Beste Gratis CRM Systemen 2025

Beheer je nog contacten in spreadsheets en zoek je een CRM? Gelukkig zijn er volledig gratis CRM's of met gratis proefperiode. Zo hou je overzicht en werkt je team productiever.

Mijn top 3 beste gratis CRM systemen in 2025:

  • Hubspot - Beste gratis CRM voor groeiende bedrijven (tot 5 gebruikers)

    Waar de gratis versie bij andere softwarepakketten vrij beperkt is, is dit bij Hubspot niet het geval. Tot 5 gebruikers heb je toegang tot een erg compleet CRM systeem.
  • Freshsales - Beste gratis CRM voor kleine teams (tot 3 gebruikers)

    Als je een eerste professionalisatie slag maakt met Sales en klantcontactbeheer, dan is Freshsales een uitstekende keuze.
  • Zoho CRM - Beste gratis CRM systeem voor startups met ambitie (tot 3 gebruikers)

    Zoho biedt een erg gebruiksvriendelijk CRM systeem aan waarmee je snel aan de slag kunt. De gratis verzie is iets beperkter in functies maar kan nog steeds voldoen voor startende bedrijven. Zodra je groeit breidt je de software eenvoudig uit tegen een voordelig tarief.

 

Laatste update: december 2024

Populaire CRM systemen van dit moment:

Gratis CRM systemen: volledig gratis of gratis proefversie

Als ondernemer wil je het beste voor je bedrijf, maar moet software soms gewoon niet te duur zijn. Niet voor niets dat steeds meer ondernemers kiezen voor een gratis CRM. Een gratis CRM systeem biedt vaak veel goede basis mogelijkheden en dat is een goede start wanneer je begint met het gebruiken van CRM software. 

Veel CRM software systemen bieden een gratis versie van een CRM pakket of hebben een goede gratis proefperiode. Hieronder hebben wij onze persoonlijke top 5 samengesteld met gratis CRM systemen. De een nog uitgebreider dan de ander. Bekijk wat bij jou past en probeer ze vooral eens uit. 

Tip: Benieuwd welk CRM het beste bij jouw situatie past? Download onze gratis CRM checklist en ontdek welke functies je echt nodig hebt.

#1 - Hubspot - CRM voor sales en marketing, met zeer uitgebreide gratis versie

Hubspot is een veelzijdige tool met heel veel mogelijkheden. En waar de gratis versie bij andere softwarepakketten vrij beperkt is, is dit bij Hubspot niet het geval. Ik vond het erg verrassend hoeveel mogelijkheden Hubspot biedt in het gratis pakket. Als startende ondernemer of MKB zul je waarschijnlijk prima uit de voeten kunnen met de gratis module. Een aanrader om eens uit te proberen! 

Mogelijkheden binnen gratis module

De gratis module van Hubspot bevat de volgende Hubs met onder andere de deze gratis functionaliteiten:

Marketing Hub

Email marketing (inclusief 2000 mails versturen per maand, landingspagina’s, Ad management, content creëren in meerdere talen, Facebook messenger integratie, email automation, live-chat, website analytics dashboard en nog veel meer. 

Sales Hub

5 email templates, prospects, emails inplannen, slack integraties, pipelines en nog veel meer. 

Service Hub

Toegangsbeheer gebruikers, taken toewijzen via tickets, voortgang bewaken van open tickets, delen van documenten en meer.

CMS Hub

Drag-and-drip editor voor het maken van pagina’s, design manager voor custom Javascript en HTML, product library, landingspagina’s, website thema’s, SEO optimalisaties, Cookie management, formulieren

Operations Hub 

Contact management, dashboards, bedrijven (inclusief details en communicatie), taken en activiteiten. 

En dit zijn nog niet eens alle mogelijkheden van de gratis tools. Houdt er wel rekening mee dat: 

  • er geen customer support is bij de gratis versie (maar je hebt wel toegang tot de HubSpot community)

  • de kosten vrij snel oplopen zodra je de gratis versie ontgroeid. Bijvoorbeeld zodra je meer dan 1000 contacten in het CRM hebt. Of toch de automatiseringsfunctie uit de betaalde pakketten wilt hebben. 

Gebruiksvriendelijkheid

Door de vele mogelijkheden zul je even tijd moeten nemen om Hubspot te leren kennen. Hoewel de software gebruiksvriendelijk en intuïtief is, kan het wat overweldigend zijn door alle mogelijkheden. Maar gelukkig biedt Hubspot veel documentatie waarin je uitleg vindt over de mogelijkheden en kun je daardoor goed je weg vinden. 

