Hoe kun je razendsnel van start met je eigen webshop?

Je gaat een eigen webshop beginnen. Hartstikke mooi! Maar heb je aan alles gedacht? Volg dit stappenplan met handige tips en tools zodat je snel een succesvolle webshop begint!

Stappenplan om een succesvolle webshop te starten !

Snel een webshop beginnen? In dit stappenplan vind je handige tips en tools. Klik op de afbeelding en ga direct naar de juiste stap.

Stap 1: Maak een plan!

Succesvol webshop starten? Een goede voorbereiding is het halve werk! Denk na over vragen zoals hoe ga ik mijn webshop inrichten, hoe ga ik de voorraad beheren en hoe trek ik bezoekers? Zorg er dus voor dat je alle facetten hebt uitgedacht, zodat je een blauwdruk voor jouw webshop klaar hebt.

Webshop beginnen en tips nodig? Start hieronder met de checklist om jouw blauwdruk te maken en deze per mail te ontvangen. De checklist helpt je met een aantal korte video’s keuzes te maken die van jouw webshop een succes maken.


webshop inrichten

Snel een webshop beginnen zonder technische kennis?

Wil jij snel een online winkel beginnen en verder groeien? Online webshop software laat jou heel snel met je eigen webshop beginnen. Je kunt namelijk starten zonder dat je kennis hebt van programmeren. Je hoeft namelijk niet de gehele webwinkel zelf te ontwerpen dankzij professionele design templates. Daarnaast kun je razendsnel je producten, de productafbeeldingen en de omschrijvingen inladen. Je hebt dus binnen no time jouw webshop online.

Benieuwd naar de mogelijkheden? In de meeste gevallen geven webshop softwareleveranciers een gratis proefperiode waarin je de software kan testen. Klik hieronder om te zien welke software goed bij je past.

Top webshopsoftware

Rating:
Reviews: 39
Webwinkel
Rating:
Reviews: 346
Webwinkel
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Webwinkel
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Webwinkel

Stap 2: Hoe richt je je webshop in?

De inrichting van jouw webshop is heel belangrijk. Je wilt dat jouw bezoekers snel het gewenste product vinden in jouw webshop. Ook moeten je landingspagina’s er overzichtelijk uitzien, zodat je bezoekers direct zien waarom ze in jouw webshop een aankopen moeten doen en niet bij je concurrenten.

webshop inrichten

Eigen webshop beginnen? Hier moet je op letten

Je moet op de volgende belangrijke aspecten letten:

Design van je webshop

Eigen design

Wanneer je jouw webshop opzet, moet je er goed over nadenken hoe je je webshop wilt inrichten. Wanneer je erg gedreven bent in programmeren kun je ervoor kiezen jouw webshop met een geheel eigen design te ontwerpen. Ook kun je een professional dit laten doen. Op deze manier heb je een unieke webshop.

Wil je meer weten over hoe je jouw webshop kunt inrichten? Lees dan dit artikel over een webshop in geheel eigen design.

Design template

Ook kun je ervoor kiezen om met webshop software een design template te selecteren. Een template design is een vooraf ingerichte webpagina waar je alleen maar je afbeeldingen en tekst hoeft in te voeren. Een voordeel is dat je razendsnel van start kunt gaan, mits je de content van je pagina klaar hebt.

Productweergave

Naast het design zul je ook moeten bedenken hoe je jouw product wilt weergeven. Dit kan op verschillende manieren:

Categoriseren van je producten

Naast de productweergave en de beschrijving ervan is het ook erg belangrijk je producten goed in te delen in categorieën en duidelijke landingspagina’s in te delen met soortgelijke producten. Zo verbeter je de customer journey. Dit kan met:

Meer lezen over het inrichten van je eigen webwinkel?

Stap 3: Hoe voeg ik producten toe aan de webshop?

Dit kan op 2 manieren: handmatig of met een import. Heb je bijvoorbeeld maar vijf artikelen die je verkoopt in je webshop, dan kun je deze handmatig inladen. Maar heb je meer dan 50, dan is het slim om dit proces te automatiseren. In dat geval maak je gebruik van productimport.

producten importeren

Handmatig importeren of automatiseren?

Wanneer je nog niet zoveel artikelen hebt, kun je zelf artikelen invoeren en deze uploaden in je webshop. Je moet dan wel alle artikelen bij langs gaan om te checken of alles inbegrepen is en alle informatie en eigenschappen juist vermeld staan. Het is hierdoor relatief tijdrovend. Bovendien is een foutje in de productspecificaties snel gemaakt.

