1. Blog
  2. ERP modules voor MKB

Welke ERP modules zijn een must voor het MKB?

ERP-modules worden vaak aangeboden als add-ons voor een basis ERP-systeem. Hiermee kun je dus je ERP systeem gemakkelijk uitbreiden en implementeren. ERP-modules richten zich op een verscheidenheid aan cruciale bedrijfsprocessen.

Elke module heeft zijn eigen unieke tools. Zo word je niet gedwongen tot het afnemen van erp modules die niet bij jouw bedrijf passen. Als je ERP systemen aan het vergelijken bent, is het belangrijk om te weten welke module of erp systemen beschikbaar zijn. 

Je wilt immers de beste oplossing voor jouw bedrijf, niet?! 

Er zijn veel ERP leveranciers in de markt die traditionele ERP-oplossingen of Cloud-gebaseerde ERP-oplossingen aanbieden. Hoewel de implementatie platforms of -technologieën verschillend zijn, zijn er gemeenschappelijke basismodules van ERP die in elk ERP-systeem te vinden zijn. Welk ERP systeem je uiteindelijk kiest is afhankelijk van jouw branche en wat je nodig hebt. 

Hieronder vind je informatie over de volgende onderwerpen:

Henk-Jan Kosse
Founder

Welke ERP modules zijn er?

Binnen een ERP systeem vind je veel verschillende modules. Denk hierbij aan:

  • Human Resource management module
  • Inventarisatie
  • Verkoop
  • Aankoop
  • Financiën
  • Klantrelatiebeheer (CRM)
  • Engineering/ Productie
  • Supply Chain Management (SCM)

ERP modules van AFAS

Overzicht van alle ERP modules van AFAS Software

Niet alle van de bovenstaande modules zijn voor elk MKB bedrijf noodzakelijk. Toch kunnen we binnen deze lange lijst van ERP modules wel degelijk een lijst maken van de must have modules voor elke MKB’er.  Ontdek vijf ERP modules voor het MKB.

1. Financiële ERP module

Deze module houdt alle account-gerelateerde transacties bij zoals uitgaven, balans, boekhouding, budgettering, bankafschriften, betalingsontvangsten, fiscaal beheer en ga zo maar door. Geen bedrijf kan zonder inzicht in de financiële situatie. De financiële ERP modules (ook wel module voor financieel beheer genoemd) zijn waarschijnlijk een van de meest nuttige hulpmiddelen die je in jouw ERP systeem kunt implementeren

Financiën is de ruggengraat van jouw bedrijf. Daarom werkt een effectieve financiële managementtool met elke afdeling van jouw bedrijf samen. Zo kan de financiële management module bijvoorbeeld gebruik maken van real-time verkoopgegevens om de verdiende omzet te berekenen. In de basis gaat elk ERP systeem over de centralisatie van workflows en automatiseren van bedrijfsprocessen. Hierbij wil je dat je in staat bent om alle financiële gegevens van jouw bedrijf inzichtelijk te hebben. Van je HR-afdeling tot je marketing- en salesafdeling. Alle financiën omvat je in deze financiële module.  

Rapporteren binnen deze module

Financieel inzicht is één ding, financieel rapporteren een tweede. Binnen de financiële ERP module vind je dan ook deze mogelijkheid. Rapportages zijn cruciaal voor het beheer van de financiën en kunnen de ontwikkeling van bruikbare inzichten door middel van geavanceerde gegevensanalyse aanzienlijk verbeteren. Daarnaast helpt data als een jaaroverzicht je bij de ontwikkeling van het jaarbudget. Bovendien kun je hiermee gemakkelijk de raad van bestuur of je werknemers overtuigen van de financiële situatie binnen jouw bedrijf. 

2. Inventarisatie ERP module

De voorraad- of inventarisatie ERP module kan worden gebruikt om de voorraad van artikelen te volgen. Items kunnen worden geïdentificeerd door middel van unieke serienummers. Met het unieke nummer kun je binnen voorraad  bijhouden en traceren binnen jouw MKB organisatie.

Stel je hebt hebt nieuwe harde schijven gekocht. Met de inventarisatie ERP module kun je bijhouden hoeveel er hiervan al geïnstalleerd zijn waar de eventuele schijven die over zijn opgeslagen liggen.  Inventarisatiebeheer ERP-modules werken zeer nauw samen met Supply Chain Modules.

Als je je binnen jouw bedrijf bijvoorbeeld niet bezighoudt met de productie of de logistieke keten, dan nog steeds kan het noodzakelijk zijn dat je de voorraad inzichtelijke hebt. Niet alleen voor het verwerken van orders, maar ook om te weten hoeveel ruimte je nog hebt voor de inkomende voorraad.

De inventarisatie ERP module bevat functionaliteiten zoals voorraadbeheer, masters, rapportage over het voorraadgebruik en zo verder. Deze modules van ERP zijn ongelooflijk belangrijk omdat ze met meerdere entiteiten in jouw bedrijf werken. Vanaf de aankoop tot de uiteindelijke verzending werken deze modules aan een maximale productiviteit door middel van tools zoals facturatie, verzending en verkooporderbeheer. Verhoging van de winstmarges, verhoging van de efficiëntie en meer tevreden klanten zijn enkele van de gemeenschappelijke voordelen van deze module binnen het ERP systeem dat je afsluit.