Hubspot als CRM systeem

Met HubSpot heb je volledig inzicht in je gehele verkooppijplijn, van het eerste contact tot aan de verzonden factuur. De hele tijdlijn is overzichtelijk, waarbij je gemakkelijk taken en openstaande punten kunt toevoegen. Wat handig is, is dat je nauwlettend kunt bijhouden hoe betrokken een lead is bij je bedrijf. Als je bijvoorbeeld een e-mail hebt gestuurd, kun je precies zien of ze deze hebben gelezen en daar vervolgens actiepunten aan koppelen.

Omdat een lead begint met goede marketing, biedt het CRM-systeem ook veel mogelijkheden om advertenties te draaien en landingspagina's te bouwen (met daarbij ook nog eens een handige chatfunctie). HubSpot is echt gericht op het converteren van bezoekers naar leads, en tegelijkertijd kun je het hele proces van zo'n lead beheren en opvolgen.

 

Pluspunten Hubspot

  • Alles in één tool
  • Marketing en sales zijn nauw met elkaar verbonden 
  • Vele integratiemogelijkheden
  • Veel mogelijkheden tot automatiseren waardoor je tijd bespaart
  • Zeer uitgebreide gratis versie
  • Mogelijkheden om te kiezen voor losse modules, maar ook om modules te bundelen en koppelen

Minpunten Hubspot

  • Enige tijd nodig om de software goed te leren kennen
  • Geen customer service bij gratis versie

Bekijk volledige review

Eindconclusie

HubSpot is perfect wanneer je op zoek bent naar een uitgebreid gratis CRM systeem. Ze bieden ontzettend veel mogelijkheden.  Ik adviseer je wel om goed te kijken naar de mogelijkheden bij de gratis versie en bij de betaalde versies. Gebruik je namelijk de gratis versie, maar groeit je bedrijf en loop je tegen de beperkingen aan, dan zul je moeten overstappen naar een betaald pakket. Houd dan wel rekening met de kosten, want die kunnen best oplopen. 

Wat mij opviel is dat je bij Hubspot echt wordt ontzorgd en dat begint al bij het gratis pakket. Ben je op zoek naar een compleet CRM systeem, dan is Hubspot een echte aanrader. Het leren van Hubspot kostte mij iets meer tijd, maar het is vrij intuïtief waardoor je er makkelijk doorheen komt. 

#2 - Freshsales - Het gratis CRM systeem dat meegroeit

Freshsales is en volwaardig gratis CRM systeem en staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid. Het is een alles-in-één pakket met veel gratis mogelijkheden. En, wat ik prettig vind, is dat ze gratis ondersteuning bieden. Ook als je het gratis pakket gebruikt. 

Mogelijkheden gratis CRM Freshsales

Het gratis CRM van Freshsales combineert verkoopmogelijkheden, marketing, chat, mobiele app en ingebouwde telefoon. Je hebt de mogelijkheid om onbeperkt gebruikers toe te voegen en daarbij de juiste rechten toe te kennen. 

Gepersonaliseerde gesprekken

Met Freshsales kun je heel eenvoudig alle contactgegevens, notities, afspraken en mails vastleggen. Hierdoor is het heel eenvoudig om alle gegevens in te zien en daarnaast om gepersonaliseerde gesprekken aan te gaan met je klanten en potentiële klanten. Wat ik echt super vind aan Freshsales is de ingebouwde telefonie. Hiervoor hoef je geen extra software voor telefonie aan te schaffen. Ook wordt de gratis software van Freshsales geleverd met een chatbot. Nog een pluspunt waarmee je de betrokkenheid van je klanten kunt verhogen. 

Overzicht van customer journey

Met Freshsales heb je goed inzicht in de customer journey. Aan de hand van onder andere paginabezoeken, gedrag en het koppelen van formulieren ben je in staat om gerichte campagnes op te zetten, kun je contactpersonen samenvoegen in segmenten en gerichte e mailcampagnes opzetten. Ik verbaasde me ook hierin weer hoe uitgebreid de mogelijkheden zijn binnen het gratis pakket. 

Mobiele app

Met Freshsales kun je overal werken dankzij de mobiele app. Hierdoor kun je ook onderweg op de hoogte blijven, updates doorvoeren en gegevens bijwerken. Super handig! 

