7.8/10
Bekijk meer info  Ga naar de website 

Henk Jan

Hulp nodig bij het kiezen van de beste CRM tool?

Download gratis onze checklist om de beste CRM tool te kiezen. Aan de hand van een aantal vragen ontdek je waar je op moet letten en welke functies je echt nodig hebt.

Download gratis checklist

En nu? Een ERP systeem aanschaffen?

Of toch een CRM pakket kiezen? Of beide? Dat is geen eenvoudige keuze. Meer praktisch vertaald zou je de volgende keuze moeten maken: kies je voor een soepel lopende motor of een goed stuur voor je onderneming? CRM is de motor die een onderneming doet voortbewegen. Zonder klanten en sterke klantrelaties zou jouw bedrijf immers geen bestaansrecht hebben. ERP is het stuur dat ervoor zorgt dat alle neuzen van alle afdelingen dezelfde kant op wijzen. Een ERP systeem geeft sturing aan je organisatie en helpt om de juiste route te bepalen.

Heeft dan elke organisatie beide nodig? Nee. Leid je een beginnende of startende onderneming? Dan is de kans groot dat alle afdelingen zich in één ruimte bevinden. Mondeling overleg werkt dan misschien beter dan het invoeren van gegevens in een ERP systeem. De kans is groot dat er nog geen ingewikkelde processen zijn om te stroomlijnen en ook kan er geen kostenreductie worden behaald, wanneer er nog geen winst wordt gemaakt.

Dit betekent niet dat een ERP systeem slechts is weggelegd voor grote, internationaal opererende ondernemingen. Groeit jouw bedrijf? Dan is het combineren van een CRM en ERP systeem de beste oplossing. Toch geldt in de meeste gevallen dat het beste eerst een CRM systeem geïmplementeerd kan worden. Een loyaal, optimaal klantenbestand is immers voor organisaties van elk formaat essentieel.

Vind jouw CRM systeem

Wil je jouw klanten leren kennen en de klantrelatie verbeteren om uiteindelijk meer uit je onderneming en contacten te kunnen halen? Begin dan nu met CRM software vergelijken.

Gerelateerde artikelen

10 oktober 2023

Hoe CRM software jouw verkopen een boost geeft

Offerte Crm

CRM software zorgt voor meer sales. De software biedt je efficiëntie en inzicht, maar maakt je ook effectiever in het verkoopproces.

27 februari 2024

Zo ondersteund een CRM jouw marketingcampagnes

Marketing automation Crm

CRM software is tegenwoordig van cruciaal belang voor marketing.

9 januari 2024

Wat zijn de beste ERP leveranciers voor het MKB?

Erp

De beste ERP leveranciers voor jouw organisatie? Hier vind je de 5 beste leveranciers voor het MKB op een rij.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products