Productimport

Daarnaast kun je producten inladen door middel van productimport met webshop software. Productimport is een belangrijk bestand dat alle informatie bevat van je producten. De belangrijkste reden om producten in te laden via productimport is dat je maar één keer de data hoeft in te voeren en je snel van start kunt gaan. Ook houd je op deze manier je productbestand gemakkelijk up-to-date net als je voorraad.

Ook kun je deze productimport gebruiken als productfeed. Vaak wordt dit gebruikt voor affiliate websites. Bovendien kun je gemakkelijk de productfeed gebruiken bij het opzetten van een SEA campagne. Hierbij staat alle informatie van de producten uit je webshop in deze feed en kun je gemakkelijk betaalde advertenties opzetten binnen bijvoorbeeld Google Shopping.

Webshop software met productimport functie

Rating:
Reviews: 39
Webwinkel
Rating:
Reviews: 346
Webwinkel
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Webwinkel
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Webwinkel

Stap 4: Hoe ga ik de voorraad beheren?

Alle producten staan online in je eigen webshop, nu is het de vraag hoe je je voorraad gaat beheren. Wanneer je een eigen webwinkel begint kun je de voorraad op twee manieren beheren: handmatig, of met webshop software met een voorraadbeheerfunctie.

voorraadbeheer

Handmatig de voorraad beheren

Hier kun je bijvoorbeeld Excel voor gebruiken en zodra je verkoopt of je voorraad aanvult, zul je de voorraadgegevens moeten updaten. Dit zul je heel nauwkeurig moeten bijhouden zodat je geen fouten maakt en niet een miscalculatie maakt. Dit is vaak een prima methode wanneer je webshop nog klein is en de in- en uitgaande productstromen nog te overzien zijn.

Voorraadbeheerfunctie

Maar groeit je webshop hard of heb je geen tijd om de voorraden bij te houden, dan is er webshop software met voorraadbeheer. Deze voorraadbeheerfunctie houdt alles bij wat te maken heeft met goederenstroom in je webshop. De ingaande- en uitgaande productstroom wordt bijgehouden, het beheer van de opslag en de logistieke voorraadbeheersing zullen allen geregeld worden met deze functie. Op deze manier heb je altijd de producten met een snelle omloopsnelheid op voorraad en weet je precies hoe je voorraad loopt.

Onderstaande aanbieders van webshop software hebben de functie voorraadbeheer. Vaak hebben de verschillende aanbieders een gratis proefperiode. Probeer het eens!

Top webshop software

Rating:
Reviews: 39
Webwinkel
Rating:
Reviews: 346
Webwinkel
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Webwinkel
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Webwinkel

Stap 5: Hoe ga ik leveren aan mijn klanten?

Wanneer een klant een product heeft besteld in jouw webshop, moet jij er natuurlijk voor zorgen dat het pakketje netjes en op tijd wordt geleverd. Je kunt op een aantal manieren leveren:


  • Zelf leveren
  • Uitbesteden aan een fulfilmentpartij
  • Uitbesteden met dropshipping
voorraadbeheer

Zelf leveren

Wanneer je nog niet zoveel pakketjes hoeft te leveren, kun je ervoor kiezen om zelf de pakketjes te verpakken, te leveren en te versturen. Maar, het zelf leveren van pakketjes kost je tijd en moeite. Je zult dit nauwkeurig moeten doen

Fulfilmentpartij

Heb je geen tijd om zelf de pakketjes in te pakken en te versturen? Dan kun je kiezen om dit proces te laten doen door een fulfilmentpartij. Dit is een partij dat het logistieke proces van je overneemt. Zodra een klant een order plaatst in jouw webshop, wordt deze order doorgestuurd naar jouw fulfilment partij die vervolgens het juiste pakketje verwerkt totdat de klant het pakketje ontvangt. Jij hoeft geen tijd meer te investeren in inpakken en verzenden en je kunt je richten op je marketing plan en de klantenservice.

Dropshipping

Een andere manier waarmee je het logistieke proces uit handen geeft is dropshipping. Met dropshipping verkoop je namelijk niet je eigen product, je verkoopt het product van een ander (de dropshipleverancier) in jouw webshop. Zodra jij een product van de dropshipleverancier verkoopt in jouw webshop, neemt de dropshipleverancier het gehele logistieke proces over. Je hebt dus ook geen voorraad nodig.

Wil je meer weten over dropshipping? Lees dan deze blog over de voor- en nadelen van dropshipping.

Stap 6: Hoe ziet mijn marketingplan eruit?

Hoe krijg jij verkeer naar je webshop? Welke mensen wil je bereiken en hoe ga je dit proces aan? Er zijn verschillende manieren van online marketing om dit te doen. Met:

marketing

SEA

Staat voor Search Engine Advertising en is een vorm van betaald adverteren. Je koopt advertentieruimte in die boven en onder de organische zoekresultaten staat. Wanneer je het goed doet, kun je in een korte tijd een grote groep relevante bezoekers naar je webshop trekken.