Gebruiksvriendelijkheid

De interface van Freshsales heeft een frisse en eigentijdse uitstraling en is verrassend gebruiksvriendelijk en intuïtief. Het programma biedt niet alleen een overzichtelijke werkomgeving, maar wordt ook ondersteund door uitgebreide handleidingen die het instellen en aanpassen een fluitje van een cent maken. Zodra je de kneepjes van Freshsales onder de knie hebt, merk je al snel hoe naadloos en efficiënt het werkt, waardoor je tijd en moeite bespaart. Het dashboard ziet er aantrekkelijk uit en geeft in één oogopslag een helder beeld van de stand van zaken binnen jouw bedrijf.

 

Pluspunten Freshsales

  • Ideaal voor het verzamelen en organiseren van gedetailleerde informatie over klanten en potentiële klanten. 
  • Goede integratie met andere software
  • Mogelijkheid om e-mails in bulk te versturen
  • Platform, velden en workflows zijn volledig aan te passen
  • Goede gebruikersinterface
  • Integratie van interne chat
  • Mogelijkheid om marketingactiviteiten te automatiseren
  • Veilige omgeving volgens AVG normen

Minpunten Freshsales

  • Er is geen hulpprogramma beschikbaar die je bij het starten door het programma heen begeleid. Daardoor kan het even duren voordat je Freshsales onder de knie hebt. 
  • Urenregistratie en facturatie features zijn niet inbegrepen

Bekijk volledige review

Eindconclusie

Freshsales is perfect voor een groeiend verkoopteam die start met het gebruik van CRM. Het gratis pakket biedt erg veel mogelijkheden en ben je de mogelijkheden ontgroeid, dan kun je altijd een betaald pakket nemen. Freshsales is makkelijk in gebruik, werkt intuitief en is erg overzichtelijk. Het biedt alles wat je nodig hebt om leads om te zetten in verkopen, prioriteiten te geven aan werkzaamheden en het contact houden met klanten. Freshsales is erg geschikt voor kleine ondernemingen, maar ook MKB’ers. 

 

#3 - Zoho CRM - Perfect voor de overstap naar CRM software

Zoho CRM is een uitstekend instapniveau CRM-platform dat meegroeit met de groei van je bedrijf. Het gratis CRM pakket is erg populair bij bedrijven die op zoek zijn naar een gratis manier om leads bij te houden en contacten makkelijk te beheren. En dat snap ik goed. Hoewel de mogelijkheden wat beperkt zijn binnen het gratis pakket, is het nog steeds erg waardevol voor startende en kleine bedrijven. 

Zoho CRM: mogelijkheden binnen gratis pakket

De gratis versie van Zoho CRM biedt de belangrijkste en essentiele functies die kleine bedrijven nodig hebben. Dit omvat onder andere:  contactlijsten maken, leads genereren, deals bekijken, accounts beheren, taken en gebeurtenissen bijhouden en een gesprekslogboek bijhouden. Daarnaast kun je workflows creëren, (standaard)rapporten inzien en e-mailmarketing starten (inclusief 10 e-mailsjablonen). Ook biedt Zoho de mogelijkheid om samen te werken met je team, kun je status updates en bestanden delen. 

Goed om te weten bij Zoho CRM. Met de gratis versie kun je slechts drie gebruikers toevoegen en zijn AI tools alleen beschikbaar bij de betaalde pakketten. Ook zijn de integratiemogelijkheden met andere apps minder uitgebreid en zijn de mogelijkheden om te personaliseren beperkt. Ik adviseer je dus om hier goed naar te kijken als je je aan het oriënteren bent en kijk dus of de gratis versie voldoende is. 

Gebruiksvriendelijkheid

Zoho biedt een eenvoudige en rechttoe rechtaan installatie. Zoho CRM is perfect wanneer je snel aan de slag wilt met CRM. Dankzij de gebruiksvriendelijke interface is er vrijwel geen training nodig om deze software onder de knie te krijgen. Het ontwerp van Zoho is vrij eenvoudig, maar dat vind ik persoonlijk wel prettig werken. Dit maakt het overzichtelijk en is het makkelijk om te navigeren. 

Bij het starten met Zoho heb ik gebruik gemaakt van de videohandleidingen. Deze zijn erg uitgebreid en bieden voor vrijwel elke handeling een handleiding. Dus kom je er niet uit, dan bieden deze video’s uitkomst. 

