1. Blog
 2. ERP implementatie

Alles wat je moet weten over ERP implementatie

Als ondernemer wil je het liefst goed inzicht hebben in alle bedrijfsprocessen van je onderneming. Hoe lopen processen? Waar liggen mogelijkheden om efficienter te werken? Waar liggen groeikansen? Daarnaast wil je nauwkeurig bedrijfsmiddelen en uitgaven kunnen controleren. Hoe kun je dit nou het beste doen?

Een ERP systeem, oftewel een Enterprise Resource Planning biedt daarin uitkomst. Dit systeem zorgt voor volledige integratie, standaardisatie en automatisering van je belangrijkste bedrijfprocessen.

In dit artikel vind je tips voor een ERP implementatieplan, met daarin antwoorden op wat een ERP systeem is, hoe je dit implementeert en wat de valkuilen kunnen zijn.

Henk-Jan
Henk-Jan
Founder

  Wat is een ERP systeem?

  Een ERP systeem is ondersteunende software waarbij processen van inkoop tot verkoop en van voorraad tot personeel samenhangend in de gaten worden gehouden. De verschillende bedrijfsprocessen worden gebundeld in één informatie- en managementsysteem. Dit resulteert in een controleerbaar overzicht en een goede planning en afstemming van processen en middelen. Hierdoor kun je als ondernemer de efficiëntie en productiviteit van je onderneming verbeteren.

  Daarnaast worden kosten nauwkeurig bijgehouden en eventuele problemen, uitschieters of bijzonderheden gemakkelijk opgespoord. Door het soepele verloop van al jouw bedrijfsinformatie kan het zelfs resulteren in kostenbesparingen binnen je bedrijf. Een ERP systeem is bruikbaar voor zowel grote als kleine MKB-organisaties in verscheidene branches. Dus waar wacht je nog op?

  Overzicht met ERP software

  Hieronder vind je vijf ERP systemen die je helpen bij het ondersteunen van je bedrijfsprocessen. 

  AFAS Software

  AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. Een beetje gek, een tikkeltje eigenwijs, maar vooral vol passie als het gaat om klanten en het inspireren van ondernemers. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

  Voor iedere branche
  >11.000 klanten
  Eén totaaloplossing

  Prijs: Op aanvraag
  Reviews: 7.8/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Exact

  Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau! Daarnaast is Exact dé keuze van ruim 9000 accountants.

  1 centrale database
  Branche specifiek
  Hogere productiviteit

  Prijs: Op aanvraag
  Reviews: 7.3/10
  Bekijk reviews 

  King Software

  Bij King krijg je betrouwbare en slimme business software om je bedrijf optimaal te ondersteunen. Compleet en makkelijk in gebruik. Van boekhouden en factureren tot een totale ERP-oplossing met webshop en magazijnautomatisering, King ondersteunt je bij het optimaliseren van je bedrijfsprocessen. Zodat jouw business kan groeien en bloeien.

  Gebruiksvriendelijk
  Compleet
  Goede begeleiding

  Prijs: Op aanvraag
  Reviews: 8.6/10
  Bekijk reviews 

  Logic4 bedrijfssoftware

  Logic4 biedt groothandels en detailhandels dé totaaloplossing voor webshop & ERP: PIM, CRM, WMS, POS en meer. De volledige integratie tussen ‘frontoffice’ en ‘backoffice’ maakt het een uniek en enorm krachtig systeem. Webshop bestellingen rollen zo de boekhouding binnen. Orderpickers kunnen aan de slag en de voorraad wordt automatisch bijgewerkt.

  Echt alles-in-één
  Meer efficiëntie
  400+ functies

  Prijs: Op aanvraag
  Reviews: geen
  Bekijk reviews 

  Microsoft Dynamics 365

  Van het betrekken van je klanten, het optimaliseren van bedrijfsactiviteiten, het empoweren van je medewerkers of het transformeren van je producten en services, Dynamics 365 biedt alle inzichten die je hiervoor nodig hebt. Zodat je digitaal kunt transformeren en succes kunt behalen op jouw eigen voorwaarden. Je kunt inzichten afleiden en omzetten

  Integreer je data
  Slimmere beslissingen
  Stimuleer groei

  Prijs: Op aanvraag
  Reviews: geen
  Bekijk reviews 

  Hoe moet je een ERP implementeren?

  Voordat een ERP software optimaal werkt, moeten de volgende vier stappen nauwkeurig doorlopen worden in het ERP implementatietraject.