SEO

Staat voor Search Engine Optimisation en is een manier van gratis adverteren. Met SEO optimaliseer de inhoud van jouw webshop voor mensen die gebruikmaken van zoekmachines. Bij SEO gaat het om het verbeteren van de natuurlijke zoekresultaten (ook wel ‘organische zoekresultaten’) van een zoekmachine

Social Media

Social media is een verzameling van alle online platformen waar je informatie kunt uitwisselen met vrienden, kennissen of onbekenden. Je kunt social media gebruiken om verkeer naar jouw webshop te krijgen. Je kunt onbetaalde posts plaatsen zodat jouw volgers kennis krijgen van jouw webshop en de producten die je verkoopt. Daarnaast kun je ook social media inzetten om betaalde advertenties te plaatsen. Op deze manier kun je goed je doelgroep targetten en spreek je de juiste personen aan die wellicht geïnteresseerd zijn in jouw producten of diensten.

Affiliate marketing

Een andere manier om bezoekers naar jouw webshop te trekken, is affiliate marketing. Affiliate marketing houdt in dat een andere website jouw productaanbod of webshop promoot. Je betaalt jouw affiliate commissie voor elke verkoop die ze jou aanleveren of elke bezoeker die zij doorsturen.

Affiliate netwerken

Om de samenwerking zo goed mogelijk te laten verlopen, kun je een affiliate-netwerk inschakelen. Dit netwerk zorgt ervoor dat jij bezoekers krijgt op jouw website, door banners of productvermeldingen te plaatsen op andere relevante websites. Op deze manier kun je snel profiteren van het bereik van andere relevante platforms. Nog een voordeel: in de meeste gevallen betaal alleen wanneer je daadwerkelijk een sale maakt.

Met één druk op de knop

Affiliate marketing kun je overigens heel eenvoudig doen met webshop software. Met deze software kun je namelijk je aanbod met één druk op de knop doorsturen naar verschillende platforms zoals Bol.com, Marktplaats of Google Shopping. Je betaalt dan een bedrag per klik op je productvermelding of draagt een deel van de omzet af aan deze platforms.

Wil je hulp bij het kiezen van de juiste webshop software? Lees dan deze blog over hoe je de beste webshop software kiest.

Webshop software met affiliate marketing functie

Rating:
Reviews: 39
Webwinkel
Rating:
Reviews: 346
Webwinkel
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Webwinkel
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Webwinkel

Stap 7: Hoe ga je de boekhouding doen?

Webshop starten? Vergeet dan niet de boekhouding! Je kunt de boekhouding op de volgende manieren bijhouden:


  • Zelf boekhouden
  • Uitbesteden aan boekhouder
  • Gebruikmaken van boekhoudsoftware
webshop inrichten

Zelf boekhouden

Wanneer je nog een eenvoudige boekhouding hebt, kun je prima zelf de boekhouding doen. Je kunt bijvoorbeeld de boekhouding bijhouden in een Excel-sheet. Zo bespaar je op software of op een boekhouder. Denk er wel om: je hebt verstand nodig van boekhouden en er gaat tijd in zitten.

Uitbesteden aan boekhouder

Heb je geen kennis van boekhouden en wil je er geen tijd aan besteden? Dan kun je de boekhouding uitbesteden aan een boekhouder. Zo kun jij je volledig focussen op jouw webshop. Een nadeel is wel dat er relatief hoge kosten aan verbonden zijn en dat je niet tot nauwelijks inzicht hebt in je boekhouding. Twijfel je of je de boekhouding wilt uitbesteden? Lees dan deze blog.

Boekhouden met boekhoudsoftware

Met basiskennis van boekhouden kun je ook gebruikmaken van boekhoudsoftware. Helemaal wanneer de boekhouding wat complexer begint te worden, is boekhoudsoftware handig. Je bespaart er namelijk veel tijd mee; veel handelingen worden geautomatiseerd. Bovendien heb je altijd inzicht in je financiën.


Wanneer je nog meer tijd wilt besparen kun je ervoor kiezen jouw webshop software te koppelen met jouw boekhoudsoftware. Het grootste voordeel: een sale in jouw webshop wordt automatisch verwerkt in jouw boekhouding en de voorraad wordt ook automatisch bijgewerkt. Meer weten over het koppelen van software? Ga dan naar ons App Center en ontdek welke software je kunt koppelen.

Populaire boekhoudsoftware

Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 624
Boekhouden
Rating:
Reviews: 9
Boekhouden
Rating:
Reviews: 243
Boekhouden
Rating:
Reviews: 978
Boekhouden
Products