 

Pluspunten Zoho CRM 

  • Gratis CRM pakket beschikbaar
  • Eenvoudig op te zetten
  • Gemakkelijk in gebruik
  • Uitgebreide videohandleidingen
  • Mobiele app (ook bij gratis module)

Minpunten Zoho CRM

  • AI mogelijkheden alleen bij betaalde pakketten
  • Weinig integraties mogelijk bij gratis pakket
  • Vrij beperkte mogelijkheden qua automatisering bij gratis pakket

Bekijk volledige review

Eindconclusie

Hoewel de gratis versie redelijk beperkt is, is dit een erg prettig startpunt voor CRM. De belangrijkste en meest essentiële functionaliteiten zijn wel aanwezig en voegen zeker wat toe, vooral als je net overstapt naar CRM software. De gebruiksvriendelijkheid van het pakket maakt dat je snel op weg bent. En als je na verloop van tijd toch de gratis versie ontgroeit, dan is het heel eenvoudig om over te stappen naar een betaald pakket. Zoho is een goede keuze als je overweegt over te stappen op gratis CRM software. 

 

#4 - Monday.com CRM - Beste CRM voor klantprojecten (met gratis proefversie)

Beheer je klantprojecten, dan is Monday de perfecte CRM software. En hoewel Monday geen onbeperkte gratis versie heeft (zoals andere aanbieders hierboven wel hebben), is de proefversie van Monday zeker het proberen waard. Monday is een CRM en projectmanagement tool gemaakt voor een goede samenwerking binnen teams. Het ziet er modern en overzichtelijk uit en met een sterke focus op het managen van werk, helpt het je overzicht te houden. 

Mogelijkheden Monday

Met Monday kun je al je gegevens beheren via één platform, van sales pipelines tot klantonboarding en projecten. De CRM-dashboards zijn echt gebruiksvriendelijk en ik heb gemerkt dat Monday ook verschillende handige automatiseringen biedt. Je kunt namelijk acties instellen zodat je niets vergeet (erg handig als je van structuur houdt). 

Wat ik ook echt top vond, is dat Monday.com naadloos integreert met allerlei andere tools die ik gebruik, zoals Slack, Excel, Dropbox en Google Agenda. Ik heb niet alle integraties getest, maar degene die ik wel heb uitgeprobeerd werkten perfect. Het was geweldig om alles op één plek te hebben en geen tijd te verspillen aan het schakelen tussen verschillende applicaties.

Wat betreft aanpassingsmogelijkheden, ben ik ook erg tevreden. Het CRM-systeem van Monday is volledig aanpasbaar, waardoor ik het helemaal naar mijn eigen wensen kon inrichten. En voor wie nieuw is met CRM, biedt Monday.com handige sjablonen die je kunt gebruiken om snel overzichten en workflows op te zetten. Dat heeft me echt geholpen om snel aan de slag te gaan zonder dat ik alles vanaf nul hoefde te bouwen.

Proefversie Monday.com

Bij Monday kun je gebruikmaken van een gratis abonnement. Deze gaat automatisch in zodra je je aanmeldt voor Monday. Binnen dit gratis abonnement kun je alle basisfuncties gebruiken (dit geldt echter tot twee gebruikers). Wanneer je gebruik wilt maken van meer functies, kun je een gratis proefperiode ontgrendelen van 14 dagen.

 

Pluspunten Monday

  • Je kunt uren koppelen aan taken
  • Geschikt voor zowel kleine als grote ondernemingen
  • Mogelijkheid om andere systemen te koppelen
  • Overzichtelijke interface
  • Veel integraties mogelijk
  • E-mail integratie
  • Super flexibel: volledig aanpasbaar

Minpunten Monday

  • Het is geen app voor urenregistratie
  • Monday is niet altijd even snel
  • De prijs loopt fors op wanneer je veel gebruikers toevoegt, omdat je per licentie betaald

Bekijk volledige review

Eindconclusie

Monday blinkt uit in eenvoud en flexibiliteit. Ik kon heel intuïtief de software doorlopen, je kiest zelf hoe je overzichten en dashboards wilt hebben en wat erin komt te staan. Alles is makkelijk te configureren. Kortom, een gebruiksvriendelijk pakket waar je makkelijk in kunt werken. Met het proefabonnement kun je de software echt goed uitproberen, hoewel de mogelijkheden hier wel wat beperkter zijn. Het geeft in ieder geval een goed beeld van de mogelijkheden en wanneer je net overstapt naar een CRM softwarepakket, is dit abonnement perfect en zul je goed uit de voeten kunnen met de basis functionaliteiten die hier geboden worden.