  • Planning en voorbereiding
  • Training van de gebruikers
  • Installatie van de software
  • Omzetten en invoering

  Planning en voorbereiding

  De eerste stap in het ERP software implementatie plan is planning en voorbereiding. Als ondernemer zul je samen met een (externe) specialist alle wensen en doelstellingen moeten opstellen in de planningsfase. In deze fase worden de bedrijfsprocessen die geautomatiseerd gaan worden op een rij gezet. Aansluitend wordt de implementatie van ERP opgesteld samen met een tijdsplanning die past bij jouw bedrijf. Je onderneming kan veranderingen doormaken door de implementatie, daardoor is goede begeleiding van groot belang. Een tip: neem hier de tijd voor en zorg dat de planning staat als een huis.

  Training van de gebruikers

  Na de planningsfase is het tijd om te oefenen met de nieuwe software. Het is van groot belang dat tijdens de implementatie van het ERP systeem, alle gebruikers weten hoe het werkt en wat alle opties zijn. Dit wordt gedaan door middel van handige trainingen en cursussen. Gedurende de training wordt langzamerhand duidelijk hoe het nieuwe ERP systeem werkt. Bovendien krijgt iedereen een veel beter beeld waarom bepaalde werkzaamheden anders zijn ingevuld, hierdoor begrijpt een ieder zijn/haar functie beter. Ook worden er bruikbare tips en trucs gegeven.

  Installatie van de software

  Gedurende de trainingsperiode van de software implementatie zal de ERP software worden geïnstalleerd op de werkplekken en op de server. Tijdens deze fase worden de laatste tests uitgevoerd zodat het systeem optimaal en naar jouw wens functioneert.

  Omzetten en invoering

  In deze laatste fase van het ERP implementatie plan worden databases gevuld met alle bedrijfsgegevens. Daarnaast worden de standaardformulieren en de koppeling met bestaande software gemaakt. Deze stap maakt dat alle bedrijfsinformatie optimaal op elkaar is afgestemd. Tot slot wordt er on-site begeleiding gegeven. Dit is de laatste stap voordat jij en je werknemers zelfstandig aan het werk kan met het nieuwe systeem.

  Wat zijn valkuilen bij het implementeren van de ERP software?

  Moeilijkheden of mislukkingen zitten niet vaak in de technische of softwarematige aspecten, maar in de organisatorische dimensies. Vaak zit de werkelijke oorzaak van een mislukte ERP implementatie hem in te snel genomen beslissingen van de onderneming zelf. Het overslaan van voorbereidingsstappen kan leiden onverwachte of onvolledige uitkomsten.

  Ook is slecht management in het selectie- en implementatietraject een boosdoener van mislukte implementaties van ERP software. Tot slot zijn onvoldoende inzicht in het eigen bedrijfsproces en te weinig betrokkenheid van toekomstige gebruikers ook een valkuil die een implementatie kunnen doen mislukken.

  Wat is daarom handig om te doen?

  Onderzoek wijst uit dat veel implementatietrajecten van ERP systemen mislopen. Dit komt niet door de software zelf, maar door een gebrekkige voorbereiding. Het implementeren van ERP software is een ingewikkeld en tijdrovend proces. Het is dus slim om allereerst een expert te regelen en je goed voor te bereiden. Je voorbereiden kan door het lezen van de juiste ERP systemen binnen jouw branche.

  Daarnaast kun je zo goed mogelijk alle processen en verbeteringen omschrijven. Hierdoor zul je geen zaken over het hoofd zien en komen alle verwachtingen zo goed mogelijk uit. Daarnaast is het belangrijk om genoeg tijd en geld hiervoor vrij te maken. Zijn je vragen over hoe je een ERP moet implementeren beantwoord?

  Het belangrijkste is dat niet alleen de ondernemers, maar de gehele organisatie zich goed voorbereid op het veranderende proces. Dit resulteert in een soepel lopend traject met alle processen goed en nauwkeurig op elkaar afgestemd. Zo zal de gehele organisatie genieten van een fijn en snel werkend ERP systeem. Het is dus cruciaal dat de ERP implementatie grondig en nauwkeurig gebeurd.

  Gerelateerde artikelen

  11 februari 2020

  Wat zijn de beste ERP leveranciers voor het MKB?

  Erp

  De beste ERP leverancier voor jouw organisatie? Hier vind je de 5 beste leveranciers voor het MKB op een rij.

  30 januari 2020

  Welke ERP modules zijn een must voor het MKB?

  Erp

  Welke ERP module zijn geschikt voor het MKB? Ontdek de 5 ERP modules die een must zijn voor iedere mkb’er. Bekijk het overzicht en ontdek wat bij je past!

  29 september 2019

  Hoe kies je het beste ERP systeem?

  Erp

  Hoe kies ik het beste ERP systeem? De juiste ERP software vinden voor jouw organisatie doe je zo!

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products