1. Blog
  2. De Kwartaalcheck: meer grip op je boekhouding

De kwartaalcheck: zorg voor grip op je boekhouding

Van de winst van morgen kun je vandaag niet leven

Frans is ondernemer en dat is hij al jaren. Hij weet hoe het gaat in zijn onderneming. En dat is goed, want Frans hoort te weten hoe het gaat in zijn onderneming. Hij stuurt op zijn gevoel en eens per jaar komt zijn accountant met een jaarrapport. Soms wat laat, maar ja, de accountant heeft het ook druk. Administratie bijwerken kan altijd nog.

Ondernemers die het vooral druk zijn met de waan van de dag. Nooit even stilstaan en om zich heen kijken of heel belangrijk hun blik op de toekomst werpen. Maar waarom zou je dat doen? 

Ondernemen anno nu

Alleereerst leven we in een tijd waarin de veranderingen elkaar snel opvolgen. Wil je grip op je zaak blijven houden dan moet je adequaat de vinger aan de pols houden. Niet alleen financieel maar ook wat betreft het laatste nieuws en artikelen. Dat vraagt tijd, aandacht en focus. Het begint met het opstellen van een (jaar)begroting. Daarin bepaal je wat je wilt en welke koers je gaat varen. Deze begroting vergelijk je met je actuele cijfers. Zo kun je tijdig bijsturen. En de administratie bijwerken moet ieder kwartaal opnieuw. 

Naast dat we in een tijd leven waarin alles continu verandert, is het goed om de administratie bij te houden zodat je snel kan schakelen als het mis gaat. Daarom stel je tussentijdse cijfers op en laat je deze analyseren. Daarvoor heb je een professionele accountant of boekhouder. Iemand die jouw onderneming begrijpt en die jouw markt kent. Iemand die weet wat jij wilt, en met jou je cijfers beoordeeld en met jou kijkt naar de ontwikkelingen en afwijkingen. Iemand die je kritisch bevraagd en jou cijfers vergelijkt met de cijfers die in jouw markt gebruikelijk zijn. Samen met deze professional kun je de parameters bepalen die belangrijk zijn om op te sturen. Op basis van deze tussentijdse analyse kun je bepalen waar je je (vaak beperkte) tijd aan gaat besteden. Je focussen op de zaken die er echt toe doen. Eventueel plannen aanpassen en nieuwe doelen stellen.

Toch werkt het in de praktijk nooit zo zwart-wit en natuurlijk heb ook ik meerdere soorten klanten.

Praktijk voorbeelden

Klant A stuurt erg op zijn gevoel. Hij kijkt naar de stand van zijn bank. Kan hij de rekeningen nog betalen? Toen hij eind vorig jaar wat vragen kreeg heeft hij een uitdraai uit de administratie opgevraagd en daarbij constateerde hij dat hij op verlies ging uit ging lopen. Ik heb de ondernemer daar mee geconfronteerd.

Volgens hem was het onmogelijk!

De praktijk bleek echter anders te zijn. Al vanaf begin van het jaar waren de kosten te hoog en viel de marge tegen. Alle zeilen moeten nu worden bijgezet om het tij te keren. Gelukkig stelde deze klant eind van dat jaar een vraag waarbij de cijfers nodig waren. Anders was een faillissement geen ondenkbaar scenario geweest.

Klant B heeft al langere tijd zijn kwartaalrapportage goed op orde. Op basis hiervan stuurt hij zijn onderneming bij en zorgt hij er voor dat hij zijn winstdoelstellingen haalt. Hij kan bijsturen en/of investeren wanneer dat nodig is en kan zich richten op groei. De cijfers worden intern gebruikt maar gaan ook ieder kwartaal naar de bank. Begin van het jaar zag hij eindelijk weer een toename van orders en wilde extra voorraad aanschaffen. We hebben direct met de bank overlegd en de toezegging voor een aanvullende financiering werd in het gesprek gedaan. Een paar week later was dit ook daadwerkelijk geregeld.

Resultaat van de kwartaalcheck

Het grappige is dat beide klanten ongeveer dezelfde omzet en eenzelfde budget voor hun accountant beschikbaar hebben. Echter, bij klant A moeten we (als kantoor) aan het einde van het jaar veel dingen uitzoeken. Het budget gaat op aan corrigeren wat niet goed is gegaan. Bij klant B stemmen we per kwartaal de afwijkingen af en zijn we aan het einde van het jaar zó klaar met de jaarcijfers.

Een zelfde type onderneming, met dezelfde omzet en ongeveer hetzelfde budget voor hun accountant. En toch maken ze een groot verschil.

Stap dus uit de waan van de dag, laat je cijfers tussentijds beoordelen en doe er je voordeel mee. 

Doe de kwartaalcheck!

Ook administratie bijhouden en de kwartaalcheck is een stuk eenvoudiger en sneller met behulp van een boekhoudprogramma. Je hebt namelijk hierdoor altijd een up-to-date overzicht van de financiele cijfers. Bespaar daarmee op je boekhouden of accountant en profiteer van de voordelen van (deels) zelf online boekhouden! Dus waar wacht je nog op? Ga op zoek naar het beste boekhoudpakket voor jouw onderneming! 

Eenvoudig de kwartaalcheck doen?

Als je graag zo snel mogelijk de kwartaalcheck doet voor jou onderneming kan het handig zijn om je boekhoudpakket te koppelen aan andere software pakketten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan offerte software, facturaties software, en debiteurenbeheer. Zo heb je gemakkelijk alle informatie bijeen en is de kwartaalcheck zo gedaan!

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Populaire software

Visma eAccounting

483 reviewsMeer informatie

Gerelateerde artikelen

10 december 2020

Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Wat past bij jou?

Excel Boekhouding

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

Administratie Boekhouding

Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

22 juli 2022

Boekhouden met een open-source boekhoudprogramma?

Boekhouding

Ben jij op zoek naar een open source boekhoudpakket? Bekijk dan hier de voor- en nadelen zodat je een goede keuze maakt.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products