3. Inkoopmodule ERP systeem

Zoals de naam al aangeeft, zorgen inkoopmodules voor alle processen die deel uitmaken van de inkoop van artikelen of grondstoffen die nodig zijn voor de organisatie. De Inkoop ERP module bestaat uit functionaliteiten zoals;

  • Leverancier/verkoper-lijst
  • Leverancier & artikel-linking
  • Offerteaanvraag naar leveranciers sturen
  • Offertes ontvangen & registreren
  • Offertes analyseren
  • Inkooporders voorbereiden en de inkoop artikelen volgen

De Inkoopmodule is vaak geïntegreerd met de hierboven besproken inventarisatie ERP module.

De mogelijkheid om beslissingen te nemen op basis van de meest actuele informatie is een enorm voordeel voor degenen die het hebben. Met deze zeer relevante statistieken kun je beter plannen voor de toekomstige vraag en daarop je inkopen structureren. De inkoopbeheer ERP modules zijn van cruciaal belang voor productie-, groot- en detailhandelsbedrijven. Inkoopmanagementmodules helpen bedrijven hun aankopen efficiënter te beheren. Met de modules kunnen de uitgaven beter worden gecontroleerd en zullen de ingekochte artikelen altijd in overeenstemming zijn met de vraag van de consument.

4. Customer Relationship Management (CRM) module

Klanten houden het licht aan en daarom is een effectieve CRM-module zo belangrijk voor een succesvolle ERP-oplossing. Deze modules helpen je bij het beheren van klanten, leads en verkoopprocessen. Enkele basisfuncties van CRM die doorgaans in deze modules zijn opgenomen, zijn onder andere contactlijsten, interactiehistorie en basisanalyses. Deze functies zijn kernonderdelen van CRM die ervoor kunnen zorgen dat je de meest relevante productpromoties voor jouw klanten aanbiedt op basis van elementen. Denk hierbij aan informatie over hun aankoopgeschiedenis.

CRM-modules worden vaak vergeleken met inkoop ERP modules, maar bij de CRM ERP module ligt de focus meer op het beheer van klanten. Een ERP systeem is niet hetzelfde als een CRM systeem, maar werken wel degelijk nauw samen voor het beste resultaat voor jouw bedrijf. Groeit jouw bedrijf? Dan is het combineren van een CRM en ERP systeem de beste oplossing. CRM-modules kunnen je helpen om uit te vinden wie jouw topklanten zijn en ze te targeten op potentiële cross-selling mogelijkheden. Zo kun je het ERP systeem ook voor je marketing gebruiken. Je kunt extra verkoopkansen ontdekken waar je deze misschien eerder niet inzichtelijk had, omdat je de data aan elkaar gekoppeld hebt. 

Net als bij de financiële ERP module kun je binnen de CRM module dashboards gebruiken om in één oogopslag te analyseren hoe jouw marketing- en verkoopinspanningen presteren. Met de rapportage functie kun je trends inzichtelijk maken en dieper ingaan op het automatiseren van marketing-, sales- en verkoop processen te verbeteren.

5. Human Resource Management ERP Module

De Human Resource Management ERP module helpt het HR-team bij het efficiënt beheren van human resources. HR is een module die zich bezighoudt met elke afdeling, om de eenvoudige reden dat al jouw medewerkers erbij betrokken zijn. Omdat het zulke waardevolle informatie en processen bevat, is het een veelgebruikte ERP-module.De HR module helpt bij het beheren van personeelsinformatie, het bijhouden van personeelsdossiers zoals prestatiebeoordelingen, benamingen, functiebeschrijvingen, vaardigheidsmatrix, tijdregistratie en aanwezigheidsregistratie. 

Eventueel kun je deze bij bepaalde ERP systemen aanvullen met een submodule zoals Payroll System. Dat helpt bij het beheer van salarissen, betalingsrapporten, enz. Het kan ook Travel Expenses & Reimbursement tracking omvatten. Trainingen van medewerkers kunnen ook worden beheerd door ERP.

Vooral als je binnen het MKB richting de grote organisatie gaat is een HRM ERP module vaak een absolute must. Deze module verzamelt informatie van elke medewerker, waar deze zich ook ter wereld bevinden. Omdat er zo'n enorme hoeveelheid gegevens aan HR verbonden is, kan het gemakkelijk zijn om dubbele of onnauwkeurige gegevens in het systeem in te voeren. HRM ERP modules kunnen helpen om deze onnauwkeurigheid te elimineren door informatie te sorteren en te analyseren om er zeker van te zijn dat deze correct is.

ERP modules die bij jouw organisatie aansluiten

Een van de belangrijkste voordelen van ERP modules is de eenvoudige samenwerking tussen de interne workflows. Wanneer systemen gescheiden worden gehouden, moeten gegevens handmatig worden gedeeld. Met een ERP systeem automatiseer je de nodige bedrijfsprocessen en bespaar je tijd en dus ook geld. Helemaal als je deze combineert met een van de ERP modules die er binnen de verschillende pakketten aangeboden worden. 

Met een goed gekozen ERP systeem en je goed te laten informeren over de verschillende ERP modules, kun je als MKB ondernemer veel meer succes behalen. Wie wil dat nu niet? 

Gerelateerde artikelen

9 januari 2024

Wat zijn de beste ERP leveranciers voor het MKB?

Erp

De beste ERP leveranciers voor jouw organisatie? Hier vind je de 5 beste leveranciers voor het MKB op een rij.

30 november 2023

Verschil tussen ERP en CRM

Erp Crm

Wat is het verschil tussen CRM en ERP systeem? Ja, CRM en ERP lijken op elkaar. Ontdek hier de belangrijkste verschillen.

13 september 2023

Dit zijn de ERP kosten en baten

Erp

Geen organisatie is hetzelfde en daarom verschillen de kosten per ERP systeem ook. Want hoe meer modules je nodig hebt, hoe hoger de kosten komen te liggen.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products