 

#5 - Pipedrive - Beste voor sales automation (met gratis proefperiode)

Hoewel Pipedrive geen gratis variant heeft van de software, is Pipedrive zeker de moeite waard om te noemen in dit rijtje. Je kunt Pipedrive namelijk 14 dagen volledig uitproberen om te kijken of deze CRM software bij je past. En je kunt hierbij alle abonnementen uitproberen. Pipedrive is ontworpen vanuit het perspectief van verkopers. Gebruiksgemak en volledige controle op je sales pipeline staan hierbij voorop. Daarnaast heeft het slimme AI functies om de verkoopadministratie te minimaliseren en herhalende taken zoveel mogelijk te automatiseren. Wanneer je op zoek bent naar een sales CRM, kan ik je Pipedrive van harte aanbevelen!

Mogelijkheden Pipedrive

Het werd mij snel duidelijk dat je met Pipedrive je salesproces volledig onder controle hebt. Van het initiëren van contact tot het upsellen van bestaande klanten. Het platform biedt handige functies zoals op maat gemaakte rapportages die inzichten geven in activiteiten (zoals demo’s, gesprekken en e-mails), resultaten (zoals omzet, prognoses en deals). Hierdoor had ik snel inzicht op: 

  • Hoe lang het duurt voordat een verkoopcyclus is voltooid
  • De verhoudingen tussen de verschillende stadia in het verkoopproces
  • Waar eventuele knelpunten zitten en waarom ze zich voordoen

Wat ik ook erg prettig vind aan Pipedrive is dat je gemakkelijk KPI’s en voortgang dagelijks kan monitoren. Daarbij heb je de mogelijkheid om dashboards volledig aan te passen aan je eigen wensen en deze kun je vervolgens delen met belanghebbenden. 

Leads vormen de basis van succes. Alle contacten die je in Pipedrive invoert, worden beschouwd als potentiele lead met kans op verkoop. De status van elke klant wordt overzichtelijk weergegeven en het is eenvoudig om de salesfunnel aan te passen aan verschillende branches en bedrijven. Bovendien maakt Pipedrive het gemakkelijk om activiteiten te plannen, zoals telefoongesprekken of e-mails, in het kader van een deal. Deze activiteiten kunnen ook worden gesynchroniseerd met je persoonlijke agenda, wat echt heel handig is. 

Proefversie Pipedrive

Pipedrive biedt verschillende abonnementen, afhankelijk van de functionaliteiten kies je een abonnement. Kom je er halverwege toch achter dat je meer functionaliteiten nodig hebt, of juist minder, dan kun je altijd switchen van abonnement. In principe kun je alle abonnementen uitproberen. De proefperiode is 14 dagen. Ook kun je zoveel gebruikers toevoegen als je wilt. Je kunt Pipedrive dus echt met je hele team uitproberen. 

 

Pluspunten Pipedrive

  • Gebruiksgemak: Pipedrive is eenvoudig te gebruiken en voelt intuïtief aan
  • Overzichtelijke visuele sales pipelines 
  • Sterke focus op dealmaking en sales automation
  • Goede prijs/kwaliteitverhouding
  • Geautomatiseerde workflows, zoals het automatisch versturen van e-mails en het opzetten van follow-up acties
  • Een breed scala aan integraties met andere softwarepakketten beschikbaar

Minpunten Pipedrive

  • Beperkt in marketingfuncties, wel kun je Pipedrive goed integreren met marketingtools (zoals Hubspot of Zapier)
  • Sommige integraties met andere bekende tools (zoals ActiveCampaign en Mailchimp) worden niet volledig automatisch gesynchroniseerd

Bekijk volledige review

Eindconclusie

Als je op zoek bent naar een Sales CRM dat gemakkelijk te implementeren en te gebruiken is, kan ik Pipedrive van harte aanbevelen. Pipedrive is echt gespecialiseerd in sales en deals, en biedt een gebruiksvriendelijke ervaring. Als je echter op zoek bent naar een tool die marketing en sales integreert, zijn er betere opties beschikbaar.

De sterke punten van Pipedrive zijn het gebruiksgemak, de sales automation functies en de uitgebreide rapportages en dashboards die inzicht bieden in de voortgang en resultaten. Hierdoor is Pipedrive ideaal voor kleine of middelgrote bedrijven met een salesteam. Helaas hebben ze geen gratis versie, maar de prijs/kwaliteitverhouding is erg goed. En Pipedrive bespaart je uiteindelijk echt tijd en biedt veel waardevolle inzichten. 

 

Appwik expert

Hulp nodig bij het kiezen van de beste CRM tool?

Download gratis onze checklist om de beste CRM tool te kiezen. Aan de hand van 8 vragen ontdek je waar je op moet letten en welke functies je echt nodig hebt.

Download gratis checklist

Gratis CRM: ontdek de software die bij je past

Zoek je het beste CRM systeem om gratis te proberen? Bij Appwiki ontdek en vind je de beste CRM software gratis met de handige selectietool. Maar hoe maak je nu de beste keuze? Wat maakt een gratis CRM systeem nu goed? Waar moet je opletten als je een CRM systeem gratis wilt afnemen? En is gratis echt gratis? 

Deze en meer vragen gaan we allemaal voor je beantwoorden, dus lees snel door.

  • Wat zijn de voordelen van CRM software?
  • Aandachtspunten bij het kiezen CRM software
  • Hoe kies je een goed CRM systeem?
  • Het verschil tusen gratis of betaalde CRM pakketten?
  • Mogelijkheden van gratis CRM software

Er is veel software beschikbaar en een verkeerde keuze is dan snel gemaakt. Helaas kom je hier in de meeste gevallen pas achter wanneer je de software begint te gebruiken. Na een lang implementatieproces is een overstap dan vaak geen optie meer.

Gelukkig is er een oplossing: een CRM systeem gratis proberen. Dit kan vaak door het afnemen van een gratis proefabonnement. Gebruik de filters aan de linkerkant en vind het gratis CRM dat bij je past! Zo houd jij als ondernemer tijd over voor zaken die er daadwerkelijk toe doen, zoals ondernemen.

Waarom CRM software implementeren?

Eén van de belangrijkste keuzes die je moet maken om de relatie met de klant centraal te stellen, is de CRM software waarmee je gaat werken. CRM staat voor Customer Relationship Management. Dit is de manier waarop jij de interactie en alle klantinformatie opslaat en bijhoudt.Met een CRM kun je de relatie met de klant centraal stellen binnen de bedrijfsvoering. 

Dit betekent dat niet alleen de verkoopafdeling zich bezighoudt met de klantrelatie, maar dat alle afdelingen binnen het bedrijf dit doen. Alle afdelingen zijn gericht op het beter inspelen op de behoeften van de klant, van klantenservice tot logistiek. Een gratis CRM betekent dat je gemakkelijk alles kunt bijhouden in één overzichtelijk systeem. 

CRM software implementeren

Een goede implementatie van een CRM strategie kenmerkt zich in de gehele organisatie. Daarbij is een gratis CRM systeem een onmisbare tool. Het is dus van essentieel belang om software te kiezen die voldoet aan jouw wensen en die van de organisatie. Maar hoe maak je deze keuze? En waar moet je opletten bij het kiezen van CRM software?

Aandachtspunten bij het kiezen CRM software

De eerste én belangrijkste stap bij het kiezen van CRM software, is het bepalen van jouw wensen en die vanuit de organisatie. Elke afdeling zal ten slotte gaan werken met de software. Stel jezelf daarom de volgende vraag: wat verwacht ik van de CRM software? daarnaast moet je bepalen welke features je allemaal nodig hebt. 

Hieronder vind je nog een reeks vragen die je jezelf kunt stellen om alle wensen in kaart te brengen en zo te bepalen welk CRM systeem geschikt is.

  • Wat is de bedrijfsvorm?
  • Hoeveel medewerkers moeten toegang kunnen krijgen tot het CRM systeem?
  • Hoeveel trainingstijd is er nodig per medewerker?
  • Hoe eenvoudig moet het CRM pakket zijn in gebruik?
  • Wil je de vormgeving kunnen aanpassen aan bijvoorbeeld de bedrijfskleuren?
  • Wil je foto’s en logo’s kunnen toevoegen aan bedrijven en/of persoonspagina’s?
  • Welke functies/mogelijkheden moet het CRM systeem hebben? Denk hierbij aan relatiebeheer, verkoop, agenda en/of taken.
  • Wil je het CRM systeem kunnen koppelen met andere systemen? Zo ja, met welke systemen wens je deze te koppelen?
  • Welke import mogelijkheden voor data zijn van belang?
  • Moeten nieuwe ontwikkelingen direct doorgevoerd kunnen worden in de CRM software?

Als je de antwoorden op bovenstaande vragen in kaart hebt gebracht, ben je klaar om een goede CRM software te kiezen.

Wat maakt een gratis CRM geweldig?

Het is moeilijk te geloven dat een tool die zo cruciaal is voor je bedrijf geen cent kost. Dat snappen we maar al te goed. Bedenk wel dat de meeste CRM systemen hopen dat als je eenmaal tijd investeert in hun product, je daarna het gratis CRM omzet in een betaald plan. Zelfs als je dat niet doet, bieden sommige CRM systemen gratis functies, voor altijd. 

1. Robuuste gratis functies
CRM software moet jou ontlasten. Met een CRM systeem gratis wil je op een gemakkelijke manier zaken kunnen bijhouden en kunnen inzien. Daarom zijn bepaalde functies binnen een CRM systeem vaak essentieel.

Denk aan contactbeheer, deal tracking en taak automatisering, vaak onderdelen die een must have zijn binnen een gratis CRM. Bij het vergelijken van de verschillende systemen kun je bekijken of deze functies aangeboden worden of dat je hiervoor wat extra’s moet afsluiten binnen het gratis CRM.

2. Gemakkelijk te gebruiken
Gebruiksgemak is de meest gevraagde functie van gebruikers en ondernemers. We weten dat dit subjectief kan zijn, want wat voor de een gemak is, is dat voor een ander niet. Gemakkelijk te gebruiken betekent dat je in ieder geval zonder te veel moeite door het CRM kunt navigeren. 

Ook als je even niet op de ‘zaak’ bent is gebruiksgemak belangrijk. Denk aan een gratis CRM systeem die online beschikbaar is of die een gratis CRM app biedt. Dan kun je ook onderweg altijd jouw klant- en relatiegegevens inzien en veranderen. 

Gratis CRM

3. Integratie met andere systemen

Welke unieke functies heb je nodig? Elk gratis CRM systeem heeft unieke functies die je wellicht niet nodig hebt. Bekijk dus welke unieke functies je nodig hebt, denk het integreren met andere apps en bijvoorbeeld je ERP systeem. Dergelijke integraties zijn niet altijd standaard bij een klantenbeheer systeem die gratis is. 

Er zijn veel CRM systemen beschikbaar. We kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos misschien niet meer ziet. We vergelijken de verschillende systemen graag voor je. Maar jij bent hierin leidend. Bedenk dus welke integraties je nodig hebt of welke je wel kunt missen.

Het beste CRM systeem voor jouw bedrijf kiezen

Met onze gratis checklist wordt het kiezen van het beste CRM een stuk eenvoudiger. Door acht overwegingen te maken, kom je gauw achter wat je belangrijk vindt en waar je rekening mee moet houden bij je keuze. Download hieronder de gratis CRM tool checklist.

CRM tool checklist

CRM systeem gratis of betaald aanschaffen?

Ben je een starter wat betreft het gebruik van CRM software en heb je weinig ervaring? Start dan simpel en probeer verschillende gratis CRM pakketten uit. Het kan namelijk een groot risico zijn om direct voor de keuze van een duurder CRM pakket te gaan. Met de keuze voor een CRM systeem gratis kun je direct veilig aan de slag met de implementatie van je bedrijfsstrategie. 

Bovendien loop je met een gratis CRM geen onnodige risico’s, want je kunt altijd besluiten om over te stappen naar een ander systeem. Aan jou de keuze en de beslissing. CRM software gratis testen is dan altijd een goede optie. Op die manier ontdek je wat er allemaal mogelijk is binnen de verschillende systemen.

Mocht je al bekend zijn met CRM en al wat systemen hebben getest, dan kun je ook overgaan op een betaald CRM systeem. We kunnen ons voorstellen dat je dan juist behoefte aan extra functionaliteiten die er binnen een gratis CRM systeem misschien niet te vinden zijn. Met een betaald systeem heb je keuze uit verschillende plug-ins en koppelingsmogelijkheden.

Mogelijkheden voor gratis CRM software

Binnen CRM systemen heb je de keuze uit drie verschillende systemen. Namelijk:

  • Open source
  • Cloud based
  • On-premise CRM systemen

Om een goede keuze te maken voor een CRM systeem die gratis is, zullen we je uitleggen wat de verschillen zijn. 

Gratis open-source CRM software

Met online CRM software heb je de mogelijkheid om te kiezen voor CRM open-source software. Open source software CRM heeft de afgelopen jaren steeds meer bedrijfstoepassingen gekregen. Bij open source software is de broncode voor iedereen vrij beschikbaar, maar dit hoeft niet te betekenen dat deze ook altijd gratis is. 

De open source software kan over het algemeen worden gewijzigd, gekopieerd en gedistribueerd. Dit alles zonder dat er rechten moeten worden betaald aan de ontwikkelaars.

Meestal ontwikkelt de software zich verder door de inbreng van de gebruikers. Wel coördineren de oorspronkelijke ontwikkelaars doorgaans de verdere ontwikkeling. Open-source software wordt meestal gebruikt door gebruikers met veel ervaring van software.

Open source crm software

Als starter kun je je hier natuurlijk in verdiepen, maar dan kan het bouwen van een CRM systeem wel veel tijd kosten. Wil je direct aan de slag, kies dan voor één van de softwarepakketten op deze pagina.

Cloud based CRM systeem

Voordeel van open source systemen is dat dit altijd cloud based systemen zijn. Zo staat alles online opgeslagen. Cloud CRM-software is namelijk software die je niet zelf koopt, maar afneemt als programma. Jij installeert de software van de provider en zij beheren de gegevens op hun eigen server. 

Met een cloud based systeem kun je altijd en overal jouw CRM inzien, zolang je maar internet hebt. Ben je veel onderweg? Dan is een CRM app wellicht handig. Zo heb je altijd en overal toegang tot je klantgegevens.

On-premise CRM systemen

Een on premise CRM systeem is vaak niet geen gratis CRM systeem. On premise betekent letterlijk bij jou op de computer. Je koopt dus het programma van de bouwer van het CRM systeem. Hierdoor word jij als het ware eigenaar van het programma en het systeem. Je kunt vaak wel een gratis proefversie downloaden op je computer. Na die periode zul je zelf de beslissing moeten maken of je het gratis CRM systeem gaat aanschaffen of niet. 

Jij bent bij een on premise CRM systeem zelf verantwoordelijk voor het veilig opslaan van je klantgegevens. Hiervoor dien je een server in te richten. Jouw IT-afdeling zal de verantwoordelijkheid moeten dragen voor het upgraden, aanpassen en onderhouden van het on premise systeem. 

Gratis CRM software proberen?

Heb je je wensen in kaart gebracht, dan kun je de filters aan de linkerkant van de pagina gebruiken om de juiste software te vinden. Heb je een keuze kunnen maken? In de meeste gevallen kun je de betreffende CRM software gratis proberen. Op deze manier ontdek je kosteloos de mogelijkheden van het door jouw gekozen online CRM gratis software pakket. 

Zo kun je voordat je overgaat tot aanschaf precies bepalen of je het juiste pakket gekozen hebt. Vergelijk de verschillende CRM systemen gemakkelijk en snel. 

Relevante artikelen

csaba-balazs-603574-unsplash.jpg
12 december 2024

Strategische personeelsplanning maken? Bekijk waarom en hoe!

PlanningHrm

Een personeelsplanning is onderdeel van een strategisch plan en moet aansluiten bij de praktijk. Lees hier alles over een strategische personeelsplanning.

Lees meer 
29 november 2024

Ga je zelf de salarisadministratie doen of toch uitbesteden?

HrmSalarisadministratie
30 september 2023

Administratie bijhouden als zzp'er?

AdministratieBoekhouding

Eenvoudig CRM software kiezen?

1. Bekijk de aanbieders We hebben een overzicht voor je gemaakt met de beste CRM software.

2. Maak een voorselectie Selecteer je bedrijfsvorm, branche en bedrijfsgrootte en bepaal welke functies je nodig hebt.

3. Vergelijk je persoonlijke top 3 Voeg de 3 beste CRM systemen toe aan jouw vergelijking en vergelijk je persoonlijk top 3 in één overzicht.

4. Probeer de beste software Probeer gratis en vrijblijvend jouw software top 3. Door meerdere oplossingen te ervaren, weet je welke het beste bij je past.

5. Evalueer en maak je keuze Vergelijk en beoordeel van jouw top 3 de functies, gebruiksgemak en support. Kies dan de software die het beste bij je past. Zo maakt Appwiki softwareselectie eenvoudig.

Products